Атомната енергия. АЕЦ-Белене.

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот LazarG » 16.06.2010 08:29

Mateev написа:Според мене когато дойде водородната ера, ще отпадне необходимостта от централизирана енергийна система. Всеки лесно ще може локално да си прави водород, да си пълни колата и да си го гори за ток когато си иска и колкото си иска. Това според мене ще се случи до 10-20 години.

Матеев, моите уважения към теб! Предполагам, че ти в твоя чифлик още утре можеш да започнеш производство на водород, ама не мога да повярвам, че до 20 години всеки българин ще се самозадоволява у дома. Мъча се да си представя как това го прави един средностатистически гражданин в 40м² гарсониера под наем - къде ще бъде тази инсталация - в банята от 3м² или на терасата (пак толкова голяма). Да не говорим за цената на такава инсталация. Да не говорим, че още не съм чул да са разработени такива инсталации в света. Да не говорим че дори и да се разработят и внедрят в света до 20 години, в Бг ще дойдат с още толкова закъснение. Да не говорим, че това с тези инсталации ми прилича по-скоро на роман от Жул Верн :) . Докато това стане аз не бих желал да ми спират фабриката за да може електората да гледа световното по футбол, както в Бангладеш. Този етап "тука има, тука нема" ток знаеш, че сме го минали отдавна и не бих искал да се връща.
Кирилов написа:Вие не сте наред. Как ще сравнявате катастрофила кола, с ядрена централа....

Кирилов, я се замисли за последниите 30-40 години, от когато имаме АЕЦ, колко човешки живота е отнела и после си представи колко жертви са причинили автомобилните катастрофи за тези години. Пък после пак да говорим за опасност и сигурност.
Аватар
LazarG

Мнениеот Lupus » 16.06.2010 08:53

@LazarG,
Канех се да пиша и аз горе долу това, но сега просто го потвърждавам. Аз съм напълно съгласен с Матеев за водорода като алтернатива на електроенергията. Това сме го коментирали и друг път. За съжаления има два-три нерешени за сега проблема:
- ефективността на преобразуването "електричество-водород" и обратно;
- лесното и най-вече безопасно съхранение на добития водород;
- разработката на ефективни и безопасни машини, работещи на водородно гориво.
По тези проблеми се работи повече от 30 години и вероятно ще се работи още толкова, защото до сега има само опитни образци, които са далеч от ефективното решение и още по-далеч от серийното производство.
Въпроса, който ще продължавам да задавам е:
ВЕИ се строят СЕГА и ще продължават да се строят! И това е добре!!!
С КАКВО ЩЕ ГИ БАЛАСИРАМЕ СЕГА, А НЕ СЛЕД 20-30 ГОДИНИ, ЗА ДА НЕ СТАНЕ ЦЕНАТА НА ТОКА СОЦИАЛНО НЕПОНОСИМА И ЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА ДА ЗАРАБОТИ В РЕЖИМ НА "ДИСКОТЕКА".
Някои ЕРП вече вземат мерки за "интелектуализиране" на системата. ЕОН на всички ветрогенератори ще монтират така наречените "реклозери", с които ще спират достъпа на енергия в мрежата си при липса на консумация. Ще го направят и другите, ще го направят и за ФЕЦ. И какво ще се получи? Инвестиции за милиони ще бездействат!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот ferdy » 16.06.2010 12:52

Те и сега бездействат. Мини по време на приличен вятър през Каварна и преброй колко са изключените от Е.ОН и ЕСО, съответно, ветрогенератори. От няколко месеца работят в режим "иди ми - дойди ми".

Аз все си мисля, че големите мощности нямат проблем да си се балансират с някое бързо развъртащо генераторче, дали ще е газ, метан... А да не говорим за бъдещето на метана, от който в момента се възползват само таксиджиите и един-двама голфаджии. Как пък и едно още сметище не взехме да оползотворим докрай, италианската мафия от боклука се издържа от години, ние и два лева не можем да изкараме от него...
ferdy

Мнениеот X5 » 16.06.2010 13:06

Това е анализ на Е.Дайнов за вестник "24 часа"
ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ

Мой английски приятел сподели следното: взел целева субсидия от държавата 5000 паунда и си сложил в двора слънчеви батерии. Произвежда си ток за къщата, а излишъка продава на електрическата компания.

Усещате ли разликата с БГ-то? У нас държавата поддържа мораториум върху изграждането на алтернативни източници на енергия, каквото е слънцето.

Две членки на ЕС - две напълно различни политики. Разликата е в начина, по който българската и британската държава си представят гражданина, неговото място и роля във вселената и своето, на правителството, място и роля във вселената. Става дума, ще рече, не за някакъв сложен технико-инженерен въпрос, а за елементарен политически проблем.

Работата е там, че преминаването към слънчева енергия е не само технологична, нито само екологична, но е най-вече политическа революция. Причината: ток от слънцето се произвежда от хиляди пръснати из пространството производители - от големите инвеститори до обикновените граждани. За разлика от класическата схема - голяма електростанция, произвеждаща ток централизирано и пренасяща го на стотици километри, всеки гражданин може да си произвежда тока. Въпрос на слънчеви батерии на покрива.

И тук е политическият проблем. Разпръснатото производство на ток от слънцето дава власт на гражданите, а значи отнема власт от държавата и от електрическите компании. Освен това слънчевата енергия се прави максимално близо до потребителя - няма нужда от огромни далекопроводи и пр. Така се пестят средства и се пази природата - но пък се отнемат власт, пари и работни места от държавата.

Когато минем на саморъчно произведена слънчева енергия, ще се освободим от диктатурата на електрическите монополи и на държавата.

Ще се оправяме със собствени сили. Именно тук е разликата между добрата стара Англия и нова България.

Английската държава иска гражданите да се оправят сами - да не лежат върху нея. Българската не иска. Освен това английската държава иска да пази природата, като премине от въглища, мазут и газ към слънце и вятър а българската не иска.

Накрая, английската държава иска нещата да излизат евтино (слънцето е безплатно), защото това е в интерес на всички. Българската държава не иска нещата да са евтини, защото това нарушава нейния интерес (колкото е по-скъпо толкова повече рушвети падат).

Прогресивни са онези държави, които искат да имат независими граждани. Примитивни са държавите, които държат гражданите си в зависимост. Пример е Беларус, където всичко е държавно - икономиката, работните места, отоплението, осветлението и дори жилищата. Който не слушка - няма работа, ток, парно, а накрая го гонят и от дома му.

В тази картинка България отива по-скоро към примитивните държави.

Което обяснява както сегашния мораториум върху слънчевата енергия, така и това, че дори да го отменят, пак ще ти трябва година и половина тичане по инстанции, за да ти разрешат да сложиш слънчеви колектори на собствения си покрив!

Българското правителство уволни зам.-министъра, отговарящ за тези неща, и така вече има избор. Дали ще назначи човек, който ще върви по английския път? Или някой, който ще продължи да крачи по пътя на братски Беларус? Това е изборът и той не е технически; той е политически.

А от това какво ще направи правителството, ще можем да съдим доколко сериозни са неговите намерения не само в енергетиката, но и в екологичната политика, по отношение на овластяването на гражданите, както и във външната политика (повече ток от слънцето - по-малко зависимост от Русия).

Не очаквам от българската държава да ми даде 12 000 лева, за да си сложа слънчеви батерии, както правят в Англия. Но все пак очаквам да махнат мораториума, а след това да не ме карат да бродя по кабинетите една казарма време, за да се откача от безобразници като Е.он, ЧЕЗ, НЕК и всякакви подобни трибуквени групировки със съмнителна репутация.
X5

Мнениеот LazarG » 16.06.2010 14:36

X5, аз не разбрах точно какъв ти е проблема - купи си слънчеви батерии, сложи си ги и бъди независим! Ама предполагам, че ти искаш не просто да бъдеш независим, а да продаваш енергия на ЕОН на цени - няколко пъти по-скъпи от цените на АЕЦа. А после ЕОН какво да я прави тази скъпа енергия - да ми продава на мене на дебели цени? И аз да пляскам с ръце и да съм доволен, че ти си независим? Мерси, предпочитам ти да си зависим, ама енергията да е евтина.
Не се засягай, персонажите 'аз' и 'ти' са примерни :)
Аватар
LazarG

Мнениеот Miro » 16.06.2010 15:08

LazarG написа:X5, аз не разбрах точно какъв ти е проблема - купи си слънчеви батерии, сложи си ги и бъди независим! Ама предполагам, че ти искаш не просто да бъдеш независим, а да продаваш енергия на ЕОН на цени - няколко пъти по-скъпи от цените на АЕЦа. А после ЕОН какво да я прави тази скъпа енергия - да ми продава на мене на дебели цени? И аз да пляскам с ръце и да съм доволен, че ти си независим? Мерси, предпочитам ти да си зависим, ама енергията да е евтина.
Не се засягай, персонажите 'аз' и 'ти' са примерни :)

Не си разбрал... методите на финансиране са коренно различни. Това, за което става дума в статията е следното:

1. Лицето Х си инсталира фотоволтаици на покрива или в двора.
2. За целта получава 12 хил лева от държавата (от твоите данъци да речем)
3. Понеже производството му е непостоянно във времето, когато токът от фотоволтаиците недостига за собственото му потребление, той си черпи от мрежата. Когато има излишък я инжектира в мрежата. Накрая на периода на отчитане се прави баланс и ако е произвел повече от потребеното, то му се заплаща, но на ПАЗАРНИ цени.

В конкретния случай дали ще произвеждаш ток или ще си намалиш собствената консумация със същите киловатчасове - за ЕРП-то е еквивалентно като ефект. В момента никой не може да ти забрани да черпиш по-малко ток, като си намалиш консумацията или си инсталираш да речем фотоволтаици.

Въпросът е, че при сегашната нормативна уредба ако си сложиш фотоволтаици, малка перка или каквото и да е...и не монтираш втори електромер (а тука всички знаем каква и колко дълга е процедурата) излишната електроенергия ще я подариш на ЕРП-то, без да ти кажат едно мерси. Електромерите имат спирачки и не въртят в обратна посока... Аз така подарявах ток година и половина, Матеев сигурно и в момента подарява излишъка си...
Miro

Мнениеот X5 » 16.06.2010 15:12

LazarG , това за евтината енергия просто го забрави. Петролните продукти са оскъпени от акциза, който слага държавата, за да се издържа. В момента който петрола свърши, или просто намалее (а този момент май наближава), държавата ще сложи акциз върху тока. И в нормални държави, в които има мислещи политици, стимулират всякак развитието на възобновяеми източници, за да имат достатъчно енергия , която да си облагат с акцизи , и която няма опасност скоро да свърши.
И просто в тази схема няма място за носталгични залитания за евтин ток. Или трябва да печелиш добре, за да си плащаш сметката, или спираш бойлера , хладилника..... :lol:
X5

Мнениеот Miro » 16.06.2010 15:16

X5 написа:... държавата ще сложи акциз върху тока.

То и в момента си има - 2 лв на мегават. Но е само за промишлените потребители.
Miro

Мнениеот X5 » 16.06.2010 15:19

Миро, тези два лева са нежна милувка , в сравнение с акциза на горивата. За съжаление , на държавата много и трябват тези пари, и като свършат горивата....
X5

Мнениеот Lupus » 16.06.2010 15:25

X5 написа:Миро, тези два лева са нежна милувка , в сравнение с акциза на горивата. За съжаление , на държавата много и трябват тези пари, и като свършат горивата....

Не е необходимо да свършват, просто не се е сетил още Дянков. Че ще ти сложи и акциз на тока, който си произвеждаш за собствени нужди, както на ракията. :D
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Miro » 16.06.2010 15:27

Lupus написа:Не е необходимо да свършват, просто не се е сетил още Дянков. Че ще ти сложи и акциз на тока, който си произвеждаш за собствени нужди, както на ракията. :D

Така е... тоя паразит наречен "Държава" все трябва да се издържа...
Miro

Мнениеот ferdy » 16.06.2010 15:37

Паразитът може да го захраним и с данъците, които всеки ще си плати върху печалбата, както и осигуровки на двама-трима души, техни лични данъци, малко спестени стотинки от пренос и ако това е в нужното количество, смятам, че на държавата сметката ще излезе. И това на всеки 100 кВт.
ferdy

Мнениеот Lupus » 16.06.2010 15:41

ferdy написа:Паразитът може да го захраним и с данъците, които всеки ще си плати върху печалбата, както и осигуровки на двама-трима души, техни лични данъци, малко спестени стотинки от пренос и ако това е в нужното количество, смятам, че на държавата сметката ще излезе. И това на всеки 100 кВт.

Ти гладни въшки хранила ли си? :scratch:
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот ferdy » 16.06.2010 22:36

Мен ако питаш, тия сегашните въшки ще ги измета на момента. По-некадърна сган никога не ни се е падала. Ще ме извиняват поддръжниците им, ама... и на вас, дето се вика.
ferdy

Мнениеот Кирилов » 17.06.2010 08:47

Препоръчвам ви да прочетете или поне прегледате този доклад, който разработва сценарии за нула емисии за Великобритания до 2030:

http://www.zcb2030.org/downloads/ZCB2030.pdf

Може да ви се стори фантазия, и донякъде е, но решенията са сериозно приложими към много страни, включително и България. С предстоящото обсъждане на българската енергийна стратегия, може би този доклад ще предложи сериозни аргументи.

Обърнете внимание на липсата на газ.

Разгледайте разбира се и документите от Пътна карта 2050. Училището по политика планира другата седмица представяне и дискусия на Пътна карта 2050, време и място ще ви пратим до ден-два.

www.roadmap2050.eu.

На 24ти юни предстои също и конференция организирана от сп. Мениджър за нисковъглеродните решения, на която се надявам, че всички ще може да присъствате.

Поздрави
ГДБОП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност.

СОПА - СДРУЖЕНИЕ ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО И АДМИНИСТРАЦИЯТА
Кирилов

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии