sunny_boy написа:Колеги, според мен притесненията ви са неоснователни.............
15. за изграждане на енергийни обекти за производство на енергия от възобновяеми източници от малки и средни предприятия в производствени зони, с обща инсталирана мощност до 1 МW, включително
Чл. 137. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) В зависимост от характеристиките, значимостта, сложността и рисковете при експлоатация строежите се категоризират, както следва:
1. първа категория :
.......
sunny_boy написа:Retro, според мен също понятието "малко предприятие" включва микро и малки предприятия. Но също смятам, че в закона трябва да се добави и термина микро и да стане "микро, малки и средни". В противен случай при реализирането на един проект по ПРСР сме изправени пред предизвикателството да попълним декларация веднъж, че сме микро предприятие ( за да имаме право да кандидатстваме по ПРСР) и втори път, че сме малко предприятие, за да можем да се възползваме от облекченията на закона за ВЕИ. Това според мен, ако не противоречие, може да създаде объркване. Именно затова трябва изрично да се впише термина "микро" в закона за ВЕИ, което би изчистило всякакви двусмислие. Иначе ако не се налага да се попълва декларация, че си микро предприятие за пред ПРСР, никакъв не е проблема и така да остане текста в проекто-закона за ВЕИ.
levis написа:sunny_boy написа:Колеги, според мен притесненията ви са неоснователни.............
Според мен притесненията ни са доста основателни. Единствено няма притеснение за микропредприятията.
Тоя където твърди, че "централи с мощност под 1 мгвт не дължат такава такса", по-добре да вземе да го запише в закона. Тогава и това притеснение ще ни отпадне.
Ако обаче остане термина "производствени зони", животът яко ще ни се вгорчи. Ще изникнат безброй бюрократи които ще си тълкуват понятието както си искат и ще ни късат нервите до полуда.
retro написа:А и друго - ако думите малки и средни предприятия се заменят с юридически лица - къде остават ЕДНОЛИЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ? Те не са юридически лица. Така, че търсете юрист...
Vandal написа:retro написа:А и друго - ако думите малки и средни предприятия се заменят с юридически лица - къде остават ЕДНОЛИЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ? Те не са юридически лица. Така, че търсете юрист...
За това не бях се сетил.
Мислех че щом имат ЕИК, значи са юридически лица.
Радвам се че дискусията продължава, защото форумът по едно време беше позаспал.
ferdy написа:Не се ли добави "микро" пред текстовете, не ни върши работа, ако щете и да изпишете още три страници по темата. Облекчението е за малки и средни предприятия.
levis написа:В чл. 19, ал. 2, т. 2 от проекто закона /ПЗ/, малките и средните предприятия изграждащи енергийни обекти с мощност до 1 MW, се освобождават от задължението за извършване на оценка за потенциала по чл. 19, ал. 1.
От друга страна, в чл. 30, ал. 1 от ПЗ, от същите тези предприятия се изисква да представят оценката на потенцила по чл. 19, ал. 1, като неразделна част от договора за достъп до преносната или разпределителната мрежа.
Хайде сега при това положение разбери или познай, трябва ли да се прави оценка на потенциала или не трябва.
retro написа:ferdy написа:Не се ли добави "микро" пред текстовете, не ни върши работа, ако щете и да изпишете още три страници по темата. Облекчението е за малки и средни предприятия.
Микро предприятията СА малки и средни предприятия по смисъла на чл. 3 (1) от ЗМСП.
И една задача за потвърждение на тази теза - Фирма Х ООД има средносписъчен брой на персонала от 3 души; годишен оборот, който не превишава 90 000 лв и стойност на активите, която не превишава 100 000 лв. Въпросът е: Фирмата Х ООД може ли да се класифицира като малко и средно предприятие по смисъла на чл. 3 (1). от ЗМСМ? Отговорът е: Да! Ако не вярвате - задайте тази задачка-закачка на юрист, адвокат или я пуснете във някой правен форум.
При определяне критериите за видовете предприятия са използвани максимално допустимите стойности (напр. персонал, по-малък от... както и оборот, не превишаващ ....) без да са посочени минимални такива. Така, че...
ferdy написа:Даа бееее, точно така. И сега като отворят прозорец за големи предприятия по Конкурентоспособност, ще могат и малките и средните да подават, не се бях сетила. А сигурно и микро предприятията ще имат шанс.
Микро предприятията не са малки, средни или големи, микро са си - до 9 души персонал и до 3,9 млн оборот или активи. Малките са от тази граница нагоре, следват средните и големите.
А, ретро, а ти къде се покри, когато правихме инициативата за малките централи? Докато всички работеха, отделиха време, пари и емоции, ти къде беше, бе пиле? Твоето подписче и печатче има ли го в някой от списъците?
Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта