Процедура за присъединяване в ЧЕЗ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

...

Мнениеот Gio » 03.09.2009 19:51

...за производството на биогаз бих сложил друга снимка - нещо като гърненце с хубав боб-яхния :)
А сега сериозно - откъде мога да прочета и науча повечко за това, с което се занимавате? Благодаря Ви предварително!
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ivanotsofia » 04.09.2009 13:48

Ами отиваш в pomagalo.com ,регистрираш се с имейл и после решаваш един тест по каквото си най-силен - биология, химия ,английски,български правопис и други и получаваш абонамент за 1 седмица или ако нямаш 15 свободни минути - пращаш SMS. после теглиш всичко по темата. Аз сега чета за PV-tata штото виждам в тоя форум адски много фенове на тях и ми е интересно.Гледайте сега штото интернета като цяло пък и тоя форум в частност са си най-вече свързани с информиране,информация,идеи и тем подобни, трябвя дя кажа нещо с големи букви.lz1wvm ме насочи към постовете на пауъра и като го питах, той миотговори точно с 1 изречение, а това засяга и PV-tata. Въпросът беше как най-евтино да се присъединя ако може без да изграждам ТП и да е евентуално на НН. И това е отговора:

До съществуващ трафопост или мрежа НН, отдалечени не-повече от 500 м.

Това е. Ако имота ти е по мил - плащаш за ТП, ако не искаш - търсиш подходящ имот.А на Gio ще му кажа, че нещата сигурно много приличат на PV-тата по отношение на присъединяването щото ето какви неща излизат като разбъркаш боба :

Miro:

Иване... и аз като ferdi първо те моля да пишеш на кирилица.

Следващото.... Процедурата по присъединяване на ВЕИ си е една и съща от гледна точка на ЕРП-тата. Подай си заявление за проучване за присъединяване и те ще ти кажат всичко. Доколкото знам има определена цена за изкупуване на електроенергия от биогаз и тя е в порядъка 114 до 147 лв/MWh в зависимост от инсталираната мощност...

Това, за което можем да те предупредим от сега (и което обстойно е засегнато във форума) е, че ще ти трябва много хартия - инвестиционен проект, съгласуване с РИОСВ, РИОКОЗ и прочее, разрешително за строеж, пълна техническа документация на генератора, сертификати, декларации за съответствие и т.н. Опасявам се, че генератор гаражно производство няма как да бъде присъединен към мрежата.

Аз започнах една нова тема за биогаза, но феновете ги няма нещо.......
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот ivanotsofia » 04.09.2009 14:47

Освен това, Gio, ако тук има някои член на Асоциацията на производителите на екологична енергиа можем да дръпнем от сайта им един файл, който се казва инвестиционни стъпки в производството на ..... , а членството там май е по 1400 лева годишно. Това е най-скъпата библиотека май :) Е, има и безплатна информация, но обща и за съвсем начинаещи
VEI BIOGAS
ivanotsofia

...

Мнениеот Gio » 04.09.2009 15:58

...интересува ме по-скоро техническата част, но благодаря все пак...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот ivanotsofia » 06.09.2009 21:15

Колко струва заявлението за проучване за присъединяване и ЕРП-тата нямат ли отдели за консултации?
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот ivanotsofia » 06.09.2009 22:17

ЪЪЪЪЪЪЪЪ, нямам думи.Намерих една статия, която трябва да се прочете задължително защото ти обобщава всичко в тоя форум - НННННННННННАААААППППППРРРРРРРАААААААААВВВВВВВВВОООООООО ВВВВВВВСССССССИИИИИИИЧЧЧЧЧККККККООООООООООООО!!!!!!!!!!!

http://tech-dom.com/statii.aspx?id=1151

Намерих я с търсени в гугъл за "ВЕИ форум" и после от
http://forum.greenvat.eu/ отидох на

http://forum.greenvat.eu/viewtopic.php?f=7&t=12

То и аз за 1 седмица почнах да си правя подобни изводи помъничко, амааааааааа????А последното за цените е горе-долу така. Цената на 1 ват панел пада във времето, но и цената на 1 квІч. също пада.В Германия пада и у нас пада - такава е тенденцията 5% ще падат и панел и цена
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот Vandal » 06.09.2009 22:59

Тази статия е публикувана и в този форум.
Аз също я публикувах и в моя форум.
Не виждам какъв е проблема, или нещо друго те учудва.
Аватар
Vandal

Мнениеот powerdistributor » 06.09.2009 23:18

Прочетох тирадата от линка и както се казва гледам и невярвам на ушите си. Толкова много набедени за виновни. Ние, както и вие имаме право да манипулираме законовата система и явно вас ви вълнува въпроса кой ще надделее? Аз ви дадох отговорите.
powerdistributor

Мнениеот ivanotsofia » 07.09.2009 15:44

Пауър, ще тикажа нещо, но да знаеш, че не се заяждам. Учех в този район и разбрах нещо за него.Изводите ми са,че нещата в крайна сметка пак ще станат като в ЕС, обаче бавно и полекичка.Примерно, ако сега в ЕОН има опашка от изградени, но чакащи включване ФВ станции след 3-4 години ще ги присъединявате средно за 3 месеца и то без да са намалели изискванията и точките в плана може даже и да са се увеличили.Просто нещата ще стават по-ефективни ще видиш и то ти пак ще си гледаш съвестно работота, в смисъл за инвеститорите изискванията няма да станат 0 , но ще се класират повече хора, сигурно и битови такива.Ако смятате, че това звучи нереално - вижте какво стана с регистрирането на фирма на 1 гише и сроковете.Разбира се , който е взел кредит сега ....... д-то да му е яко и да прави всичко възможно най-точно и подробно без да говори и мисли - казвам ви това е единствения подход на работо с администрацията в ония регион. Там промините стават когато им сменят шефовете, а администрацията слуша само тях.Забелязал съм, че когато положението стани като в Африка и става нещо като тих скандал тоест прокрадва се подозрението,че може би не всички недоволни са кръшкачи и малоумни, и шефа се сменя, а оттам се променя и "духа" в организацията.Това става най-вече когато има опастност да намалеят приходите в организацията и да има съкращения - примерно яки глоби или неподновяване на акредитация или лиценз.Тогава се стягат и почват да помагат на всеки за всичко, и то без да нарушават правилата.Просто нещата се отпушват изведнъж и става адски лесно.Това е момента,когато се приближаваме най-близко до ЕС. Тоест сега сме направо в Африка говоря като реални резултати,а не като правила или пожелания.Просто от Африка по-долу няма и е само въпрос на време да се оттласнем от дъното.
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот Mateev » 09.09.2009 18:00

powerdistributor написа:Прочетох тирадата от линка и както се казва гледам и невярвам на ушите си. Толкова много набедени за виновни. Ние, както и вие имаме право да манипулираме законовата система и явно вас ви вълнува въпроса кой ще надделее? Аз ви дадох отговорите.

Трябва да ти кажа, че текста, който изпратих в редакцията, беше много по-точен и много по-конкретен и нападателен. Това, което си прочел в статията е силно омекотено. Трябва да знаеш, че истината е много по-черна от това, за което се загатва в статията. И всяка една моя дума може да бъде подкрепена с конкретни доказателства и извадки от конкретни случаи с мене или с някой мой клиент. Ако седна да пиша мемоари за конкретни случаи, ще напълня 3 тома от по 500 листа черна хроника само за ЕОН и всяка една дума ще е голата истина.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот патриот » 10.09.2009 13:55

Някой знае ли колко струва искането за проучване и присъединяване
на фотоволтаична централа. Става въпрос за ЧЕЗ и И ВИ ЕН. Писах им на имейл, но не казват :)
патриот

Мнениеот Miro » 10.09.2009 15:39

Крупната сума от 12 лв..поне в ЕВН.
Miro

Мнениеот RevSol » 10.09.2009 16:00

Ето Ви всякакви цени за ЕОН.
http://www.eon-bulgaria-grid.com/_Mater ... ial_BG.pdf
RevSol

Мнениеот petyostoev » 10.09.2009 16:28

В ЧЕЗ ми искаха към 90лв.
petyostoev

Мнениеот ivanotsofia » 11.09.2009 16:16

petyostoev, това ли е единственият начин според теб да ми отговорят на някой технически въпроси за техните изисквания? 90 за проучване без дори да съм започнал да строя и ги питам :D :?: . Как да попитам предварително - ще е по-евтино - не говаря за 90-те лева.
VEI BIOGAS
ivanotsofia

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ