Mateev написа:Хубаво е да се спори, защото в спора се ражда истината.
Хммм... Така е. Може би бях малко остър за което моля за извинение. Относно постовете - бих ги редактирал но самия форум не ми позволява. Няма бутон "промени". Поне при мен не излиза такъв и никъде не намерих. Във "въпроси и отговори" пише следното но при мен не работи:
Как да променя или изтрия мнение?
Освен ако не сте администратор или модератор, можете да променяте или изтривате само собствените си мнения. Можете да промените съобщението си като кликнете на бутона Промяна за съответното мнение.
Просто няма такъв бутон. Пък и ти самия прекрасно го знаеш:
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?f=2&t=2624 Спокойно можеш да промениш или редактираш мненията ми както искаш след като не мие дадена тази възможност. Няма да се чувствам обиден.
Сега да обобщим по темата:
1. На панелите не са им необходими високоволтови диоди. Фабричните си вършат работата ако не са менте и са читави.
2. Диодите не са причина за пожари. Пожарите възникват от неправилен и калпав монтаж на на свързващите кабели и използването на неподходящи такива. Също така от лошо направени свръзки и липсата на обслужващ персонал който да проверява и отстранява предпоставките за такива произшествия. Дори в нашата "Наредба 3" е описано какви са изискванията за монтаж на кабели върху горими повърхности. Ако някой се интересува ще изнамеря точния текст и ще го цитирам.
3. Панелите не поддържат горенето както сам се убеди в случая с потрошената централа. Това са твои думи:
Mateev написа:В целия този случай има и една положителна новина, и тя е следната:
ЕДНА ЦЕНТРАЛА МНОГО ТРУДНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАПАЛЕНА !!!
Въпреки няколкократните опити на вандалите да предизвикат масов пожар, те не са успели. Явно материалите, от които са направени модулите и опроводяването НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ГОРЕНЕТО. В резултат на това има само локални щети, предизвикани от горящи парцали и разлята горяща течност. Тоест поне за пожари можем да не се безпокоим. Ако под вашите централи няма горими предмети, като например суха трева, можете да сте спокойни, че глобален пожар е невъзможен. Локални щети в някой модул или някое табло са възможни при късо съединение и възникнала дъга, но огъня няма да се разпространи по цялата централа. При това положение е безсмислено да се плаща застраховка против пожар, след като дори и той да възникне, щетите са локални и засягат само 1 модул или 1 табло.
4. Слагането на високоволтов диод в права посока на всеки стринг не е добра идея. Няма два стринга с абсолютно еднакви напрежения. Например ако имаме два стринга с известна разлика в напреженията този с по-високото напрежение ще запуши диода на стринга с по-ниското напрежение защото ще имаме обратно подадено напрежение върху диода в случая. Резултата е ясен.
5. Предпазителите си вършат добре работата ако са крива gPV. Същото го каза и
KD Solar на предната страница.
Сега решението е твое. Като искаш трий, променяй мнения, забранявай акаунти и IP-та... Ако това е начина да водиш спор - със сила а не с факти. Ако пък решиш нека чуем и други мнения преди да дялнеш темата и постовете. Може пък и някой като
KD Solar да се включи. Гледам че човека е навътре в нещата.
Относно обидите. Мисля че бяха двустранни. И аз изтърпях доста от сорта - скаран с електрониката и електротехниката, да обясня като на ученик от 3-ти клас, хвърли си всички дипломи в печката, потърси някоя книжка по основи на електротехниката, споря с телевизор... и още доста. Като коригираш и триеш не забравяй да оправиш и тези.
Лек ден! Който успее да прочете дано му е от полза.