проблем със слънчев колектор

Използуване на слънчевата енергия за отопление на вода за битови и промишлени цели. Слънчеви колектори, контролери и друго оборудване.

Модератори: Mateev, Admin

проблем със слънчев колектор

Мнениеот krasicom » 09.05.2009 14:43

Здравейте,закупих си соларна система тип вакумен тип с стъклените ампули ,след монтажа се полу4и следния проблем когато има силно слънце изглежда се вдига температурата в бойлера който е на покрива ми над стъклените тръби и запо4ва да прелива бойлера от вода и не спира докато не спра спирателния кран за входя6тата вода долу от апартамента.Техника ми каза 4е трябвало 4есто да го ползувам за това така се полу4авало но аз цял ден съм на работа и водата изти4а от бойлера и не спира да те4е .Бихте ли ме посъветвали къде е проблема на това 4удо на природата не6то вакум ли се нару6ава налягаето ли не6то отваря горе в бойлера клапана и водата запо4ва да изти4а докато не я спра от спирателния кран от къ6ти ,моля да ми помогнете ако някой има представа за какво става въпрос.Благодаря предварително за вниманието Ви
krasicom

Мнениеот vanko68 » 09.05.2009 17:25

При соларните системи се получава така,че когато бойлера загрее и не може да поема повече от топлината на тръбите,тази топлина по някакъв начин или трябва да спре да се подава или да се изхвърли излишъка.При първия метод-просто си засенчи част от тръбите с тъмен плат,като брезент,зебло или друго.Така ще нагрява по-бавно,докато се прибереш от работа.Недостатък е ако се заоблачи през деня и бойлера няма да загрее.
При втория начин има няколко решения-едното е при теб-подава се студена вода от водопроводната инсталация,а част от горещата се изхвърля.Така имаш постоянно някаква загуба на вода,която се плаща накрая.По-съвременно решение е с малък топлообменник ( калорифер ) вода/въздух.Образно казано-автомобилен радиатор,който като загрее водата и термостата отвори към него,и почва да охлажда водата в мотора. При теб-в системата.Това е по-добро решение за затворена система,може да се побългари с радиаторче за парно втора употреба за автомобил.
vanko68

...

Мнениеот Gio » 09.05.2009 20:32

...а какво бихте казали за разширителен съд, за едно "момбрейче" - демек приспособление от рода на клапана за пълнене на казанче за тоалетна чиния..?
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

HELIX слънчеви колектори www.helix-energy.com

Мнениеот HELIOTECH » 14.05.2009 08:19

Системата отворена ли е с преливноказанче или високо налягане ?
Аватар
HELIOTECH

Re: проблем със слънчев колектор

Мнениеот ники » 16.05.2009 22:56

krasicom написа:Здравейте,закупих си соларна система тип вакумен тип с стъклените ампули ,след монтажа се полу4и следния проблем когато има силно слънце изглежда се вдига температурата в бойлера който е на покрива ми над стъклените тръби и запо4ва да прелива бойлера от вода и не спира докато не спра спирателния кран за входя6тата вода долу от апартамента.Техника ми каза 4е трябвало 4есто да го ползувам за това така се полу4авало но аз цял ден съм на работа и водата изти4а от бойлера и не спира да те4е .Бихте ли ме посъветвали къде е проблема на това 4удо на природата не6то вакум ли се нару6ава налягаето ли не6то отваря горе в бойлера клапана и водата запо4ва да изти4а докато не я спра от спирателния кран от къ6ти ,моля да ми помогнете ако някой има представа за какво става въпрос.Благодаря предварително за вниманието Ви
Разбирам ти болката но така е когато се обръщате за монтажа към техници /водопроводчици/ а не към квалифицирани лица,монтажници на соларни инсталации.Техника гаранция нетили даде,търси го.
ники

Назад към Слънчеви колектори за топла вода