от Mateev » 09.09.2009 17:19
По принцип имате голям шанс да осъдите ЕРП-то, защото то наистина е ДЛЪЖНО да ви присъедини. Друг е въпроса, че ЕРП-тата много лесно се измъкват от това задължение, като предписват на клиентите например да изградят паралелен далекопровод 20 kV до най-близката подстанция. Имам такъв случай с клиент, на който му предписаха изграждането на 30 километра далекопровод.
В случая ЕРП-тата не са виновни. Виновно е законодателството. Процедурата за становище, предварителен договор и договор за присъединяване е описана в най-големи подробности в НАРЕДБА 6. Добра или лоша - това е наредбата, която предопределя взаимоотношенията между инвеститорите и ЕРП-тата.
Лошото в случая е, че ЕРП-тата се възползват от монополното си положение и спекулират с него. Ако това не беше така, нещата щяха да са много по-розови. Например ЕРП-то може да ти предостави списък с лицата, които са блокирали точно този далекопровод и тогава ти щеше да имаш шанса да се срещнеш с тях и да договориш някой да ти освободи мощност. Другото възползване от монополното положение е отказа за присъединяване на малки централки до 100 kW. За един далекопровод 100 kW е една детска играчка. Просто 1-2 ампера в повече на високата страна. Трянасформатора в подстанцията въобще няма да ги усети, защото по-принцип той е преоразмерен поне с 20-30%. Така че отказ от присъединяване на малка централка си е чиста проба злоупотреба и спекулация.
Според мене в НАРЕДБА 6 трябва да залегне текст, в който отказ да се прави САМО С МОТИВИРАНО ПИСМО, даващо точна и ясна информация за натоварването на даден електропровод, кой го е натоварил и с колко, какъв е запаса на трафото в подстанцията и т.н. Тоест трябва да има цифри, които недвусмислено доказват, че далекопровода наистина е претоварен. И то натоварен от производители, а не от потребители, защото от гледна точка на потребителите ние РАЗТОВАРВАМЕ трафото в подстанцията.
Аз предлагам да заведете дело срещу ЕРП-то и да ме извикате като експерт. Тогава ЕРП-то ще е длъжно да даде данни за натоварването на далекопровода и с няколко прости формули лесно можем да докажем, че СПЕКИЛИРАТ С МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ. Глобите за това са жестоки. Освен това ще има 100% гаранция за спечелване на делото и разбира се парички за вас за причиненото неудобство, главоболия и пропуснати ползи. Всичко е много лесно доказуемо.