обжалване отказ за присъединяване

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

обжалване отказ за присъединяване

Мнениеот ibalabanov » 08.09.2009 16:24

ЗдравеЙте господин Матеев ще бъда много благодарен ако ме посъветвате как да подходя в създалата се ситуация.Имам земя(50дка) в землището на Голям Дервент (югоизточна България).ЕVN ми отказаха присъединяване(4МВ) със довода че нямало мощности в мрежата,наблизо има трафопост.Разговарях с човека които разглежда молбите за присъединяване и решава кои да се присъедини и кои не попитах го дали не може да се присъединим в трафопоста.Каза че и там не можело поради същата причина т.е.(нямало мощоности),и преди мен имало за около още 20МВ подадени молби за този регион.Питах го и за вариант колкото може по малка ФЕЦ да се изгради 20кв примерно пак получих отказ.Чудя се имали начин да се обединим с останалоте собственици и да подадем жалба срещу ЕVN, по закон са длъжни да ни присъединят, пак и не виждам къде е проблема ако се изгради мрежа до трафопоста.
ibalabanov

Мнениеот Vandal » 08.09.2009 18:32

Докато не се въведе такса за запазване на мощността, така ще е.
Плащаш си за две години (примерно) и ако изградиш централата
ти се връщат парите.
Или някаква друга схема трябва да се въведе, но това трябва да спре.
Повече от 11 000 МВ резервирана мощност има в България.
Аватар
Vandal

Мнениеот Емил » 08.09.2009 18:43

Г-н Матеев сигурно ще отговори, но според мен 4 MW е доста, и ако няма селище наблизо, разпределителното дружество ще търпи големи загуби, от преноса по мрежата средно напрежение.

Тук няма значение дали има трафопост. Грубо 4MW отговарят на 5 трафопоста. В едно село обикновено има най-много два трафопоста. Ако няма консуматор за 5 трафопоста в близост до Вас, нещата не са добре за ЕРП-то.

Не случайно границата за присъединяване към високо напрежение е 5 MW, защото на средно напрежение пренасянето на голямо количество електроенергия е свързано с големи загуби, когато става дума за такива мощности.

Все пак не забравяйте, че електроенергията която ще произведете, някой трябва да я консумира, и ако този някой е много далеч, предприятието , което се грижи за пренасяне на електроенергията и за разпространението й ще търпи много загуби по жиците.

А също е важно дали мрежата наистина може да поеме мощност от 4MW. Тя може да е оразмерена единствено и само за въпросния трафопост, сиреч за около 1 MW. Нагледно обяснено - имате кабелче, с което досега сте включвали една печка, а искате да включите 5 - има голяма вероятност кабелчето да се запали, ако не е оразмерено за 5 печки.
Аватар
Емил

Мнениеот Mateev » 09.09.2009 17:19

По принцип имате голям шанс да осъдите ЕРП-то, защото то наистина е ДЛЪЖНО да ви присъедини. Друг е въпроса, че ЕРП-тата много лесно се измъкват от това задължение, като предписват на клиентите например да изградят паралелен далекопровод 20 kV до най-близката подстанция. Имам такъв случай с клиент, на който му предписаха изграждането на 30 километра далекопровод.

В случая ЕРП-тата не са виновни. Виновно е законодателството. Процедурата за становище, предварителен договор и договор за присъединяване е описана в най-големи подробности в НАРЕДБА 6. Добра или лоша - това е наредбата, която предопределя взаимоотношенията между инвеститорите и ЕРП-тата.

Лошото в случая е, че ЕРП-тата се възползват от монополното си положение и спекулират с него. Ако това не беше така, нещата щяха да са много по-розови. Например ЕРП-то може да ти предостави списък с лицата, които са блокирали точно този далекопровод и тогава ти щеше да имаш шанса да се срещнеш с тях и да договориш някой да ти освободи мощност. Другото възползване от монополното положение е отказа за присъединяване на малки централки до 100 kW. За един далекопровод 100 kW е една детска играчка. Просто 1-2 ампера в повече на високата страна. Трянасформатора в подстанцията въобще няма да ги усети, защото по-принцип той е преоразмерен поне с 20-30%. Така че отказ от присъединяване на малка централка си е чиста проба злоупотреба и спекулация.

Според мене в НАРЕДБА 6 трябва да залегне текст, в който отказ да се прави САМО С МОТИВИРАНО ПИСМО, даващо точна и ясна информация за натоварването на даден електропровод, кой го е натоварил и с колко, какъв е запаса на трафото в подстанцията и т.н. Тоест трябва да има цифри, които недвусмислено доказват, че далекопровода наистина е претоварен. И то натоварен от производители, а не от потребители, защото от гледна точка на потребителите ние РАЗТОВАРВАМЕ трафото в подстанцията.

Аз предлагам да заведете дело срещу ЕРП-то и да ме извикате като експерт. Тогава ЕРП-то ще е длъжно да даде данни за натоварването на далекопровода и с няколко прости формули лесно можем да докажем, че СПЕКИЛИРАТ С МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ. Глобите за това са жестоки. Освен това ще има 100% гаранция за спечелване на делото и разбира се парички за вас за причиненото неудобство, главоболия и пропуснати ползи. Всичко е много лесно доказуемо.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 09.09.2009 19:39

Mateev написа:...
Аз предлагам да заведете дело срещу ЕРП-то и да ме извикате като експерт. Тогава ЕРП-то ще е длъжно да даде данни за натоварването на далекопровода и с няколко прости формули лесно можем да докажем, че СПЕКИЛИРАТ С МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ. Глобите за това са жестоки. Освен това ще има 100% гаранция за спечелване на делото и разбира се парички за вас за причиненото неудобство, главоболия и пропуснати ползи. Всичко е много лесно доказуемо.

Мисля, че подвеждате ibalabanov да заведе дело срещу EVN и най-вече, че ще го спечели. Целият регион е осеян от малки селца, където няма сериозен консуматор. Най-близкия голям град е Елхово и то на 30км. чиято консумация от своя страна е смешно ниска.

При това положение е напълно разбираемо защо е получен отказ.

Един въпрос към Матеев. Ще приемеш ли за нормално да продаваш панелите и инверторите под тяхната себестойност, защото имало някаква наредба?
venkap

Мнениеот Mateev » 09.09.2009 20:21

Разбира се, че не.

Ясно осъзнавам, че това със ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ силно прекарва ЕРП-тата в дадени конкретни случаи. Те обаче си имат отворена вратичка за измъкване от друг закон: "Таксата за присъединяване е равна на Разходите за присъединяване". Тоест колкото и скъпо да е присъединяването, инвеститора плаща за него и ЕРП-то не се прекарва дори и със 1 стотинка.

При това положение няма основание ЕРП-тата да тормозят инвеститорите. Затова и си мисля, че те го правят просто от СПОРТНА ЗЛОБА. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот venkap » 09.09.2009 21:02

Mateev написа:...
При това положение няма основание ЕРП-тата да тормозят инвеститорите. Затова и си мисля, че те го правят просто от СПОРТНА ЗЛОБА. :lol:

По мое скромно мнение, те имат проблем с професионалната подготовка на аналитичните им специалисти, което разбира се не ги извинява.

Ето едно решение.Задължително трябва да се създаде "енергиен кадастър" в, който разпределителните дружества да оповестят, какви са възможностите за присъединяване в различните райони. Информацията трябва да е публична и достъпна до всички.
venkap

Мнениеот ferdy » 09.09.2009 22:05

Точно това съм го мислила доста - да поискаме свободните капацитети от ЕРП-тата, но и това е нож с две остриета. Ти ще знаеш, че на тая жица можеш да се включиш и започваш да търсиш земя, да обаче и собственика на земята ще знае и тогава цената ще е като в центъра на София. А някакси няма начин само ние да имаме мрежата и да я използваме безкористно, само за наше улеснение, тя трябва да е или публична или изобщо да я няма. :roll:
ferdy

Мнениеот venkap » 09.09.2009 22:35

ferdy, ако информацията е достъпна до всички по веригата, ще престанат спекулациите. Публичността е гаранция да няма злоупотреби и изкривявания от всички участници. В някои райони ще има покачване на цената на земята, но това са пазарни правила. По-добре да има правила на пазарни принципи от колкото спекула и монопол в решенията на ЕРД-ва.
venkap

Мнениеот powerdistributor » 09.09.2009 23:05

Мрежата е частна, а услугата е публична и поради това се контролират поръчките за оброудване, т.е. с минимални разходи за да не се ускъпява крайния продукт. Не оспорвам твърдението за мършата и нейния излишък в ЕРП, не искам да коментирам един ваш любимец, който в момента е консултант на свободна практика, вие си решавате, ние също искаме ясни еднозначни правила.
powerdistributor

Мнениеот venkap » 09.09.2009 23:13

powerdistributor, нямаш представа, как се молих да не се заинтересуваш от темата, ама нейсе!
venkap

Мнениеот EOS Technologies » 09.09.2009 23:15

Има по-лесно решение. Разрешително за присъединяване се издава с валидност от 6 месеца. Тогава спекулациите ще секнат. Само, който има финансиране ще тръгне по пътя да иска присъединяване.

Ако Държавата иам интерес, ще направи нещата както трябва. Но, явно Държавата няма интерес.
EOS Technologies

Мнениеот powerdistributor » 09.09.2009 23:25

venkap написа:powerdistributor, нямаш представа, как се молих да не се заинтересуваш от темата, ама нейсе!

Щом намесваш ЕРП, аз желая да коментирам, а в момента когато се присъединяваш към мрежата на....., не ме интересува.
powerdistributor

Мнениеот venkap » 09.09.2009 23:29

EOS Technologies написа:Има по-лесно решение. Разрешително за присъединяване се издава с валидност от 6 месеца. Тогава спекулациите ще секнат. Само, който има финансиране ще тръгне по пътя да иска присъединяване.

Това няма да реши проблема. След изтичане на срока го подновяват и какво?
venkap

Мнениеот venkap » 09.09.2009 23:34

powerdistributor написа:...
Щом намесваш ЕРП, аз желая да коментирам...

Да наистина, нали за това е форума.
venkap

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ