Телефонни нареждания от ЕРП за спиране на ВЕИ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Телефонни нареждания от ЕРП за спиране на ВЕИ

Мнениеот energy11 » 04.04.2013 09:48

Колеги, вече се обаждат от Енерго-Про да нареждат ограничаване на произвежданата енергия от ФЕЦ-ове, за днес - 04.04.13. Нареждането е за 40% ограничаване от мощността на централата.
energy11

Re: Телефонни нареждания от ЕРП за спиране на ВЕИ

Мнениеот petyostoev » 04.04.2013 10:08

"Нов форсмажор за зелените централи"
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... mail_press
petyostoev

Мнениеот Mateev » 04.04.2013 10:13

Да. Така е. Обаждаха се още от вчера. Прозвъняваха всички централи над 30 kWp. Новият момент е, че тази сутрин започнаха да звънят и на 30 киловатовите централи. Звъннаха и на мене. Доколкото разбрах ограничението е 40% и важи само за днес.

Има и още нещо - ограничението е не за спиране на процент от инверторите, а за ограничаване на максималната мощност. Тоест сутрин и вечер централата може да работи на пълна мощност и само в обядните часове трябва да се ограничи с 40%. Поне аз така разбрах.
Mateev
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот malchev » 04.04.2013 11:08

Нищо подобно няма в района на ЕВН.
От тази сутрин направо идват и изключват централата от електропровода.
Без обяснения, без документи, без обаждане.

Поредната Бойковистка наказателна акция срещу бизнеса.
Изобщо не се учудвам, че прокурорските проверки само в ЕВН не откриха никакви нарушения.
malchev

Мнениеот Nasko » 04.04.2013 11:19

Така е в района на ЕВН. Преди малко в интернет видях, че нещо е прекъснала централата ми/70 кВт/...изпратих човек, който ми каза, че е прекъсната от стълба. Обадих се в ЕВН и от там ми казаха, че получили нареждане в 10часа да изключват и в 16 часа да включат. Питах защо не са ме уведомили има ли портокол за това изключване...не казват нищо ..те не пишели протоколи...трябвало оператора да отрази това изключване.... Иначе още януари 2012 съм платил на ЕВН за системата за автоматично включване и изключване и онлайн връзка с оператора, но до ден днешен никакви действия в тази посока..... Действат както си искат, всъщност като екс премиера.....
Nasko

Мнениеот powerdistributor » 04.04.2013 16:18

Каква ирония, зеления бутон изключва зелената енергия. Как мразя да съм прав в негативна посока. :cry:
There is no such thing as free electricity
powerdistributor

Мнениеот alabala963 » 04.04.2013 22:47

В 10 часа ми спряха централата и я включиха в 18 часа. Обясниха ми, че по нареждане на ЕСО изключват 40% от ВЕИ. Ама как попаднах точно аз в тези 40% не знам. А дали някой по-равен изобщо ще го изключат също не може да се провери. Но малките ги отсвириха първи в разрез с всякаква логика.
Де ти пък и логика въобще.
Да ни бяха строили до стената всички инвеститори във ВЕИ и ..... с калашника наред. Едно зелено човече да не остане. Еха каква гледка (зрелище) ще стане за радост на народонаселението а?
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот venkap » 04.04.2013 23:05

От темата НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !!!
alabala963 / 02.05.2012 12:12 написа:Надушвам световна конспирация!!!
Явно мафията се е внедрила в нашите среди. И мъти главите на ВЕИ ентусиастите. В мрежата си е обхванала целокупното селско население. Манипулират се данни за инсталирани ВЕИ за произведени ватове, но ...... ще дойде "Видов ден" и тогава .....
Майтапя се естествено.
...
Тъжното е, че хем убиха БГ бизнеса, хем позволиха безумните мегавати да настроят хората срещу фотоволтаиците, хем накрая ще лъснат голите ни гъзове.
venkap

Мнениеот Pyramid » 08.04.2013 15:59

Такива и подобни "нареждания", като тези в заглавието и показани от вас, колеги, ИЗОБЩО не важат и ИЗОБЩО не могат да уязвят системата, която от години, вече, предлагах на вашето внимание. Не ме послушахте - добре, имате право на грешки и, ето, направихте ги - не смятате ли, че е време да излезете от кашата, в която сами се набутахте?
С уважение,
:alien: /един колега/
Не се нахвърляйте в/у ми с ножове и вилици.
Проявете въображение, вземете и сол.
P.S.
И най-сладката мушмула е била зверски тръпчива преди това.
Pyramid

Мнениеот nasiuz » 08.04.2013 16:57

Колеги,някой монтирал ли устройство за предаване на данни в реално време,което да отговаря на спецификацията на ЕВН ,но да е купено от друга фирма.Това което предлагат от ЕВН е много скъпо ,но не знам дали няма да ми правят въртели ако не го купя от тях.Моля ,за вашия съвет и ви благодаря !
nasiuz

Мнениеот Joro762 » 08.04.2013 16:59

Колега а като ги познаваш вече добре как мислиш ?
Joro762

Мнениеот energy11 » 08.04.2013 17:58

nasiuz написа:Колеги,някой монтирал ли устройство за предаване на данни в реално време,което да отговаря на спецификацията на ЕВН ,но да е купено от друга фирма.Това което предлагат от ЕВН е много скъпо ,но не знам дали няма да ми правят въртели ако не го купя от тях.Моля ,за вашия съвет и ви благодаря !

Разбира се, че ЕВН ще правят мизерии. Ако тръгнеш с друга фирма според мен трябва добре да си изпечеш договора с фирмата-доставчик в случай на проблеми да реагират адекватно бързо и безплатно. Подозирам сценариий, че докато се стиковат нещата между ЕВН и доставчиците на табла ще има почти ежедневни аларми от страна на ЕВН да се отстраняват проблеми и на доставчиците ще им писне от разкарване по обекти. Но и те дано са си направили сметката - сега хубаво ще им дойдат едни добри приходи, ама после трябва подръжка на тези табла и най-вече реагиране на сигнали за несработване от страна на ЕРП. Та моя съвет е внимавай с договора с фирмата доставчик.

И въпреки горното, ако се наложи да слагам табло няма как да изсипя 2 кофи пари на изедниците от ЕВН, дори и на много близка цена да намеря оферта, пак ще го направя да им е гадно. Така или иначе клатенето няма да спре дотук, явно малките централи ще ги държат на повърхността точно до нивото на носа - само да си вземеш въздух, за изплуване не става и дума. Затова карам по най-малкото съпротивление (разход) и им пращам поздрави на ЕВН.
energy11

Мнениеот Joro762 » 08.04.2013 18:51

Спокойно колеги не бързайте нещата с божия помощ ще ги оправиме .Имам такова предчувствие.Ако им с връзвате много ще се поболеете дръжте се
Joro762

Мнениеот Day Energy » 08.04.2013 21:05

има 3-4 фирми доставчици, които работят на база оразмерените от ЕВН типове табла; ЕВН предлага опция за избор на доставчик; ако изберете ЕВН, то таблото ще се изработи от доставчик от Пловдив
Day Energy

Мнениеот nasiuz » 08.04.2013 21:30

Да ама телеуправлението на ЕВН е двойно по-скъпо от това което ще ми достави друга фирма.
Страхувам се ,че от ЕВН ще се правят на интересни и ще създават проблеми с излишни притенции.
nasiuz

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ