Становище за от ЕРП преди ПУП

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот ferdy » 05.06.2009 01:28

Джизъс, чак кулминация? Правиш се, че не знаеш за какво говоря или? Не се чувствай длъжен да ми отговаряш.
ferdy

Мнениеот ping » 05.06.2009 01:30

Miro написа:Надали някой ще възрази. Самата процедура по изготвяне на ПУП започва с виза, за да е ясно как трябва да се проектира ПУП-а.

Доколкото виждам от последните няколко поста по-скоро хората се изумяват от това, че може да има визаа преди ПУП.
Ако ПУП - а почваше с виза, едва ли щеше да има такива реакции.
Говорим за легален начин, а не за това че в някоя община може да прекараш нещо, което няма нищо общо със ЗУТ и съответно в друга не върви. Ако говорим кой какво е прекарал, то ще ти кажа че в земеделска земя няма нужда да сменяш предназначение, защото има и такива случаи :).
ПУП започва със заповед, или разрешение за ПУП. А този който издава това, не издава виза и обратно.

Има само една възможност и случай. Струва ми се, че хората в горните постове се изтърваха, но после решиха да не споделят и си размениха по едно ЛС. Да ме простят ако бъркам, но така ми се струва.
ping

Мнениеот ping » 05.06.2009 01:48

ferdy написа:Джизъс, чак кулминация? Правиш се, че не знаеш за какво говоря или? Не се чувствай длъжен да ми отговаряш.

Отговарям без да съм длъжен.
По начина по който се изумявят някои от участниците за тях е ново 20, нали? След като за теб не е, защо не го сподели..., а замазахте с "грешка в изказа".

Не разбирам от къде знаеш, че знам за какво говорите..., аз не мога да сетя дали се познаваме по някакъв начин...това няма значение.
С най добри чувства към теб и останалите мисля, че е типично по български да са консумират идеи и опит и да се подхожда рестриктивно към информацията в обратна посока....било то и във форум.

Това си е вашия разговор и аз няма да съм пригласящия и разгласяващия кой какво иска да премълчи. Ще отговоря на всеки в ЛС, а възможността да пуснеш инфото в пост - остава твоя!

Поздрави!
ping

Мнениеот Miro » 05.06.2009 02:21

ping написа:Ако ПУП - а почваше с виза, едва ли щеше да има такива реакции.
...
ПУП започва със заповед, или разрешение за ПУП. А този който издава това, не издава виза и обратно.
...

Бе май говорим за различни неща, но все пак да се чудя аз ли ям доматите с колците или в околните ми общини процедурата е бъгава...та значи за смяна на статута:

1. Вадим скица на парцела.
2. Завираме се при главния архитект, за да удари визата върху скицата
3. Ръгаме в общината искане за започване на процедура по промяна на предназначението и изготвяне на мотивирано предписание за изработване на ПУП.
4. Почваме бясно да съгласуваме скицата с който намерим и не намерим от тези, дето главния архитектин ни е писал върху визата, вадим становища, удостоверения, евентуално правим ОВОЗИ-МОВОЗИ, коловози, бетоновози...опс, тея последните бяха накрая ;) и т.н. и т.н.....
5. Изготвяме ПУП..
6. И започва пинг-понг-а между ОЕСУТ и ОД Земеделие...

Общо взето така минава процедурата при нас...може да не е правилно, знам ли... Ама пак си мисля, че така трябва да е. За да направиш ПУП трябва да имаш становище от ЕРП, ВиК, БТК и т.н. а как ще го вземеш ако не им представиш виза?
Miro

Мнениеот ferdy » 05.06.2009 02:35

Според мен говорите за едно и също нещо, но използвате различни наименования.

ПП. ping, с Петьо Стоев се разбрахме за какво говорим и ако следеше форума ежедневно, едва ли щеше да ми говориш, че пазя информация за себе си. Не помня да съм отказвала информация на някой, освен ако постът не е от сорта "искам да правя централа, кажете ми всички документи, които ми трябват и откъде да ги взема, и то още тази седмица".
ferdy

Мнениеот ping » 05.06.2009 03:12

Miro написа:
ping написа:Ако ПУП - а почваше с виза, едва ли щеше да има такива реакции.
...
...

Бе май говорим за различни неща, но все пак да се чудя аз ли ям доматите с колците или в околните ми общини процедурата е бъгава...та значи за смяна на статута:

1. Вадим скица на парцела.
2. Завираме се при главния архитект, за да удари визата върху скицата
3. Ръгаме в общината искане за започване на процедура по промяна на предназначението и изготвяне на мотивирано предписание за изработване на ПУП.
4. Почваме бясно да съгласуваме скицата с който намерим и не намерим от тези, дето главния архитектин ни е писал върху визата, вадим становища, удостоверения, евентуално правим ОВОЗИ-МОВОЗИ, коловози, бетоновози...опс, тея последните бяха накрая ;) и т.н. и т.н.....
5. Изготвяме ПУП..
6. И започва пинг-понг-а между ОЕСУТ и ОД Земеделие...

Общо взето така минава процедурата при нас...може да не е правилно, знам ли... Ама пак си мисля, че така трябва да е. За да направиш ПУП трябва да имаш становище от ЕРП, ВиК, БТК и т.н. а как ще го вземеш ако не им представиш виза?

Чакай, чакай.....
Грешката е в т.2 и наистина това е абсолютно незаконно и нередно. Така си минал както казваш "при вас", ако наистина е минало така..., не знам дали не говориш хипотетично.
Ти се ровиш в законовата уредба. Прочети в ЗУТ как се иска и дава виза...Визата е извадка от действащ ПУП, гл. арх проверява намерението дали съответства на действащия ПУП и това е изискването към него за издаване на виза и т.н. - разказвам текстове, не ги цитирам в момента.

Няма такъв филм, и ти го гарантирам на 100 %. Ако си минал някъде, да не те излъже дявола да поемеш ангажимент на някой за придвижване на документи, защото отидеш ли в по-нормална община ще те блъсне товарния влак.

А становище от ЕРП за ПУП се изкарва, по процедура за предварително проучване и това становище си е за ПУП - описано е в наредба 6 ( в началото) и се води като предварително проучване и като консултантска услуга.
Ако имаш виза можеш да имаш предварителен договор с ЕРП, а това според описаните точки може да стане без изибщо да са ти разрешили дори да изработваш ПУП.

Помисли, как гл. арх ще ти даде виза за проектиране на PV централа пък след това ще искаш допускане до изработване на ПУП..., абсурдно е... поне според ЗУТ. Обзалагам се, че това няма да мине на много места...
ping

Мнениеот ferdy » 05.06.2009 03:21

Виза = одобрение за намерение. Дали то ще е под формата на подпис и печат върху скицата или ще е с писмо от кмета, със същите подпис и печат, какво значение има? Всяка община, имам чувството, че си е отделен континент и редът е различен почти за всичко и обикновено е някаква вариация на нормативната база.

И ти се изненадваш точно по начина, по който ме критикуваш, че аз съм реагирала. "Виза" не означава непременно "виза за проектиране".
ferdy

Мнениеот Ivan Buzov » 05.06.2009 03:54

Бе то в нашата татковина всичко може.
Иначе ЗУТ в чл.140(3) е категоричен, че визата е задължителна особено когато става въпрос за случая по чл.59(извън границите на урбанизираните територии). Имайки впредвид какво представлява визата съгласно чл.140(2) същата може да се вземе само след влязъл в сила ПУП.
Всичко друго като ред си е някакво местно умозаключение на отговорни лица по ЗУТ и по-добре не изкарвайте нищо, а само фалшиво Разрешение за строеж - резултата е същия.
За подобекти по присъединяването иначе може да се полза чл.140(5) и да се мине без виза и промяна на предназначението.
Да не забравяме, че нищожността на един документ води до нищожност на всички след него издадени на основание на същия. Да не се яви някой "зелен" един ден в общината и да направи цялата ви инвестиция незаконна.
Ivan Buzov

Мнениеот Miro » 05.06.2009 10:28

Явно говорим за различни неща. Аз имам на предвид виза за проектиране на ПУП (тука така наричат скицата с наплясканите указания по нея... може да е местен диалект, знам ли...), а доколкото разбирам ping говори за виза за проектиране на обект...

Вижте позиция 44 и 45 в административните услуги на община Камено.

Сега... ако общината прави нещо незаконно и на всичко отгоре си го е публикувала в сайта, че и такси събира за него...не знам на къде отиват работите.
Miro

Мнениеот petyostoev » 05.06.2009 11:41

В тази тема
http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php ... sc&start=0

пак сме дискутирали проблема.
И мисля,че вече процедурата е ясна.
petyostoev

Мнениеот gosho1 » 07.06.2009 12:11

zdrasti ferdi, a razpolaga6 li s podoben dokument za prou4vane za prisaedinqvane samo 4e kam 4EZ? blagodarq.
gosho1

Мнениеот ping » 08.06.2009 22:28

ferdy написа:Виза = одобрение за намерение. Дали то ще е под формата на подпис и печат върху скицата или ще е с писмо от кмета, със същите подпис и печат, какво значение има? Всяка община, имам чувството, че си е отделен континент и редът е различен почти за всичко и обикновено е някаква вариация на нормативната база.

И ти се изненадваш точно по начина, по който ме критикуваш, че аз съм реагирала. "Виза" не означава непременно "виза за проектиране".

Какво значение има ли? Ами има следното значение - в наредбата за присъединяване искат виза за проектиране, за да подадеш искане за проучване.

Точно за виза за проектиране говорим....
През цялото време говорим за виза за проектиране, а ти кажи за каква виза говориш, след като не е "виза за проектиране"?

Ако прочетеш постовете ми по тази тема ще си припомниш, че говоря че можеш преди ПУП да вземеш виза за проектиране, абсолютно легално във всяка община.
Т.е. аз не съм изненадан с нищо, още повече че както се оказа не говорите за виза за проектиране.
Ама вече няма значение, тя темата се разводни доста.
ping

Мнениеот ferdy » 08.06.2009 22:41

А, защо да няма значение? Има значение.

Предлагам да обясниш на всички неосведомени, като мен, как можем да получим виза за проектиране, за изграждане на фотоволтаична централа, на имот извън регулация, селскостопанска земя, намираща се някъде по средата между "на м*йната си" и "на г*за на географията".
Ако можеш, отговори и на следния въпрос: за какво точно да я използваме тази виза за проектиране, преди да сме сменили предназначението на земята?
ferdy

Мнениеот Miro » 17.06.2009 01:59

ping написа:Какво значение има ли? Ами има следното значение - в наредбата за присъединяване искат виза за проектиране, за да подадеш искане за проучване.

Точно за виза за проектиране говорим....
През цялото време говорим за виза за проектиране, а ти кажи за каква виза говориш, след като не е "виза за проектиране"?

Ако прочетеш постовете ми по тази тема ще си припомниш, че говоря че можеш преди ПУП да вземеш виза за проектиране, абсолютно легално във всяка община.
Т.е. аз не съм изненадан с нищо, още повече че както се оказа не говорите за виза за проектиране.
Ама вече няма значение, тя темата се разводни доста.

Уфф... айде като се появиш следващия път във форума кажи ВЕЛИКАТА ТАЙНА, дето се оказа, че само ти я знаеш. Обещавам всички съфорумци да съберем волни пожертвования и да те почерпим минимум каса бира. Явно нямаш предвид това, дето по нашия край му викат "виза за проектиране на пуп", надявам се не е и разрешение за изработване на комплексен проект щото то не чак такава тайна... само не знам някой да го е ползвал заради мъглявите процедури в ЕРП-тата. Искрено се надявам да кажеш нещо велико и да открехнеш нас невежите, как аджеба да вземем заветния документ...
Miro

Становище

Мнениеот pmihailova » 18.06.2009 17:23

Къде пише колко е валидно становището за присъединяване?
Има ли някакъв документ?
pmihailova

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ