ВНИМАНИЕ !!! НОВА ЗАПЛАХА !!!

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

ВНИМАНИЕ !!! НОВА ЗАПЛАХА !!!

Мнениеот Mateev » 18.06.2012 20:57

Предполагам че всички вече знаете случая с прослувутия Параграф 18 в ЗЕВИ, съгласно който дори и 30-киловатовите централи подлежат на процедурата с плана за следващите години и даването на дата за присъединяване бог знае кога. Та благодарение на този Параграф 18 аз вече загубих около 60 000 лева, защото отпаднаха всякакви шансове да си присъединя новата централа до 31.07.2012 г. и да получа хубавата изкупна цена.

И все си мислех че след тази простотия вече нищо не може да ме изненада, когато ...................... изведнъж получих едно невинно писмо от ЕОН, в което ме информират че за старата ми централа този месец засичането на произведената електроенергия няма да се извършва в предпоследния работен ден, а точно в полунощ на 30.06 срещу 01.07.2012 г. Това страшно ме уплаши. Вече съм толкова изнервен, че очаквам курвенски номера отвсякъде. Няма начин това писмо да е толкова невинно. Явно има нещо, което не го зная. Явно се подготвя поредния курвенски номер. Защо ще ме засичат точно в полунощ на датата, на която старите изкупни цени се сменят с новите? Миналата година също сменяха изкупните цени, но никой не ме е засичал точно в полунощ на датата на смяната. Първосигнално реших, че явно в Закона за ВЕИ има и други подводни камъни, според които на всички СТАРИ ЦЕНТРАЛИ също ще сменят цените с по-ниски.

Внимателно изчетох писмото от ЕОН буква по буква и след това отидох да проверя двата члена, които се цитират в него:
Чл.32 ал. 1 от ЗЕВИ
Чл.30 от ЗЕ
И в двата члена се говори, че ДКЕВР има право да регулира цените и че веднъж в годината го прави. До тука нищо лошо - винаги си е било така.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Re: ВНИМАНИЕ !!! НОВА ЗАПЛАХА !!!

Мнениеот Mateev » 18.06.2012 21:03

И тъкмо да се успокоя, когато погледа ми случайно попада на предишния член - чл. 31 ал.1 от ЗЕВИ. Прочетох го и косата ми се изправи !!!

Ето го члена:

Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2012 г., в сила от 10.04.2012 г.) Електрическата енергия от възобновяеми източници се изкупува от обществения доставчик, съответно от крайните снабдители по определената от ДКЕВР преференциална цена, действаща към датата на въвеждане в експлоатация по смисъла на Закона за устройство на територията на енергийния обект за производство на електрическа енергия, а за обектите по чл. 24, т. 1 - към датата на заявлението за извършено монтиране на инсталация за производство на електрическа енергия, подадено до разпределителното предприятие по реда на наредбата по чл. 116, ал. 7 от Закона за енергетиката.

Прочетете го и вие и кажете забелязвате ли нещо странно или аз вече съм изперкал?
Абстрахирайте се от всичко останало и го изчетете много внимателно - юристите на ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ точно това ще направят и ще го изпълнят буквално така, както е написан. Опитайте се да откриете не какво има написано, а какво НЯМА написано....................
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот YordanIvanov » 18.06.2012 21:11

За триене.
Последна промяна YordanIvanov на 18.06.2012 21:15, променена общо 1 път
YordanIvanov

Мнениеот Mateev » 18.06.2012 21:12

И за да не ви изнервям и вас - веднага ще ви кажа:

1. Какви се явяват централите под 30 kWp по новия закон?
Ами те се явяват обекти по чл.24 ал.1. Следователно за тях важи втората част от члена.

2. По коя цена ще се изкупува енергията от тези централи?
Ами по цената към датата на заявлението за извършено монтиране на инсталация за производство на електрическа енергия.

3. За кои централи важи това - за старите или за новите?
Ами ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ ЦЕНТРАЛИ ДО 30 kWp. Никъде в чл.31 не е казано, че важи само за нови централи. Нещо повече - никъде в целия закон няма дори и намек, че всичко това е валидно само за нови централи. Следователно:

ВСИЧКИ СТАРИ ЦЕНТРАЛИ СЪЩО ЩЕ БЪДАТ ПРЕКАРАНИ ДА ПРОДАВАТ НА НОВАТА ЦЕНА !!!
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот retro » 18.06.2012 21:15

Матеев, не се поддавай на параноята.
Доста неща НЯМА написани, напр. че дължиш десятък за изтриването на зъбите на служителите на ЕОН...
Но това не означава, че трябва да го плащаш, т.е. това, което го няма - го няма....
Може би се притесняваш, че след като НЯМА в този член (чл.31 (1)) срок на действие на преференциалната цена, то ЕОН ще ти я променя при всяка промяна на изкупната цена от ДКЕВР?
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот retro » 18.06.2012 21:19

Mateev написа: Никъде в чл.31 не е казано, че важи само за нови централи.

Целият закон (или ЗИД), включително чл.31, влиза в сила от датата на обнародването му (или след 3 дни, ако изрично е записано в самия закон-не съм го гледал скоро...) и е в сила оттогава и занапред. Няма обратно действие, т.е. действие със задна дата (А тази тема за действието на закона със задна дата сме я коментирали вече във форума)
"Където глупостта е образец, там разумът е безумие"
retro

Мнениеот Mateev » 18.06.2012 21:22

Спасението е в оставащите 11 дена не подадем Заявление за извършено монтиране на инсталация за производство на електрическа енергия..........

Но такъв документ все още не съществува в правния мир. Той все още не е измислен. Никой не знае как трябва да изглежда, кой трябва да го подписва, какви други документи трябва да бъдат приложени към него и въобще как да го подадем по реда на НАРЕДБА 6, когато в този ред и в тази наредба ТАКЪВ ДОКУМЕНТ НЕ СЪЩЕСТВУВА !!!

Осъзнавате ли какъв парадокс е всичко това?

Дори и да си измислите и напишете някакъв си документ, който да го кръстите със същото име, ЕРП-то просто ще ви отговори, че този документ не е подаден по реда на НАРЕДБА 6. Но пък ако не подадете такъв документ, изкупната цена на вашата стара централа автоматично пада до 20-30 стотинки и вие просто фалирате.

Извод - ИЗХОД НЯМА !!! ВЕЧЕ СМЕ ПРЕЦАКАНИ !!!
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 18.06.2012 21:28

retro написа:Матеев, не се поддавай на параноята.
Доста неща НЯМА написани, напр. че дължиш десятък за изтриването на зъбите на служителите на ЕОН...
Но това не означава, че трябва да го плащаш, т.е. това, което го няма - го няма....
Може би се притесняваш, че след като НЯМА в този член (чл.31 (1)) срок на действие на преференциалната цена, то ЕОН ще ти я променя при всяка промяна на изкупната цена от ДКЕВР?

И в Параграф 18 законодателя е забравил да спомене за 30 kWp централите. Това може да е неволна грешка, но юристите на ЕОН се възползваха от нея и отказаха да ми дадат Окончателен договор. С това затриха моя едногодишен труд и обрекоха на фалит една вече построена централа с цена 120 000 лева.

На вас може и да ви се струва несериозно или дори невероятно, но юристите на ЕРП-тата няма да се трогнат от това. Има си член на закона и те с удоволствие ще го изпълнят дословно. Бъдете сигурни, че това ще стане така.

Единственото ни спасение е някой приятел-юрист да разтълкува казуса и да ни намери вратичка, през която да се измъкнем. Иначе сме загубени - повярвайте ми.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 18.06.2012 22:09

Ами това е всичко. Предупредих ви. Горещо се надявам да не съм прав и всичко това да се окаже една параноя, породена от случилите се напоследък събития с Параграф 18.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Матеев, ти се оказа пророк,

Мнениеот Георги Желев » 12.10.2012 00:02

за съжаление.

Слаба утеха е, че сега са се хванали с прецакване на ТЕЦовете.
Георги Желев

Мнениеот Mateev » 15.10.2012 19:32

Да, оказах се пророк, но това не ме радва. Напоследък пророкоувах няколко лоши събития, и всички те те се случваха с ужасяваща точност. Чак започвам да се плаша.

Преди време също ви бях отворил една тема, в която ви изпророкувах, че вероятно в България се правят около 600 MWp слънчеви електроцентрали. Тогава също никой не ми повярва, защото пророчеството по него време изглеждаше направо невероятно. Да, ама се случи. Невероятното стана факт.

В момента вече ме е страх да си мисля за следващото пророчество, защото то е още по-страшно и ужасяващо. Затова сега съм седнал пред компютъра с питие и мезе, и се опитвам да правя всичко друго, но не и да мисля ................
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lupus » 15.10.2012 21:12

А на мен ми е интересно какво се случва с енергийната система, когато един ден над страната пече, та се къса, а на другия - навсякъде плътни облаци? И то в сушава година, когато не може лесно да се балансира с ВЕЦ-овете?
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 15.10.2012 21:33

Ако е горещо - ще има нужда от климатици и ФЕЦ-овете ще я задоволят. Ако е облачно - няма нужда от климатици, но и ФЕЦ-овете не работят. Тоест ФЕЦ-овете дават енергия точно тогава, когато е необходима. И ако в България има 1000 MW инсталирана мощност от климатици, трябва да има и 1000 MW ФЕЦ-ове.

С две думи - ползата от ФЕЦ-овете за енергийната система е БЕЗСПОРНА.

Да му мислят ветрогенераторите какво оправдание ще търсят.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 15.10.2012 22:12

Lupus написа:А на мен ми е интересно какво се случва с енергийната система, когато един ден над страната пече, та се къса, а на другия - навсякъде плътни облаци? И то в сушава година, когато не може лесно да се балансира с ВЕЦ-овете?

Когато системата е балансирана не би трябвало да има проблем при зададения от теб пример. Това означава, че ще имаш разнообразни източници на електропроизводство. В подобен случай най-добър вариант са ТЕЦ независимо дали са на газ или въглища. Сегашните прогнози за времето са доста точни в рамките на 4-5 дена, което е предпоставка да няма изненади. В конкретния случай е малко вероятно цялата страна да бъде обхваната от внезапно заоблачаване без това да се отрази в прогнозите на метеоролозите.
venkap

Мнениеот Георги Желев » 16.10.2012 12:50

В Европа тази зима имаше недостиг на ток за отопление. През това лято - на ток за климатиците. До такава степен, че в най-натоварените часове търговията вървеше с цени над едно евро на киловатчас!

Хора с фотоволтаици на свободния пазар през лятото направиха милиони, в вятърни централи - през зимата, а тези на полигенерация с газ-генератори - и през зимата, и през лятото.

Точно тогава, когато на международните пазари токът бе най-скъп, на българската енергетика бе забранено да изнася, а на АЕЦ Козлодуй се плащаше по съвсем смешни цени - както цялата година.

После се чудим защо не ни стигат парите за електроенергия, та трябва да качваме цените. Въобще не са виновни ВЕИ, а късогледите политици.

Mateev написа:Ако е горещо - ще има нужда от климатици и ФЕЦ-овете ще я задоволят. Ако е облачно - няма нужда от климатици, но и ФЕЦ-овете не работят. Тоест ФЕЦ-овете дават енергия точно тогава, когато е необходима. И ако в България има 1000 MW инсталирана мощност от климатици, трябва да има и 1000 MW ФЕЦ-ове.

С две думи - ползата от ФЕЦ-овете за енергийната система е БЕЗСПОРНА.

Да му мислят ветрогенераторите какво оправдание ще търсят.
Георги Желев

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ