ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ЛЕКАРСТВО

Мнениеот Блудният син » 10.09.2014 10:18

За цялостния анализ:
Странно нещо сме ние, хората. Дали, за да не скучаем, дали по друга причина но, умеем и, сякаш нарочно, си измисляме проблеми. А нещата са прости: Няма как в сбъркано общество нещата да вървят. За да печелиш повече, ти трябват продажби, те идват от клиенти, които могат да платят. Скапването на средата разваля пазара и, в крайна сметка, вреди на бизнеса /в т.ч. и на моя/. Знам, че подходът има слабости. ЗНАМ.
И знам, че нито ще стане лесно, нито бързо. Ала всеки път започва с малки стъпки, които човек - и обществото - трябва да извърви, дори да се клатушка или да се попрепъне. И нямам претенции на "идеолог" но, да не видиш, че възпроизвеждайки корупция всъщност, вредиш на средата, в която живееш, трябва да си съвсем късоглед. И не е вярно, че с това се плоди анархия. Анархията е в момента. И системата ще продължава да пречи, и да търпим загуби. Всички, без изключения.
Умният дава правилни отговори. Мъдрият задава правилните въпроси.
Блудният син

Мнениеот Lupus » 10.09.2014 11:42

Закона на Мърфи и неговите следствия

Основен закон (известен в научните среди като Закон за всемирната гадост или още като Закон за всеобщата свинщина)
От две равновероятни, взаимноизключващи се неща винаги ти се случва по-неприятното
Следствия:
1. Ако работите вървят зле, толкова зле, че повече няма накъде, очаквайте в скоро време да тръгнат още по-зле.
2. Ако забележите, че работите са тръгнали към оправяне, погледнете по-внимателно. Нещо не сте догледали

Поглеждайки на света през светлината на този закон установяваш, че той функционира добре.
Последна промяна Lupus на 10.09.2014 11:45, променена общо 2 пъти
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Блудният син » 10.09.2014 11:43

bubolinka1 написа:Това мнение съм го чувал и друг път от умни хора, които след като го кажат, съжаляват колко сме жалки. За да стигнем до извода, че е по-добре да ни крадат и малко да ни дават, от колкото само да ни крадат. Що за стандарт е в мисленето това ? За съжаление разбиране на мнозина.

Кой българин / не казвам политик/, би си подал оставка от какъвто и да е позиция / не пост/ , когато се разбере че докторантурата му от преди 20 години е била с "чужда помощ"...Колко "български" аргумента могат да се извлекат от това, как човека е с добро име в настоящия момент и "онова" негово действие на младостта, си е останало там- заради натрупания опит после ?

Сами знаете, че / аз знам/ двама политици " в чужбината" са си подавали оставката за това, не защото им липсва борбеност, а за да не сгромолясат заедно със себе си това на което са начело. Дори да не го затруднят или застрашат.

Кой българин толкова "лесно" би се отказал заради хората които представлява ? Знаете български имена начело на организации, които умело плуват в пумията вместо да се махнат сами. То не е футбол, то не е гребане, то не е енергетика, то не е устояване на въшните интереси / не защита- нея няма и как да я има/. Имена да посочвам ли заедно с поводите ? Единствено прекалено закъснял вариант на този модел в БГ е Сокола. ДА не споменавам други имена- вие сами ги знаете, даже и поводите. Затова те се наричат палячовци и затова извода е по-добре да има и за нас мир и спокойствие, пък нищо че ни крадат.

Не "оставка", буболинка. чети внимателно: доста голям процент от избирателите в неговия район. И то, СЛЕД ДОКАЗАНИ ФАКТИ. Затова и се сваля имунитетът, за да може следствието да проверява безпрепятствено. То, всъщност, е и първата защитна линия на кандидата. Втората линия е неговата дейност: След като рейтингът му нараства поради донесена полза на избирателите, изключително трудно е да се съберат тези подписи. Дори и някъде да е кривнал, колкото повече доволни избиратели, толкова по-сигурен е постът му. Да не говорим, че 20% "против" ОТ ВСИЧКИ представляват близо 67 % от гласувалите, ако са излезли 30% към урните. Те никога не излизат и всички "против" та, напразно се преиграва. Трета линия на защита е че, и чужди /опозиция/ и "свои" ще си дебнат кандидатите за провинения. Следователно, чистите и неподкупни нямат проблем, т.к.няма да могат да ги държат с /чак такива/ компромати. Говоря за защита интересите на избирателите.
Иначе, разбирам упрека от страна на комумпиращи, на държащи някого за топките, на задкулисни играчи и т.н. ТЯХНАТА власт наистина е застрашена от чистия кандидат но, животът е такъв: Най-добра стабилност има там, където, като цяло и издълбоко, са на-добре балансирани интересите на повечето граждани. Другото е това, което имаме в момента и, ако ви харесва, не виждам защо се ходи по протести, защо се оплаква народът /и тук/ от нелепици, злоупотреби и т.н. За да ТЕ представлява кандидатът, неговият интерес не трябва да противоречи на твоя. Знаем, що е конфликт на интереси. Иначе, привилегии са им дадени - нека ги ползват. Ала да го избереш, а той да те краде, да те предава, а ти да си доволен, че - като бизнес, не като средностатистически гражданин - си и плащаш за това... Не разбирам, не приемам чак такава шизофрения.
Блудният син

Мнениеот Блудният син » 10.09.2014 11:48

Lupus написа:Закона на Мърфи и неговите следствия

Основен закон (известен в научните среди като Закон за всемирната гадост или още като Закон за всеобщата свинщина)
От две равновероятни, взаимноизключващи се неща винаги ти се случва по-неприятното[/size]
Следствия:
[size=150]1. Ако работите вървят зле, толкова зле, че повече няма накъде, очаквайте в скоро време да тръгнат още по-зле.
2. Ако забележите, че работите са тръгнали към оправяне, погледнете по-внимателно. Нещо не сте догледали

1.Това, за "по-непирятното" е емоционалното възприятие на губещата половината играли. Другата половина получава другото и за нея "няма проблеми".
2.И оправянето е относително. Та, забележи ли се оправяне, огледайте се, ЗА КОГО СЕ ОТНАСЯ. В игрите винаги играчите са поне двама. Другото е онанизъм :bom:
Поглеждайки на света през светлината на този закон установяваш, че той функционира добре.
- Повтарям, ЗА НЯКОИ. Има ли гаранция, че винаги ще си сред тях?
Блудният син

Мнениеот bubolinka1 » 10.09.2014 15:34

За "оставка" не съм писал никъде.
Mateev написа:........., но като алтернатива не предлагаш НОВ БАЛАНС с някакво по-друго РАЗУМНО УСТРОЙСТВО. Като алтернатива ....................Бих ти повярвал само ако предложиш ЦЯЛОСТЕН МОДЕЛ на обществото и на неговото УПРАВЛЕНИЕ, в който модел много внимателно да обмислиш как да ЗАДОВОЛИШ МИНИМАЛНИТЕ ПОТРЕБНОСТИ на всеки един негов член,..................

Мнението ми беше реакция, че "двигателят-корупция" е нещо добро. Разбира се, че имам модел и на него уча децата си. Но още малко за корупционния модел. Той е разрушителен, защото не дава права според възможностите, а според т.нар."без правила- неписани правила" от които множеството страда, заради малцината.

Съжалявам, че се явява трудно да се обясни пагубния модел на "корупцията" като обобщен образ на стопанските престъпления, която унищожава всяко добро, както плевелите и туморите средата в която живеят. . Унищожават благоприятната среда, след това идва самоизяждането и накрая, "суха и безводна земя" . Както и преди, така и сега, един-двама работят и творят , и десет ги крадат или пречат...Това е модела в БГ. Аз страдам от този модел.

Като говорим за обществените теории на управление, ще допълня г-т "Mateev", че има едни конкретни автори, които са изследвали причините за различното ниво на търпимост на корупцията в различните държави. Не е нужно тук да изброявам какво е съотношението в "цивилизованите " държави, когато такъв списък на държави уж не съществува, но всички знаят кои се те и в тях нивото на търпимост на корупцията е значително по-ниска от останалия свят.

Накратко, модел за себе си имам, той не е нов, не е и мой. Не знаех, че трябва да го изложа като възможност. Самодоказал се е и е описан в книгата "Съдии 17 глава"- от 6 стих нататък.
"Минимални човешки потребности" са гарантирани до толкова, доколкото следващият цар да стигне до извода, че не желае да изгражда империя/ а се въздържа до утвърждаване на царството на народа си/. Щото алчността не е добър съветник.
Що се отнася до себе си, не искам никой да ми вярва, защото не съм Господ и ще го разочаровам.

П.С. От корупционния модел страдам, но се радвам че не ме е повредил. E ма на, жив съм -разширявам наляво и надясно. Като цяло българският народ отива в небитието, защото харесва корупцията. Дори виждам, че не осъзнава какво е харесал.

Good wish !
Последна промяна bubolinka1 на 10.09.2014 16:10, променена общо 4 пъти
РАБОТЯ БЪРЗО, КАЧЕСТВЕНО и ЕВТИНО. На промоция са само две от ТРИте.
bubolinka1

Мнениеот petyostoev » 10.09.2014 15:55

"Българите не осъзнават това, което им се случва..."
http://mall359.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D ... biavi.html
petyostoev

Мнениеот Lupus » 10.09.2014 17:39

petyostoev написа:"Българите не осъзнават това, което им се случва..."
http://mall359.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D ... biavi.html

Браво Петьо! Изключително точна статия!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 10.09.2014 18:33

Блудният син написа:..... Не те разбирам, Росимире. Уж не си малък, уж не си зависим, уж - и досега съм те имал като пример за почтеност, а... Какво ти става? Пречупиха ли те?

Не, просто на шахматната дъска на живота се опитвам да мисля с няколко хода напред...... Ти виждаш настоящето, аз виждам какви биха били вариациите на бъдещето, ако нещо в настоящето се обърка.......
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот fu4ko » 10.09.2014 19:22

:)ухаа,работата става дебела
Последна промяна fu4ko на 10.09.2014 20:05, променена общо 3 пъти
fu4ko

Мнениеот Блудният син » 10.09.2014 19:26

Mateev написа:
Блудният син написа:..... Не те разбирам, Росимире. Уж не си малък, уж не си зависим, уж - и досега съм те имал като пример за почтеност, а... Какво ти става? Пречупиха ли те?

Не, просто на шахматната дъска на живота се опитвам да мисля с няколко хода напред...... Ти виждаш настоящето, аз виждам какви биха били вариациите на бъдещето, ако нещо в настоящето се обърка.......

За твое удивление, може би но, и аз виждам това-онова от същото бъдеще. И видяното МНОГО ме тревожи. И не едно, ами много неща в настоящето ВЕЧЕ СА ОБЪРКАНИ. Объркани са, и отиват на още по-зле. Затова,се старая, да съдействам по някакъв начин да излезем от прословутата матрица. НЕ си позволявам лукса да оправдавам корупцията като теб, тя е вода във воденицата на гибелта. Трябва да разкъсаме омагьосания кръг.
Блудният син

Мнениеот agro » 10.09.2014 22:51

bubolinka1 написа: според т.нар."без правила- неписани правила"

Това е то ключовата фраза. Неписаните правила са крепили обществата хилядолетия наред и накратко са наричани "морал". Религията е била дълго време стожер на морала. После в някои държави е дошла индустриалната революция и безбожието. Преживяли са го и са си изградили нов морал, като са го изстрадали на собствен гръб - само помислете какво клане е ставало по време на френската революция. Това са народите, с които ни се иска да се сравняваме. И те живеят с "неписани правила", даже ги спазват по-строго от писаните. Ние искаме това да го придобием наготово, да си го привнесем, ама няма да стане. Все едно да искаш от непорастналото дете мъдростта на зрялата възраст.
Колкото до това къде сме ние, с кого се сравняваме и защо сме нещастни - бил съм в Африка, Китай, Щатите, Русия и Зап.Европа, само в Южна Америка и Индия не съм ходил. Извода за мене е един - сравняваме се не с когото трябва, за да сме доволни, тръгнали сме с голямата кошница. Дали това е за добро или не - не се наемам да споря. Африканците са по-щастливи от нас в колибите, защото техния живот с всеки изминал ден като цяло се подобрява и те го оценяват. Нашия също се подобрява, но ние не го оценяваме подобаващо, защото гледаме в двора на богатия съсед и искаме да сме като него, без да осъзнаваме, че не сме го изстрадали, за да го получим. Съответно сме нещастни, искайки наготово нещо, за което не сме дорасли. По световните стандарти живеем добре в прекрасна страна - това не се възприема адекватно от нас просто защото базата ни за сравнение е погрешна.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Мнениеот venkap » 10.09.2014 23:27

agro написа:...Африканците са по-щастливи от нас в колибите, защото техния живот с всеки изминал ден като цяло се подобрява и те го оценяват. Нашия също се подобрява, но ние не го оценяваме подобаващо, защото гледаме в двора на богатия съсед и искаме да сме като него, без да осъзнаваме, че не сме го изстрадали, за да го получим. Съответно сме нещастни, искайки наготово нещо, за което не сме дорасли. По световните стандарти живеем добре в прекрасна страна - това не се възприема адекватно от нас просто защото базата ни за сравнение е погрешна.

Не сме щастливи, защото не искаме да живеем по старому, а не можем да живеем по новому.
Всеки от нас има чувството, че живота му не зависи от него, не зависи от правоохранителните органи, не зависи от администрацията, която в нормалните страни е структурирана за административни услуги, а в нашата държава е структурирана да обслужва себе си.
Държава в която парадоксите са най-естественото нещо, а естествените неща от нормалните държави са парадокси при нас. Но каквото и да напиша все тая...
venkap

Мнениеот Блудният син » 10.09.2014 23:38

Много вярна забележка, agro. Обаче, ти наистина ли смяташ, че задължително трябва да се живее под възможностите само, за да изстрадаме? Ако се огледаш по-обстойно, толкова страдание ще видиш и у нас, че свят може да ти се завие. А и не споделям мнението, че щом досега "никой не е измислил по-добро" и г-н Матеев е доволен от собственото си битие, останалите, дето не сме /чак/ толкова напред с материала, трябва да се задоволим със своето, да вдигнем бял флаг и да се откажем. Задоволим ли се с постигнатото, спираме развитието си но, не бива. Особено, при положение, че може и по-добре. Е, сития на гладния вяра не хваща та, великодушно, ще му простим. И ние можем да сме щедри.
За базата за сравнение, както и да е но, редно си е целите ни да бъдат високи. Ако не друго, това не подтиска толкова, колкото видът на хора с ресурси и възможности и с плакати на протести, че били измамени при положение, че бяха предупредени от години и можеха да предотвратят това. За това беше и темата: за мисленето няколко игри напред, не само няколко хода. Досега, резултатът е 1:0 за корупцията с/у тарикатите, продълженията следват.

Прегледах си поста за кратко и виждам, venkap се жалва. Колко е прав и колко обезверен, мъка. Да приема ли, обаче, че трябва да се клекне на "двигателя на колата, който бръмчал", вместо да му сложим заглушител? Можем бе. МОЖЕМ. СЕГА. До 05.10 не остана време. Щото кой знае как следващите ще се извъртят и те, да няма нови зимни/летни и др/ скачания. На мен и тези, на които не бях, ми стигат.
А, на вас?

P.S.
Точно от нас СЕГА зависи животът ни, venkap. ТОЧНО ОТ НАС. Ама г-н Матеев щом казва, можели сме да се радваме на корупцията като на "необходимо зло". Забрави да обясни, само, на кого е необходимо. :roll:
Блудният син

Мнениеот Mateev » 11.09.2014 01:11

Корупцията не е ПЪРВОПРИЧИНА за проблемите, тя е СЛЕДСТВИЕ ......

Щом ме предизвикваш, ще ти го кажа в очите. След като си толкова недоволен от собственото ти положение в този живот, защо вместо да мрънкаш не запретнеш ръкави и не направиш нещо за себе си? Някой да те е спрял? Или изкара живота си в мързел и хленчене, а пък сега започна да надничаш в канчето на Матеев и на другите успели хора?

Случайно да знаеш, че Матеев работи по 16 часа в денонощието всеки ден, събота и неделя, делник и празник. И това го прави почти без прекъсване още от 10 годишна възраст? Случайно да знаеш колко висши образования е завършил Матеев и какви научни титли има? Случайно да знаеш че още като дете бях заровен в книги, вместо да излизам да играя със останалите деца. Да, много знам и в много науки съм изхвръкнал далече над твоето ниво, но това е защото СЕ УЧА ЦЯЛ ЖИВОТ.

Да, хората се делят на успели и на неуспели, на победители и на некадърници и неудачници, но на некадърниците и на неудачниците НЯМА КАК ДА ИМ СЕ ПОДОБРИ ПОЛОЖЕНИЕТО. Те не го заслужават. Те живеят на гърба на обществото. Те са търтеи, които трябва да са доволни, че все пак от съжаление социалната система им подхвърля блага, които те не ги заслужават.

Корупцията не се подхранва от обществото, корупцията съществува именно защото некадърници и неудачници искат без труд да получат много пари. Мързели и търтеи, докопали се до някаква държавна службица, защото друго не могат и не знаят, и изведнъж стават с големи претенции. Въобразяват си че са нещо велико, и дори сами си вярват. Това е основният проблем, а не че има хора като Матеев, които носят на гърба си бремето да плащат големи данъци, и по този начин посредством социалната система да изхранват стотици и хиляди търтеи и некадърници.

Корупцията не можеш да я изкорениш, защото винаги ще има търтеи и некадърници с големи претенции за собственото си аз. И с никакви декларации няма да успееш да им налееш акъл в главата. Нали знаеш, че на човек лесно можеш да му вземеш, но трудно можеш да му дадеш.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 11.09.2014 01:31

И още нещо - няма как всички хора да са еднакво бедни или еднакво богати. Ако познаваше теорията на вероятностите и Гаусовата крива (Нормалното разпределение), щеше да го знаеш това. Винаги ще има бедни и богати и причината за това няма да е системата или модела, а кадърноста (или некадърноста) на всеки един индивид в това общество. Не ти е виновна корупцията, ако ти си сред групата на некадърниците. Дори и да я изкорениш, некадърниците пак ще си останат некадърници, и пак ще са по-зле от кадърните хора. И пак ще се правят на идеолози и ще се жалват от модела на обществото, но знаеш ли защо? Защото некадърниците очакват НЯКОЙ ДРУГ ДА НАПРАВИ НЕЩО ЗА ТЯХ, а кадърните хора запрятат ръкави и САМИ СИ ПОСТРОЯВАТ ЖИВОТА така, щото да е по-добър. Некадърниците мързелуват, кадърните работят. Некадърниците бягат от часове в училище, кадърните си учат уроците и получават шестици. Некадърниците след работа ходят в кръчмата да пийнат по нещо, а кадърните сядат пред компютъра да научат нещо. Некадърниците събота и неделя си гледат кефа с разни хобита, а кадърните отново учат или работят нещо. И така постепенно с годините умствения багаж и интелекта на едните изхвръква на светлинни години растояние от разбиранията и мирогледа на другите. И естествено едните успяват в живота и го правят това много лесно, а другите се провалят и започват да си търсят ВИНОВНИК за собствената си некадърност и мързел.

Аз и ти сме се родили в едно и също общество. Учили сме едно и също образование и сме живели приблизително едно и също време. А сега де - защо аз успях, а ти не си? Кой ще си избереш за виновник за твоето положение? Партията, държавата, корупцията или Господ-Бог? Ха-ха..... в едно съм обаче абсолютно сигурен - ти наистина си си избрал НЯКОЙ ДРУГ да е виновен за твоето положение, и по този начин си си създал една вътрешна илюзия, която да прикрие истинския отговор на въпроса. А той е много ясен - САМ СИ СИ ВИНОВЕН !!!!! Сам си си построил живота такъв, какъвто е. Имал си същите шансове като мене и същото време, живял си в същите условия, но явно вместо да се учиш и развиваш си пропилял годините си в удоволствия. И сега изведнъж се усещаш, че си доста ниско в обществената йерархия, и ставаш БОРЕЦ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ !!! Но тя справедливоста ВЕЧЕ Е НАЛОЖЕНА. И ти си точно там, където сам си се изкачил. И ако твоето стъпало е по-ниско от моето, ВИНОВЕН ЗА ТОВА СИ ТИ САМИЯ, а не Матеев или корупцията или ланшния сняг.

И знаеш ли защо се дразня от тебе? Защото продължаваш да си мислиш, че ДРУГ ТИ Е ВИНОВЕН за собствените ти грешки. И вместо да вземеш решение да промениш себе си, ти искаш да промениш НЯКОЙ ДРУГ. Ако поне малко беше прочел от науката Психология, щеше да знаеш че твоя тип психика е много добре описан в учебниците. И с всяко едно написано от тебе изречение ти даваш нови и нови доказателства, но не за интелект, а за човек с дълбоки психологически проблеми и с много-много комплекси. За човек, който живее в един измислен от него нереален свят. За човек, който дълбоко вярва, че НЯКОЙ ДРУГ Е ВИНОВЕН за всичко лошо, което му се случва. Всичките ти мисли и разсъждения са на тема КОЙ МИ Е ВИНОВЕН НА МЕНЕ или КАКВО ДА ПРОМЕНЯ В НЯКОЙ ДРУГ, а не в себе си. Това е областта, в която залиташ, и именно затова ти казах да кацнеш на земята и да се поогледаш около тебе, та белким успееш да видиш истинската реалност, в която живеем.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии