Условия за присъединяване на малки PV централи

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 10.03.2009 10:13

Темата е наистина интересна и поражда много въпроси. Аз например ако трябва да приложа методиката на Матеев не бих включвал 5KW товар в който и да е контакт, а бих го свързал директно към клемите на електромера. Така ще се избегне влиянието на по-тънките проводници в къщата и ще се види как реагира близката квартална (селска) мрежа.
Най-чист е разбира се експеримента с включен инвертор, захранен от независим източник. Но не бих ползвал акумулатори, а дизелов или бензинов агрегат и свързан след него мощен тиристорен изправител, с възможност за регулиране на постоянното напрежение и една акумулаторна група в буфер, за изглаждане на пулсациите. Към всичко това добавяме и един дейталогер и гледаме 12ч какво става.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Mateev » 10.03.2009 11:25

За всички е ясно, че една мрежа може да се разглежда като сложна схема от паралелно-последователно навързани резистори, индуктивности и капацитети. Освен това схемата е развита както по трите фази, така и по нулевия проводник. При такава една схема можем да си теоретизираме до безкрайност и да си разказваме азбучни истини един на друг. Но каква полза ще има от всичко това?

На ping ще препоръчам следното:
Вместо да изпада в безкрайно теоретизиране и да се опитва да ни каже, че това или онова не може да стане, просто да вземе волтметъра и ютията и да направи моя експеримент. И сам ще остане учуден от резултатите. Методиката, която предлагам, е вярна по една много проста причина: Всчики консуматори, включени в паралел към мрежата, имат много по-голямо съпротивление от последователните резистори в еквивалентната схема (съпротивлението на проводниците в мрежата). При това положение влиянието на паралелните резистори е сравнително малко и не може да изкриви резултатите с повече от 10-15%. А ако ping се беше зачел по-внимателно в методиката, щеше да забележи, че аз препоръчвам мерене тогава, когато напрежението е най-високо. Тоест тогава, когато паралелните резистори са още по-малко на брой и тяхното влияние е минимално.

Ако ping иска да си мерим теоретичните знания, нека да отвори нова тема и в нея ще развъртим такива диференциални и интегрални системи от уравнения, че да ви се завие свят. И това може да бъде направено и в други аспекти на соларните централи. Но в случая темата е с малко по-практическа насоченост. И идеята е съсвсем друга - как с прости и подръчни средства да получим някаква що-годе вярна информация. И аз съм дал такава проста методика. И ако по тази методика се получи, че сте много над лимита - бъдете сигурни, че това наистина е така. А ако по тази методика се получи, че сте много под лимита - също можете да бъдете сигурни, че това е така. И единствено ако сте някъде на границата, тогава можете да хвърляте боб или да повикате ping за по-прецизни замервания. :lol:

Вместо да спорим, по-скоро трябваше да обсъдим един друг аспект:
Дори и в момента всичко при вас да е наред, каква е гаранцията, че в бъдеще ще си остане наред? При появата на нови къщи и нови консуматори ЕРП-тата ще ги подключат към същия трансформатор и има вероятност рано или късно вашата мрежа да стане такава, каквато е навсякъде из България - претоварена и пръскаща се по шевовете. И вашия инвертор както си е работил нормално, така в един момент ще започне да си задействува защитата. Вие естествено ще се изкушите да вдигнете настройките на 250 или 260V, но ще започнат да гърмят крушки и телевизори у вас и в комшиите.

Та всъщност основния въпрос е друг: Струва ли си да рискуваме да се присъединяваме в най-близкото табло или изрично да настояваме присъединяване директно към трафопоста?
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1wvm » 10.03.2009 19:17

Ако се разгледа една фаза от ел.мрежата ще видим че всички активни и реактивни компонинти(двуполюсници) са вързани паралелно.Прави изключение пада на напрежение в жиците по стълбовете.Но там трябва да нема реактивна съставка.При паралелното връзване на компонентите всичко се свежда до постигане на резонанс на токовете(демек до добавяне на капацитет или индуктивност).И се свежда до решаване на една формула.
(3.131) от снимката
Прикачени файлове
Scan10074.zip
(118.38 KiB) 793 пъти
lz1wvm

Мнениеот lz1wvm » 10.03.2009 22:08

В една друга тема също говорехме за реактивна енергия,но там меренето беше на високата страна на трафа.А той е четириполюсник.Но тук мисля че с тази формула ще е по лесно.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот ping » 10.03.2009 22:22

Матеев...., чакай, не пиша в темата на пук на всички с безкрайно теоритизиране, че да се обърквт хората.
Да се измери импеданса и да се спестят тези 15 % (определени от теб) грешка става дори по-лесно и от твоята методика. Ако нямаме под ръка такъв уред - всеки който има лиценз за измерване зануляването в контактите го има. Това не е нито екзотичен , нито скъп уред. Измерването е за 5 секунди. Защо да се претупва тази оценка?
Коворим си за енергийни одити от по 50 листа и не знам си какви репорти от софтуери... Та това дали е подходящо присъединяване към мрежата и дали нвертора ще изключва при макс. мощност носи повече последстия от почти всеки друг елемент от енергийния одит..., не е ли така?
Ок, нека е ютия, но не и в контакта.
Както каза Lupos, не ни трябва контакта. Зависи от инсталацията, но съществена част от пада ще е във вътр. инсталация, това веднага компрометира метода. Чел съм внимателно, че препоръчваш да се хване най-високото напрежение, но това не означава че е празна мрежата.
При натоварени две или една фаза повече от "твоята", то на твоята ще измериш "голямото" напрежение и то по-голямо отколкото е в трафопоста. Т.е. измервайки не са верни следващите изводи за моментното състояние на мрежата.
Паралелните консуматори не трябва да се разглеждат като "несъществено влияние поради голямото им съпротивление". 200 kW консуматори по мрежата са резултантно съпротивление от порядъка на 0,26 ома. Ако ти си накрая на мрежата - това е съизмеримо с проводниците до теб.
От друга страна консуматорите оказват благоприятно въздействие, защото какво по хубаво от това твоята генерирана мощност да не се разкарва по цялата дължина на мрежата а да се консумира от намиращите се по - близо консуматори, тогава превишението на напрежението значително намаля.
Затова не мога да разбера защо се притесняваш от това, че електроразпределителните дружества ще продължават да присъединяват консуматори в същата мрежа - това само ще подобри нещата.
Но да не теоритизираме, а да се обърнем към практиката:
1. Веднага можем да намалом наполовина "повишенията" на напреженията и съответно импеданса от мрежата ако правим системата си трифазна. В някои случаи това е по-целесъобрано и по евтино, отколкото да прекарваме дълъг кабел до трафопоста и 30 години да имаме загуби по дългия кабел, или да се набутваме с огромно сечение за постигане незначителни загуби.
2. Ако толкова и толкова искаме да изнасилваме нещата и да си бъдем с монофазна система, можем да понамалим този ефект на повдигане на напрежението като подобрим импеданса на нулата (половината от ефекта е от нулата , а другата половина е по фазата).
Понякога имаме възможност да направим паралелен контур на нулевия проводник и да намалим общото съпротивление (импеданс). За да е осезаем ефекта, трябва да влезем в нискоомен земен контур. В някои случаи това става лесно, тъй като съществуват инсраструктурни контури които имат съпротивление части от ома до неутралата на трафопоста... но по принцип задачата е многовариантна.

Едва ли може да се даде "принципна" рецепта. В темата са нахвърлени възможности и процеси. Конкретния случай се нуждае от конкретен подход.
Но не е вярно да смятаме че когато напрежението е най високо - мрежата е най празна. Не е и вярно да оценяме тези процеси от контакта в апартамента си - ще допуснем грешка в диапазона 25 до 60 %.

Трябва да отчитаме и технологично - експлоатационните толеранси в мрежата. Те идват от регулирането на страна 20 kV. Напрежението там се регулира динамично. Диапазона е от порядъка на 20,3 до 20,8 при източника. Т.е. целия резерв за повишаване на напрежението НЕ е "предоставен" на нашия инвертор.
Но колкото и е сложно, толкова и не е, не трябва да се смята че е рисковано да се присъединим към мрежата НН. Въпрос на конкретен случай и грамотна оценка.
ping

Мнениеот lz1wvm » 10.03.2009 22:51

Не можах да разбера за този импеданс(а и не съм виждал такъв уред) вероятно измерва реактивна енергия или съпротивление. :oops:
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 10.03.2009 23:09

Драги ми ping, явно въобще не четеш какво ти пиша, а само чакаш да се появи мой постинг, и след това правиш безкрайна тирада в стил "баба си знае". Поуспокой малко топката. Всички разбраха, че си учил основи на електротехниката. Под достойнството ми е да споря повече с тебе, а явно и няма смисъл. Не желая и да се повтарям, защото ти явно не го четеш. Така че по тази тема аз повече няма да пиша постинги.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот ping » 11.03.2009 00:16

Ок, няма нужда да се изнервяш, не това ми беше целта...
Ако не съм разбрал нещо - моля, съжалявам и можеш да го посочиш.
Защо приемаш дискусията като спор?
Ето един от последните конкретни примери:
"При появата на нови къщи и нови консуматори ЕРП-тата ще ги подключат към същия трансформатор и има вероятност рано или късно вашата мрежа да стане такава, каквато е навсякъде из България - претоварена и пръскаща се по шевовете. И вашия инвертор както си е работил нормално, така в един момент ще започне да си задействува защитата."

Ами разбира се че това е написано от теб и не е вярно, точно обратното е. Ако имаме проблем и повишаване на напрежението и изключване на инвертора, точно новите консуматори подобряват нещата.
Тук няма нищо общо ping, Матеев или нечие достойнство.
Касае се за технически въпроси и истини. Мислех си, че това е в интерес на форума, СТС и всички участници.
Какво те подразни? Дали съм прав, или не, дали и какво мение изразявам по технически въпрос, няма нищо общо с отношение към участник, още по-малко към теб.
Не проявявам особено мнение към теб, даже на против...
Как можеш да си помислиш, че те дебна..., та аз едва успявам да влизам вечер и да преглеждам форума....
Учуден съм на твоята реакция и изразените мисли..... но както и да е... всеки си има своите моменти на изнервяне.

Не ми пречи да се въздържам от мнение, особено когато ти пишеш и изразяваш своето...както се казва всеки е учил "Основи на електротехниката" и има глава на раменете си :?

Поздрави!
ping

Мнениеот ping » 11.03.2009 00:22

lz1wvm написа:Не можах да разбера за този импеданс(а и не съм виждал такъв уред) вероятно измерва реактивна енергия или съпротивление. :oops:

Ще ти дам първия ми попаднал линк:
http://www.sot.nl/gossenmetrawatt.html

Гледай уреда M5010 - той е един от масовите за BG (поне според моите наблюдения).

Навремето си купих руски стрелкови, но там се правят няколко (поне две) последователни измервания и има методика за изключване на методическите грешки.

А в цифровия - това става без измерващия да разбере.

Поздрави!
ping

Мнениеот DanielDimov » 11.03.2009 00:57

Колега ping, Матеев искаше да каже че когато селската мрежа става все по-натоварена, ЕРП-то няма да иска да подменя кабели и за по-лесно ще вдигат малко по малко напрежението и така докато се стигне до момент в който рано сутрин когато консумацията е малка инвертора ти ще изключи

естествено когато натоварването на същата тази мрежа е голямо няма да има потенциални проблеми, но просто не винаги е така!
DanielDimov

Мнениеот lz1wvm » 11.03.2009 23:51

Гледай уреда M5010 - той е един от масовите за BG (поне според моите наблюдения).

Гледам уреда M5010 но не разбирам какво пише.Предполагам мери импеданса както пишеш по горе.Това е сигурно за оценка на качеството на ел.мрежата.Дава ли по отделно R,L и C като стойности при меренето.Какво е включването на уреда-двуточково или триточково.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот ping » 12.03.2009 00:28

Не съм разбрал, че това е искал да каже, но вероятно защото не го е написал.
Но не искам да предполагам какво е искал да каже, защото може пак да се раздразни.
Ако обаче това е твоето мнение за последствията от присъединяването на нови и нови консуматори, то в този дух ще си изкажа и моето мнение:

Това от ЕРП - тата не се прави, но дори и някъде да се е случило - в ниакъв случай не е нормална практика. Все пак има и консуматори в началото на мрежата и с това също ще се съобразяват въпросните ЕРП-та. Зависи от трансформатора, моментното положение и др., но в повечето случаи и да искат - оборудването не им позволява да вдигнат, или да свалят с повече от 5 % ( не че 5% са без значение).
Но дори и при такъв подход, проблем за иинвертора няма, освен ако мрежата не остане празна (няма консуматори по нея). Множеството консуматори по мрежата са "мехлем" за ФЕЦ. Набъбналите мрежи от консуматори теоретично е малко вероятно да останат празни, а на практика не се случава никога. И както говорихме за малки централки от примерно 5 kW - наистина набъбнала мрежа не може да остане с по - малка от тази консумация.
Така стоят повечето от случаите, тъй като говорим по принцип.
За конкретния случай веднага излизаме от "дискусионния стил" и навлизаме в точната сфера на цифри, където и боговете мълчат :)

Да сме живи издрави след време отново да говрим, доста предварителни договори са сключени за присъединяване към ниско напрежение. Нека заработят централките и тогава ще има право да не е бил прав:))

Ето ви конкретен случай на централа, която работи вече над 8 Месеца:
Присъединена на края мрежа НН - 50 мм2. Дължина по мрежата от трафопоста до централата - 850 м.
Мощността е 40 kWp, а АС макс. мощнот е 36 kW.
Логера не е отчитал повече от 238,75 V. А тази стойност е отчетена при работа само на една фаза и мощност 11,3 kW - от това по-лош режим от гледна точка на дискутирания проблем е невъзможен.
Напрежението на празен ход на мрежата е 233 V, а при пробата с консуматор 11 kW монофазен - пада е 15 V.
Сам разбираш, че по "методиката" би трябвало да се притесняваме и да допускаме стойности на напрежението от 248 V.
Максимално напреженовата защита е настроена на 245 V.
ping

Мнениеот lz1wvm » 12.03.2009 00:47

Колега ping не разбрах за мен ли е този отговор.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 12.03.2009 12:31

Ето какви максимални дневни напрежения е измерил един от моите инвертори за период от почти 2 години:

Изображение

Много добре се вижда как в началото трансформатора е бил набузен на максимум и инвертора почти ежедневно е превишавал максимума по БДС. И ако това беше стандартна публична мрежа, щях да търпя огромни загуби в електропроизводството от периодичните изключвания на инвертора. Добре че трафопоста си е мой личен и аз се разпоредих да го смъкнат с една степен (около 10-12V). Но сами виждате, че даже и при новото положение пак имам инцидентни превишавания.

Мислите ли, че ще имате шанс да се преборите да смъкнат трафопоста с една степен, когато говорим за претоварена по шевовете публична мрежа НН?

Твърдо НЕ, защото за ЕРП-то това смъкване ще се съпроводено с инвестиции в сечения на кабели. Това, че мрежата е претоварена е добре, защото има кой да ви консумира тока. Но даже и най-претоварените мрежи имат ежедневни минимуми, през които вашият инвертор ще се самоизключва. И това ще доведе до някакъв процент на загуби в годишното електропроизводство. Този процент в зависимост от мрежата може да е много малък, но може да се окаже и катастрофално висок.

И всичко това защото ЕРП-тата предпочитат да си държат трансформаторите близко до горната граница и по този начин не ни оставят място за нашето повдигане.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Mateev » 12.03.2009 12:43

А ето какви са среднодневните напрежения:

Изображение

Явно средното напрежение на мрежата се колебае в диапазон от около 10-12 волта, което е около 5%. Но това е средното в рамките на годината. А в рамките на деня сигурно колебанията надхвърлят 10%. От тука можем да си извадим извода, че едва ли не каквато и да е мрежата, в която ви свържат, винаги ще има моменти, в които вашият инвертор ще превишава БДС.

Всичко това ме навежда на мисълта, че най-сигурния начин на присъединяване е собствен кабел до трафопоста. При това присъединяване пак ще има превишаване на напрежението, но само във вашата собствена централа и по вашия собствен кабел. И ако въобще гърмят крушки и телевизори, то това ще са вашите собствени, а не на комшиите. Но вие ще си го знаете този факт и внимателно ще подбирате апаратурата в къщи или на територията на централата. Например ще използвате само луминисцентни лампи и само устройства с импулсно захранване (те би трябвало да държат до 260V). Другия вариант е да прекарате всички електронни консуматори в къщата (в централата) през UPS, защото той контролира изходното си напрежение.
Аватар
Mateev
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ