Идеята се базира на ефекта предизвикан чрез малко маркетинг за това "соларно индустриално селище" - работно име на проекта, и фирмите свързани с него. Това ще е един грандиозен и безплатен маркетинг с недостижим ефект.
Няма спор, че да продаваме на 78 ст. е по изгодно отколкото на 8. Но, тези 8 ще станат много бързо 40 и повече. ФЕЦа погледната чисто икономически, пак ще си заслужава. При 40ст. ще продава на 39, т.е. цената следи пазарната и остава винаги с една стотинка по-ниско.
Така, че целта на това начинание се състои в "скритата" реклама за фирмите (клиенти), които се захранват с чисто екологична енергия. Любопитните посетителите могат да отседнат в едно малко заведение, хотелче, да участват в семинари (платени) и прочие и прочие. От там идват допълнителни доходи. Соларни фирми ще имат куп от посетители. Един вид СОЛАРВИЛИДЖ...
Интересът от чужбина ще е невъобразим. Телевизия, медии в продължение на месеци. Ако сметнем, колко би струвала адекватна реклама... толкова пари няма да изкараме с продажбата на ток по 78 стотинки и за 25 години!
Предполагам, че за такава идея и някой друг кмет може да отстъпи безплатно земя на "кооперацията". При баснословните цени в България в индустриалните паркове (Варна - 15^/кв.м наем!!!) във всеки случай би било интересно да се помисли по въпроса.
Пък и с една такава идея може да кандидатстваме за европари. Защото ще е нещо уникално. Но, позволявам си да предупредя на това място проектантите, които четат тук може би и си мислят как ще ни искат 4 Милиона Евро само за ПУПа - "щото нали всички сме на процент от печалбата на клиента, а не на час извършена работа"... Въобще да ни ми се появяват...

Миро знае за какво става въпрос.
Аз мисля, че икономически една такава ел. централа се превръща в един нищожен фактор на фона на това, което може да се създаде. Един малък вятърен генератор и други ВЕИ също закачени в независимата мрежа на селището ще го превърнат в един вид Слънчев Бряг за екологични туристи. Правото за концесия на ресторантите си запазвам съвсем официално тук и сега!
И не на последно място, виждам заглавията в пресата от рода на: Индустриален парк изгражда свое собствено екологично ел. захранване като протест по отношение на невъобразимите пречки от страна на законодателството в Страната при свързване на ВЕИ към обществената ел. мрежа.
Някой може със сигурност да го напише по-гладко от мен
Петър