НОВ ЗАКОН ЗА ВЕИ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот sunny_boy » 13.11.2010 17:12

Retro, според мен също понятието "малко предприятие" включва микро и малки предприятия. Но също смятам, че в закона трябва да се добави и термина микро и да стане "микро, малки и средни". В противен случай при реализирането на един проект по ПРСР сме изправени пред предизвикателството да попълним декларация веднъж, че сме микро предприятие ( за да имаме право да кандидатстваме по ПРСР) и втори път, че сме малко предприятие, за да можем да се възползваме от облекченията на закона за ВЕИ. Това според мен, ако не противоречие, може да създаде объркване. Именно затова трябва изрично да се впише термина "микро" в закона за ВЕИ, което би изчистило всякакви двусмислие. Иначе ако не се налага да се попълва декларация, че си микро предприятие за пред ПРСР, никакъв не е проблема и така да остане текста в проекто-закона за ВЕИ.
sunny_boy

Мнениеот levis » 13.11.2010 18:15

sunny_boy написа:Колеги, според мен притесненията ви са неоснователни.............

Според мен притесненията ни са доста основателни. Единствено няма притеснение за микропредприятията.

Тоя където твърди, че "централи с мощност под 1 мгвт не дължат такава такса", по-добре да вземе да го запише в закона. Тогава и това притеснение ще ни отпадне.

Ако обаче остане термина "производствени зони", животът яко ще ни се вгорчи. Ще изникнат безброй бюрократи които ще си тълкуват понятието както си искат и ще ни късат нервите до полуда. Още повече, недай си боже, на някой чиновник да му хрумне да ни поиска бележка (а то най вероятно ще се намери такъв), че земята ни попада в "производствена зона" тогава вече съвсем ни е спукана работата. Така че този термин е доста объркващ.

Според ЗУТ и наредба № 7 ЗА ПРАВИЛАТА И НОРМАТИВИТЕ ЗА УСТРОЙСТВО НА ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТЕРИТОРИИ И УСТРОЙСТВЕНИ ЗОНИ, с Устройствени зони, каквито са и "производствените зони", се определят само територийте на градовете и на селищните образувания с национално значение. От това следва че в селата не може да има "производствени зони". От друга страна по смисъла на проекто закона "производствена зона" е съвкупност от съседни поземлени имоти със сходни характеристики и предназначени за производствени и складови дейности. Какво значи това? Купуваш една нива или каквото и да там, сменяш и предназначенито, делиш я на две и вече си готов. Попаднал си точно в "производствената зона" и си готов вече да монтираш перки или панели, каквото си поискаш. Не ти трябва ПУП нито виза нито проект.

Това където казва "sunny_boy" , че тия дето са писали закона целта им е била е да се изключи възможността земеделски земи да се "вкарват" в регулация с цел строителство на ФЕЦ, ми се вижда вятър работа. То даже с този закон на човек не му трябва да вкарва земята в регулация.

Същите тези умници дето са сътворили този чудесен проектозакон са решили да по оправят малко и ЗУТ.
15. за изграждане на енергийни обекти за производство на енергия от възобновяеми източници от малки и средни предприятия в производствени зони, с обща инсталирана мощност до 1 МW, включително

Евентуално с бъдещата т. 15 от чл. 147, ал. 1 на ЗУТ ще се определя категорията на изграждания обект или казано с други думи категорията на строежа. Добре, ще определят категорията,
Чл. 137. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) В зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация строежите се категоризират, както следва:

1. първа категория :
.......

ама не в зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация, а в зависимост от това кой и къде ще изгражда обекта. Разбирайте значи, ако фирма Х прави централа 50 КВ стоежа е шеста категория и няма никакви проблеми, обаче око същата централа я прави Драган, тогава строежа става едва ли не стратегически - Трета категория.

Има и други обезпокоителни неща.

Например:
В чл. 19, ал. 2, т. 2 от проекто закона /ПЗ/, малките и средните предприятия изграждащи енергийни обекти с мощност до 1 MW, се освобождават от задължението за извършване на оценка за потенциала по чл. 19, ал. 1.
От друга страна, в чл. 30, ал. 1 от ПЗ, от същите тези предприятия се изисква да представят оценката на потенцила по чл. 19, ал. 1, като неразделна част от договора за достъп до преносната или разпределителната мрежа.
Хайде сега при това положение разбери или познай, трябва ли да се прави оценка на потенциала или не трябва.

Още нещо. Съгласно чл. 19, ал. 3 от ПЗ оценката по ал. 1 се извършва при условията и по реда на Наредба № 14 от 15.06.2005 г. за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и ... дъра-бъра. Добре, но някой погледнал ли е, че в тази Наредба № 14 никъде не са описани условията и реда, по които се извършва оценката.
Условията и реда са описани в Н А Р Е Д Б А № 16-27 от 22 януари 2008 г., ама там да гледат тези които ще правят тецове.

Така че за сега поне мойте притесненения си остават.
levis

Мнениеот petyostoev » 13.11.2010 19:58

От предприятията по ал. 1 микропредприятия са тези, които имат:
http://www.ograconsulting.eu/?id=442
petyostoev

Мнениеот retro » 13.11.2010 20:11

sunny_boy написа:Retro, според мен също понятието "малко предприятие" включва микро и малки предприятия. Но също смятам, че в закона трябва да се добави и термина микро и да стане "микро, малки и средни". В противен случай при реализирането на един проект по ПРСР сме изправени пред предизвикателството да попълним декларация веднъж, че сме микро предприятие ( за да имаме право да кандидатстваме по ПРСР) и втори път, че сме малко предприятие, за да можем да се възползваме от облекченията на закона за ВЕИ. Това според мен, ако не противоречие, може да създаде объркване. Именно затова трябва изрично да се впише термина "микро" в закона за ВЕИ, което би изчистило всякакви двусмислие. Иначе ако не се налага да се попълва декларация, че си микро предприятие за пред ПРСР, никакъв не е проблема и така да остане текста в проекто-закона за ВЕИ.

В коментара си нещо си объркал терминологията. Според ЗМСП:

- малки и средни = персонал до 250 души+оборот до 97 500 000 лв.+активи до 84 000 000 лева
--------------малки = персонал до 50 души+оборот до 19 500 000 лв.+активи до 19 500 000 лева
--------------микро = персонал до 10 души+оборот до 3 900 000 лв.+активи до 3 900 000 лева

Т.е. всички "микро предприятия" са "малки и средни", но не всички "малки и средни" са "микро".

Щом предприятието е микро, то задължително е и малко и средно.

Така, че няма смисъл да се променя текста на ЗЕВИ в тази си част.
retro

Мнениеот retro » 13.11.2010 20:24

levis написа:
sunny_boy написа:Колеги, според мен притесненията ви са неоснователни.............

Според мен притесненията ни са доста основателни. Единствено няма притеснение за микропредприятията.

Тоя където твърди, че "централи с мощност под 1 мгвт не дължат такава такса", по-добре да вземе да го запише в закона. Тогава и това притеснение ще ни отпадне.

Ако обаче остане термина "производствени зони", животът яко ще ни се вгорчи. Ще изникнат безброй бюрократи които ще си тълкуват понятието както си искат и ще ни късат нервите до полуда.

levis, така разписан текста в бъдещия ЗЕВИ не дава основания за притесненията, за които ти говориш - таксата от 25000Е се ще се дължи за всеки Мегават. Правилното тълкуване (юристи, търсете юристи) на този текст е, че тази такса се дължи за всеки започнат Мегават, т.е. за централи под 1 МВ не се дължи, за централи от 1 МВ до 1,99 МВ се дължат 25000Е, за централи от 2 МВ до 2,99 МВсе дължат 50000Е....

А относно "производствените зони" - в процеса на отреждането на даден терен (земеделска земя, дворно място или др. подобно) винаги се стига до "производствена зона" или поне до "зона със смесено предназначение - производствено и жилищно Спж, за да може да се построи ФВЕЦ или друг производствен или търговски обект. Тази процедура нито е необичайна, нито много трудна, финансовоемка или неизпълнима.
retro

Мнениеот Vandal » 13.11.2010 20:43

retro написа:А и друго - ако думите малки и средни предприятия се заменят с юридически лица - къде остават ЕДНОЛИЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ? Те не са юридически лица. Така, че търсете юрист...

За това не бях се сетил.
Мислех че щом имат ЕИК, значи са юридически лица.
Радвам се че дискусията продължава, защото форумът по едно време беше позаспал.
Аватар
Vandal

Мнениеот ferdy » 13.11.2010 21:50

Не се ли добави "микро" пред текстовете, не ни върши работа, ако щете и да изпишете още три страници по темата. Облекчението е за малки и средни предприятия.
ferdy

Мнениеот retro » 14.11.2010 00:20

Vandal написа:
retro написа:А и друго - ако думите малки и средни предприятия се заменят с юридически лица - къде остават ЕДНОЛИЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ? Те не са юридически лица. Така, че търсете юрист...

За това не бях се сетил.
Мислех че щом имат ЕИК, значи са юридически лица.
Радвам се че дискусията продължава, защото форумът по едно време беше позаспал.

Само за информация - ЕИК имат и физическите лица-земеделски производители и при тях ЕИК=ЕГН
retro

Мнениеот retro » 14.11.2010 00:30

ferdy написа:Не се ли добави "микро" пред текстовете, не ни върши работа, ако щете и да изпишете още три страници по темата. Облекчението е за малки и средни предприятия.

Микро предприятията СА малки и средни предприятия по смисъла на чл. 3 (1) от ЗМСП.

И една задача за потвърждение на тази теза - Фирма Х ООД има средносписъчен брой на персонала от 3 души; годишен оборот, който не превишава 90 000 лв и стойност на активите, която не превишава 100 000 лв. Въпросът е: Фирмата Х ООД може ли да се класифицира като малко и средно предприятие по смисъла на чл. 3 (1). от ЗМСМ? Отговорът е: Да! Ако не вярвате - задайте тази задачка-закачка на юрист, адвокат или я пуснете във някой правен форум.

При определяне критериите за видовете предприятия са използвани максимално допустимите стойности (напр. персонал, по-малък от... както и оборот, не превишаващ ....) без да са посочени минимални такива. Така, че...
retro

Мнениеот retro » 14.11.2010 00:58

levis написа:В чл. 19, ал. 2, т. 2 от проекто закона /ПЗ/, малките и средните предприятия изграждащи енергийни обекти с мощност до 1 MW, се освобождават от задължението за извършване на оценка за потенциала по чл. 19, ал. 1.
От друга страна, в чл. 30, ал. 1 от ПЗ, от същите тези предприятия се изисква да представят оценката на потенцила по чл. 19, ал. 1, като неразделна част от договора за достъп до преносната или разпределителната мрежа.
Хайде сега при това положение разбери или познай, трябва ли да се прави оценка на потенциала или не трябва.

levis, не представяш нещата точно! В чл. 30, ал. 1 се изисква представяне на оценка ,но не от същите тези предприятия от чл. 19, ал. 2, т. 2, а от останалите...

чл. 30, ал. 1 от ЗЕВИ казва: Производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, чиито енергийни обекти са с обща инсталирана мощност над 30 kW .... - и това означава, че оценка на потенциала трябва да представят всички останали, които изграждат над 30 кВ и не попадат в хипотезата на чл.19. (2) 2 - т.е. не е необходима оценка на потенциала за енергийни обекти на малки и средни предприятия за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху покривни и фасадни конструкции и върху недвижими имоти в производствени зони, с обща инсталирана мощност до 1 МW, включително

И така до безкрай.....

За да не се притеснява всеки един от участниците във форума вследствие собствено тълкуване предлагам всички въпроси и запитвания, идеи и др. да се съберат и да се предоставят за мнение, разяснения и отговори на някой, който е учил и в момента се занимава с тази материя - или по-точно действащ адвокат, адвокатска кантора и пр.

и да му се плати, естествено... (напр. с пари от членския внос на Асоциацията на .... фотоволтаични ... както там беше)
retro

Мнениеот levis » 14.11.2010 02:52

retro написа:
ferdy написа:Не се ли добави "микро" пред текстовете, не ни върши работа, ако щете и да изпишете още три страници по темата. Облекчението е за малки и средни предприятия.

Микро предприятията СА малки и средни предприятия по смисъла на чл. 3 (1) от ЗМСП.

И една задача за потвърждение на тази теза - Фирма Х ООД има средносписъчен брой на персонала от 3 души; годишен оборот, който не превишава 90 000 лв и стойност на активите, която не превишава 100 000 лв. Въпросът е: Фирмата Х ООД може ли да се класифицира като малко и средно предприятие по смисъла на чл. 3 (1). от ЗМСМ? Отговорът е: Да! Ако не вярвате - задайте тази задачка-закачка на юрист, адвокат или я пуснете във някой правен форум.

При определяне критериите за видовете предприятия са използвани максимално допустимите стойности (напр. персонал, по-малък от... както и оборот, не превишаващ ....) без да са посочени минимални такива. Така, че...

"retro" е абсолютно прав.
Микропредприятията попададат в обхвата на "малки и средни предприятия"/МСП/.
Всички привилегии за МСП се отнасят и за микропредприятията
.

Ако щете изпишете не три, а триста страници облекченията за малки и средни предприятия се отнасят и за микропредприятията.
Последна промяна levis на 14.11.2010 10:55, променена общо 1 път
levis

Мнениеот retro » 14.11.2010 03:04

Да. И стига сте се притеснявали. Ние сме почти независими, т.е. почти нищо не зависи от нас. Като излезе закона (както излезе и когато излезе) ще го ползваме - добър, лош... И ще се нагаждаме според изискванията в него.
retro

Мнениеот ferdy » 14.11.2010 15:56

Даа бееее, точно така. И сега като отворят прозорец за големи предприятия по Конкурентоспособност, ще могат и малките и средните да подават, не се бях сетила. А сигурно и микро предприятията ще имат шанс.

Микро предприятията не са малки, средни или големи, микро са си - до 9 души персонал и до 3,9 млн оборот или активи. Малките са от тази граница нагоре, следват средните и големите.

А, ретро, а ти къде се покри, когато правихме инициативата за малките централи? Докато всички работеха, отделиха време, пари и емоции, ти къде беше, бе пиле? Твоето подписче и печатче има ли го в някой от списъците?
ferdy

Мнениеот retro » 14.11.2010 16:59

ferdy написа:Даа бееее, точно така. И сега като отворят прозорец за големи предприятия по Конкурентоспособност, ще могат и малките и средните да подават, не се бях сетила. А сигурно и микро предприятията ще имат шанс.

Микро предприятията не са малки, средни или големи, микро са си - до 9 души персонал и до 3,9 млн оборот или активи. Малките са от тази граница нагоре, следват средните и големите.

А, ретро, а ти къде се покри, когато правихме инициативата за малките централи? Докато всички работеха, отделиха време, пари и емоции, ти къде беше, бе пиле? Твоето подписче и печатче има ли го в някой от списъците?

Лельо ferdy, не си права...
Не съм се покрил защото въобще не съм се откривал.
Къде съм бил - гонех вируси от форума. И май успешно!

А за това дали микропредприятията са малки и средни съм готов да сложа бас. Аз съм ЗА това, че микропредприятията са малки и средни предприятия. Вида и размера на облога го определи ти.
retro

Мнениеот petyostoev » 14.11.2010 18:11

Според мен чл.24 от проектозакона, т.1 позволява на физически лица да изграждат ФЕЦ до 30 Kw/p в населени места без да се променя предназначението,а т.2 позволява на МСП, т.е. микро,малки и средни фирми да изграждат ФЕЦ до 1 МW/p,но трябва да се смени предназначението ,т. е.ПУП -а ,като производствена зона.
Правилно ли съм го изтълкувал или греша някъде?
Моля да ме поправите ако греша .
petyostoev

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ