Договори за присъединяване

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Miro » 27.06.2009 16:33

Тука не става дума за перпетуум мобиле. За него можем да говорим единствено, ако имаме затворена система... а това с газа на Браун не е точно така. По подобен начин стои въпроса и със студения синтез - пак получаваме повече енергия, отколкото сме вложили, но използваме съхранената енергия вътре във веществата.

Ето патента на брауновия газ, който иска може да си направи браунова горелка в гаража ;)
Прикачени файлове
oxyhidwelding-bg.pdf
(1.19 MiB) 1105 пъти
Miro

Мнениеот Инженер » 27.06.2009 19:46

Загубих доста време за да разбера що за патент е това.Ами май не намерих нещо кой знае какво хитро.Не става въпрос въобще за КПД на системата.Споменава за електролит КОН.Но какво от това.Хитростта му е че не се съхранява голямо количество газ.В реактора има газ за няколко секунди заваряване. А устройството за незапалване на газа по тръбата е взаимствано от минйорските лампи.Дори бих отищъл и малко по-нататък - Защо трябва да изправя тока?При нормалната електролиза е прав за да се получат разделени водород и кислород , атук защо го изправя след като ги получава и ги смесва веднага.
Ни виждам нищо свързано с нашата тема - ефективно добиване и използване на водорода като енергия в бъдещето.
П.С. преди около 40 години се продаваха едни джезвета за подгряване на вода.На дъното имаше два електрода , към тях се включваше директно мрежата 220 волта.Подгряваше водата бързичко и отгоре излизака мехурчета гърмящ газ.Палих ги и знам че горяха без гръм.Но това беше направено да подгрява водата а не за да се получава гърмящия газ.Според мен повече енергия отиваше за подгряване отколкото за разлагане на водата - КПД под 50%.
Инженер

Мнениеот Lupus » 27.06.2009 20:06

Патента сигурно е първия (или един от първите) за получаване на браунов газ. Логично е да не се говори за КПД, тъй като то не се явява патентна претенция. Убеден съм, че за 30 години от създаването на метода нещата в създаването на метод за високоефективна електролиза са отишли много напред. За сега електролизата на водата ми се струва че е единствения алтернативен на акумулаторите метод за съхраняване на добитата от фотоволтаични централи енергия за последваща, а не за незабавна употреба. При това, за разлика от акумулаторите той е екологичен, докато и оловото и лития и кадмия са едни от най-опасните замърсители на околната среда.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот RevSol » 06.11.2009 14:22

Здравейте,
Използвам темата, защото съществува, макар, че последните постове за и за други неща.
По правилата за мерене ЕРП-тата имат право да начисляват загубите на производителя, ако меренето и присъединяването не са едно и също място. Това се фиксира в анекс към договора.
Имам въпрос, дали някой има представа в числа от какъв порядък са. Доказват ли го с изчисления или просто ти казват една цифра - а пък ти се съгласявай?
Някой има ли опит с това?
RevSol

Мнениеот lz1wvm » 09.11.2009 21:20

Практично това е възможно.Но как постигнахте консенсус с ЕРП-то да изградят електропровод след техния електромер.Предполагам,че присъединяването е между електромера и производителя.Пояснете подробно на какво напрежение ви присъединяват,какво е разстоянието и къде е границата на мерене и на присъединяване.Сигурен съм,че във форума има компетентни хора,които ще ти отговорят.
lz1wvm

Мнениеот RevSol » 13.11.2009 11:37

Съжелявам, но не бях в офиса няколко дни.
Ситуацията е следната:
Има табло мерене на границата на имота. Присъединяването става с кабелна линия 20kV от табло мерене до стълб ЖР преди трафопост с дължина 750 м. В предварителния договор има клауза:
Производителят се задължава на основание чл.16 от Правилата за измерване на количеството електрическа енергия да подпише протокол-съгласие за корекция на количеството произведена енергия, отчетена чрез средството за търговско измерване (електромера).
Искат да начислят загубите за кабелната линия /предполагам/, въпреки, че границата на собственост ще бъде електромера.
За това питам дали на някой му се е случвало това?
RevSol

Предишна

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ