Mateev написа:Днес ще направа нови експерименти. Какво се случи през седмицата:
1. Обади ми се по телефона софийския дистрибутор и ми каза, че са правили тестове и при тях всичко работи. Нещо не му вярвам защото в това, което ми каза, няма логика. Той ми твърди, че щипките били свързани последователно, което със сигурност не е така. Твърди ми, че нямало никакво значение как са завъртяни, което също със сигурност не е така. Явно човека не разбира от електротехника и си няма никаква представа как трите синусоиди на тока са дефазирани на 120 градуса и как се самоунищожават при симетрични товари. С две думи не получих никаква нова информация, освен един съвет за рестартиране на електромерчето по начин, който не е описан в домументацията. Не съм слизал в мазата да го пробвам това, защото бях зает. За да си изясня какво точно се случва вече съм решил да строша една щипка и един предавател, с цел да видя схемата на свързване.
2. Предишната неделя на базата на предишните експерименти стигнах до извода, че може би този модел щипки не е съвместим с този модел предавател и/или устройство. Та хванах и от Amazon.co.uk накупих всяка една джаджа от тази фирма, дори и от новите серии (които ги няма в България). Колетчето дойде преди малко и сега започвам експериментите.
Вече имам една теория, и сега мисля да сляза и да я проверя.
Както вече казах, имаме два вида щипки - оригиналната (която уж работи добре) и двете допълнителни, които обаче са с два пъти по-голямо съпротивление, което предполага ДВА ПЪТИ ПО-МНОГО НАВИВКИ и два пъти по-голямо показание при директно използване на щипката. Какво ви говори всичко това?
Lupus написа:Защо мислиш, че ни трябва скаларна сума? Все пак говорим за активна мощност (енергия) в трифазна система.
Mateev написа:Lupus написа:Защо мислиш, че ни трябва скаларна сума? Все пак говорим за активна мощност (енергия) в трифазна система.
Защото всички мои трифазни консуматори са схема звезда със заземен звезден център. Става въпрос за трифазни бойлери с активни нагреватели. Тоест това са си на практика 3 еднофазни консуматора. Всички останали консуматори също са си еднофазни консуматори, някакси разпределени по 3-те фази. Уж е търсена някаква симетрия, но на практика не се получава.
Така че дайте да не бъркаме понятията. Аз очаквам електромера да показва сумата от трите мощности, всяка от които си е просто ток по напрежение (240V). Да ама той показва всичко друго, но не и това, което трябва. Има едно разумно обяснение - тъй като едната щипка е с 80А максимален ток, може да се предполага, че от гледна точка на предавателя 3-те щипки в паралел пак са си 1 щипка и максималния ток пак си остава 80А. АКо това е така, ззначи аз твърдо го превишавам, което най-вероятно води до непредсказуеми резултати.
Това обаче не обяснява защо на Х5 електромера също греши, като при него максималната мощност е доста по-малка.
Назад към Свободни теми и дискусии
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта