Има ли такова животно?

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Допустимо ли е принудително указване на производител?

Не
6
60%
Да
3
30%
Нямам позиция
1
10%

Общо гласове : 10

Има ли такова животно?

Мнениеот Pyramid » 26.01.2008 18:09

Неотдавна мой приятел ми сподели, че имало някакво нареждане ли, споразумение ли, договаряне ли-не стоплям - между европейските страни, "страна" по кеото били и от Е.ОН- Мрежи, според което, СЕЦ можело да се присъедини да продава енергията само и единствено, ако модулите и оборудването били "европейско производство". Това ме стряска и разочарова, защото проектирах две инсталации за не просто евтини -възможно, посредствени, но все пак! - китайски модули и сега да излезе, че не можело. Модулите не са ядрени реактори, не замърсяват, а, освен това, който не ползва държавни субсиди, не би трябвало да бъде принуждаван да купува от еди-къде си - сам си плаща и това е, нали?
Истина ли е, и ако да-на какво основание, при положение, че няма техническа причина, която да ме задължава да използвам 70-80 цента по-скъпи на всеки ват модули, а токът, както и парите, не мирише.
Наистина, притеснен съм.
Има ли такова животно и с какво се яде? :?
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 26.01.2008 19:15

Когато се ползват субсидии или кредити от Евросъюза, напълно е възможно да се постави условие за оборудване само от европейски производители. Все пак който дава парите, той има право да определя и начините на харчене. Освен това съвсем в реда на нещата е да се защитават собствените производители, доставчици и изпълнители.

Когато обаче правите централата с ваши собствени пари, никой няма право да ви казва от какви производители ще купувате. Задължително е обаче оборудването да отговаря на Българските стандарти, а когато няма такива - на Европейските.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Pyramid » 26.01.2008 20:19

Правилно ли да разбирам, че, ако системата е проектирана и инсталирана с китайски елементи, отговарящи на стандартите на ЕС, няма законово основание да й бъде отказано присъединяване ?
Уточнявам, че не се търсят никакви субсидии. Иначе-ясно.
P.S.
Pyramid

Мнениеот Mateev » 26.01.2008 20:31

Да. Няма как да ви откажат. Нещо повече. Китайците превзеха Европа, а сега превземат и България, що се касае за модулите. С инверторите обаче нещо не им върви. Много са строги изискванията и стандартите. Но за модули - няма проблем. И вероятно над 50% от централите в България ще бъдат изградени с китайски модули.

Огледайте се у вас колко китайски стоки има. Погледнете какво пише на гърба на електронните ви уреди. Надникнете и отвътре. Ще останете учудени как Китай вече се е настанил уверено и във вашият дом. При това без да подозирате.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Pyramid » 26.01.2008 21:39

А-а-а, подозирам ги аз.
И компютърът ми е китайски... :roll:
P.S.
Pyramid

Мнениеот Pyramid » 27.01.2008 23:20

:D
P.S.
Pyramid

made in china

Мнениеот taipan » 28.01.2008 01:49

to vsichki "uavajavashti" sebe si proizvoditeli na oborudvane(ne sam za pv) imat podizpalniteli v liceto na smeseni drujestva v Kitai.Pak i vi e iasno che v momenta Kitai varvi udarno s svrah barzo tempo po stapkite na Japonia ot 60-70 godini.Nadiavam se ste cheli a pak niakoi sa uchili kakvo napraviha japoncite za da dostignat tova segashno nivo na tehnicheski progres!!!!!Krajbat bratche e mana nebesna za darjavata(stiga da ima dobra darjavna politika).Razvitie barzo(dvucifren prirast) ne se pravi samo s baltavene!!!Kradesh i maksimalno barzo modificirash i registrirash!Igrachite ot tejak kalibar dokato se usetat i ti si cafnal v patentnoto vedomstvo s produkt koito e dosusht na tehnia no s leki izmenenia,dori i po dobar(efektiven)!!! :twisted: 8) :!: :lol:
taipan

Мнениеот Mateev » 28.01.2008 14:13

taipan,

Ако обичаш, пиши на кирилица. Мъчиш себе си, мъчиш и всички останали. Освен това проявяваш неуважение към Българския език и Българската азбука. Проявяваш неуважение и към всички останали посетители, карайки ги да се взират и да гадаят какво си искал да напишеш.

Директно си признавам, че се отказвам да се мъча да ти чета постингите. И в бъдеще директно ще ги прескачам.
Аватар
Mateev
Site Admin

Аз се отказжам директно вече да пиша!!!!

Мнениеот taipan » 28.01.2008 20:37

Привет на всички!!Иавно идеата нещо по голямо да се пракне не е хванала почва?!Интересно ще ми е само да следя форума на уважаемиа администратор. :cry: които има интерес за в бадеще да заработи малко над норматива 1мвч. може и лично съобщение да ми изпрати!!!!
taipan

Мнениеот dido 2 » 12.02.2008 14:46

:D
dido 2

Мнениеот Pyramid » 18.03.2008 23:27

Прочее, Г-н Матеев,
Хвала, че пишете "Български" с главна буква!
От маса време им обяснявам на колегите по разни форуми, че така е редно, че имаме основание, че и ние сме дали нещо на света...
САМО ТЪЙ !
8) :D :D :D
P.S.
Pyramid

Назад към Свободни теми и дискусии