elektromer написа:Pyramid написа:"Може", но не бива. Всъщност, и по селата масово е бъкано с мотори-помпи, ярмомелки, други задвижвания...Друг въпрос, че, подадена на вторичната страна на трансформатора, мощността он допълнителни източници /ветрогенератори, соларни и т.н./ реално го разтоварва, докато не започне да връща в системата СН повече от номиналната мощност на трафопоста. За ползата и безполезността на реактивната - и там можем да поспорим - факт е, че нито една машина, ползваща магнитно поле, не може без нея. Затова, тя трябва да се доставя отнякъде, а СЕЦ не знам доколко са способни да я генерират И още, друг е въпросът че тя може да се компенсира с технически мерки и да не се заплаща за загубите, породени от нейното претичане от генератори към потребители и обратно.
Относно твърденията на "електромера" - Ами да, въвеждат се в експлоатация вече и машини и съоръжения, проектирани за ЕС - стандатни стойности 230 и 400V, но къде са вписани промени в БДС и защо досега не са ни подменили трафАта в града, ако смея да попитам?
П.П.
Много интересно би ми било да наблюдавам как 1 kW СЕЦ с автономен инвертор върти 1 kW електродвигател ...
Ако скоро си сключвал договор за присъединяване, щеше да си наясно, че според договора, напрежението на присъединяване е 230/400 V. Такъв договор предлагат електроразпределителните предприятия, така се и сключва. Това е последния стандарт, който заляга дори в договорите (това е неуспоримо доказателство).
А трАфта в града не са ги подменили, защото няма нужда и не се подменят. Трафата имат стъпален регулатор. Старите имат 3-стъпала, а новите - повече, но няма траф, който да не можеш да го настроиш на тази стойност. може и вече да е направено и ако мериш с волтметър, може да се изненадаш че напрежението е 230 волта, освен ако не си много далече от трафопоста.
Здравейте, много хубава и полезна тема.
1. Относно договора, някой може ли да ми даде, ако не пример за цял такъв договор, то поне техническите изисквания за присъединяване. Нужно ми е, защото правя проект на тази тема във връзка със следването ми - "Присъединяване на фотоволтаична система към електропреносната мрежа". Най-много ме интересуват техническите условия и реализация на присъединяването, но бих се радвал ако видя и другите условия.
2. Дочух нещо такова: "... нужно е инвертора да предоставя напрежение с 10 % по-високо от напрежението на първичната намотка на трансформатора (НН) и така токът ще протече в посока на електропреносната мрежа". Някой може ли да хвърли повече светлина около това особено, ако има неточности

3. Видях на едно място в интернет също като условие:
"Работа при краткотрайни смущения в преносната мрежа" - Как трябва да го осигуря това (с инвертора) ?
Намерих го тук:
http://www.bulgaria-eueeff.com/misc/has ... askovo.pdf
4. Къде мога да намеря официално, техническите изисквания за присъединяване и то в по-големи детаили? Защото това, което намерих в: "Наредба N6", "Правила за упр. на електроразпределителни мрежи", "Правила за управление на електроенергиийната система" не можа напълно да отговори на въпросите ми. Е вярно не го прочетох цялото, може би все пак отговора е там.
5. Какви са параметрите на трансформатора към, който се присъединявам в случай, че се присъединявам към НН и какви в случай СН ?
Благодаря предварително.