проблем със соларните акумолатори

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Re: проблем със соларните акумолатори

Мнениеот Mateev » 13.08.2013 18:16

Аз съм твърдо убеден в обратното. Единия от двама ни трябва да направи експеримент и да публикува снимки, иначе можем да спорим до безкрай.

Аз имам някъде снимки на изгорели DC табла, но нещо не можах да ги намеря. Тя директорията ми със снимки е безкрайна, но нямам навика да им давам имена. Като ги намеря - ще ги публикувам. Щетите по тях са жестоки и са нанесени от DC дъги и възникнал след това пожар вътре в таблото. Причините са различни, включая и неустановени - лош контакт, пробил арестор, късо съединение и после разкъсване. При всички случаи има последващ пожар и пълно опушване и/или изгаряне на таблото със щети по всички останали компоненти. В един от случаите кутията се е стопила от пожара в нея и е капало по бетона огън, горяща пластмаса и топченца нажежен метал.

Ще намеря снимките и ще ги покажа.

Просто искам да кажа, че DC дъгите са изключително опасни, и не знам защо някой продължава да спори вече трета страница. При това ТЕОРЕТИЗИРА, а аз вадя снимков и видеоматериал. Хайде сега започнете да ме убеждавате, че и атомните централи са безопасни, защото така пише по книжките.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 13.08.2013 18:49

Че кой и кога е твърдял, че DC дъгите са безопасни??? Става дума за диодите и дали те при пробив в права или обратна посока могат да предизвикат такава дъга, че да възникне пожар в соларна централа. Пожари в табла и аз съм виждал всякакви! Причините най-често са къси съединения, лоши връзки от всякакъв вид и претоварвания. Е има и екзотики - пожар, причинен от плъх.
Експеримента оставям на теб, нямам нужното оборудване. А и уважавам презумпцията за невинност. Диода е невинен до доказване на противното! :D
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Cin gibi » 19.08.2013 00:20

Lupus написа:Че кой и кога е твърдял, че DC дъгите са безопасни??? Става дума за диодите и дали те при пробив в права или обратна посока могат да предизвикат такава дъга, че да възникне пожар в соларна централа. Пожари в табла и аз съм виждал всякакви! Причините най-често са къси съединения, лоши връзки от всякакъв вид и претоварвания. Е има и екзотики - пожар, причинен от плъх.
Експеримента оставям на теб, нямам нужното оборудване. А и уважавам презумпцията за невинност. Диода е невинен до доказване на противното! :D

Диодът ВИНАГИ е невинен. Щото е вещ. Виновни са хората.
-Още един повод да се усъмня в смисъла на т.нар. "електронно правителство". Щеше да има такъв, ако на някоя платка или харддиск му пукаше, че го били китнали в панделата.
Иначе, и дъгата не я предизвикват диодите, а токът, протичането на който те не могат да предотвратят, в случай на пробив /от типа полу=> цял проводник/. Прав си, Lupus. Какви диоди, какви пет лева? Виновен би могъл да бъде единствено увлякъл се, невеж или некадърен проектант и /или/ онези, дето са му дали дипломата.
Ама това е за друга тема.
бъдете здрави и слушайте Матеев.
И не само го слушайте, ами го и чувайте. И грижите ви ще са от друг, по-нисък порядък.
Казах.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот saraneron » 19.08.2013 06:22

Mateev написа:Ако диода прекъсне, появява се дъга, която не иска да угасне. По-добре е да даде на късо - тогава отделената в него мощност (а от там и топлина) ще е нищожна.

Това със засенчването на клетките и байпасирането им от диодите е една теория, но колко от вас са я проверили на практика???????

Аз я проверих. При засенчване (дори и при много силно засенчване) диода си остава запушен, а клетките си остават в работоспособно състояние, само дето тока през тях (и през целия стринг) силно пада. Само че този път ще ви помоля преди да ме опонирате като Hidrazin, този път вземете и си направете реален експеримент и чак тогава теоретизирайте.

Аз твърдя, че диодите не се явяват НИКАКВА ЗАЩИТА против засенчване, просто защото съм го пробвал. И това е така защото дори и при 1000 пъти по-слаба осветеност напрежението на фотоволтаичните клетки си остава високо и то държи байпас диода в запушено състояние. Виж при 10 000 или при 100 000 пъти по-слаба осветеност байпас диода наистина се задействува, но това успях да го постигна чак когато сложих една плътна дебела черна папка върху няколко клетки. С бял лист хартия не се получава. Не се получава и с листо или дори с тънка синя пластмасова папка. Получава се само с ДЕБЕЛА ЧЕРНА ПАПКА, която на практика поставя клетките под нея в абсолютна тъмнина.
:idea: :idea: :idea: Bypass Diode — A diode connected across one or more solar cells in a photovoltaic module such that the diode will conduct if the cell(s) become reverse biased. It protects these solar cells from thermal destruction in case of total or partial shading of individual solar cells while other cells are exposed to full light. :idea: :idea: :idea: Ако ще се прави експеримент и да е коректен трябва да се сложи последователно във веригата на централата само една или две соларни клетки ,които да се жертват и паралелно на тях байпас диод ,след което да се засенчат клетките , тогава да се види какво се случва . Ако диодът, устиска и не загрява много а токът във веригата не намалее, значи тази идея работи , но не е приложена коректно в панелите или идеята за вероятното засенчване само на една клетка не е приета като реялност!Ако загрее много и пробие с разпад на корпуса и се образува дъга ,значи диодът е неоразмерен и ако и в панела е така то диодът е потенциален източник на пожар.!!!След това другият експеримент ,маха се диодът и се засенчва жертвената клетка /подобно се случва в реалното засенчване и тогава диодите на практика не защитават байпасираните клетки ,защото са поне 20 клетки на един диод /.В зависимост от напрежението и тока в стринга се очаква жертвената клетка след време да загрее като котлон или да се запали и или да се образува волтова дъга ,която да трае няколко секунди и да даде повод за пожар , ако това се случи ,означава, че по-скоро клетките са източник на пожар а не диодите !Практически е малко вероятно само един диод да бъде подложен на високо обратно или право напрежение .В панелите са поне три по 40 волта общо 120 волта .Примерно 10 панела в стриг 1200 волта работно обратно напрежение???Не ,че не е възможно но клетките ,може би ,ще изпушат преди диодите да са пробили а ако диодите са високоволтови, със сигурност първо клетките ще дадат фира!Друг е въпросът, какво ще се получи в този експеримент ,ако се ползва здрав инвертор като товар на стринга , както е в реялния живот ?Той на практика автоматично ще намали товара и се явява като интелигентен предпазител ,но до колко ще ограничи тока и дали това ще предотврати пожара не е ясно ,докато не се види на практика и не се мери тока на стринга и напрежението на стринга и на жертвената клетка в реялно време и се направят прогнози и изводи?!Ако искате да свържете САМО диод в обратна посока и е на 40 волта на всички е ясно, че ще изпуши ,може и да се изпари , с дъга или без дъга ,но такава ситуация с такова свързване при авария е 1:100000 вероятна и не е целта на експеримента но е добре да се види за обща култура!!!Пропуснах вариянта с полузасенчена клетка когато токът се разпредеи м/у диода и полузасенчената клетка .......?/Един дистанционен термометър ще покаже какво се случва!Лошото е, че не е измислено как да се спре електропроизводството на централата при образуване на дъга в DC веригата , поне на мен не еми е известно ,като идея -: дедектор на радиовълни в спектъра на излъчване на дъгата и прекъсвач по средата на стринга или на повече места , но ако имаме само загряване става сложно!В Aмерика, масово се продават панели в комплект с инверторчето ,така се минава на променливо напрежение веднага след панела и нещата стават много сейфти! http://www.conergy.us/desktopdefault.as ... 3_read-94/ I podrobnosti http://www.sma-america.com/en_US/produc ... 40-us.html
    http://BestPC.BG - Компютри, Лаптопи, Таблети, Телевизори и компоненти
saraneron

Мнениеот Mateev » 19.08.2013 09:52

Хубавото в електрониката е, че всичко може да бъде предварително изчислено. Спорове възникват само когато едната страна не е достатъчно компетентна, за да седне и да си направи сметките.

Това с вероятност 1 на милион не е оправдание. Дори и да беше 1 на милиард, пак трябваше да се сложат защитни средства, за в случай че вероятността се реализира.

Иначе за всички аварии в електротехниката, електрониката и енергетиката в 99% от случаите са виновни само и единствено хората - обикновенно такива с недостатъчно компетенции или с прекалено голяма самоувереност. Теорията на вероятностите обаче не прощава, в резултат на което падат самолети или гърмят атомни електроцентрали въпреки вероятността от 1 на милиард.

За да се разбере какво точно може да се случи с панелите и байпас диодите е достатъчно да се нарисува една еквивалентна схема, заедно с вътрешните съпротивления на компонентите, и след това да се посмята малко със законите на Ом и Кирхов. Има дори програми, които това го правят бързо и лесно.

Да кажа нещо и за заплахата от прегряване - много по-добре е обратното напрежение да се приложи върху някоя от клетките на модулите, отколкото върху едно малко диодче, което не може да се охлажда. Клетките са с голяма площ и се охлаждат много по-добре от байпас диода. Освен товя напрежението на ценетов пробив при тях е 5V, а не 40V. На практика една клетка може да стои в режим на ценеров пробив неограничено дълго време, без да изгори или да се случат вътре в нея някакви структурни промени. Просто ще е по-топла от останалите и това ще се вижда с инфрачервена камера. То и в момента сигурно по света има хиляди модули, в които някоя клетка по погрешка е запоена наобратно и въпреки това модула си работи дълги години без проблеми. Просто параметрите му са леко влошени, но това в повечето случаи остава незабелязано.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 19.08.2013 10:27

Така че аз продължавам да твърдя, че от байпас диодите могат да възникнат повече вреди, отколкото ползи, и то съмнителни ползи. Ако бяха 1000 волтови, тогава единствената заплаха щеше да е прегряването им в права посока, което също е опасно, но все пак нека не забравяме, че кристала спокойно издържа температури над 120-130 градуса. Дори и на 150 градуса ще работи дълго време с минимална деградация. Тоест при право свързване нещата с прегряването са на ръба и могат да доведат до проблеми само ако ползователя на модула допълнително влоши охлаждането на кутийката с диодите, като например сложи модула директно на покрива, без да е повдигнат на 5-10 сантиметра.

Това че се слагат 40 волтови диоди за мене е пълна изненада и го научих благодарение на тази тема. Никога, ама наистина никога аз не съм предполагал, че такова нещо е възможно. Та то противоречи на здравата логика и всеки запознат с електротехниката можеше да предвиди, че в режим на ценеров пробив този диод може да създаде предпоставки за пожар. Не знам колко малка или голяма е вероятността, знам обаче, че я има. При това положение беше редно производителите на модули да предупредят монтажниците да слагат високоволтов диод последователно на всеки един стринг, за да сведат тази вероятност до чиста нула. В момента вероятността си я има, и това рано или късно ще доведе (и вероятно вече е довеждало) до пожари в някои централи.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 19.08.2013 13:12

Mateev написа:........
Това че се слагат 40 волтови диоди за мене е пълна изненада и го научих благодарение на тази тема. Никога, ама наистина никога аз не съм предполагал, че такова нещо е възможно. Та то противоречи на здравата логика и всеки запознат с електротехниката можеше да предвиди, че в режим на ценеров пробив този диод може да създаде предпоставки за пожар. Не знам колко малка или голяма е вероятността, знам обаче, че я има. При това положение беше редно производителите на модули да предупредят монтажниците да слагат високоволтов диод последователно на всеки един стринг, за да сведат тази вероятност до чиста нула. В момента вероятността си я има, и това рано или късно ще доведе (и вероятно вече е довеждало) до пожари в някои централи.

Режим на ценеров пробив при Шотки диод???? Звучи ми доста странно!
http://www.pfk.ff.vu.lt/lectures/funkc_ ... hottky.htm
http://lark.tu-sofia.bg/ppe/files/2010/ ... ode_bg.pdf
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот saraneron » 19.08.2013 16:32

Mateev написа:Така че аз продължавам да твърдя, че от байпас диодите могат да възникнат повече вреди, отколкото ползи, и то съмнителни ползи. Ако бяха 1000 волтови, тогава единствената заплаха щеше да е прегряването им в права посока, което също е опасно, но все пак нека не забравяме, че кристала спокойно издържа температури над 120-130 градуса. Дори и на 150 градуса ще работи дълго време с минимална деградация. Тоест при право свързване нещата с прегряването са на ръба и могат да доведат до проблеми само ако ползователя на модула допълнително влоши охлаждането на кутийката с диодите, като например сложи модула директно на покрива, без да е повдигнат на 5-10 сантиметра.

В интерес на темата ,г-н.Матеев ,моля драснете една схемичка, елементарна ,на ситуация ,която би се получила в реялноста и диодите да се явят в състояние на пробив поради ниското им обратно напрежение и да я обсъдим ,така всички ще имаме полза а не да се драчим ,нали това е целта на дискусията? Ситуация ,която се е получила след като централата е работила нормално ,а не ситуация в резултат на монтажна грешка!За малкото диодче ,само да вметна , то няма как да отдава топлина , защото в нормален режим през него не протича ток ,нали така?Същото важи и ако панелът или стринга е подложен по погрешка или аварияна на обратно напрежение 2-3 пъти по-високо от това на което е способен да генерира.По мое скромно мнение ,99% от пожарите се предизвикват от некачестбени панели/лоши спойки в тях и некачественни материяли, ниско ниво на контрол още в завода/,калпав монтаж от изпълнителя на всички нива , както и частично засенчване и фабрично заложени куплунги ,които не гарантират добра връзка в стринговете.Токът и жената си искат яко стягане ,иначе става пожар! :Високите постоянни напрежения във веригите на стринговете са като Германските дирижабли пълни с водород, рано или късно се запалват , поетият риск е огромен!
Последна промяна saraneron на 19.08.2013 21:12, променена общо 1 път
saraneron

Мнениеот Cin gibi » 19.08.2013 20:40

Сама си отговорила в последния ред.
Прочее, сещам се за една /само външна/ аналогия, която последните 10 години се случва поне три, да не кажа, пет пъти: Японски производители на автомобили /последно, мисля, Тойота/ отзовават неведнъж партии от стотици хиляди автомобили от американския и др.пазари поради "малко вероятни" явления като заяждане педала на газта, бъгове в спирачните уредби, ABS и т.н. Правят нововъведението с идеята, че я се случи, я не да сработи, ама сработват десетки случаи, емват ги съдилищата и...изтеглят от пазара и/или/ преоборудват ЗА СВОЯ СМЕТКА. поне някъде да проличи честта на самурая ;-).
Та, за всеки възникнал инцидент -
І Я-а-ако документиране и
ІІ Съ-ъ-ъд до дупка за производителя за недомислените елементи със недвусмислена заявка за МНОГО ШИРОКА публичност.
Така,
1.Е възможно, /все някак?/ да ви обезщетят.
2.Е възможно, да ви направят отстъпка или още някак да ви приласкаят, само и само, да не ги дъните
3.Накрая, да се преустанови КОНКРЕТНАТА дефектна практика...до въвеждането на поредната, за която няма да ви информират с години или, която, ще ви пробутат с подсладител, докато така се натресете, че се върнете към
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот saraneron » 19.08.2013 22:28

Това със засенчването на клетките и байпасирането им от диодите е една теория, но колко от вас са я проверили на практика???????

Аз я проверих. При засенчване (дори и при много силно засенчване) диода си остава запушен, а клетките си остават в работоспособно състояние, само дето тока през тях (и през целия стринг) силно пада. Само че този път ще ви помоля преди да ме опонирате като Hidrazin, този път вземете и си направете реален експеримент и чак тогава теоретизирайте.

Аз твърдя, че диодите не се явяват НИКАКВА ЗАЩИТА против засенчване, просто защото съм го пробвал. И това е така защото дори и при 1000 пъти по-слаба осветеност напрежението на фотоволтаичните клетки си остава високо и то държи байпас диода в запушено състояние. Виж при 10 000 или при 100 000 пъти по-слаба осветеност байпас диода наистина се задействува, но това успях да го постигна чак когато сложих една плътна дебела черна папка върху няколко клетки. С бял лист хартия не се получава. Не се получава и с листо или дори с тънка синя пластмасова папка. Получава се само с ДЕБЕЛА ЧЕРНА ПАПКА, която на практика поставя клетките под нея в абсолютна тъмнина.[/quote]Oбаче специалистите казват друго,склонен съм да мисля ,че не си коректен в измерванията нещо си пропуснал по опитната постановка.http://www.solaredge.com/files/pdfs/se_ ... hading.pdf
saraneron

Мнениеот Mateev » 20.08.2013 00:39

Прочетох статията. Пълна безсмислица, написана от човек с недостатъчно компетенции. Цитирам:

Because all the cells in a PV module are connected in series, differences in power cause differences in voltage.

Това въобще не е вярно. Волтамперната характеристика на една силициева клетка е ТВЪРДА - тоест в много широк диапазон от радиации на слънцето напрежението е ПРАКТИЧЕСКИ КОНСТАНТНО. Трябва радиацията да падне под 1W/кв.м. (тоест 1000 пъти), за да започне напрежението на клетката да пада чувствително (например с 10%).

Много глупости има изписани по света от драскачи, които преписват един с друг. Не им се връзвайте, защото с това причислявате и вас си към същата тази група.

Пак повтарям - НАПРАВЕТЕ СИ ЕКСПЕРИМЕНТ преди да пишете неверни неща по форумите. Ако не вярвате - елате ми на гости и засенчвайте клетка по клетка или модул по модул и след това мерете напрежението, за да видите, че БАЙПАС ДИОДА НИКОГА НЕ СЕ АКТИВИРА освен в редките случаи на засенчване с ДЕБЕЛА ЧЕРНА ХАРТИЯ, която намалява осветеността 10 000 пъти. Всичко изписано в интернет по този въпрос са АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ, и още на първия си експеримент с модул или с клетка сами ще се убедите, че аз съм прав.

Колко пъти да ви го кажа? Да крещя ли?

Стига сте теоретизирали. Стига сте публикували една или друга глупост от интернет. Елате ми на гости и го вижте на практика, ако си нямате собствен модул за експерименти. Елате и да ви покажа как купийката с диоди прегрява дотам, щото пластмасата на капачето омеква, когато закрия цял един модул с черна хартия. Имам модули с капачета, които се отварят. Елате и пипнете някой диод, ако искате кожата ви да остане на него.

БАЙПАС ДИОДА Е ГОЛЯМА НЕДОМИСЛИЦА каквото и да приказват в интернет по въпроса. Досега не са възникнали хиляди пожари по една единствена причина и аз ви я казах каква е - засенчването трябва да е с черна хартия, за да може диода да се активира. Тоест няма пожари, защото байпас диодите НЕ РАБОТЯТ. Тоест не си изпълняват предназначението, заради което са сложени. Затова и няма пожари, иначе тази простотия отдавна щеше да бъде разкрита.

Пак ви призовавам - елате у дома съвместно да направим експерименти, за да видите къде е истината.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.08.2013 00:58

Пак ви обяснявам колко прост експеримент може да си направи всеки един от вас още днес:

1. Взема се един модул и се свързва волтметър, за да мери напрежението на модула
2. Слага се и амперметър, за да се мери тока
3. Модула може да зарежда акумулатор или да е част от стринг на дадена централа
4. Започвате постепенно да засенчвате една единствена клетка и дебнете в кой момент ще се задействува байпас диода
5. Задействието ще го познаете по това, че напрежението от раз (със скок) ще падне с 33% (понеже байпас диодите в един модул са 3 на брой).
6. Та плавно придвижвате една плътна черна хартия през клетката и засенчвате 1%, 2%, 10%, 20%, 50% и т.н.
7. Колкото процента от клетката е засенчена, точно с толкова процента ще падне тока на модула
8. Напрежението на модула няма да се промени дори и с 1%
9. Стигате до 99% засенчена клетка и 99% намалял ток, но напрежението на модула все още е високо, тоест байпас диода НЕ СЕ Е ЗАДЕЙСТВУВАЛ
10. Чак когат засенчите 100% от клетката напрежението пада (байпас диода се задействува) и след 1 минута кутийката започва да пари жестоко от един единствен диод. Не съм пробвал и с трите, защото ме е страх да не си изгоря модула.

Това е експеримент, който съм го правил многократно. Мога да го направя отново и ако някой неверник ми дойде на гости.

Не знам какво пише в интернет, но знам какво съм видял със собствените си очи и какво бих направил аз, ако трябваше да се абстрахирам от интернет и сам да проектирам един модул. Щях да сложа 1000 волтови байпас диоди или въобще нямаше да слагам байпас диоди и НЯМАШЕ ДА ЛЪЖА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.08.2013 01:05

Спирам да пиша по тази тема. Вече въобще не ми пука кой какво си мисли по въпроса. Изчерпаха ми се нервите едно и също нещо да го повтарям 1000 пъти. Нека всеки да си живее в собствените си самозаблуди - това си е негово право.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 20.08.2013 01:20

Lupus написа:....Режим на ценеров пробив при Шотки диод???? Звучи ми доста странно!
http://www.pfk.ff.vu.lt/lectures/funkc_ ... hottky.htm
http://lark.tu-sofia.bg/ppe/files/2010/ ... ode_bg.pdf

То друго не е и възможно. Нали не си представяш подгъната волтамперна характеристика - тоест в една точка по X да има две стойности по Y? :D :D :D

Всеки един PN преход е ценеров диод. Ти не се хващай за думичката ЦЕНЕРОВ. Важното е друго - при обратно напрежение всеки един преход рано или късно пробива, като това води до протичане на ток през прехода, като в същото време напрежението на пробив остава постоянно или нараства. В никакъв случай НЕ НАМАЛЯВА, защото това ще подгъне характеристиката в невъзможни стойности. Същото се случва и с варисторите - пробиват, напрежението върху тях нараства или остава постоянно, но в никакъв случай характеристиката им НЕ СЕ ПОДГЪВА (напрежението след пробива не намалява).

Такава подгъната характеристика може да бъде постигната със сложна аналогова интегрална схема с десетки и стотици транзистори (например аналогов стабилизатор на напрежение със защита против късо), но в никакъв случай тази характеристика не е присъща на единичен преход или пасивен компонент, какъвто и да е той. Може да се организира с няколко прехода (тиристор, симистор), но това вече е активен компонент.

Между другото в публикувания от тебе документ има волтамперна характеристика, която потвърждава моите думи. Шотки диода е почти ИДЕАЛЕН ЦЕНЕРОВ ДИОД с напълно отвесна волтамперна характеристика след зоната на пробива. Ти просто не си си направил труда да го прочетеш. Виж I-V Characteristics дясната графика.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот saraneron » 20.08.2013 07:32

Добре ,накрая ,кандиса! Запазваме си правото от поканата за гости, поне аз ще се възползвам ,че ми е на 1 час път, какво да носим мезето пиенето или и двете?!
saraneron

ПредишнаСледваща

Назад към Свободни теми и дискусии