Домашен електромер?

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: Домашен електромер?

Мнениеот Mateev » 27.02.2012 00:47

Целия ден загубих в ровене из интернет и намерих информация, в която се казва, че трифазните щипки работят добре с мини трансмитера. Ами купих си такъв от Amazon.co.uk. Купих и още дреболии от новата серия на Current Cost. Купих и още едно електромерче на втората по известност фирма, заедно с неговата си комплектация и с неговите си трифазни щипки. Всичко това би трябвало да пристигне за около 1 седмица.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 03.03.2012 08:51

До къде стигнаха проучванията на симпатичната играчка наречена "Домашен електромер"?
venkap

Мнениеот Mateev » 03.03.2012 13:17

Днес ще направа нови експерименти. Какво се случи през седмицата:

1. Обади ми се по телефона софийския дистрибутор и ми каза, че са правили тестове и при тях всичко работи. Нещо не му вярвам защото в това, което ми каза, няма логика. Той ми твърди, че щипките били свързани последователно, което със сигурност не е така. Твърди ми, че нямало никакво значение как са завъртяни, което също със сигурност не е така. Явно човека не разбира от електротехника и си няма никаква представа как трите синусоиди на тока са дефазирани на 120 градуса и как се самоунищожават при симетрични товари. С две думи не получих никаква нова информация, освен един съвет за рестартиране на електромерчето по начин, който не е описан в домументацията. Не съм слизал в мазата да го пробвам това, защото бях зает. За да си изясня какво точно се случва вече съм решил да строша една щипка и един предавател, с цел да видя схемата на свързване.

2. Предишната неделя на базата на предишните експерименти стигнах до извода, че може би този модел щипки не е съвместим с този модел предавател и/или устройство. Та хванах и от Amazon.co.uk накупих всяка една джаджа от тази фирма, дори и от новите серии (които ги няма в България). Колетчето дойде преди малко и сега започвам експериментите.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот X5 » 03.03.2012 13:40

Росимире, това с рестарта нищо не променя. И на мен ми обясниха същото, но ефект няма.При мен за една седмица показанията на джаджата и на електромера на енергото нямат нищо общо-този на ЕРП-то показва към 600киловата а при джаджата-150. И най странното при мен-като мине на нощна тарифа , светка му едно диодче и показва 1, 5 киловата консумация, не знам защо?
Играх си и само с оригиналната щипка на една фаза-пак не е верно.Май ще го изпусна "случайно" на пода и ще спра да се занимавам с него.Или да изчакам твоите тестове с другите щипки?
X5

Мнениеот Mateev » 03.03.2012 14:01

Ти на централата ли си го сложил или на сградата?

Ако е на централата - през нощта имаш някаква малка консумация от WEB Box-a и от рутерчето.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 03.03.2012 14:06

Mateev написа:Днес ще направа нови експерименти. Какво се случи през седмицата:

1. Обади ми се по телефона софийския дистрибутор и ми каза, че са правили тестове и при тях всичко работи. Нещо не му вярвам защото в това, което ми каза, няма логика. Той ми твърди, че щипките били свързани последователно, което със сигурност не е така. Твърди ми, че нямало никакво значение как са завъртяни, което също със сигурност не е така. Явно човека не разбира от електротехника и си няма никаква представа как трите синусоиди на тока са дефазирани на 120 градуса и как се самоунищожават при симетрични товари. С две думи не получих никаква нова информация, освен един съвет за рестартиране на електромерчето по начин, който не е описан в домументацията. Не съм слизал в мазата да го пробвам това, защото бях зает. За да си изясня какво точно се случва вече съм решил да строша една щипка и един предавател, с цел да видя схемата на свързване.

2. Предишната неделя на базата на предишните експерименти стигнах до извода, че може би този модел щипки не е съвместим с този модел предавател и/или устройство. Та хванах и от Amazon.co.uk накупих всяка една джаджа от тази фирма, дори и от новите серии (които ги няма в България). Колетчето дойде преди малко и сега започвам експериментите.

И на мен никак не ми се връзват нещата! Щипките са токови трансформатори, въпроса е какъв е изхода - генератор на ток или генератор на напрежение? Логика ще има само ако след ТТ има двупътен изправител и след това се свържат последователно. Тогава ще имаме векторно сумиране без унищожаване вследствие на дефазирането. Но как това се връзва само с напрежението от една фаза, за да получим мощност и от там енергия???
Ето на този линк: http://www.seeedstudio.com/depot/noninv ... b222e5e5e0 едни сензори, които ние ползваме. Обърнете внимание на двете схеми на свързване!
Пишете за резИлтата от дисекцията и ако има снимки - още по-добре! :)
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 03.03.2012 14:22

Вече имам една теория, и сега мисля да сляза и да я проверя.

Както вече казах, имаме два вида щипки - оригиналната (която уж работи добре) и двете допълнителни, които обаче са с два пъти по-голямо съпротивление, което предполага ДВА ПЪТИ ПО-МНОГО НАВИВКИ и два пъти по-голямо показание при директно използване на щипката. Какво ви говори всичко това?

Ако приемем, че трите бобинки се свързват в паралел, то тогава трите тока ще се сумират, но това ще е ВЕКТОРНА СУМА. А ние се нуждаем от СКАЛАРНА СУМА - тоест просто да се съберат трите стойности, без никакви умножавания по синуси и косинуси.

Та идеята е следната:
За основен вектор приемаме този на оригиналната щипка, която както вече знаем ИЗМЕРВА ВЯРНО. Другите два вектора им ОБРЪЩАМЕ ПОСОКАТА и по този начин всички вектори вече сочат в направлението на основния вектор. Да, ама двата вектора на допълнителните щипки все още са дефазирани спрямо основния вектор на по 60 градуса. Тяхната проекция върху направлението на основния вектор е с амплитуда, равна на 1/2 от амплитудата на вектора. Това е така, защото косинус от 60 градуса е равен на 0.5. И тука вече е разковничето. Допълнителните щипки са с 2 ПЪТИ по-голям брой навивки и по този наччин измерват тока ДВОЙНО в направление на собствения си вектор, но в направление вектора на 3-тата щипка, след като измереното се умножи с 1/2, се получава една стойност, която е правопропорционална на абсолютната скаларна стойност на тока. И по този начин ВЕКТОРНОТО СУМИРАНЕ на токовете на трите фази вече дава същите резултати, които би дало и СКАЛАРНОТО СУМИРАНЕ (напр. с калкулатор) на амплитудите на трите тока.

Тоест на теория ако свържем трите бобинки в паралел и две от тях са с двоен брой навивки, би трябвало да получим скаларна сума на тока, но само ако щипките са ПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАНИ !!! Съществуват 8 различни комбинации на защипване, като правилни са само две.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 03.03.2012 14:37

Явно трябва да се измисли някакъв алгоритъм на защипване и аз предлагам следния:

1. Защипва се само оригиналната щипка и се мери мощността.
2. Защипва се втората щипка и при симетричен товар би трябвало мощността горе-долу да се удвои. Ако не - щипката се обръща.
3. Ако товара е несиметричен, с клещов амперметър се мерят двата тока, събират се и след това се умножават се по 240V. Получената мощност трябва да отговаря показанието на електромерчето. Ако не - щипката се обръща.
4. Защипва се третата щипка и се процедира по същия начин. При симетричен товар мощността би трябвало приблизително да се утрои, а при несиметричен товар - ами мерите трите тока, сумирате, умножавате по 240 и сравнявате с електромерчето. Ако има значителна разлика (над 10%) - щипката се обръща.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 03.03.2012 17:08

Защо мислиш, че ни трябва скаларна сума? Все пак говорим за активна мощност (енергия) в трифазна система.
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот Mateev » 03.03.2012 18:11

Така.....

Строших две щипки и вече имаме пълна яснота за схемата на свързване:

ВСИЧКИ БОБИНКИ СА СВЪРЗАНИ В ПАРАЛЕЛ !!!

Общото съпротивление и на трите бобинки, заедно с резистора в оригиналната щипка е 95 ома.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 03.03.2012 21:10

Вече имам една теория, и сега мисля да сляза и да я проверя.

Както вече казах, имаме два вида щипки - оригиналната (която уж работи добре) и двете допълнителни, които обаче са с два пъти по-голямо съпротивление, което предполага ДВА ПЪТИ ПО-МНОГО НАВИВКИ и два пъти по-голямо показание при директно използване на щипката. Какво ви говори всичко това?

Мерил съм съпротивления на напреженови намотки на електромери....варират между 1 и 3 килоома.......но индуктивността обикновенно е една и съща.Което предполагам има значение за самите показания.
99%RX........1%TX
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 06.03.2012 19:33

Lupus написа:Защо мислиш, че ни трябва скаларна сума? Все пак говорим за активна мощност (енергия) в трифазна система.

Защото всички мои трифазни консуматори са схема звезда със заземен звезден център. Става въпрос за трифазни бойлери с активни нагреватели. Тоест това са си на практика 3 еднофазни консуматора. Всички останали консуматори също са си еднофазни консуматори, някакси разпределени по 3-те фази. Уж е търсена някаква симетрия, но на практика не се получава.

Така че дайте да не бъркаме понятията. Аз очаквам електромера да показва сумата от трите мощности, всяка от които си е просто ток по напрежение (240V). Да ама той показва всичко друго, но не и това, което трябва. Има едно разумно обяснение - тъй като едната щипка е с 80А максимален ток, може да се предполага, че от гледна точка на предавателя 3-те щипки в паралел пак са си 1 щипка и максималния ток пак си остава 80А. АКо това е така, ззначи аз твърдо го превишавам, което най-вероятно води до непредсказуеми резултати.

Това обаче не обяснява защо на Х5 електромера също греши, като при него максималната мощност е доста по-малка.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 07.03.2012 00:02

Mateev написа:
Lupus написа:Защо мислиш, че ни трябва скаларна сума? Все пак говорим за активна мощност (енергия) в трифазна система.

Защото всички мои трифазни консуматори са схема звезда със заземен звезден център. Става въпрос за трифазни бойлери с активни нагреватели. Тоест това са си на практика 3 еднофазни консуматора. Всички останали консуматори също са си еднофазни консуматори, някакси разпределени по 3-те фази. Уж е търсена някаква симетрия, но на практика не се получава.

Така че дайте да не бъркаме понятията. Аз очаквам електромера да показва сумата от трите мощности, всяка от които си е просто ток по напрежение (240V). Да ама той показва всичко друго, но не и това, което трябва. Има едно разумно обяснение - тъй като едната щипка е с 80А максимален ток, може да се предполага, че от гледна точка на предавателя 3-те щипки в паралел пак са си 1 щипка и максималния ток пак си остава 80А. АКо това е така, ззначи аз твърдо го превишавам, което най-вероятно води до непредсказуеми резултати.

Това обаче не обяснява защо на Х5 електромера също греши, като при него максималната мощност е доста по-малка.

Така, както разсъждаваш ще е ако тока на всяка фаза умножаваш по НЕЙНОТО напрежение и после ги сумираш. А ти в случая сумираш три тока, дефазирани един спрямо друг на 120° и ги умножаваш по едно от напреженията. И става "манджа с грозде"! :)
www.tscommunication.com
www.bsms.bg
Lupus

Мнениеот X5 » 07.03.2012 11:33

При мен греши и само с оригиналната щипка на една фаза.Показанията винаги са по-ниски от реалните и то чувствително.
X5

Мнениеот Mateev » 07.03.2012 20:04

Днес ми дойдоха още две кутийки с пълна комплектация. Едната е Новата версия на електромерчето. Направена е доста по красива. Предавателя е по-голям и по-тежък и има 3 ДУПКИ ЗА 3 ЩИПКИ. В комплекта има само една щипка, но човек може да си купи още. Също така щипките са доста по-модерни. Отварят се и се защипват много по-лесно - на принципа на клещовия амперметър.

Втория комплект, който ми дойде, е на конкурентната фирма OWL. Пак има дисплей, предавател с 3 дупки и една щипка. Разликите обаче са следните:

1. Дисплея работи с батерии, а не на 220V. Това е голямо предимство, защото при другото електромерче часовника се разстройва на всяко спиране на тока.
2. В комплекта има и CD със софтуер
3. Дизайна на щипките е по-добър.
4. Според инструкцията предавателя е по-мощен и предава много по-надалеч.
5. Отделно като опция имат едно устройство, което се нарича USB CONNECT и което прави връзка с разни Wireless или Wi-Fi устройства (още не ми е напълно ясно).

Та нека да изчакаме почивните дни да понаправя малко експерименти и после ще можем да сравняваме трите устройства - старото и новото Nuvi и OWL.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии