Сервитут на железорешетъчен стълб

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Сервитут на железорешетъчен стълб

Мнениеот stevebradata » 04.06.2010 21:09

Здравейте искам да попитам дали някои може да ме насочи къде може да намеря железорешетъчните стълбове за 20 kV какъв сервитут имат. Тъй като в наредва №16 естествено няма а мисля че би трябвало да си има сервитут. Някъде в наредба номер 3 четох че минималното разстояние на кабел покрай фундамента на такъв стълб трябва да е 0,8 м. Но никъде го няма регламентирано поне аз не го намерих като сервитут дали някои се е сблъсквал с такова нещо и ако е и може да сподели Супер.
Предварително благодаря за помощта :shock:
stevebradata

Мнениеот Miro » 04.06.2010 23:19

Не би трябвало да има специално за ЖР. Сервитута е за въздушната линия, дето е окачена на него.... освен ако да речем на жр-то няма мачтов трафопост...

НАРЕДБА No 16 от 9 юни 2004 г. за сервитутите на енергийните обекти

А ти какво искаш да правеш около него? Щото сервитута не забранява всичко...дейностите, дето са забранени са упоменати в наредбата.
Miro

Мнениеот valka » 04.06.2010 23:56

Сервитут според българския тълковен речник е право признато от закона за използване на чужд имот!!! Не е пълно вещно право, а ограничено!!!!

Преди 5 г. ми се наложи да правя ел. проводно отклонение от 20 кВ до моя трафопост с монтиран силов трансформатор 100 КВА. Смених един носещ бетонов стълб със железен СРС тип ЪМ 20-951. Стълба е абсолютно копие на другите, само дето има монтирано допълнително отклонение към трафопоста. Разтоянието от стълба до трафа е 49 м. и пресича шосе. Максимално допустимото провисване на проводниците беше 7,6 м. над шосето. Тогава се консултирах с инженер-проектант от EVN, шефа на лицензираната фирма, която изгради трафа и шефа на фирмата по надзор. Мисля, че по закон нямаше никакви проблеми със сервитута. За да не те подведа ти препоръчвам да направиш същата консултация сега. Законите се променят.

Поздрави..
valka

Мнениеот stevebradata » 05.06.2010 00:02

Ситуацията е следната има едно трафче което е на 6 метра от пъря цялото това нещо е в урбанизация. Искам да сложа едно жеренце в сервитута на електропровода на енергото. Да е на границата на урбанизацията и полския път и да си трагна с кабел под земно до имота и за това ме интересъва какъв е сервитута ,то ясно че на 20 kV е 2,5 на 5 мм, но за това ми се искаше да видя дали самия стълб има сервитут ,но мисля че има със сигурност . Продължавам да чета и дано да намеря :) ако не в понеделник ще направя едно обаждане до някои проектант да попитам. Интересно ми е да видя защото сервитута на БКТП ,от много старите по селата дето са от тухли като кули :) , страната която е към пътя е тази с проходната плоча и сервитута е 1,5 и да знам дали ще мога да си сложа жере, да не 2 та сервитута да ми се насложат и да ми кажат НЕ :). За това искам да си опеча нещата :)
stevebradata

Мнениеот stevebradata » 05.06.2010 00:04

Valka благодаря ти за съвета мися да направя и аз едно питане но лошото е че когато питам някои да речем от енергото и те да малко така резервирани да не кага невежи :), а има и толкова много надзори които като ги питах това направо все едно им показвам 65 лв. на цяло :)> НО продължавам да дерзая . Моето трасе след като го отклоня ще е подземно до трафа и е около 500 м :)
stevebradata

Мнениеот valka » 05.06.2010 00:36

Мое мнение е, че за подземно високоволтово трасе изискванията и разходите трябва да ги умножиш по две. Точно за такова трасе сервитута е определящ. Не ти го препоръчвам, но ти си знаеш. Консултирай се!
valka

Назад към Свободни теми и дискусии