относно исканата мощност за присъединяване

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

относно исканата мощност за присъединяване

Мнениеот stevebradata » 05.01.2010 20:42

Колеги да попитам имам инсталирана мощност 86.6 тази мощност ще напиша в заявлението за проучване , но ме интересува следната ситуация ако ми е необходима мощност от електроразпределителното дружество (Чез) за обслужване на парка трябва ли да го задам някъде или то после по показанията на електромера ще си се отчита и приспада .
Присъединяването ще е чрез изграждане на траф за наша сметка в имота и меренето ще е на средната страна ?
в такъв случаи електромера трябва да е по различен от стандартните 2 тарифни ? за да отчита и в 2 те посоки при производство и консумация ?
Благодаря предварително :P
stevebradata

...

Мнениеот Gio » 05.01.2010 22:20

Различен е електромера - за пример посочвам EVN, които в 90-та минута разбраха, че разполагат само с един и той се намирал в Хасково :) Очаквай емоции...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот lz1wvm » 05.01.2010 22:27

Колеги да попитам имам инсталирана мощност 86.6 тази мощност ще напиша в заявлението за проучване ,

stevebradata наистина ли имаш инсталирана такава мощност,а нямаш заявление към ЕРП.
lz1wvm

Мнениеот stevebradata » 05.01.2010 22:57

под инсталирана имах в предвид че на проект е толкова не че е инсталирана действително 8)

Относно това ако ми трябва мощност за собствени нужди трябва ли да заявявам в зачвлвнието или то си се подразбира от инсталираната мощност и всичко си е ок :) да не му мисля
stevebradata

Мнениеот Vinox » 05.01.2010 23:06

Във заявлението за проучване се указва каква мощност е необходима за собствени нужди, така че спокойно можеш да я запишеш и от ЧЕЗ ще ти кажат да сложиш и допълнителен тарансформатор за целта.
Vinox

Мнениеот stevebradata » 05.01.2010 23:08

:?: атака а няма ли да стане със същият трансформатор ? си обяснявам нещата по следния начин като няма производство от панелите ще се консумира от мрежата или нещо се бъркам ?
stevebradata

Мнениеот lz1wvm » 05.01.2010 23:09

Под инсталирана мощност,се разбират две неща....потребител или производител.За консуматор мисля,че трябва да си подадеш отделно искане.Което трябва да е по добрия вариант.Но това ще ти го каже съответното ЕРП.
lz1wvm

Мнениеот stevebradata » 05.01.2010 23:13

да ама за да е друго друг траф а това не е никак ефтино да направя два трафа :? нещо ми се губи тука :) егати
Искаш да кажеш че така с този траф няма да може да се постигне това дето искам да черпим от енергото когато парка не работи ? той ще си стане понижаващ или нещо се бъркам
stevebradata

Мнениеот lz1wvm » 05.01.2010 23:28

stevebradata за втори ти път пиша.Задай си конкретен въпрос,за да получиш конкретен отговор.На какво напрежение ще е присъединяването(на производител).Имаш ли подадено искане за присъединяване на консуматор.Какво са ти отговорили от ЕРП-то и т.н.До колкото виждам от писането,си посредник на инвеститор.
Така ли е. :idea:
lz1wvm

Мнениеот stevebradata » 05.01.2010 23:38

lz1wvm статута е много омазан хехе формата в която работя иска да стройм такова нещо и сабирам информация и за нея и за себе си да си изясня тези неща поне някои. колкото до Становище от ЕРП то нямам но има говорене на 1- во четене ако така може да се каже ще се прави траф в наш имоти ще се присъединим към 20 КВ преносна мрежа на около 200 метра. И за това сега искам да си обясня тези неща за трафа. Просто от любопитство то ми е ясно че енергото ще си напишат какъф траф да изградиме колко KVA и така на там ... Интересува ме дали ако искам мощност за собствени нужди ще трябва да изграждаме 2 траф ?
Дано не те засягам с въпросите си , може пък действително да не задавам правилно въпроса едно мисля друго пиша :) но като цяло все в моя двор :D
stevebradata

Мнениеот Miro » 06.01.2010 00:00

Споко, един траф и един елктромер имаш. През тях купуваш и продаваш едновременно. На производител ЕРП-тата винаги слагат двупосочен елктромер, тъй като не могат да го ограничат да не потребява ел.енергия. Така или иначе щом има точка на присъединяване, значи е в паралел с мрежата и дали ще черпи или ще инжектира ток - зависи изцяло от него.
Miro

Мнениеот electra » 01.02.2010 17:10

Искам да попитам следното, като първо се извинявам ако звуча непрофесионално, но се налага да уча нещата в движение:)

Подадохме искане за предварително проучване в ЧЕЗ за следното:

- две централи от по 100kWp всяка (на отделни фирми), върху покрив на промишлена сграда;
- сградата е със собствен трафопост (с мощност над 300kW), тя не се използва, но дори и това да стане, ще е от името на трета фирма. Това се прави с цел токът, произведен от ВЕИ да се продава изцяло, а не да се ползва за лични нужди;
- искането към ЧЕЗ е само за продажба (без консумиране);
- нямам представа свързването на НН ли ще е или на СН, макар че доколкото разбрах, НН е по-изгодно?!

При така изложените детайли, от ЧЕЗ ни предписват поставяне на отделни трансформатори за двете централи. Надявахме се да спестим тези разходи поради наличието на собствен трафопост, ама...?

Някой има ли подобен опит? Какъв е бенефита от закупуване на трансформатори, а може ли да се избегнат? Имате ли някаква представа от цени?

Благодаря!
electra

Мнениеот Инженер » 01.02.2010 21:28

Колегата elektra поставя много интересен въпрос : при съществуващ трансформатор с достатъчна мощност, ЕРП искат да се поставят нови трансформатори.Ако няма консумация на място, какъв е проблема да се ползва стария траф?А ако има консумация обаче, тогава енергията ще се завърти много интересно - ще се повиши от 400В на 20кВ и веднага ще се понижи на 400В!И всичко това става в една сграда.
Колега lz1wvm Какво ти е обяснението?
Инженер

Мнениеот lz1wvm » 01.02.2010 22:16

Инженере,това което пишеш за 20 кв и 400в не е така.Трафовете са обратими.А за обяснението трябва да се пита ЧЕЗ. :D На мен лично ми е много интересно какво е становището за да не го присъединят на НН.
lz1wvm

Мнениеот X5 » 01.02.2010 22:48

В дадената ситуация има 2 отделни фирми + трета която е собственик на трафопоста.За двете фирми е нормално да има 2 отделни мерения и съответно всяка трябва да си купи трансформатор.ЕРП-то не може да ги накара да си вземат един общо-няма такава форма. Меренето е на средно напрежение, за да може загубите в трафа да са за сметка на производителя. Според мен варианта е едната фирма да си купи траф, да получи разрешение за ползване и да даде разрешение на другата да го ползва.А колкото до консумирането-няма начин да няма консумация.Вечер инверторите пак си работят, макар и с минимална консумация, затова ЕРП-тата слагат двупосочни електромери. И обикновено допускат мерене на ниско напрежение само за съвсем малки централи, където загубите не са големи.
X5

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ