дали Чез изкупува ТП

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Tokio » 21.01.2010 00:55

zerotolerance написа:Ако се присъединява ФЕЦ на ниско към стар селски трафопост, ЕРП предписва да се долепи към него ново БКТП, което остава за ЕРП, но е за сметка на инвеститора. Ако се изгражда уредба в парцела на инвеститора, тя остава за негова сметка и той си я поддържа, а точката на присъединяване се измества в отклонението от въздушната линия, при средно напрежение. Та мисълта ми е реално ЕРП-та не плащат нито изкупуват - отнася го инвеститора. :D

Ами нали и аз се опитвам това да кажа, но на мен не ми повярваха. Всичко изградено от инвеститора от точката на мерене до точката на присъединяване остава за ЕРП, но те не плащат нищо.
Tokio

Мнениеот Инженер » 21.01.2010 10:44

Какво казва Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР в интервю за вестник Дневник:
"Как ще коментирате отказа на електроразпределителните дружества да изкупуват изградените съоръжения?
- В момента тече проверка в ЧЕЗ, която е свързана не само с връщането на едномесечното отчитане, но и с присъединяването и изкупуването на трафопостовете. Най-много са жалбите заради отказа на дружеството да изкупува съоръженията с мотива, че няма средства в инвестиционната си програма."
Инженер

Мнениеот zerotolerance » 21.01.2010 20:10

Имам хора и в трите ЕРП-та, и според тях инвестиционната им програма за присъединяване на производители е повече от скромна. При потребителите върви метода на прихващането, изплаща се разликата между стойноста на трафа и такса мощност, ако има такава.
Charity begins at home
zerotolerance

Мнениеот lz1wvm » 21.01.2010 20:37

Имам хора и в трите ЕРП-та, и според тях инвестиционната им програма за присъединяване на производители е повече от скромна. При потребителите върви метода на прихващането, изплаща се разликата между стойноста на трафа и такса мощност, ако има такава.

Какво значи скромна.Примерно един траф 500 киловата.Присъединяват се 25 потребителя по 20 киловата разрешена мощност(макар,че потребителите обикновено ще са доста над 25х20).Кажи къде е тази скромна сума.
Да не разнищваме въпроса,че собственика на трафа преди да го продаде си ги взема тези пари от хора които са се присъединили(преди продажбата)
lz1wvm

Мнениеот zerotolerance » 21.01.2010 20:52

Скромна в прав текст нулева а ако трафа струва примерно 30000 и такса мощност е 15000, половината го плащат но само при потребители по чл.20.
Charity begins at home
zerotolerance

Мнениеот lz1wvm » 21.01.2010 21:00

От чл.20. не разбирам.Ама това което пишеш не е вярно.
Колко е такса мощност за 20 киловата.Колко абоната можеш да присъединиш на този траф :?:
lz1wvm

Мнениеот zerotolerance » 22.01.2010 19:29

Обяснявам на база опит от мои близки и познати които ми плакаха на рамото да им оправям бакиите, сигурно нищо ново няма да кажа та моля да не злобеете по мой адрес. Присъединяването на потребители се разглежда за всеки случай конкретно като основно ЕРП-та работят по чл.20/Н6 и чл.117/ЗЕ. В първия случай инвеститора им прехвърля трафа, като ЕРП-та остойностяват СМР-та по техни цени, изваждат такса мощност и изплащат остатъка на инвеститора, но в случая има няколко електромера или БКТП им служи за връзка с други. В случаите когато имаме чл.117 иде реч за един стопански абонат в болшинството и трафа и свързаните дейности и разходи си остават за инвеститора, както и изграждането му до ключ. Обаче ако има переспектива за развитие на района и ЕРП-то ще ползва трафа примерно за разделна точка, или ще могат да присъединят други абонати, те го изкупуват. При чл.20 ЕРП-та доставят оборудването а инвеститора само СМР-та. При производителите от веи т.е. за вас ситуацията е коренно различна, всичко си е за ваша сметка а последващия резултат се нарича дарителство.
Charity begins at home
zerotolerance

Предишна

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ