Фотоволтаична централа и има ли почва у нас?

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Фотоволтаична централа и има ли почва у нас?

Мнениеот Andrey Stoychev » 06.12.2007 19:15

Здравейте,
Значи от доста време се интересувам от енергийни производители ( демек заводи за боклуци, заводи за преработка на пластмаса и т.н). След това се насочих кам фотоволтаичнми централи и се интересувам живо от тях, защото мисля че дават по голяма възможност за хора които не са от обръча от фирми от власта. Та да си дойдем на думата,прочетох абсолютно целия форум и искам да зачекна някои теми които ме безпокоят. Първо защо почти нищо не се коментира за субсидии в БГ, все още не съм почнал старателно да издирвам субсидии за PV но ня няколко места пише че има ( и в site на министерството на околната среда и водите). Мисля че това е едно ако не най важното за инвестицията в PV и не мога да повярвам че в Гърция има субсидии от 40-60% в зависимост от района а в БГ няма нищо. Второ за изплащането на една централа еднакво важно е и CO2 които спестява вашата централа и тук във една от темите Матеев беше написал че не могат да се продават но такова нещо няма в нито един закон в БГ а точно обратното даже има таблица със цифри за следващите 6 години за 1MW произведена енергия какво количество се спестява ( демек какво количество може да се продава) .
Andrey Stoychev

Мнениеот Mateev » 07.12.2007 00:33

По въпроса за субсидиите се интересуват всички, но почти никой нищо не пише. Отделни хора споделят напредъка си с мене по телефона или в лични съобщения, но не е редно както клюкарка да казвам всичко във форума. Мога само да споделя, че някои от тях имат някакъв напредък и ситуацията не е абсолютно безнадеждна. И естествено да ги помоля те самите да станат инициатори и да публикуват информацията, до която са се докопали. Ако желаят, разбира се.

И другото със сертификатите. Системата все още не е заработила. И не се знае ще заработи ли някога или не. И какви ще са правилата на играта. Но когато заработи - бъдете сигурни, че ще разберем.

Само че още от сега се безпокоя, че собствениците на слънчеви електроцентрали ще се окажат в губеща позиция. Това е така, защото мощностите на централите ще са смешни в сравнение с другите енергоизточници. Опитайте се да продадете изгодно 1 сертификат на някой, който се нуждае от 1 милион. Какъв шанс имате да се пазарите за изгодна цена?

За нас е по-изгодно да си остане преференциалната цена. И всяка година вместо да я намаляват - да я повишават. Доволни ще сме и на 3-4% годишно. Поне да се компенсира инфлацията.

Между другото декември дойде и всички ние с трепет очакваме решението на ДКЕВР за новата цена догодина. И да имат късмет да я намалят. Ако я бутнат надолу, пък дори и да е само с 1% - то това ще е сигнал за всички мераклии тотално да забравят за слънчеви електроцентрали в следващите две години. Докато сменим правителството. Пък после ще видим. Дано Бойко Борисов погледне по-сериозно на екологията.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 07.12.2007 12:35

В тази връзка да допълня за КЛЕЕВЕИ. Лятото наистина е договорен следващия транш по кредитната линия, но грантът за ВЕИ остава пак 20%. Имаше някъде слухове, че щял да бъде 30%, дори 35, но за съжаление това не отговаря на истината. Ето новината от Европейската Банка за Въстановяване и Развитие:
http://www.ebrd.com/new/pressrel/2007/010807a.htm
Miro

Мнениеот Mateev » 07.12.2007 14:12

И аз съм го чел това, но в него пише и 7.5% за енергийна ефективност, а в действителност този процент вече е 15%.

Едно му е хубавото на всичко това. Явно правителството започва да отчита, че мерките, които предприема са недостатъчни, и започва лека полека да увеличава процентите. Та затова се надяваме слуха да е истински и да увеличат и нашите проценти. Даже направо да ги удвоят, както направиха и с енергийната ефективност.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Andrey Stoychev » 07.12.2007 19:23

Здравейте,
Значи първо се извнявам че малко вчера глупости съм написал относно сертификатите. След като по обстойно сметнах видях че съм объркал една 0, и е ясно че не играят почти никаква роля но все пак са някакъв бонус ( и да поясня няма нищо общо между преференциалната цена за ВЕИ и зелените сетрификати, могат да се продават и няма значение 4е са малко) ,но от една сложна формула се пада 4е от централа с мощност 200КВ на година ще изкарвате 500-600 тона CO2 което по сегашната цена от 22.5 euro/ton е направо смешно ( демек 12 000 евро на година). За фонда Козлодуй е ясно че дават 20%, но лихвата по заема е страхотна която убива целия грант но все пак е нещо. Отделно аз съм намерил 2 програми които субсидират м/у 50% и 100% , но само енергийния одит ( демек Матеев биха платили всички разходи които ще заплатя на твоята фирма примерно за даден проект, но НЕ ПОКРИВАТ ОБОРУДВАНЕ КОЕТО Е ИСТИНСКАТА ЦЕНА НА PV). А най интересното е че има субсидии за ветрогенераторите а няма за фотоволтаиците и почвам да се отказвам от Български PV поне засега защото мога да направа проста сметка която показва че нема абсолютно никаква печалба от PV в БГ без субсидии за да не казвам голяма дума че даже е пълна загуба на време и пари. Но отново ве питам( Матеев и Миро като най-разбиращи) какво мислите за Гърция,която е светлинни години напред и има план за 770MW do 2020 година. Субсидиите са от 40-60%, токът се изкупува на 45евро цента за 10+10 години ( вторите 10 са по желание на продавача и отделно до 150КВ централи са просто с 1000 пъти по опростена процедура по принцип а да не говорим че за сентрали до 20КВ няма абсолютно никакви разрешителни. Мерси предварително,ще бъде приятно да обсъдим тези вапроси с вас двамата когато можете. Чао от мен засега,ще чакам отговор
Andrey Stoychev

Мнениеот Miro » 10.12.2007 01:03

Mateev написа:И аз съм го чел това, но в него пише и 7.5% за енергийна ефективност, а в действителност този процент вече е 15%.

Едно му е хубавото на всичко това. Явно правителството започва да отчита, че мерките, които предприема са недостатъчни, и започва лека полека да увеличава процентите. Та затова се надяваме слуха да е истински и да увеличат и нашите проценти. Даже направо да ги удвоят, както направиха и с енергийната ефективност.

В статията, която цитирам пише, че от 7,5 за енергийна ефективност е вдигнат на 15, докато за ВЕИ си остава 20.
Естествено правителството може да увеличи процента за собствена сметка, но това до сега не се е случвало и не вярвам да се случи, докато някой "близък" не направи мегаватова централа (някой да има за приятел министър?) Виж, друго си е да похарчиш близо милиард от бюджетния излишък за "попълване" на държавния резерв от горива... но това е друга тема.

Относно зелените сертификати - трябва да заработят, залегнало е в нормативната база, но какви ще са правилата на играта можем само да гадаем. Най-вероятно ще се насочим към румънския модел, който да речем за перки и ВЕЦ е добър, но надали за фотоволтаици. Там държавата определя минимална и максимална изкупна цена за зелените сертификати, а на каква точно ще стават сделките, вече си зависи от пазара. До 2012 година им е определен минимум от 24 евро за сертификат и максимум от 42. Един сертификат се издава за 1 MWh електроенергия. Това прави в добрия случай 0,04 euro/kWh добавка към пазарната цена, т.е. едва 10 % от сега гарантираната ни цена за фотоволтаичен ток.
Ясно е, че тази работа със сертификатите при нас ще има смисъл, само ако се определят различни нива за цените в зависимост от вида на енергийния източник, както и някакви квоти при изкупуването... В другия случай, ако се запази защитената цена, а сертификатите да идват като плюс.
Последна промяна Miro на 10.12.2007 03:11, променена общо 1 път
Miro

Мнениеот Miro » 10.12.2007 01:20

Какво можем да мисли за Гърция, Испания, Германия и прочее, човек който се занимава с фотоволтаици - единствено Браво, Евала, Дай Боже и при нас... Но не забравяй, че Гърция няма атомна централа и лятото купува от нас ток на корем. А с изваждането от паралел на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй, токът ни за износ намаля. Да не говорим за Албания, където стана дискотека... Така че Гърция гледа да си стабилизира по някакъв начин енергийната система, която особено в летните месеци страда от голям глад за електричество. Не че така не се усложнява леко задачата заради нуждата от мощност, която да компенсира нощните часове, но все пак фотоволтаичният ток си е едно голямо облекчение за покриване на по-голямото потребление през деня.
Miro

Мнениеот Lambov » 21.01.2008 00:13

Нека оставим Испания на испанците. И без това, там вече обявиха, че тази година ще намаляват изкупната цена от 44 евро цента за киловат. А при нас тепърва предстои да се увеличава. Въпросът е да не изтървем момента.
Затова е добре да се обединяваме и да пускаме инсталации заедно. А след това да работим и за усвояване на грантове.
Lambov

Назад към Свободни теми и дискусии