Регулатор на дебит

Дискусии на теми, които смятате за интересни и важни.

Модератори: Mateev, Admin

Регулатор на дебит

Мнениеот agro » 02.11.2012 22:44

Молба за малко помощ - търся не много скъп регулатор за дебит на вода / напр. ротаметър /, 10 - 100 л/ч, по възможност независим от променливото налягане във водопровода. Допустима грешка не повече от 5%.
"На всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всички грешен отговор"
agro

Re: Регулатор на дебит

Мнениеот agro » 09.11.2012 00:12

Нямам напредък в търсенето на евтин регулатор. Задачата е да се добавя вода в непрекъснат процес с дебит 10 - 120 л/ч, независимо от променливото налягане във водопроводната мрежа. Регулирането трябва да става само по преценка на оператора на машината според данните за изходната влажност на продукта. Най-лесно се прави с дозираща помпа, но тя е скъпа. Става и със импулсен водомер, но за такива малки дебити той вече се нарича дебитомер и отново цената е висока. Става и със междинен съд с поплавък, които държи налягането постоянно според разликата във височината, като дебита се отчита с ротаметър, а регулирането е със дроселиране чрез обикновен спирателен кран, но и тук инвестицията е съизмерима с останалите варианти, понеже междинния съд трябва да е пластмасов или неръждаем, има тръбни пътища нагоре и надолу за осигуряване на напорна височина, монтаж на всичко изброено и т.н. Знам че няма пълно щастие, но ако някой предложи по-елегантен начин за справяне с проблема, ще черпя.
agro

Мнениеот anvitech » 15.09.2013 01:44

Ако проблемът все още е актуален то можем да помогнем в решаването му.
Имаме няколко варианта на ротаметри и дебитомери.
anvitech

Мнениеот Cin gibi » 15.09.2013 12:12

Хрумна ми нещо:
АКО няма едностъпално евтино решение, дали не си заслужава, да изработиш каскадно такова? Имам предвид, нещо от вида хидрофор с нормирано налягане и, след него, обикновен дросел, предхождан от електромагнитен клапан? Понеже, след като фиксираш налягането, на фиксиран сточен отвор, дебитът, очаквано, ще е презицно установим.
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот agro » 15.09.2013 17:52

Проблема разреших по следния начин още докато виках неволята: купих малка помпа Грундфос за 120 лв, 300 литров пластмасов резервоар за 100 лв, поплавък за поддържане на ниво в резервоара за 20 лв, ротаметър за 220 лв, малко тръби и два спирателни крана за 10 лв. Свързах поплавъка с водопровода, за да ми допълва резервоара автоматично, свързах помпата да черпи от резервоара и да подава към захранваната машина през ротаметъра, така че оператора да вижда текущия дебит. Направих и един байпас на нагнетателната страна на помпата, така че да връща водата обратно в резервоара, от който черпи. На тази байпасна връзка сложих спирателен кран, с които да дроселирам дебита. Сега, като отворя този кран, изпращам целия дебит на помпата обратно в резервоара, налягането е нула, а като започна да го притварям, налягането се покачва и през ротаметъра започва да преминава дебита, който ми е необходим за момента. Сложих и манометър за всеки случай, но се оказа напълно излишно. Единствения недостатък е, че помпата работи постоянно на ниска консумация /ниско налягане/, циркулирайки водата в резервоара, докато технологичната линия работи. Затова пък съм независим от променливото налягане във водопровода и прецизно нагласения дебит не се променя, докато оператора не реши да го промени. Имам си и запас вода в резервоара за 5-6 часа работа, дори и да спре водата централно. А дюзите за разпръскване от Гардена се оказаха добро решение за оросяване и са почти без пари.
agro

Мнениеот Cin gibi » 15.09.2013 18:01

Че ти си го направил още по-скъпо. Можеше, просто, посочения резервоар да е на достатъчна височина, и, при поддържане на нивото с +/- 10 см /и дори повече/ разлика, относителното изменение на налягането става много под допустимите граници. Радвам се, че си се справил но, решението ти е просто, разточително.
Дано, поне, ти служи вярно и предано. :D
"Джин гиби"="като дух".
Няма "Цин", няма "Мин".
Cin gibi

Мнениеот agro » 15.09.2013 18:17

Стори ми се по-евтино да купя помпа и кабел, отколкото да вдигам тежък резервоар на 10 м височина, да слагам дълги тръби пък и да го мисля зимата да не замръзне не искам. А по описания начин събрах всичко в мазето на 1 кв. м площ.
agro

Назад към Свободни теми и дискусии