Ако, да речем, ВЕЦ с мощност 1,0 MW движи термопомпа с COP = 3, а тя-парна турбина с кпд 80%, тя-туброгенератор с кпд 90%, ще имате мощност, отдавана в мрежата около 2,4 MW, или 140% повече.
Та, харесва ли ви?
... както повечето от изказванията на Cin gibi ...Инженер написа:...И така цялата идея става безмислена.
"Ocean Thermal Energy Convertion". Ключова фраза. Сложете си я в търсачката и четете внимателно. Пробивът е осъществен преди повече от 10 години, при темп. около 26-30 С . Аз съм тъп, американците са тъпи...Инженер написа:За съжаление КПД на турбина от 80% би могло да се получи при температура над 350 - 400 целзиеви градуса.Тези термопомпи ,които познаваме повдигат температурата сняколко десетки градуси.При тази ниска температура, най-вероятно КПД ще е много нисък 20 - 30%.И така цялата идея става безмислена.
И смях, и грях: Именно за водни парни турбини иде реч в много от ресурсите, към които водят онези препратки и никакви перпетуум мобиле-та. Става дума за работа от температурна разлика на два потока, която, ТП може много осезаемо да повиши, а една река /дори Искър/ носи такива количества вода и толкова топлина в тях /дори и зиме/ че, сравнени с тях, кинетичните потоци при 2-3-5 м пад дори, са някакви скромни проценти.Инженер написа:Разбира се , че говорим за турбина работеща с водна пара.Ако се приложи някакъв друг флуид, КПД е по-нисък поради значително по-лошите топлофизични свойства.Може би не е наполовина, но е по-лош.Като се притури неизучеността на съответния флуид и със сигурност значително по-високата му цена от водата/стотици пъти/,нещата пак се завъртат към неосъществимите проекти.
Възможно е да има някъде по света лаборатории, които да са напреднали по въпроса, но защо никой не е видял и чул нещо реализирано/не се заблуждавайте от безкрайните клипове в нета, които доказват най-различни "перпетум мобиле"-та/.
А иначе е много приятно човек да си помечтае - нищо лошо няма в това.И аз не те упреквам ни най малко колега Джин гиби.Напротив много е по-интересно да се разисква по подобни теми, отколкото мъчителните теми за унищожаването на фотоволтаичния бизнес от управниците.
Назад към Свободни теми и дискусии
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта