майната му на пропилен гликола - след 100 години от къде ще го вземете? поне аз не знам на ум как се прави. няма да има уики след 200 години.
тръбите ок.
сондажите ок.
ами енергията от къде ? - соларните панели ги дават 25 години да деградират на до 80% от мощността си. да кажем издаянят 50 ако искате и 100 години. после какво правим?
да кажем закопаем няколко палета или контейнера с панели и ги вадим когато има нужда?
да кажем се дублира с микро вец? сушата лятото може да ни изненада. или пък зимата вадата замръзне - кой ще върти помпите?
темата за 100 - 200 години автономия е интересна но си мисля че прекалено е усложнена системата.
няма да има кой да произведе нови елементи - кой ще ни направи нова водана помпа след ядреният апокалипсис в Козлодуй или Белене след 90 години?
лично ВЯРВАМ че ИМА КАК да се случи автономнността на една къща/село/местност - но просто на по-ниско ниво. с по минимални сресдтва и методи. за да е лесна за потдръжка, за да може да се възпроизвежда и поправя след време лесно, без да изисква огромни ресурси или невъзможни за намиране материали.