ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Мнениеот Блудният син » 07.09.2014 23:40

Между другото, ако предложих това, не е за да ви цакам или да се правя на интересен. Ако имате друга, по-добра идея, давайте да даваме докато не сме изтървали влака и доде можем да овладеем инициативата. Това управление /не визирам партия ни коалиция, а модел/ ще ни закопае всички.
Или...

...или уязвено его, на база гордост ще ни попречи да свършим нещо като хората?
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 08.09.2014 14:01

Заченах темата с настроя "защо не". Любопитно ми е, какво мисли стопанинът на форума по въпроса. Иска ли наистина решение, има ли по-добър вариант от предложения и т.н. Или да видим можем ли този да източим и да отсечем, че много бе, пусто. Много. Направо ми тежи да живея с толкова нелепо управление. :( :oops: Все бавно, все трудно, все идиотизирано до безкрайност...Е как има нормални държави по света, тогава?
-Ама сигурно, там не управляват наши паразити. :twisted:
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 08.09.2014 19:20

Оказа се, на хората това предложение им се струва точно навременно и доброволно се наемат да разпространяват "позиви" със съответното съдържание. Мислете си каквото щете, ама ето тази акция плаши концедръпчовците в пъти повече от протестите. Негласното изолиране работи, да видим, до кога.

P.S.
Не желая да дразня никого но, вие /всеки един/ имате ли по-добра идея?
Блудният син

Мнениеот retro » 08.09.2014 20:22

Блудният син написа:И картина, и звук, колкото-толкова......

И съдържанието, и съдържанието е "колкото-толкова"...
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот retro » 08.09.2014 20:24

Блудният син написа:......Преди 5 мин напечатахи раздадох за лепене първите позиви :bom: Следваща стъпка-хващане на гората :mrgreen:

И да не забравиш да си вземеш хапчетата, че в гората няма, а на ятаци не можеш да разчиташ... И си ги пий редовно, че виж какви отражения дава нередовния прием.
retro

Мнениеот retro » 08.09.2014 20:31

Блудният син написа:....Или да видим можем ли този да източим и да отсечем, че много бе, пусто. Много. Направо ми тежи да живея с толкова нелепо управление. :( :oops: Все бавно, все трудно, все идиотизирано до безкрайност...

Ето, първите симптоми на депресията! Да не вземеш сега да си туриш въжето? Щото, ако решиш - по-добре опитай както Чудомир го е описал в "Без късмет":
...Отчаях се и реших да се спомина. Ще се отровя, рекох, и го ударих на вино. Пия вечер бяло вино и ям печени дробчета, пия вино и ям кебапчета - не помага. Тогава го ударих на черно. Черно вино и печени костенурки, варени крачка, пълнени шерденчета. Наям се, напия се и на туй отгоре, като се върна в къщи, пак ям, дано се пукна най-после и да се отървеш от мене, ама пак не ще. И на ракия го обърнах, и на мастика, и на коняк, и със сода разредявах виното, дано стомахът се разшири, чер дроб да се повреди или далак да се подуе - няма, та няма!...
retro

Мнениеот Блудният син » 08.09.2014 23:08

retro написа:
Блудният син написа:И картина, и звук, колкото-толкова......

И съдържанието, и съдържанието е "колкото-толкова"...
Искрено благодаря за припомнянето на Чудомир.
Иначе, щом имаш по-добро съдържание, давай да видим. Че нещо много му мислите тука, много експертни станахте някои ама, доде го измислите, ще минат не само тези, ами и следващите избори. А моята депресия я церим тука с едно много мило и приятно мОме, страхотно си изкарваме, нЕмай грижа. И без ракия, дЕдо ви няма проблеми със самолета :wink:
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 09.09.2014 12:18

Ей, хора! Нали искахте да се оправим? Нали искате защита на интересите си? Нали искате нормално, ясно и просто за прилагане законодателство? Нали страдахте /уж, що скачахте, тогава?/ от корупцията, от своеволията на монополите, от продажната администрация и т.н?

Ами то сега е времето за действие, после пак ще скачате...
Ще ли потвърдите за пореден път, че не сте си извадили урок от собственото си битие, ще повтаряте ли отново скъпите си грешки?
Блудният син

Мнениеот Mateev » 09.09.2014 17:12

Не исках да пиша постинг в тази тема, защото знам че това ще ти даде повод да изпишеш още 10 страници с "философски разсъждения". Моето лично мнение обаче е, че много си залитнал в област, която не я разбораш, и че е крайно време да кацнеш на земята и да си "изпиеш хапчетата", както каза Ретро.

Да, съвременния модел на управление и организация на обществото е несъвършен, но по-добър все още не е измислен от никого. Аз дори си мисля, че няма как да се измисли по-добър модел просто защото всеки един индивид от нашето общество (в това число и управляващите) все още е обременен от първобитни животински инстинкти и качества - завист, злоба, лъжа, измама, подлост, агресия, егоизъм и т.н и т.н. Може би след един милион години това ще се промени, но към днешна дата това няма как да стане.

Та несъвършените хора избират несъвършени управници, и като цяло живеем в несъвършенно общество, пропито от дълъг списък порочни практики, които ти цитираш, но нека да погледнем нещата и от малко по-друг ъгъл. Ще ти задам следните въпроси:
- Гладен ли си? Защото ако не знаеш, всеки втори човек на планетата гладува.
- Имаш ли образование? Защото ако не знаеш, 70% от населението на земята е неграмотно.
- Висше ли ти е образованието? Защото ако не знаеш, само 1% от населението на земята има висше образование, а само за 0.2% от населението това образование е безплатно.
- Имаш ли покрив над главата си? Защото ако не знаеш, 80% от населението на земята живее без покрив или в много лоши битови условия.
- Имаш ли компютър? Защото ако не знаеш, 99% от населението на земята няма компютър.
- На война ходил ли си? Защото ако не знаеш, всеки един мъж на планетата през цялата световна история поне веднъж е ходил на война. Ние сме първото поколение мъже, които все още не са ходили.
- В хладилника ти има ли храна?
- На легло ли спиш с мека възглавница и топъл юрган?
- Имаш ли цветен телевизор?
- Имаш ли GSM?
- Имаш ли лека кола?
- Караш ли по добре асвалтирани пътища?
- Ако се разболееш, викаш ли Бърза помощ?
- Ако у вас стане пожар, викаш ли пожарната?
- Ако някой извърши престъпление срещу тебе, викаш ли полицията?
- Имаш ли у вас течаща вода, баня, тоалетна и поне душ, ако не и вана?
- Имаш ли бойлер и топла вода?
- С дрехи ли си облечен, или ходиш гол?
- Гарантирана ли ти е частната собственост на колата, апартамента и т.н. или мародери те обират всеки ден?
- Отвличал ли е някой някога децата ти срещу подкуп?
- Власта разстрелвала ли е без съд и присъда някой твой роднина?
- Жена ти изнасилвана ли е? Колко пъти?
- Пребивал ли те е някой на улицата, ако случайно се прибереш по тъмно?
- Детето ти играе ли си с истински автомат Калашников?

Да продължавам ли списъка или вече осъзна колко много си се разглезил, та чак си се самозабравил. Та ти си един щастливец и такива като тебе са не повече от 3% от населението на земята. Останалите 97% трудно могат да се похвалят дори и с половината от точките в този списък, а около 50% от населението на земята не притежава нито една точка от списъка или притежава само 1-2 точки.

За съжаление това е истината. Съвременното общество и съвременния МОДЕЛ НА УПРАВЛЕНИЕ може да са МНОГО ПОРОЧНИ, но въпреки това те изпълняват ОСНОВНОТО СИ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ - а именно да ни гарантират мирен и спокоен живот, без войни, без глад и мизерия, със една сравнително добра социална политика и с едно сравнително добро здравеопазване. Да, кусури могат да се намерят хиляди, но ти не се сравнявай с Бил Гейтс, а с огромното количество онеправдани жители на планетата, всеки един от които с удоволствие би се разменил с тебе да дойде да живее в България.

Искам да ми отговориш честно и почтенно:
Ти какъв проблем имаш с управляващите? Какво ще се подобри за тебе лично, ако депутатите започнат да подписват твоята декларация? НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ !!! Бюджета на държавата ще си остане същия, а от там и социалните помощи и здравеопазването ще си останат същите. Твоите доходи ще си останат същите и т.н и т.н. Тогава кажи ми защо протестираш и се правиш на смешен в очите на хората? Може би защото завиждаш на властимащите или защото злобееш?

Да, тука във форума също ритаме срещу властимащите, но това е защото те дирекно ни бръкнаха в джоба. Забележи - бръкнаха не в джоба на целия народ, а само на една малка част от него - на хората, които мислят за бъдещето на планетата. Това ни дава моралното право да се борим срещу конкретен човек или конкретна партия, но това не означава, че искаме да променим целия модел на обществото и на формата на неговото управление. Моделът си е добър. По-добър няма. Дори и да приемем, че този модел генерира корупция, то можем да приемем, че тя е едно необходимо зло, ако освен нея във всичко останало модела си ИЗПЪЛНЯВА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Блудният син » 09.09.2014 20:03

Искрено се радвам, че съм от 3-те процента, няма да те лъжа. И високо ценя факта, че не ми се налага да спя под мост или с пистолет под главата. Факт. Но, останалото...Първо, не е до депутат, а до кандидати. Защото, не са реално отговорни пред нас Това-първо. Второ, не е задължително да съм ...как беше? - "лично засегнат". Достатъчно е, че обществото е болно. Ала да, засегнат съм: Бизнесът ми току се препъва, а делата ми са в пряка зависимост от политици, вкл. корумпирани - до там, щото вчера да ми бе оказван индиректен натиск с наказателна цел за възгледите и действията ми, в които няма нищо незаконно и /или/ осъдително. Не съм споделял но на предните избори, дори бях изрично, в прав текст, В ОЧИТЕ, заплашен, че съм щял "да си ям лайната на местна почва, ако не се откажа". Заплашиха мен и семейството ми.
Ама само ме доамбицираха по този начин.
Това, че съм бил "смешен" във вашите очи, не ми е проблем. Смейте се, смехът е здраве.
Ако обществото би било съвършено, да спре да се старае човек, ама - сам признаваш, не е. Заслужава си поне да се постарае човек.
И, опитах да съм ясен, ама ... За протестите: Ако протестираш, винаги нещата са пост-фактум. След като - напр. с вас, като ентусиасти, се подиграха, СЛЕД като си направят пакостите. Абе, как ви не омръзна, чудя се? Аз искам "скучен" живот, г-н Матеев. Когато сме изчистили причините за протести и корупцията /просто зло, няма никаква "необходимост" / не ни се пречка на всяка крачка. Виж, ако ви харесва това, което вече си имаме, и ви допада да ви обявяват за "най-злите от злите", да ви бъркат в сметките и т.н., да не се повтарям, едва ли бих могъл да сторя нещо повече за вас. Вие си знаете.

P.S.
А за лесното -знам, че не е. Лесно стават само белите. Както и безплатно няма нищо, щото безплатно е сиренцето в капана.
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 09.09.2014 21:49

...но, това е най-кардиналното и възможно най-обхватно решение. Останалите са с по-тежки и дълбоки последствия. Всяка ...щипка? корупция, от която някога се възползваме, ни се връща умножена.
Блудният син

Мнениеот Mateev » 10.09.2014 08:28

А замислял ли си се, че ако я нямаше корупцията, нямаше да има кандидати да управляват държавата. Нямаше да има борба за висши партийни и държавни постове. Да, пак все някой щеше да ги заеме, защото глупаците по света не се свършват, но да, това щяха да са НАИСТИНА ГЛУПАЦИ. А сега поне ни управляват ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА, които основно работят за себе си, но покрай това все пак мислят и за доброто на всички, защото мира и спокойтвието е в ТЕХЕН ЛИЧЕН ИНТЕРЕС.

Иначе да, социалната политика е слаба, но толкова пари има държавата.
Здравното осигуряване е слабо, но все пак го има с малкото пари, с които разполага.
Иначе знаеш ли колко много държави по света нямат социална политика или здравеопазване, защото бюджета им се пренасочва основно за военни цели, или пък за строеж на резиденции и купуване на яхти на техния диктатор.

Аз си мисля, че най-важните неща, необходими за мирен и спокоен живот, ги имаме. Имаме дори и неща, необходими за ДОСТОЕН ЖИВОТ. И това крехко постижение лесно може да бъде разрушено, ако се опитаме да реконструираме основата му. В момента в нашето общество има един МНОГО КРЕХЪК баланс на интереси, който някакси успява да успокои агресивността на човешката природа на почти всеки един отделен човек, и при който престъпността е в поносими, контролируеми от полицията граници. Не можеш да си представиш какво прави алтернативата - АНАРХИЯТА, която ще настъпи само за 3 дена ако се премахнат устоите на обществото и се разруши системата за контрол и управление, изградена от държавата. Не знаеш ТЪЛПАТА на какво е способна. Не знаеш как всеки един уж нормален сега човек лесно може да се превърне в звяр, ако бъде оставен 3 дена без храна. Не знаеш какво е да живееш в държава, в която всеки 10 човека са се самообединили във въоръжена банда с главатар, и как тези хиляди банди мародерстват малкото останали на брой разумни хора.

Към днешна дата обществото ни е МНОГО ДОБРЕ БАЛАНСИРАНО. Под някаква форма са защитени интересите НА ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕК. Е не напълно, защото няма достатъчно ресурси, но дотолкова, щото той да не мисли за партизански отряди, за банди или за революции. Корупцията е всъщност заплатата, която се полага на тези, заели се с неблагодарната задача да го управляват това общество. Да може би корипцията нямаше да я има, ако народа беше разумен и им даваше на управлявашите ДОСТОЙНИ ЗАПЛАТИ, съизмерими с тези на бизнесмените, които също управляват много хора. Например на държавния глава месечната заплата трябваше да бъде 10 милиона евро, на министрите по 5 милиона, на депутатите по 1 милион и т.н. Да но тъй като това е невъзможно от полулистка гледна точка, то тогава НАРОДА и УПРАВНИЦИТЕ са сключили един НЕГЛАСЕН ДОГОВОР, а именно:
1. На управляващите ще им даваме малка заплата
2. За сметка на това им разрешаваме да се корумпират и да доят бизнесмените, а не народа
3. Това нас ни устройва, ако все пак тези управляващи РАБОТЯТ ЗА МИРА И СПОКОЙСТВИЕТО В ДЪРЖАВАТА
4. Ако обаче кривнат от правия път, ще има протести и дори революция

Това е . Виж Путин или кмета на Москва Лужков - милиардери, които не си знаят парите, но НАРОДА ГИ ОБИЧА И ПОДКРЕПЯ въпреки това. И това е защото народа вижда колко много добри неща са направени за него, и смята, че някое друго милионче за тяхна награда си е съвсем нормално, стига това милионче да не излиза от техния джоб. Ха-ха...... аз дори си мисля, че руснаците СЕ ГОРДЕЯТ, че Путин е милиардер. Естествено че трябва да е такъв. Ако беше гол като църковна мишка, звездния му имидж щеше да се срине за една нощ.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот bubolinka1 » 10.09.2014 08:58

Това мнение съм го чувал и друг път от умни хора, които след като го кажат, съжаляват колко сме жалки. За да стигнем до извода, че е по-добре да ни крадат и малко да ни дават, от колкото само да ни крадат. Що за стандарт е в мисленето това ? За съжаление разбиране на мнозина.

Кой българин / не казвам политик/, би си подал оставка от какъвто и да е позиция / не пост/ , когато се разбере че докторантурата му от преди 20 години е била с "чужда помощ"...Колко "български" аргумента могат да се извлекат от това, как човека е с добро име в настоящия момент и "онова" негово действие на младостта, си е останало там- заради натрупания опит после ?

Сами знаете, че / аз знам/ двама политици " в чужбината" са си подавали оставката за това, не защото им липсва борбеност, а за да не сгромолясат заедно със себе си това на което са начело. Дори да не го затруднят или застрашат.

Кой българин толкова "лесно" би се отказал заради хората които представлява ? Знаете български имена начело на организации, които умело плуват в пумията вместо да се махнат сами. То не е футбол, то не е гребане, то не е енергетика, то не е устояване на въшните интереси / не защита- нея няма и как да я има/. Имена да посочвам ли заедно с поводите ? Единствено прекалено закъснял вариант на този модел в БГ е Сокола. ДА не споменавам други имена- вие сами ги знаете, даже и поводите. Затова те се наричат палячовци и затова извода е по-добре да има и за нас мир и спокойствие, пък нищо че ни крадат.
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот Mateev » 10.09.2014 09:10

В заключение искам да кажа, че ти виждаш само една малка несправедливост на нашия МОДЕЛ НА ОБЩЕСТВОТО, и хукваш да я разрушаваш, без при това да осъзнаеш, че това може да разруши целия модел с всички негови положителни качества. Все едно двигателя на твоята кола бръмчи и ти решаваш да го махнеш този двигател. Ха-ха .... кола без двигател кола ли е? Точно така - корупцията е двигател на обществото. Дивия капиталазиъм е ОСНОВНИЯ ДВИГАТЕЛ, но за да бъде той обуздан се нуждае от някакъв контрол, който контрол се извършва от хора, захранвани с КОРУПЦИЯ, защото други пари просто няма откъде да им ги дадем. Народа е доволен, защото захранването на корупцията се извършва не от неговия джоб, а от джоба на същия този див капитализъм. БАЛАНСА Е НАМЕРЕН и по всичко изглежда, че той е СТАБИЛЕН.

Ползата е за всички - и вълците сити (политици и бизнесмени), и овцете цели (народа).

Какво повече можеш да искаш, при положение че виждаш какво става извън границите на държавите с постигнат такъв баланс.

Според мене в момента ти се опитваш ДА РАЗРУШИШ ТОЗИ БАЛАНС, но като алтернатива не предлагаш НОВ БАЛАНС с някакво по-друго РАЗУМНО УСТРОЙСТВО. Като алтернатива ти предлагаш АНАРХИЯ........ Ето затова аз съм против тебе.

Бих ти повярвал само ако предложиш ЦЯЛОСТЕН МОДЕЛ на обществото и на неговото УПРАВЛЕНИЕ, в който модел много внимателно да обмислиш как да ЗАДОВОЛИШ МИНИМАЛНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ на всеки един негов член, в това число на УПРАВЛЯВАЩИ, БИЗНЕСМЕНИ, ДРУГИ АМБИЗИОЗНИ ХОРА, ПАСИВНИ или АКТИВНИ ХОРА, МЪРЗЕЛИВИ или РАБОТЛИВИ, НЕОБРАЗОВАНИ или ОБРАЗОВАНИ, БАНДИТИ, ПРЕСТЪПНИЦИ, КОНТРОЛИРАЩИ ОРГАНИ и т.н. Освен това трябва да измислиш и СИСТЕМА ЗА РАЗПЛАЩАНЕ, СИСТЕМА ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЛАГАТА, СИСТЕМА ЗА ИЗБОР НА УПРАВЛЯВАЩИ, СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ и още поне 100 други системи, които към днешна дата ги има и в тях повече или по-малко също има някакъв РАЗУМЕН БАЛАНС, а между всичките тези системи има и някакъв РАЗУМЕН ИНТЕГРИТЕТ.

Това е. Ако искаш да ставаш ИДЕОЛОГ, първо изучи цялостната съвремена ОРГАНИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО, а след това ако ще започваш да ПЛАНИРАШ ПРОМЕНИ, помисли и за хилядите СЛОЖНИ ВЗАИМОВРЪЗКИ в съществуващия модел. И ако ще късаш дори и една нишка от тази сложна мрежа, първо помисли как ще запушиш новопоявилата се дупка и въобще как ще изплетеш отново цялата тази мрежа. Това с декларацията е просто ЕДНА НЕДОМИСЛИЦА, която не е придружена с ЦЯЛОСТЕН АНАЛИЗ НА на ВЪЗДЕЙСТВИТЕТО ВЪРХУ "ОКОЛНАТА СРЕДА" - ха-ха - на въздействието върху всички останали сфери на съвременния МОДЕЛ НА ОБЩЕСТВОТО.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Блудният син » 10.09.2014 10:05

Надявах се да греша но...Забалежи, сам си призна: "... Ето затова аз съм против тебе." И, неволно, се промъква усещането или за някаква ревност, или надеждата сам да се възползваш от корупционни похвати, които...хем ти бъркат в джоба, хем поставят под риск ТВОИТЕ начинания /и теза на колегите във форума/, хем вредят и на клиентите, които - дори опосредствено - в крайна сметка, плащат за енергията от ФЕЦ и които вкараха и сигурно, пак ще вкарат поредните популисти, дето да ви ударят за пореден път. Не те разбирам, Росимире. Уж не си малък, уж не си зависим, уж - и досега съм те имал като пример за почтеност, а... Какво ти става? Пречупиха ли те?
Блудният син

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии