от simeon valchev » 23.01.2009 17:07
dido2: "Имам вече предварителен договор с ЕВН . Това , което не ме радва в него е мястото , на което ще си монтират техния електромер :Централата ми се намира на 400м от техния трафопост. Ще мерят на стената на този траф (НН) , а не на границата на нашия имот . Кабела знаех , че ще е за наша сметка , но тайно се надявах да мерят на границата на имота ни ."
Здравейте,
Съгласно "Наредба № 6 за присъединяване на производители ." и по конкретно чл. 70, ал. 3:
Чл. 70. ( 3) Средствата за търговско измерване на електрическа енергия се монтират във:
1. електрическата уредба на производителя до или на границата на имота - в случаите по ал. 1;
2. електрическата уредба на преносното или на съответното разпределително предприятие - в случаите по ал. 2
Където по първа точка, алинея 1 гласи:
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2008 г.) При присъединяване на електропровод и други съоръжения, собственост на преносното или на съответното разпределително предприятие, към електрическата уредба на електрическата централа границата на собственост е:
1. мястото на присъединяване на кабелните накрайници към уредбата - при кабелен електропровод;
2. .
А по втора точка от алинея 3:
Чл. 70. (2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2008 г.) Алинея 1 се прилага и когато електропровод и други съоръжения, собственост на производител, се присъединяват към електрическа уредба на преносното или съответното разпределително предприятие.
Т.е средствата за търговско измерване на електрическа енергия се монтират във електрическата уредба на преносното или на съответното разпределително предприятие, когато електропровод и други съоръжения, собственост на производител, се присъединяват към електрическа уредба на преносното или съответното разпределително предприятие. Като най-вероятно границата на собственост ще се определя по точките от Алинея 1 (в цитираният по горе вариант: мястото на присъединяване на кабелните накрайници към уредбата - при кабелен електропровод).
Тук самият аз не съм напълно наясно какво точно се има в предвид под "..и други съоръжения" и дали това дава основание, в твоя случай, на EVN да мерят на границата на трафопоста. и затова оставам за коментар от по запознати с правните въпроси.
Във връзка с мнението на Malchev: "Има обаче една вратичка - чл.14(3) от закона за ВЕИ.", същата тази Наредба № 6 упоменава в кой случай тази "вратичка" може да бъде използвана:
Чл. 70. (6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2008 г.) Границата на собственост между електрическите съоръжения на съответното разпределително предприятие и тези на електрическата централа за производство на електрическа енергия от ВЕИ, изграждана в обект на потребител на електрическа енергия за битови нужди, както и мястото на средството за търговско измерване се определят и в съответствие с изискванията по чл. 14, ал. 3 от Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата.
Цитирам и съответният член от Закона за ВЕИ и биогоривата:
Чл. 14. (3) Разпределителното предприятие е длъжно да присъедини към мрежата си всеки производител на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, който е и потребител на електрическа енергия за битови нужди. Границата на собственост на електрическите съоръжения и мястото на средството за търговско измерване трябва да бъдат в непосредствена близост до съществуващите между разпределителното предприятие и потребителя.
Т.е. ако изграждаш твоята фотоволтаична централа в обект на потребител на електрическа енергия за битови нужди, средството за търговско измерване трябва да бъдат в непосредствена близост до съществуващото между разпределителното предприятие и потребителя.
П.п: Разбира се остава онзи неприятен момент, че дори и да се окаже че правото е на твоя страна, самият процес на доказване в България минава през много нерви, пари и загубено време.
Надявам се да съм бил полезен. Успех! Поздрави!