Lupus написа:venkap написа:Lupus написа:Само за 20г без твърдата ръка на Царя, Тато или който и да е там владетел, ние си разрушихме държавата, развратихме народа, създадохме си 5% олигарси (феодали, боляри) и 95 процента бедняци. Но да не се повтарям с писаното по други теми...
И според теб, преди 20 години държавата е била в по-добро състояние...?
@venkap,
Опитай се поне за момент да се абстрахираш от политическите си пристрастия и да анализираш развитието на България през призмата примерно на икономическото развитие (или на благосъстоянието на хората, здравеопазването, образованието и т.н.) и сам си отговори!
А на проблема наистина трябва да се гледа комплексно, иначе с пипане тук там не става! Както с кръпки по асфалта добър път не става. И в двата случая се отварят нови, още по големи дупки. И идва момента, в който трябва да се махне стария и да се направи на ново.
@Lupus,
Странно нещо се получава. На основата на твоите твърдения ти зададох простичък въпрос:
- Наистина ли вярваш, че преди 20 години страната е била в по-добро състояние?
Вместо да отречеш или потвърдиш твърдението си, ме обвиняваш в политически пристрастия.
Никога не съм се занимавал с политика нито пряко, нито косвено. Не съм бил член на никоя политическа партия, защото не съм имал потребност от това. Не съм присъствал никога на партийно събрание - винаги съм се чудил на хората, които имат потребност от това. Не съм присъствал на нито един митинг - не обичам масовото оглупяване. Този форум е единственото място, където съм и сега споделям разсъжденията си.
Ето моята "комплексна" оценка.
Още от 1990 година след първите "честни" избори разбрах следното:
- българина по душа е ляво мислещ човек и за 95% от населението западните ценности са чужди, непонятни и трудно приложими.
- българина бе доволен от живота си в старата соц система. Бе изненадан и неподготвен от промените настъпили в останалите соц държави и затова нашия преход е със криминален оттенък.
От това следва:
- огромното забавяне на реформите и приватизацията в периода 1990 - 1996 година, поради това, не политическата система, е причината за изоставянето ни от останалите държави в преход.
Дори само това е достатъчно да сме най-изостаналата страна. Обаче по-паметливите, освен закъснелите реформи, помнят хиперинфлацията, срива във финансовата и банковата система, което пък доведе до тотален срив в нереформираната икономиката.
- след 1997 година бяха проведени реформи, които са непонятни за по-голяма част от обществото. Парадокса се състои в това, че силите, които най-яростно се противопоставяха на реформите, сега в най-голяма степен се възползват от тях.
- след 2001 година всяко следващо правителство работи в по-комфортна среда от предходното, но това не се отразява положително върху живота на голяма част от населението.
- след 2005 година връщане на власт на БСП по изключително нечестен начин. Обществото нехае, простило великодушно на единствените виновници за състоянието на нацията и то само след 10 години от краха на последното им управление. Начало на съсипването на Енергетиката с проекти несъобразени с нуждите на икономиката. Никакви реформи. Време на безвремие. Първи симптоми за негативното влияние на международната криза върху родното стопанство..
- след 2009 година мутринско-милиционерско управление. Оставям го без коментар, защото не си заслужава да си хабя времето.
Това е моята комплексна оценка.