Юридически казус

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Юридически казус

Мнениеот Tokio » 16.08.2010 19:23

Колеги, фирмата ми има парцел (УПИ), в който влиза работещо 20 kV трасе, завършващо с понижаващ трансформатор на 230 волта. Интересното в случая е, че трасето не е нанесено на скицата, в нотариалния акт също нямам вписани никакви ограничения. Всичко това ме кара да мисля, че това трасе е изградено без необходимите документи и разрешителни и вероятно затова не е отразено в кадастъра.
В този ред на мисли, мога ли да се възползвам от Параграф 4 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката, който гласи: Енергийните обекти и съоръжения, представляващи елементи от съответната преносна или разпределителна мрежа, които към момента на влизането в сила на този закон (2003 г) трябва да бъдат собственост на лицензираните енергийни предприятия, но са собственост на трети лица, се изкупуват от преносното или съответното разпределително предприятие в 8-годишен срок от влизането в сила на този закон.
Разсъжденията ми са следните: Аз имам терен, който по документи е чист, в момента на придобиването му всичко върху него става собственост на фирмата ми. След като няма вписани тежести и ограничения, значи споменатите по-горе понижаващ трансформатор и стълб за 20 KV също са собственост на фирмата ми. Написах писмо до централата на EVN в Пловдив с покана да разрешим проблема, на което те ми отговориха, че оспорвания трансформатор е част от мрежата на EVN, заведен е като актив на дружеството през 1992г, както и това, че имат учредено безвъзмездно сервитутно право, в което аз силно се съмнявам. Ако имаха редовни документи за собственост и разрешителни за строеж, изграденото щеше да бъде надлежно вписано където и както трябва. След като не е вписано, за мен това трасе е незаконно и като такова то не може да претендира за сервитутно право, при положение, че то няма такова към момента.
Моля да ме ориентирате към адвокат, който може да ми бъде полезен в този случай.
Tokio

Мнениеот ferdy » 16.08.2010 19:43

Ще ти дам телефона на моя адвокат, той вече навлезе в материята на енергетиката покрай нас.
ferdy

Мнениеот Lupus » 16.08.2010 19:56

Проблема може да е на кадастъра. Поискай първо да получиш документите, на които те се позовават. Ако откажат или се мотаят, тогава с нотариална покана искаш да сключите договор за наем или да демонтират незаконните си съоръжения. Така ги поставяш в положението те да доказват, че не са камили.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Miro » 17.08.2010 00:36

Надали е на кадастъра. По-скоро трафопостът е незаконен... това, че са го завели като актив нищо не значи. Едно време така са си ги строели - без учредяване право на строеж и прочее, затова го няма ни на скица, ни като тежест на имота. Отиди наистина при адвокат с всички документи и вижте какво можете да се договорите с ЕВН. Надали ще успееш да си го вземеш като приращение към имота, но все ще се договорите нещо.
Miro

Мнениеот Tokio » 17.08.2010 21:47

Благодаря на всички, които се отзоваха! Ще видя какво може да се направи по въпроса и ще ви информирам за резултата.
Специални благодарности на Lupus, идеята е добра, точно си мислех по какъв начин да го направя.
Tokio

Назад към Свободни теми и дискусии