Предполагам че всички вече знаете случая с прослувутия Параграф 18 в ЗЕВИ, съгласно който дори и 30-киловатовите централи подлежат на процедурата с плана за следващите години и даването на дата за присъединяване бог знае кога. Та благодарение на този Параграф 18 аз вече загубих около 60 000 лева, защото отпаднаха всякакви шансове да си присъединя новата централа до 31.07.2012 г. и да получа хубавата изкупна цена.
И все си мислех че след тази простотия вече нищо не може да ме изненада, когато ...................... изведнъж получих едно невинно писмо от ЕОН, в което ме информират че за старата ми централа този месец засичането на произведената електроенергия няма да се извършва в предпоследния работен ден, а точно в полунощ на 30.06 срещу 01.07.2012 г. Това страшно ме уплаши. Вече съм толкова изнервен, че очаквам курвенски номера отвсякъде. Няма начин това писмо да е толкова невинно. Явно има нещо, което не го зная. Явно се подготвя поредния курвенски номер. Защо ще ме засичат точно в полунощ на датата, на която старите изкупни цени се сменят с новите? Миналата година също сменяха изкупните цени, но никой не ме е засичал точно в полунощ на датата на смяната. Първосигнално реших, че явно в Закона за ВЕИ има и други подводни камъни, според които на всички СТАРИ ЦЕНТРАЛИ също ще сменят цените с по-ниски.
Внимателно изчетох писмото от ЕОН буква по буква и след това отидох да проверя двата члена, които се цитират в него:
Чл.32 ал. 1 от ЗЕВИ
Чл.30 от ЗЕ
И в двата члена се говори, че ДКЕВР има право да регулира цените и че веднъж в годината го прави. До тука нищо лошо - винаги си е било така.