Въпрос относно присъединяване.

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Въпрос относно присъединяване.

Мнениеот sando » 10.07.2009 11:56

Здравейте аз съм нов във форума и потърсих нещо писано относно въпроса, който имам, но не открих.
Въпросът е: да кажем, че съм подал молба за присъединяване на ФЕЦ с мощност примерно 40 kW към ЕРП и тя бъде одобрена, но в последствие не ми достигнат средства и направя по-малка ФЕЦ 30 kW трябва ли да се подават на ново документи и да се повтарят всички процедури за да бъде тя присъединена?
sando

Мнениеот Mateev » 10.07.2009 12:37

Не. Няма смисъл. Предполага се, че при искането за проучване на условията за присъединяване все още не сте наясно с точната мощност. В бъдеще след проектиране мощността може да се промени. При завишаване на мощността могат да се заядат, ако завишението е повече от 5-10%, но при занижаване не би трябвало да има никакви проблеми. При нас имаме случай при разрешени 400kW да правим само 70 и не е имало проблем.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 10.07.2009 12:46

Би трябвало да няма проблем, но то си зависи на коя стъпка промениш мощността. Имаш няколко институции по пътя и всяка една може да те спре. Примерно ако разрешителното ти за строеж е за 40 киловатова централа, проектът ти е за 40 и от ЕРП-то са го съгласували като 40, може накрая да не ти издадат акт за въвеждане в експлоатация от РДНСК, или пък от ЕРП-то да ти откажат, тъй като проектът се разминава с изпълнението...

Най-добре в такъв случай да си разделиш проекта на 2 етапа, примерно 2 х 20 киловата и да ги изградиш и въведеш в експлоатация поетапно. След като първата почне да работи и да получаваш пари от нея, можеш да теглиш кредит на тази основа и да завършиш втората. Така ще минеш само с един проект и едно разрешително за строеж и за двете инсталации... Ще имаш само две комисии за въвеждане в експлоатация, което не е кой-знае какво...
Miro

Мнениеот sando » 10.07.2009 23:37

Благодаря ви за бързите оговори г-н Матеев и Miro много ми помогнахте и ми дадохте идеи.
sando

?

Мнениеот radost_1301 » 13.08.2009 12:53

Здравейте! В момента работя с една фирма понеже съм решила да инвестирам собствени средства в купуването на зем.земя и изготвянето на проект за две точки,които после да продам.Но в процеса на разговорите ми със странични хора разбирам 4е НЕК не подписват договори за присъединяване поне от 2 месеца насам заради пренасищането и изчерпването на мрежата им.Това вярно ли е, и има ли възможност да не успея да продам проекта после ако говорим че точките ще бъдат по 3 MW.?
radost_1301

Мнениеот Mateev » 13.08.2009 19:36

Има много голяма вероятност да не успеете да продадете проектите си. В момента в България предлагането на проекти е огромно, а търсенето - мизерно. По-скоро има търсене само на приказки, а реалните продажби се броят на пръстите на едната ръка.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот filmatoplo » 16.08.2009 10:54

Мое мнение , досега тия работи бяха балон - (особено ако теглиш кредит)последния наивник изгаря , малцина са тези които ще се докопат до сключване на договори за изкупуване на енергията и то с процент където и на който трябва . Обедете ме в обратното -в БГ е така.
доверете ми се момчета
Аватар
filmatoplo

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ