Днес си направихме торище!

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Днес си направихме торище!

Мнениеот Емил » 01.05.2011 17:03

Да, днес семейството си направихме торище (на незнамкъвси език - "компостер"). Изправих шест дървени палети, свързах си с летви, и така се образува дървена "кошарка". Веднага я напълнихме повече от половината с трева /райграс/, сено, плевели, лозови пръчки, клонки от рязането на овошките, и шума от купчините, които трупахме из имота си от една година време в чакането на днешния ден.

Започваме да събираме отработеното кафе в една кутия. Всички отпъдъци от кухнята без животинските, само растителни - обелки от лук, изрезки от домати, обелки от краставици, изсъхнали листа от марула и зеле, черупки от яйца - ще събираме в пластмасова кофа - и оттам в торището.

Горди сме със себе си.

Сега остава да се борим за налагането на българската дума торище, вместо измислената "компостер". И да научим съселяните си и те да си направят торище, а не да пълнят боклукчийските контейнери с трева от косачките на райграса си, или с клонки или лозови пръчки.
Аватар
Емил
 
Мнения: 432
Регистриран на: 06.04.2009 16:32

Мнениеот ferdy » 01.05.2011 19:26

Така, така, много добра инициатива, мога да ти дам няколко съвета: недей да слагаш нищо друго освен разградими отпадъци там, не заливай с амониева селитра или нещо подобно, няма да се създадат метанови джобове на такава малка площ. Отпадъците ще се разложат за около 7 години и тогава ще можеш да оползотвориш усилията си. Можеш да извлечеш метан, например. Можеш да си създадеш и обогатена почва за градината, като за това не ти трябва да чакаш 7-10 години - още на четвъртата можеш да размесваш с пръст и да използваш.

А защо реши да направиш торището над земята, а не го вкопа, така щеше да оползотвориш мястото, ние така направихме?
ferdy
 
Мнения: 1898
Регистриран на: 04.06.2008 15:53
Местоположение: София

Мнениеот Емил » 01.05.2011 19:46

Решихме торището да е надземно, за да наблюдаваме по-лесно процеса. Дворът ни е голям - 3 декара, няма да ни пречи. Вероятно ще опитаме и с подземно торище по-нататъка. По форумите твърдят, че процесът е по-кратък - десетина месеца - става дума за извличане на тор за градината. Метан засега не ни трябва. Ферди, сподели и твоя опит, може да си ни полезна. :D
Аватар
Емил
 
Мнения: 432
Регистриран на: 06.04.2009 16:32

Мнениеот Емил » 30.05.2011 21:12

Само за информация - умножихме торището по две /много трева, много нещо :D /.
Аватар
Емил
 
Мнения: 432
Регистриран на: 06.04.2009 16:32

Мнениеот ferdy » 31.05.2011 08:25

И нашето нарастна след пролетното почистване на градината и двора, но да ти кажа 10 месеца май са малко, нашето съществува от две години май и още не можем да го използваме за наторяване на градината, затова действаме по класическия метод: успяваме да се вредим за малко от едногодишната тор от единствените две крави в селото. :lol:
ferdy
 
Мнения: 1898
Регистриран на: 04.06.2008 15:53
Местоположение: София

Мнениеот Емил » 05.06.2011 13:01

Вчера разбърках отсек 1 на торището. Материалът трябва да се разбърква поне един път в месеца. Отсек 2 беше зареден по-късно от първия, затова ще го разбъркам в средата на юни.

Изображение

Вижда се, че на дъното вече има материал, който е подобен на тор, но още не е готов - там работят червеите - обикновени местни, а не канадски :D

Изображение

Разбъркването не е трудна работа, не е и толкова мръсна, както изглежда - ако материалът не се мокри прекомерно, миризма на гнилост почти липсва.

Изображение

Материалът трябва да се овлажнява равномерно, за да осигурим добра среда за микроорганизмите работещи за гниенето.
Там където гниенето е в силата си, температурата не е малка - около 70 градуса.

Засега за крайна фаза използваме местни червеи, които си идват сами от дъното на торището, което е поставено направо на чернозема. В България има вече ферми за червени калифорнийски червеи, за които се говори, че имали висока производителност, но на този етап ще се задоволим с местните червени шопски червеи :D
Аватар
Емил
 
Мнения: 432
Регистриран на: 06.04.2009 16:32

Мнениеот Pyramid » 18.06.2011 18:49

Абе, хора, това чудо се използва за добив на биогаз - метан, който, просто така, изпуснат ва атмосферата, има мн.негативно влияние в/у климата. Та, 'що не го ловите, па да го използвате за горене?
- Само питамЪ. :roll:
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid
 
Мнения: 302
Регистриран на: 07.10.2007 21:30

Мнениеот retro » 19.06.2011 01:24

Pyramid написа:Абе, хора, това чудо се използва за добив на биогаз - метан, който, просто така, изпуснат ва атмосферата, има мн.негативно влияние в/у климата. Та, 'що не го ловите, па да го използвате за горене?
- Само питамЪ. :roll:


Ти пък що не си намериш някой друг форум... Взе да ставаш досаден - като вируса darge. Ще взема да те дематериализирам накрая....
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro
 
Мнения: 588
Регистриран на: 05.03.2009 20:06

Мнениеот Емил » 19.06.2011 08:19

Pyramid написа:Абе, хора, това чудо се използва за добив на биогаз - метан, който, просто така, изпуснат ва атмосферата, има мн.негативно влияние в/у климата. Та, 'що не го ловите, па да го използвате за горене?
- Само питамЪ. :roll:


Работата е там, че този процес протича непрекъснато в природата по естествен път - например в горите листната маса се превръща в тор по същия начин. Ако наистина отделеният от това гниене метан е толкова вреден, то значи горите имат "мн.негативно влияние в/у климата". :D

А не ловим метана засега, защото нашето торище е от евтините - 10 бр. използвани палета, и малко физически труд. Шахтовите изискват повече инвестиции и повече труд... :D
Аватар
Емил
 
Мнения: 432
Регистриран на: 06.04.2009 16:32

Мнениеот Емил » 20.06.2011 12:09

Всъщност метан няма, защото този тип торища са аеробни, и не отделят метан. Метан отделят анаеробните.
Аватар
Емил
 
Мнения: 432
Регистриран на: 06.04.2009 16:32

Мнениеот Pyramid » 20.06.2011 12:18

Не торищата имах предвид, ами материалът, който угнива. Иначе, си прав.
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid
 
Мнения: 302
Регистриран на: 07.10.2007 21:30

Мнениеот amzbulgg » 22.06.2011 19:20

А не мирише ли?
amzbulgg
 
Мнения: 3
Регистриран на: 06.04.2011 03:41
Местоположение: София

Мнениеот lz1wvm » 22.06.2011 21:00

[quote="amzbulgg"]А не мирише ли?[/quote]

А кое не мирише?
99%RX........1%TX
lz1wvm
 
Мнения: 1263
Регистриран на: 12.01.2008 01:26
Местоположение: в Гората

Мнениеот ferdy » 17.08.2011 10:35

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4044051


Как да си направим шопска салата домашно производство
За получаване на качествен компост допринасят всички органични продукти от растителен характер, обясняват ентусиасти

Като шега възприел идеята да събира биоотпадъците в къщата си в столичния квартал "Враждебна" 46-годишният Марин Василев.

Дълго се чудел как да превърне обраслия си с бурени двор в китна градина, докато някой не му обяснил, че това няма как да стане без добавянето на компост в почвата.

"В началото самата дума ме смущаваше, сякаш миришеше на химия. После в интернет изчетох много по темата и разбрах, че всъщност компостирането е възможно най-природният начин за получаване на обогатена тор. Хем евтино, хем полезно", разказва за БТА Марин.

В природата огромното разнообразие от растителни и животински видове съществува от векове. В тази самоподдържаща се система

няма място за синтетични материали и вредни химикали

Благодарение на цяла армия от бактерии, гъби и насекоми, които се хранят с растителни и животински отпадъци, гниещите органични вещества се превръщат в хумусоподобен материал, готов да обогати и най-бедната на хранителни съставки почва.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА


Карат мъжете да пишкат вън за тор

21|3512713.11.2009
Японци създадоха месо от изпражнения

41|3643920.06.2011
Фалшиви етикети "био" се лепят на всякакви храни

0|172514.09.2007

Неслучайно компостът е известен като "черното злато" за почвата.

"Когато той се смеси с глинеста почва, тя става по-лека, а песъчливата задържа водата по-добре. Природата ни дава още един бонус: колкото по-дълго обогатяваме почвата с компост, толкова по-плодородна става тя.

Например ако торим три години почвата с компост, през следващите няколко години тя запазва своите хранителни съставки без допълнителни стимуланти", обяснява Марин.

Мъжът започнал да компостира по "примитивна система" -

използвал за рамка един пробит дървен сандък. Напълнил го с подръчни средства - сухи клонки, окосена трева, гниещи плодове от градината си, стари вестници и заешки изпражнения.

Покрил го за всеки случай с найлон, за "да не привлича мухите", и след шест месеца получил първата си реколта компост.

"Съвършено рохкава, тъмнокафява пръст. Като знам какво сложих, не можах да повярвам какво се е получило", удивлява се той.

По същия начин се запалила за компостирането и Наталия Александрова от село Пасарел. "В началото отделях компоста с мрежи, но после се появиха пластмасовите контейнери, които са голямо улеснение".

Днес в двора на къщата й, където живеят общо две домакинства - нейното и това на дъщеря й - има два пластмасови компостера. Наталия е щастлива, че е получила и още един по проект на Столичната община, действащ от 2006 г. насам.

"От началото на проекта сме раздали над 3000 компостера. Идеята ни е тази бройка да нарасне, но това зависи от заявения интерес на хората", каза за БТА зам.-кметът на Столичната община Мария Бояджийска

А интерес определено не липсва

По примера на Наталия всичките й съседи вече са се оборудвали с пластмасови компостери.

За получаване на качествен компост допринасят всички органични продукти от растителен характер - окосена трева, повехнали салати, изгнили плодове, надземната част на картофите, клончета от окастряне и листа.

Полезни за получаването на хомогенна и балансирана компостна тор са още торбички от чай, утайка от кафе, фекалии от растителноядни животни, хартиени отпадъци като вестници, салфетки, картонени кутии и всички брошури, отпечатани на негланцирана хартия.

За да ви "нападнат" гризачи и други нежелани животни, избягвайте да слагате в компостния материал месо, риба и кокали. Готвената храна и млечните продукти също са недопустими, защото предизвикват гниене с токсичен характер.

Сред другите забранени съставки в компоста

са изпражненията от кучета, котки и прасета (потенциален източник на зараза), пластмасови и метални отпадъци, въглени, платове, подземната част на картофите.

Ако спазите всички необходими условия за добиването на компост, след 2-3 месеца можете да извадите от най-долния "етаж" на компостера си първата реколта собствено производство.

Наградата ще ви чака в градината, сочи Марин към цветната леха в двора си и казва, че се чувства най-доволен вечер, когато пийва ракията си, замезвайки с шопска салата домашно производство.


Мисля да потърся повече информация за раздаваните компостери от Столична община и да взема два, много по-лесно ще ми е, че сега се мъчим малко с нашето торище. Емо, ти чувал ли си за тази инициатива?
ferdy
 
Мнения: 1898
Регистриран на: 04.06.2008 15:53
Местоположение: София

Мнениеот Емил » 18.08.2011 10:19

Имаше такава инициатива онзи ден, но не се поинтересувах, защото аз си имам. :D

http://www.focus-news.net/?id=n1556350

Не съм сигурен дали тези пластмасови компостери са удачни, защото материалът трябва по принцип да се ръзбърква, а в тях ми се струва, че малко трудно ще става тая работа.

Ако искаш да си направиш компостер, направи го както аз съм го направил с палета, а ако искаш да не ти загрозява, просто го обвий с зелена ситна мрежа, продават се такива.

Хубаво е да е съставен от два отсека, за да може в единия да се събира вече поизгнилата маса, и там да работят червеите. В моя първи отсек, който го има горе сниман, вече има торо-подобен материал, в който работят доста количество червеи, без да съм купувал червени канадски червеи или нещо подобно. Просто се нанесоха по естествен път от почвата и се размножиха.
Аватар
Емил
 
Мнения: 432
Регистриран на: 06.04.2009 16:32

Следваща

Назад към Свободни теми и дискусии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron