проблем със соларните акумолатори

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: проблем със соларните акумолатори

Мнениеот Mateev » 07.08.2013 17:39

И всичко това се случва, защото някъде някой некадърник е решил да сложи 40 волтов диод в 800 волтова DC верига.

А сега да видим може ли да възникне ситуация, в която този сценарий да се активира?
Какво е нужно, за да се случи това?
1. Диод с ниско обратно напрежение, сложен във верига с по-голямо напрежение.
2. Диодът да е свързан в обратна посока.
3. Напрежението да се подаде върху диода.
4. Източникът на DC енергия да е достатъчно мощен, за да може дълго време да поддържа голям ток през диода.

Точка 1 явно вече е изпълнена, защото в заводите за модули има некадърни инженери.
Точка 4 също е изпълнена - докато има слънце, ще има и достатъчно мощен DC източник на енергия с голяма мощност.

По точка 2 - диода е свързан в обратна посока от гледна точка на единичния модул и в права посока от гледна точка на целия стринг, ако случайно бъде даден на късо. Диода обаче е свързан в ОБРАТНА ПОСОКА от гледна точка на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СТРИНГОВЕ. Тоест точка 2 се изпълнява при определени условия, а именно отпадане на модули от текущия стринг посредством късо съединение в тях или в част от веригата или плътно затъмняване на част от модулите, и пълна мощност на останалите стрингове.

Остана точка 3 - може ли върху даден диод от даден модул да се подаде цялото напрежение на стринга (200, 400 или дори 800V)?
Ами от предната точка вече написах, че може. По-късно ще ви изредя точно определени ситуации, при които това се случва, а вие сами преценете доколко те са вероятни.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот hidrazin » 07.08.2013 18:55

Mateev написа:И всичко това се случва, защото някъде някой некадърник е решил да сложи 40 волтов диод в 800 волтова DC верига.

А сега да видим може ли да възникне ситуация, в която този сценарий да се активира?
Какво е нужно, за да се случи това?
1. Диод с ниско обратно напрежение, сложен във верига с по-голямо напрежение.
2. Диодът да е свързан в обратна посока.
3. Напрежението да се подаде върху диода.
4. Източникът на DC енергия да е достатъчно мощен, за да може дълго време да поддържа голям ток през диода.

Остана точка 3 - може ли върху даден диод от даден модул да се подаде цялото напрежение на стринга (200, 400 или дори 800V)?
Ами от предната точка вече написах, че може. По-късно ще ви изредя точно определени ситуации, при които това се случва, а вие сами преценете доколко те са вероятни.

Ще изчакам да преценим дадените ситуации. Иначе в предното си мнение написа нещо много вярно:
Първо за диода - всеки един диод в обратна посока е запушен и не пропуска ток, но само до определено напрежение.
Още малко и ще стигнеш до извода защо не можеш да сложиш на всеки стринг по един диод на радиатор в права посока. Имам вяра в теб!
А това с даването на късо и то на цял стринг не е разумно поведение. За да не се случи това в стринговите табла се слагат специални "башони" от вида LV / HRC gPV и време за сработване по-малко от 10ms. С останалите боклуци рискуваш да останеш без панели.
Между другото сигурно знаеш че спокойно можеш да свържеш един панел на късо?
Сега давай да видим как ще приложиш на един диод хайде не 800 волта защото стринга трябва да ти е с бая панели, а поне 200 волта. Примерно в стринг от 20 панела. После ако толкова държиш ще преценяваме кой какви дипломи има... Ако ме хванеш на кеф може и да обясня някои неща.
Лек ден за сега.
hidrazin

Мнениеот Mateev » 07.08.2013 21:47

Не знам защо продължаваш да спориш. Къси съединения в електротехниката могат да се случат къде ли не по какви ли не причини - вятър, триене, лош контакт, човешка немарливост при монтажа или поддръжката. Чудя се защо въобще се хабя да ти го обяснявам това. Неслучайно всички табла, всички уреди, всички трафопостове, всички подстанции, всички електроцентрали и въобще в цялата енергетика се говори само за защити, предпазители, наръчници по безопасност, инструкции на персонала и какво ли не, и пак периодично умират хора, пак периодично стават пожари, взривяват се трафопостове и подстанции и какво ли не.

В случая вие създавате слабо място, създавате точка за генериране на пожар, а ти имаш наглостта да спориш. Късо съединение може да възникне във всяка една точка от трасето на кабелите по конструкцията - причини 1 милион, включая и умишлен саботаж или вандализъм. Пак ти казвам - нарисувай си схемата, и после пробвай къси съединения на едно или друго място.

Ето ти една проста ситуация - един или повече модули са окъсени - причината може да бъде кирка или някаква друга от стотиците възможни причини за късо съединение. Друг модул от същия стринг е силно засенчен - причината - ами захвърлена черна риза на някой работник върху модула. Достатъчно е закриването на една единствена клетка с тъмна материя (може и листо, боя, размазано птиче лайно и т.н.) и един диод от веригата ще влезе в ценеров пробив, защото пада на напрежение ще е повече от 40 V, гарантиран от разликата в напреженията между повредения стринг и здравите.

Ако наистина разбираш от електроника или електротехника, ще разбереш че ситуацията си е съвсем реална. Колкото и да е малка вероятността, тя все някога ще се случи. Те и самолетите са с много ниска вероятност да паднат, но все пак падат, и то едва ли не по един на ден.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 07.08.2013 21:58

Не осъзнаваш ли, че това, което правите е престъпление. Ако утре възникне пожар и умре човек, а то това рано или късно ще се случи, не осъзнаваш ли, че който е измислил слагането на този диод ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА !!! Нещо повече - това е УМИШЛЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, защото ако този човек има диплома по електротехника или електроника, той би трябвало да знае, че НИСКОВОЛТОВИ ДИОДИ НИКОГА НЕ СЕ СЛАГАТ ВЪВ ВИСОКОВОЛТОВА ВЕРИГА.

Няма такива приказки като ниска вероятност и други тра-ла-ла. Търсиш си оправдание и сам си вярваш. Но според теорията на вероятностите рано или късно ще умре човек, и тогава се моли решението за нисковолтови диоди да не е твое, защото така и ще си изгниеш в затвора.

А това с последователния високоволтов диод е единственото лесно решение, посредством което ограничаваме тока във веригата да тече в една единствена посока, и по този начин изключваме причините, които описах в предишните постинги.

Другото решение е електронна схема вместо диоди на всеки един модул, която схема да не прегрява и да не изпада в ценеров пробив. Вече ти казах, че такова нещо съм измислил.

Третото решение е в модулите да се слагат високоволтови диоди и да търпим прегряването им в права посока, но това също може да предизвика пожар при определени условия, така че ако аз бях конструктор на модули, нямаше да го препоръчвам или най-малкото щях да искам кутийката да е метална оребрена и да служи за радиатор.

Вие сте избрали четвъртото решение - да предизвикате точка за започване на пожар, а при пожари понякога загиват хора. Икономисвайки левчето вие сте заложили срещу него човешки животи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 07.08.2013 22:03

Всичко това, което написах по-горе, би трябвало да се разбира от самосебе си от всеки един електротехник или електрончик. Ако ти не го разбираш, по-добре престани да спориш и потърси някоя книжка по основи на електротехниката. Не забравяй че този форум се чете от специалисти по електротехника, електроника и енергетика. Това, че другите мълчат, не означава, че не се подсмихват на твоята некомпетентност.

Пак повтарям за довиждане - ако все още не си разбрал - НИСКОВОЛТОВИ ДИОДИ НЕ СЕ СЛАГАТ ВЪВ ВИСОКОВОЛТОВИ ВЕРИГИ, защото възникването на ценеров пробив създава точка за възникване на пожар или дори взрив. При DC токове и напрежения вероятността за възникване на пожар от неугасени дъги е още по-голяма. Цялата електротехника и енергетика се борят с всички сили и средства такива точки да ги няма, като понякога цената на защитите надхвърля цената на защитавания обект, а вие тука сте нагърмели хиляди опасни точки във всеки един модул от всяка една централа.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 07.08.2013 22:15

Колкото до предпазителите - при два стринга на инвертор те не работят, защото работния ток на единия стринг е съизмерим с тока през другия по време на настъпване на описаните по-горе събития. При три стринга също понякога предпазителите не работят, защото не може да бъде създаден жичен предпазител с толкова точна настройка на тока на задействуване.

При 4 или 5 стринга с бързодействуващи предпазители може и да се получи, но не ти ли изглежда това като даване на бомба в ръцете на дете, пък после в съда да се оправдаваш, че то било дръпнало щифта. Как мислиш - ще те оправдаят ли?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 07.08.2013 22:28

И последно - интернет е пълен със случаи на пожари във фотоволтаични централи и причината в повечето случаи са именно тези прехвалени щотки диоди. Ето малко снимки:

https://www.google.bg/search?q=solar+pa ... 87&bih=690

Ето още един линк:
https://solarjuice.com/blog/buildings-a ... -and-fire/

Нещо да кажеш по въпроса?
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот hidrazin » 07.08.2013 23:53

Mateev написа:В случая вие създавате слабо място, създавате точка за генериране на пожар, а ти имаш наглостта да спориш. Късо съединение може да възникне във всяка една точка от трасето на кабелите по конструкцията - причини 1 милион, включая и умишлен саботаж или вандализъм. Пак ти казвам - нарисувай си схемата, и после пробвай къси съединения на едно или друго място.

В случая аз нищо не създавам и не генерирам никакви пожари. :D Късо съединение може да възникне само поради калпав изпълнител и умишлен саботаж ама това не е предмет на темата. Който не иска да го саботират да не си слага панели или да ги охранява добре.
Сега на въпроса. Решението за слагането на такива диоди не е мое. Просто така си пристигат от производителя. Абе ти въобще знаеш ли за какво се слагат тези диоди? И само за информация ако не си виждал соларен панел - във свеки панел има по три такива. :shock: И това с кирката и окъсването на панел не става - по-скоро ще го прекъсне отколкото да го окъси. А това със засенчването от листо или лайно - нямам думи. :D Пък и малоумни работници дето си хвърлят дрехите по стринговете нямат работа в централата. И да те светна нещо - засенчването на една клетка няма да доведе до нищо. Минимум цял панел и евентуално ще гръмне бушон.
Пък относно бушоните - престъпници са тези дето слагат китайски и турски боклуци и нищо не разбират. По-горе съм ти написал какви се слагат - потърси.
Mateev написа:И последно - интернет е пълен със случаи на пожари във фотоволтаични централи и причината в повечето случаи са именно тези прехвалени щотки диоди. Ето малко снимки:
https://www.google.bg/search?q=solar+pa ... 87&bih=690
Ето още един линк:
https://solarjuice.com/blog/buildings-a ... -and-fire/
Нещо да кажеш по въпроса?

Мога да кажа. Да беше прочел и текста към картинките и да посочиш къде се посочват диодите като виновници за пожарите. Извода от тях е един - неграмотници не трябва да монтират соларни панели и инвертори. Не е за всяка уста лъжица.
Хайде малко за домашно вземи да сложиш на няколко стринга които работят в паралел високоволтови диоди в права посока и после публикувай резултатите. Резултатът ще е интересен. Ако не можеш да намериш диоди се обади да ти пратя десетина. Ей тук ги има по левче за брой и ще станат за проба.
http://tpetrov.com/search.php?prod=P1000J
Само за проба докато разбереш че нищо не си измислил.
Mateev написа:Всичко това, което написах по-горе, би трябвало да се разбира от самосебе си от всеки един електротехник или електрончик. Ако ти не го разбираш, по-добре престани да спориш и потърси някоя книжка по основи на електротехниката. Не забравяй че този форум се чете от специалисти по електротехника, електроника и енергетика. Това, че другите мълчат, не означава, че не се подсмихват на твоята некомпетентност.

Мълчат тези които не знаят и не са сигурни. Мълчат и тези дето знаят защото са шокирани. Ето малко да прочетеш за стрингови табла, бушони и подобни:
http://files.sma.de/dl/18414/SSMxx-21-IA-en-11.pdf
Ако имаш някакъв специален въпрос на който не мога да ти отговоря обещавам да питам като ходя следващия път до SMA. Предполагам знаеш кои са? Може да им подхвърля твоята идея за диодите в права посока ама се опасявам че много ще се смеят.
Лека и нищо лично. Просто човек не трябва да е толкова категоричен когато не е наясно. Още повече да обижда.
Лека вечер!
hidrazin

Мнениеот Mateev » 08.08.2013 23:35

Хубаво е да се спори, защото в спора се ражда истината. Но това е така само ако в отсрещната страна има чуваемост. В случая обаче аз имам чувството, че споря с телевизор. Разумните доводи въобще не се чуват, а само се вади вода от 1000 кладенеца.

Съжалявам, че се оставих да ме въвлечеш в този глупав спор, и да се принизя до такова ниско ниво, че да ти се връзвам да ти отговарям. Освен това изтърпях толкова много обиди, колкото не съм имал през целия си живот. И всичко това от един анонимен акаунт със стил на писане и отговаряне, идентичен на небезизвестния Pyramid, който успя да изнерви и да се скара с почти всички посетители на форума.

Както и да е. Спора приключва до тука, а ти имаш 24 часа срок да си редактираш всички стари твои постинги така, щото в тях да няма обиди и обидни намеци. Също така изчисти от тях и високомерието, надутото самочувствие, намеците на некомпетентност, обвиненията и т.н. Ако ти не го направиш, утре вечер ще го направя аз, но освен това ще ти забраня и акаунта. Също така ще го забраня и ако само още веднъж с позволиш да направиш обида или обиден намек към мене или към когото и да било другиго от този форум.

Писнало ми е да споря с форумни тролове и опита ми ме е научил, че към тях трябва да се подхожда безкомпромисно.

Ето малко информация за форумните тролове и за тактиките, които прилагат. Съжалявам, че попаднах в капана на такъв един трол, но това вече приключи. От този момент го поставям в режим на наблюдение и само чакам да ми даде и най-малкия повод, за да го изхвърля от форума и да му забраня както акаунта, така и IP адреса. Разгледайте линковете по-долу и ще осъзнаете колко сте безсилни, ако се вържете на въдичката на някой трол и се опитате да спорите с него:
http://www.leeneeann.info/blog/?p=579
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0% ... 0%BE%D0%BB
http://bg.board.bigpoint.com/darkorbit/ ... hp?t=30292
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот hidrazin » 09.08.2013 13:56

Mateev написа:Хубаво е да се спори, защото в спора се ражда истината.

Хммм... Така е. Може би бях малко остър за което моля за извинение. Относно постовете - бих ги редактирал но самия форум не ми позволява. Няма бутон "промени". Поне при мен не излиза такъв и никъде не намерих. Във "въпроси и отговори" пише следното но при мен не работи:
Как да променя или изтрия мнение?
Освен ако не сте администратор или модератор, можете да променяте или изтривате само собствените си мнения. Можете да промените съобщението си като кликнете на бутона Промяна за съответното мнение.

Просто няма такъв бутон. Пък и ти самия прекрасно го знаеш:
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?f=2&t=2624
Спокойно можеш да промениш или редактираш мненията ми както искаш след като не мие дадена тази възможност. Няма да се чувствам обиден.

Сега да обобщим по темата:
1. На панелите не са им необходими високоволтови диоди. Фабричните си вършат работата ако не са менте и са читави.
2. Диодите не са причина за пожари. Пожарите възникват от неправилен и калпав монтаж на на свързващите кабели и използването на неподходящи такива. Също така от лошо направени свръзки и липсата на обслужващ персонал който да проверява и отстранява предпоставките за такива произшествия. Дори в нашата "Наредба 3" е описано какви са изискванията за монтаж на кабели върху горими повърхности. Ако някой се интересува ще изнамеря точния текст и ще го цитирам.
3. Панелите не поддържат горенето както сам се убеди в случая с потрошената централа. Това са твои думи:
Mateev написа:В целия този случай има и една положителна новина, и тя е следната:
ЕДНА ЦЕНТРАЛА МНОГО ТРУДНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАПАЛЕНА !!!
Въпреки няколкократните опити на вандалите да предизвикат масов пожар, те не са успели. Явно материалите, от които са направени модулите и опроводяването НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ГОРЕНЕТО. В резултат на това има само локални щети, предизвикани от горящи парцали и разлята горяща течност. Тоест поне за пожари можем да не се безпокоим. Ако под вашите централи няма горими предмети, като например суха трева, можете да сте спокойни, че глобален пожар е невъзможен. Локални щети в някой модул или някое табло са възможни при късо съединение и възникнала дъга, но огъня няма да се разпространи по цялата централа. При това положение е безсмислено да се плаща застраховка против пожар, след като дори и той да възникне, щетите са локални и засягат само 1 модул или 1 табло.

4. Слагането на високоволтов диод в права посока на всеки стринг не е добра идея. Няма два стринга с абсолютно еднакви напрежения. Например ако имаме два стринга с известна разлика в напреженията този с по-високото напрежение ще запуши диода на стринга с по-ниското напрежение защото ще имаме обратно подадено напрежение върху диода в случая. Резултата е ясен.
5. Предпазителите си вършат добре работата ако са крива gPV. Същото го каза и KD Solar на предната страница.

Сега решението е твое. Като искаш трий, променяй мнения, забранявай акаунти и IP-та... Ако това е начина да водиш спор - със сила а не с факти. Ако пък решиш нека чуем и други мнения преди да дялнеш темата и постовете. Може пък и някой като KD Solar да се включи. Гледам че човека е навътре в нещата.
Относно обидите. Мисля че бяха двустранни. И аз изтърпях доста от сорта - скаран с електрониката и електротехниката, да обясня като на ученик от 3-ти клас, хвърли си всички дипломи в печката, потърси някоя книжка по основи на електротехниката, споря с телевизор... и още доста. Като коригираш и триеш не забравяй да оправиш и тези.
Лек ден! Който успее да прочете дано му е от полза.
hidrazin

Мнениеот Mateev » 09.08.2013 15:04

Слагането на високоволтов диод в права посока е ИДЕАЛНА идея. Имам такива централи и си работят безпроблемно дълги години. Не съм ги слагал масово само заради голямото греене и нужда от радиатор. За различните напрежения на стринговете си прав, но това не означава, че единия стринг ще запуши другия. Нищо подобно не се случва. Стринга с най-високо напрежение под товар кляка малко, което подключва втория стринг, след това и той кляка, подключва се третия и т.н. Този процес се извършва по време на опипването на MPP точката от страна на инвертора. Наличието на диоди само създава едни леки вълнички в комплексната волт-амперна характеристика на всички стрингове, но това не пречи на инвертора да намери най-добрата точка (МПП точката).

Ха сега кажи какво да мисля за твоята компетентност, след като изказваш грешни твърдения, не се вслушваш в разумните доводи и заблуждаваш другите посетители на форума. При това спориш за всеобщо известни истини. Отделно от това отново ми прилагаш най-любимия похват на форумните тролове - караш ме да обяснявам неща, които са известни и на учениците от техникума, аз ги обяснявам и си губя времето, а след това ти просто казваш "това не е вярно" и пак започваш да вадиш вода от 1000 кладенеца.

Също и за диодите във високоволтовите вериги - изписах няколко постинга с подробности и с информация какво ще се случи, изгубих часове наред да обяснявам азбучни истини, а ти просто си пееш твоята песен.

Начина ти на спорене и похватите, които използваш в спора, на 100% се вписват в методите, които използват форумните тролове и които са описани в линковете по-горе. Продължаваш да ги използваш дори и тогава, когато те предупредих, че ще те изгоня.

Съжалявам, но не ми даваш никакъв шанс. Нямам намерение да си изгубя живота в безсмислени спорове с тебе, а не мога и да си мълча, когато се пишат неверни работи. Затова ти забранявам акаунта, но засега няма да ти забранявам IP адреса. Това ти дава шанс да се регистрираш под ново име и да пробваш да изградиш някаква друга - нетролска репутация.

През целия живот на форума са изгонени само 3-4 човека, но ти си първия, който успя да го постигне толкова бързо.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Vandal » 10.08.2013 12:04

Все пак човека се извини и нямаше възможност да редактира постовете си.
Ти си решаваш но мисля че леко прибързваш. Вярно че на моменти се държи леко високомерно но..
Аватар
Vandal

Мнениеот Lupus » 10.08.2013 12:53

Vandal написа:Все пак човека се извини и нямаше възможност да редактира постовете си.
Ти си решаваш но мисля че леко прибързваш. Вярно че на моменти се държи леко високомерно но..

Не се учудвай! Просто следващия път когато имаш мнение, различно от това на шефа, по-добре не го пиши.
Ще станеш и ти "трол", както станах вече и аз в неговия пчеларски форум, където от скоро се опитвам да развия темата за електрониката в пчелините. Това очевидно не се хареса и повод беше намерен. Една безобидна шега, неадресирана към никого конкретно (да не очакваме от заека да снася яйца) беше обявена на всеослушание за спамене, ехидна и злобна забележка и тролене на форума. При това с обидни менторски поучения, какво е правилно да пиша и какво не! Съжалявам, ти ме знаеш - замирише ли ми на партенка, излизам. Както и направих.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Vandal » 10.08.2013 14:32

Аз лично не виждам в мненията на hidrazin писания които могат да го причислят като трол.
Всъщност не съм срещал тролове в този форум. Те са присъщи в големите дискусионни форуми а не в специализираните.
Имаше един двама Флудера които вилнееха известно време с различни никове и това е.
По принцип Росимир е разумен човек но изглежда се е поизнервил малко.
То в тия времена кой ли не е де.
Последна промяна Vandal на 10.08.2013 20:53, променена общо 1 път
Аватар
Vandal

Мнениеот lz1wvm » 10.08.2013 15:27

Познавам hidrazin,виждали сме.За мен е широко скроен човек и разбирания относно техниката.Също и за г-н Матеев,според постовете.Та по-добрия вариант е да си стиснат ръцете(ако е възможно),та и ние да научим нещо от форума,в който също пишат хора,които са доста запознати с електрониката.Макар и не точно с проектиране и изчисление на стрингове....
99%RX........1%TX
lz1wvm

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии