разрешение за строеж

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Solarex » 23.01.2009 16:20

От община Петрич имам издадено Разрешение за поставяне на основание чл.56 ал.1 и 2 от ЗУТ съгласно (съгласувани) скица за проектиране.

В него пише, че съгласно чл.137, ал.1, т.6, чл.178, ал.2 от ЗУТ обекта е шеста категория и не подлежи на въвеждане в експлоатация.

Само трябва да се съгласува работен Ел.Проект и Архитектура с ЧЕЗ.

Самото съгласуване някой знае ли в какво се състои.
Solarex

Мнениеот lz1wvm » 23.01.2009 16:27

Щом си стигнал до там предполагам няма да има проблем и с окончателния договор на ЕРП но договора за изкупуване на ел.енергия е друго предприятие.Трябва да питаш там дали ще уважат категорията ти.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Miro » 23.01.2009 16:47

Не е гаранция... аз тука постнах отговора на искането за присъединяване на един приятел към ЕОН. Дори за да се изгаврят с него бяха подписали договор за присъединяване и обектът е бил присъединен...Спънката е била чак при договора за изкупува... Ама поровете де, не помня в коя тема го бях сложил...
Miro

Разрешително за строеж

Мнениеот Вальо Генов » 03.04.2010 02:06

Здравейте.

Случи ми се нещо интересно. След като получих от СТС Солар всички проекти, необходими за централата, тръгнах към главния архитект да ми каже с кого да ги съгласувам, за да може после да ми даде и разрешението за строеж. Влязох при него, здрасти-здрасти, припомних му кой съм и какъв е проектът. И като го питах за съгласуване с МОСВ, РИОКОЗ и БТК, той каза, че не го интересуват и важното било, че съм имал предварителен договор с ЕРП-то. Платих си таксата, оставих му проектите и си тръгнах.
Така че предполагам, че с разрешението за строеж няма да имам проблеми, (надявам се!), но въпросът ми е следния:
Да мина ли все пак по тези инстанции, въпреки че най-вероятно ще получа разрешението без тях? Мисля си дали има някакъв риск да минавам нагоре без тези съгласувания. Някой може ли да сподели?

Благодаря предварително.
Весели празници на всички!
<b><i>Започни бизнес или разшири настоящия си</i> - http://lr.cityplaza.eu</b>
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот YordanIvanov » 03.04.2010 09:48

Здравей, виж какво ще ти искат за субсидиите да прикрепиш като документ, но аз съм на 99% сигурен, че трябва да имаш РИОСВ.Първо защото ще ти трябва за оценката за съответствие и второ защото ,ще трябва да я дадеш за субсидиите.А как направи ПУП без РИОКОЗ и РИОСВ?А РИОКОЗ няма да ти трябва към проекта.
п.п.Трябва да съгласуваш и с ЕРП-то
п.п.2.Нека ако греша да бъда поправен и ще си едитна поста.Това са важни неща и не искам да подведа никого.
YordanIvanov

Мнениеот vaklin » 03.04.2010 09:54

Имота ти вероятно е УПИ и на визата ти пише: Да се представят необходимите документи по чл.143 ал.1 т.3
Стандартна процедура е, но ако кандидатстваш за финансиране ще трябва да минеш задължително поне през РИОСВ.[/quote]
vaklin

Мнениеот petyostoev » 03.04.2010 10:11

Обезателно ще ти трябва становище от РИОСВ , че не подлежи на ОВОС и съгласуване на ел.проектите от ЕРП.
petyostoev

Мнениеот Вальо Генов » 03.04.2010 15:24

Благодаря ви за отговорите. Ще ги съгласувам, значи поне с РИОСВ и ЕРП.
vaklin написа:Имота ти вероятно е УПИ и на визата ти пише: Да се представят необходимите документи по чл.143 ал.1 т.3
Стандартна процедура е, но ако кандидатстваш за финансиране ще трябва да минеш задължително поне през РИОСВ.
Имотът ми е УПИ, в центъра на селото. На визата ми, обаче не пише нищо за тези документи. Целият текст на визата е следният:
Съгласно чл. V от ЗУТ, разрешавам проектиране на електроцентрала от възобновяеми енергоизточници (фотосоларни елементи) до 25 MW при следните устройствени показатели:
П застр. до 80%
П озел. мин. 20%
Киит до 1.2

Поздрави!
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот Вальо Генов » 10.04.2010 01:38

Понеже се обърках от камарата докумунти на сайта на РИОСВ - Варна, можете ли да ми кажете достатъчен ли е първият документ - Издаване на становище по инвестиционни предложения, които не попадат в приложения 1 и 2 към ЗООС, или трябва да внеса и втория - Искане за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС?
Чета из форума, че на някои им искали екологична оценка, други минали само със становище? Където както дойде ли са нещата?

Благодаря!
Прикачени файлове
blanka-iskane-preceniavane-ovos.doc
ИСКАНЕ
за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)
(33 KiB) 680 пъти
blanka-uvedomlenie_RIOSV.doc
Издаване на становище по инвестиционни предложения, които не попадат в приложения 1 и 2 към ЗООС
(28.5 KiB) 684 пъти
Аватар
Вальо Генов

...

Мнениеот Gio » 10.04.2010 06:33

Най-напред подавате втория - уведомлението. След около десетина дни те излизат със становище дали е необходима преценка за необходимостта от ОВОС или екологична оценка. Изпращат го по пощата, така че по-добре сам си го търсете по-честичко и по-отрано. Обърнете внимание на следното: 1. Информацията по Приложение 2 на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда; ...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Вальо Генов » 10.04.2010 08:25

Gio, благодаря много. Ще се похваля ако всичко мине гладко! :)
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот YordanIvanov » 10.04.2010 18:05

Съветвам те още от сега да отидеш при кмета на селото(ако имаш такъв) и кмета на общината, които от своя страна да пуснат обявление до народа за твоята централа , защото ще ти искат удостоверение от кметовете за това, че народа е уведомен и в 14 дневен срок е нямало възражения.
YordanIvanov

Мнениеот Вальо Генов » 11.04.2010 15:44

Лелеееее, това щях генерално да го пропусна! Добре, че ми каза.
Ще видя дали има готови бланки или документи за това. Ако не, ще напиша нещо в свободен текст. Благодаря ти много!
Поздрави!
Аватар
Вальо Генов

Мнениеот YordanIvanov » 11.04.2010 16:49

Мога да ти го дам ако го нямаш.Ти без него не можеш да минеш и щяха да те подсетят, но трябваше да чакаш 14 дни след като ти връчат искането за документи за да изтече срока.А сега като го пуснеш и в момента в който ти дадат искането за документи ти им даваш уверението + другите глупости, които искат(ако искаш ще ти ги дам) и си готов ;)
YordanIvanov

Мнениеот Вальо Генов » 11.04.2010 17:57

Ще ти бъда много благодарен ако ми ги дадеш. :cheers: Чичко Гугъл нещо се затруднява. Явно ги няма в публичното пространство... или аз не търся както трябва... Мейлът ми го има на бутонче тук отдолу. Или ако искаш, да ги споделиш във форума...
Много ти благодаря предварително!
Аватар
Вальо Генов

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ