Сервитут на електропровод

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Сервитут на електропровод

Мнениеот niko_s » 29.12.2011 13:50

Здравейте на всички,

Имам следния проблем, закупих едно бивше ТКЗС. Разделих го на 6 парцела. На два от които искам да пусна две централи от по 100 кW + малък семеен хотел. Получих предварителните договори от ЕВН за фотоволтаиците + окончателен като потребител /хотела/. В миналото ТКЗС-то се е присъединявало към главен ел.провод 20 kV намиращ се на 1250 м. от парцела. Отклонението е съществуващо, но окрадено, стоят само бетоновите стълбовете. В момента ЕВН ме принуждава да възстановя цялото трасе за моя сметка + възстановяване на трафопоста намиращ се в моя имот+ още 6500 лв такса присъединяване. След като направих и проект се оказва, че трябва да се подменят общо 9 стълба. В окончателния ми договор като потребител с ЕВН пише, че трябва да и прехвърля сервитутите на ЕВН. Проблема е, че аз не притежавам тези сервитути и нямам никаква документация за тях. Намерих само чертеж, че е вписан в кадастралната карта. Погледнах и в нотариален акт на съседен имот и в него пише, че има "ограничения в ползването на имота, основание: електропровод 20 kV" с отстоянията за ползване, но не пише нищо в коя полза са отредени тези "сервитути". Направихме запитване към ЕВН, дали този електропровод не е техен, но те заявиха, че не е техен и не е вписан тяхните активи.
Втория ми проблем е, че ми поставиха срок от 1 година да въстнановя трасето + построяването на обекта/хотела, което е невъзможно поради това, че искам да участвам по мярка 311 за хотела. Направо сме подложени на изнудване от страна на ЕВН.

Моля за Вашите коментари относно сервитутите. Едва ли ще мога да накарам ЕВН да си възстанови мрежата. Имота се намира извън регулационните граници на града. Промяна на сроковете, дори и това не пожелаха да направят.

Поздрави!
niko_s

Мнениеот ferdy » 29.12.2011 18:30

Сложен казус, за съжаление. Имам някои въпроси, след отговорът им ще мога да дам мнение. От кой е закупено ТКЗС-то, кой е бившия собственик? Има ли отделен имот от Вашия, продаден отделно?

Изпратете ми копие от нотариалния акт, за да погледна какво всъщност е закупено, както и копие от ситуация от ПУП-а и от комуникационните схеми от него.
ferdy

Мнениеот niko_s » 29.12.2011 19:46

ferdy написа:Сложен казус, за съжаление. Имам някои въпроси, след отговорът им ще мога да дам мнение. От кой е закупено ТКЗС-то, кой е бившия собственик? Има ли отделен имот от Вашия, продаден отделно?

Изпратете ми копие от нотариалния акт, за да погледна какво всъщност е закупено, както и копие от ситуация от ПУП-а и от комуникационните схеми от него.

Благодаря за отговора,

ТКЗС-то е закупено от бившия собственик през 2004 г., придобил го от по-предишния, който пък го е закупил от държавата, но в самият нотариален акт несъществува трасето като част от имота, а само е описан трафопоста. Предишния собственик беше разделил парцела на две, т.н. ние сме закупили двата отделни парцела заедно, като по-големия го разделихме на общо 5 части. Ще пратя документацията по мейл.

Поздрави
niko_s

Назад към Свободни теми и дискусии