Днес си направихме торище!

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 18.08.2011 10:57

Аз имам на село торище, но искам да се модернизирам просто. :lol:
ferdy

...

Мнениеот Gio » 18.10.2011 14:33

Здравейте!
Набутвайки се в темата за торище, бих искал ако е възможно някой да ми даде цени за тон на царевичен силаж - суха маса и мокър силаж, който се използва за производство на биогаз.
Благодаря Ви предварително!..
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Re: Днес си направихме торище!

Мнениеот Емил » 17.03.2012 20:31

Чудото стана - по-малко от година по-късно /материалът в торището бе поставен на 01.05.2011/ добихме тор.

Извадих малко тор за да се суши на Слънце - внимателно на ръка, връщяйки червеите в торището.
Изображение

Пресях.
Изображение

Получи се тор за саксийни цветя.
Изображение
Аватар
Емил

Мнениеот ferdy » 21.03.2012 11:28

Честито :D

Моето го обръщах тази събота, но още не е узряло съвсем, ще го изчакам за есента.
ferdy

Мнениеот Mateev » 21.03.2012 17:01

Жена ми също много се е запалила. Не знам откъде е прочела, но още есента ме накара да изкопая една дупка 2х2 метра и с дълбочина почти 1 метър. И после започнахме да я пълним с всякакви биологични боклуци. Дори и у дома в кухнята имаме две кошчета за буклук - едното е за стъклени и метални отпадъци, а другото - за биологични - обелки от плодове, картофи, домати, стари манджи, шлюпини от фъстъци, кори от банани, портокали или тикви. Въобще ще се учудите колко много биологични отпадъци има едно семейство.

Та идеята е като се напълни дупката, да я изоставим за една година и да започнем да пълним втора дупка, а после да ги разменим. Най-голям принос за дупката ще има сега напролет, когато започнем да косим имота. Всяка година изхвърляме по няколко кубика зелена маса. От тази година започваме да я събираме. А есента пък има голямо количество изгнили плодове. Зимата също. Тази зима я започнахме с около 30 касетки ябълки. Половината ги направих на вино и до нова година го изпихме. Втората половина обаче остана уж жената да си ги яде, но повечето от тях изгниха и също напълниха торището.

Та въобще искам да кажа, че идеята е страхотна. Други години давам поне по 1000 лева на година да си купувам купешки торове, а от тази започвам сам да си произвеждам екологична тор. Имам около 100 плодни дръвчета и около половин декар зеленчукова градина, в която си гледаме в малки количества разни екологични плодове и зеленчуци. Например аз лично всяка година си отглеждам около 20-30 корена с тиквички. Много обичам пържени тиквички. Сам си ги садя, поливам, бера, пържа и ям. Жена ми сади всичко останало - като се започне от ягоди, и се мине през домати, чушки или картофи - абе въобще всичко. Стават по-дребни и по-грозни от тези на пазара, но са си наши и със сигурност знам, че в тях няма химии и отрови.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Емил » 21.03.2012 20:43

Ямното торище е анаеробно, и моята информация е, че тор се получава по-бавно в него. Моето е аеробно, надземно торище, и както се вижда тор се получи за по-малко от една година. До колкото знам и на Ферди торището е ямно, така че очаквам нейната и вашата опитност в това отношение, г-н Матеев :D пък може и аз да направя ямно торище.

Струва ми се , че в подземните торища не работят червеи. В надземните работят, и спомагат за по-бързото обработване на материала.

Аз също имам поляна и райграс за косене - това е основния материал. Освен това и ние отделяме битовия отпадък на биологичен, стъклен, пластмасов, хартиен и метален. И ние имаме овошки и градина - миналата година зелето ми не стана, и полузавитите зелки отидоха директно във втория отсек на торището :D Овошките са ни още малки, и нямаме чак толкова плод засега, че да имаме и фира за торището.

Все още не съм разбъркал втория отсек, където материала е на един по-ранен етап на разлагане. Имам опасения, че там вероятно са се заселили мишки. дано не са...

Цялата работа си е един гъдел - да си произвеждаш собствен материал за наторяване, и затова споделям тук - надявам се, че темата не е досадна за съфорумците.
Аватар
Емил

Мнениеот ferdy » 26.03.2012 14:34

Тц, вече не е ямно, изнесох го "на въздух", не ми се чака толкова, а и от тази година ще ми трябва все повече тор, нали ще ставам земеделец, а се оказа, че суровината си е кът в нашия район.
ferdy

Предишна

Назад към Свободни теми и дискусии