Соларен панел на къща

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот valka » 11.03.2010 21:31

wakeful попита, дали да си монтира панел на покрива?

По принцип, който за нищо не пита, той няма нищо да научи. Анализирайки отговорите на въпроса на wakeful, мога да му дам една препоръка. Когато видиш, че в нещо има голяма далавера, винаги трябва да знаеш, че за същото нещо са мислили много "блестящи" умове преди теб. Има голяма разлика между блестящ ум и голям и здрав смисъл.
А според мен няма смисъл да си монтираш централа на покрива ако ти ще си консумираш енергията.
Ако все пак държиш на екотехнологиите, по добре си монтирай слънчев колектор за топла вода. Ше ти излезе около 2 хил. лева. Или отопление/охлаждане с термопомпа, при условие, че имаш добра изолация.

Поздрави 8)
valka

Мнениеот Gio » 11.03.2010 22:05

...дай да му шльопнем и един абсорбционен охладител в комбинация със споменатите соларно-термални модули и да решим повечето проблеми. Енергото и ВиК-то да ни се молят да им ползваме услугите...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот KD Solar » 12.03.2010 10:17

Привет на съфорумците. wakeful приеми моите най-искрени извинения, за писанията ми. Както колегите вече писаха, трябва да имате представа колко електричество потребявате, с какво пространство за разполагане на фотоволтаични панели разполагате и въобще, дали има смисъл да монтирате панели на покрива. Gio,благодаря ти за съвета, за извинението ти от мое име :oops: , май наистина имам нужда от разпускане. Особенно след срещата ми с един чичо. Това за "Раховеца" е действителна истина - 2часа ми отне да му обясня " Що е то фотоволтаична система и има ли почва върху покрива на лятната му кухня". Обикновенно, като се стигне до цената и разговорът бързо приключва.
Последна промяна KD Solar на 12.03.2010 16:22, променена общо 1 път
Аватар
KD Solar

Мнениеот EOS Technologies » 12.03.2010 16:15

Ами то никой не ти е виновен... човекът с Раховеца откъде да знае, че ФЕЦ за автономно захранване си заслужава само при едно единствено условие: когато цената на присъединяване на неговия "Раховец" е над 20-30 хиляди евро. Тогава може да си купи ФЕЦ за тези пари, вместо да ги дава на ЕРП да му теглят кабел до неговия парцел.

И за това не ти трябват часове за обяснения... 3 минути са достатъчни :-)
EOS Technologies

Мнениеот KD Solar » 12.03.2010 16:23

Да, когато става въпрос за лятна къща, а не за лятна кухня :lol:
Аватар
KD Solar

Re: Соларен панел на къща

Мнениеот TheEngineer » 13.04.2010 20:29

wakeful написа:Здравейте не знам дали въобще трябва тук да си задам въпроса ,но не виждам къде другаде.Та на въпроса искам да си сложа слънчева батерия на къщата,но не знам колко струва,какви са моделите на батериите колко ще ми излезе окабеляването,ако някой си има на идея да ми пише. Благодаря предварително.

Няма смисъл.
Количеството мощност което произвежда батерията ще е много малко и в крайна сметка ще ти се изпрали след мнооого време.
Толкова много време, че най-вероятно самата батерия ще е дефектирала.
Има смисал да инсталираш фотоволтаични панели само ако продаваш тока на електроразпределителните дружества, защото по закон са длъжни да я изкупуват на цена близо 7 пъти по-висока от тази на която продават ел. енергия за битовия потребител.
TheEngineer

Мнениеот jororib » 21.04.2010 12:44

Емил написа:Защо просто не кажем на човека, че токът в контакта му е 4 пъти по-евтин от тока, който ще получава от панела? И така ще е 10 години, а след това ще му е вече без пари. Или погледнато под друг ъгъл, ще изплаща съоръжението поне 40 години.

Това е ако КПД между произвежданата еднергия и консумираната е 100 % и не се предвиждат разходи за акумулатори.
С тях става около 60-80 год.
Ако системата е с кредит срока се увеличава до безкрайност.
jororib

ше ви дам и още един цитат

Мнениеот ilian » 29.05.2010 19:33

Само глупакът си мисли, че всичко му е ясно и не задава въпроси!
http://skandalno.net/ Цялата истина- в скандалните новини- разкрития и афери от Българските политика,икономика и шоу бизнес
ilian

Предишна

Назад към Свободни теми и дискусии