Избори - 2013 година!

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Избори - 2013 година!

Мнениеот rockabilly » 25.04.2013 16:19

Както всяка година.. и тази пак няма за кого да се гласува..но особено нагло е просто от Герб да се кандидатират пак..Аз не вярвах , че може да има такава наглост :shock:
rockabilly

Мнениеот Bobby » 25.04.2013 17:08

Кокалът без бой не се дава ... така че и тия!
Bobby

Мнениеот petyostoev » 26.04.2013 10:49

"Волен Сидеров: Коалиция няма да има нито с ГЕРБ, нито с БСП"
http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/0 ... ail_mynews

"Цените, на които продадоха ЕРП-тата, бяха по-ниски от цените на проводниците, по които тече токът. Това не е инвеститор, защото той не отваря работни места, а затваря, влошава услугата и вдига цените. Такива инвеститори в кавички ги изгониха от Унгария, Албания. Държави, които се оказа,че държат повече на собствения си интерес. Инвеститор е този, които развива работни места, създава продукт тук."

Изглежда е прав,но дали има потенциала и ресурсите да се осъществи този план?
И може ли да се осъществи след като сме в ЕС?
Но защо ли да не може?
Не че съм му привърженик на Сидеров,но споменава и нещо за приватизацията,което напълно съвпада с мнението ми отпреди 15-20години,че на всички работещи тогава и на бившите работници /пенсионери/трябваше да се разпределят акциите на предприятията и да се търсят финансови ресурси за преустройствата им и конкурентно производство.
petyostoev

Мнениеот Pyramid » 26.04.2013 11:09

petyostoev написа:"Волен Сидеров: Коалиция няма да има нито с ГЕРБ, нито с БСП"
http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/0 ... ail_mynews

"Цените, на които продадоха ЕРП-тата, бяха по-ниски от цените на проводниците, по които тече токът. Това не е инвеститор, защото той не отваря работни места, а затваря, влошава услугата и вдига цените. Такива инвеститори в кавички ги изгониха от Унгария, Албания. Държави, които се оказа,че държат повече на собствения си интерес. Инвеститор е този, които развива работни места, създава продукт тук."

Изглежда е прав,но дали има потенциала и ресурсите да се осъществи този план?
И може ли да се осъществи след като сме в ЕС?
Но защо ли да не може?
Не че съм му привърженик на Сидеров,но споменава и нещо за приватизацията,което напълно съвпада с мнението ми отпреди 15-20години,че на всички работещи тогава и на бившите работници /пенсионери/трябваше да се разпределят акциите на предприятията и да се търсят финансови ресурси за преустройствата им и конкурентно производство.
Петьо, това се случи. Имаше бонови книжки, нали? Е, ТЕ бяха инструментът. И после се видя, кой как се разпореди със своите акции - всичко стана според готовността на притежателите им. Светът е справедлив в ТОЗИ план: побеждават по-подготвените.
А Сидеров...абе, случва се понякога и той да каже нещо вярно. И какво от това? Всеки лъжец понякога казва и частички истина.
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот petyostoev » 26.04.2013 14:24

Да такива моменти се случват на по 200 - 300 г. и който наистина е подготвен,печели.
petyostoev

Мнениеот agro » 26.04.2013 22:46

Нека зададем въпроса по друг начин - какво щеше да е положението, ако "Енергото" не беше приватизирано? Аз не съм оптимист по въпроса, гледайки дереджето на малкото останали държавни структури и таксите, с които ни одират. Да не би Софийска топлофикация да е прокопсала, НЕК знаеме колко е добре, Напоителни системи нямат пари за заплати, очаквам всеки момент Български пощи да фалират/или да ги спасяваме с парите от нашите данъци/, БДЖ бере душа и да те е гнус да се возиш при тях, какво се случи с държавните банки всички видяхме и т. н., и т.н. Съществуването едновременно на частни и държавни бизнес структури в държава като нашата е еднопосочен канал за източване на пари от държавата към частните джобове. Така навремето беше направен "първият милион" на много от сега известните ни "бизнесмени", за който милион и досега те не искат да се говори. Сидеров го оставете, човека не е добре, така казват и тези, които го познават още от родния му Ямбол. Сега поне не мислим как да спасяваме от фалит ЕРП-тата и тока да е 2 часа има, 2 часа няма заради разпадаща се от старост неподдържана електропреносна мрежа.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот Lupus » 26.04.2013 23:15

agro написа:Нека зададем въпроса по друг начин - какво щеше да е положението, ако "Енергото" не беше приватизирано? Аз не съм оптимист по въпроса, гледайки дереджето на малкото останали държавни структури и таксите, с които ни одират. Да не би Софийска топлофикация да е прокопсала, НЕК знаеме колко е добре, Напоителни системи нямат пари за заплати, очаквам всеки момент Български пощи да фалират/или да ги спасяваме с парите от нашите данъци/, БДЖ бере душа и да те е гнус да се возиш при тях, какво се случи с държавните банки всички видяхме и т. н., и т.н. Съществуването едновременно на частни и държавни бизнес структури в държава като нашата е еднопосочен канал за източване на пари от държавата към частните джобове. Така навремето беше направен "първият милион" на много от сега известните ни "бизнесмени", за който милион и досега те не искат да се говори. Сидеров го оставете, човека не е добре, така казват и тези, които го познават още от родния му Ямбол. Сега поне не мислим как да спасяваме от фалит ЕРП-тата и тока да е 2 часа има, 2 часа няма заради разпадаща се от старост неподдържана електропреносна мрежа.

@agro,
Вземането на някаква част от една държава или държавна собственост от друга държава как се нарича - приватизация или анексиране?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот agro » 26.04.2013 23:54

Анексиране е когато вземаш нещо насила и ако може - без да плащаш. Типичен пример е заграбването на Южна Добруджа от Румъния през 1913 г. или реквизициите, наложени от съветската армия, пребиваваща в България от септември 1944 г. Ако има някой недоволен при една доброволна покупко-продажба/обсъждания случай/, то има начин сделката да бъде съдебно разгледана в едно дело и да се види кой крив, кой прав. Не може да се правим на ощипани госпожици сега, след като навремето сме прибрали в бюджета платените суми и сме ги изпапкали. Сега дори и да ни кажат - вземете си безценната стока и ни върнете обратно платените пари, ние нямаме какво да върнем. Дали, ако тези ЕРП-та бяха продадени на български собственик, щяха да са благотворително дружество и да продават тока за без пари? И нямаше ли да си изнесат собствеността в офшорни зони и даже данъците си да не плащат в България? Различното е само, че или нямаше да знаем кой им е реално собственика, или щяхме да проклетисваме някого като Ковачки, Овчаров, Божков, Ганчев, Гергов, Манчев или друг, прочее, разбойник.
agro

Мнениеот Lupus » 27.04.2013 10:17

Ако това беше истинска приватизация от частен собственик, при сегашната ситуация на преоценка на лиценза нещата щяха да се сведат до чисто търговски спорове, а не до междудържавни отношения на страни, членки на ЕС!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 27.04.2013 14:47

Lupus написа:Ако това беше истинска приватизация от частен собственик, при сегашната ситуация на преоценка на лиценза нещата щяха да се сведат до чисто търговски спорове, а не до междудържавни отношения на страни, членки на ЕС!

Всяка уважаваща се държава трябва да защитава своите държавни и частни инвеститори извън граница. В Чехия, ЧЕЗ създава проблеми, но това не е основание страната им да не защитава интересите на ЧЕЗ в чужбина.
Относно приватизацията на Електроразпределителните предприятия се получи парадокс. Все едно, при продажбата на старият си автомобил, в договора за продажба да има клауза, с която се задължаваш в рамките на 5 години след продажбата да възстановиш 65 % от договорената цена с купувача. Така обществото плаща част от приватизационната цена. Ако инвестицията е на зелено е задължително да има възвращаемост, но в конкретната ситуация е нелогично. Освен това приватизационната процедура не трябваше да включва цялата разпределителна мрежа, а само част от нея. Примерно една или две трети от нея.
venkap

Мнениеот lz1wvm » 27.04.2013 18:21

Еми гледам в последно време по медиите,нашата държава я нападат за много неща,като основното е корупция на високо ниво.Та тя(ДЪРЖАВАТА),не може да защити собствените си граждани и интереси(дето ги няма),камо ли да мисли за тези дето са в чужбина.Големите и икономически стабилни държави са като вълци за мен,така че ако държавата сама не се защити(политически и икономически),ще ядем хурката,докато се опече чур***а,дето се казва.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот agro » 28.04.2013 01:15

venkap написа:приватизационната процедура не трябваше да включва цялата разпределителна мрежа, а само част от нея. Примерно една или две трети от нея.

Първоначалната приватизация беше приблизително такава - две трети за купувача, една трета държавен дял. От въпросния държавен дял обаче полза не видяхме чак докато ББ не накара ЕРП-тата да платят дивидент, ако не се лъжа за 2011/ или през 2011/година. След което държавния дял бе продаден с аргумента, че не носи приходи. Изгубихме ли или спечелихме от тази продажба и въобще от тази приватизация? Не мисля, че отговора на този въпрос е елементарен. Знам, че ако си направя ФЕЦ 100 кв., в крайна сметка след години ще съм на печалба, но краткосрочните ми интереси сочат, че не е разумно сега да дам тези пари, защото преди да дойде бъдещата печалба, може и вече да съм фалирал, плащайки сега цената на такъв финансов ресурс. За съжаление не си оставихме едно неприватизирано ЕРП, че да бъде база за сравнение, но в сходната сфера на топлофикациите имаме материал за сравняване. Топлофикация Варна /Далкия/ не работи на загуба Х милиона годишно и въпреки това не съм чул варненци да протестират срещу цената на парното. Топлофикация София/община, държава/ работи почти всяка година на загуба, има над 150 милиона дългове и масови протести срещу високите сметки. Топлофикация Шумен/община/ фалира. Сравненията не са в полза на държавните или общински комунални фирми.
agro

Мнениеот Lupus » 28.04.2013 09:10

Сравняването на Топлофикация с Електроразпределение е меко казано некоректно!
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот venkap » 28.04.2013 09:25

agro написа:
venkap написа:приватизационната процедура не трябваше да включва цялата разпределителна мрежа, а само част от нея. Примерно една или две трети от нея.

Първоначалната приватизация беше приблизително такава - две трети за купувача, една трета държавен дял...

Нямах предвид дяловото участие от собствеността, а районирането. Един от електроразпределителните райони трябваше да се приватизира на по-късен етап. При наличие на трима кандидати за три електроразпределителни района, не е изключено за наличие на уговорка между кандидатите.
venkap

Мнениеот venkap » 28.04.2013 15:20

Любопитен съм, ако има анкета във форума, какви ще са предизборните нагласи на колегите.
venkap

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии