НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !!!

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lupus » 24.07.2010 11:48

Евала на Миро за документа! Не знам кой ще готви окончателния вариант, но аз бих го структурирал по друг начин, като за чиновници и депутати:
- преамбюл (общо състояние и оценки)
После по проблеми:
- проблем, същност и вреди, които нанася той;
- причини, които го пораждат (нормативна база, административни пречки, действия на ЕРП и т.н.;
- предложения за решаването му (какви мерки да се вземат и кой трябва да ги приложи по компетентност, срокове).
Изводи и заключения.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Кирилов » 24.07.2010 15:15

ГДБОП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност.

СОПА - СДРУЖЕНИЕ ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ НА ПРАВОСЪДИЕТО И АДМИНИСТРАЦИЯТА
Кирилов

Мнениеот Invincible » 26.07.2010 11:19

Привет на всички,

Във връзка със срещата в Пловдив миналата седмица, бих искал да разясня по-подробно един от проблемите, които разисквахме, свързан с неразбирането в или по-скоро натъкмяването на статистиката, която изготвят Министерството на икономиката енергетиката и туризма и ДКЕВР. Ще го опиша по-подробно, тъй като не съм сигурен, че колегите разбраха какъв точно е проблема.

Позволявам си да внеса разяснение по отношение на две често бъркани понятия и цели за дела на ВЕИ. Към настоящия момент е в сила Директива 2001 - 77 - ЕО, а именно Directive on the promotion of electricity produced from renewable energy sources in the internal electricity market = Директива относно насърчаване на производството и потреблението на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на вътрешния електроенергиен пазар. След 2010г. обаче, последната ще бъде отменена и в сила ще влезе Директива 2009 - 28 - ЕО, а именно Directive on the promotion of the use of energy from renewable sources and amending and subsequently repealing Directives 2001/77/EC and 2003/30/EC = Директива за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и за изменение и впоследствие за отмяна на директиви 2001/77/ЕО и 2003/30/ЕО. Или както лесно се вижда от първата директива, настоящите цели и задължения към страните членки се отнасят за дела на ВЕИ по отношение на ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА. В този смисъл до 2010г. страните членки бяха в така да се каже подготвителен период, тъй като след 2010г. задълженията ще се касаят за дял в ЕНЕРГИЯТА. А ето и разликата, сектор ЕНЕРГЕТИКА се състои от: въгледобивен, газов, нефтен сектор, топлоенергетика и електроенергетика. Или с други думи, електроенергията е само една част от енергията, която ние потребяваме. И за да не съм голословен, ето каква е конкретната разлика, според Директивите:

- Директива 2001-77-ЕО, действаща в момента задава националните индикативни цели на държавите-членки за дела на електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници в брутното потребление на електроенергия до 2010 г."

- Директива 2009-28-EO, която след 2010г. ще отмени предходната задава Национални общи цели за дела на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия през 2020 г"
И още по-конкретно казано, в числа:

Ако към момента брутното ни крайно потребление на ЕНЕРГИЯ е приблизително 10 739 ktoe, то потреблението на ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ е едва 2463ktoe, или потреблението на ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ е едва около 1/5 от потреблението на ЕНЕРГИЯ. И логично, всеки може вече да осъзнае, че ако до 2010г. се изисква % от потреблението на ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, която е една малка част от ЕНЕРГИЯТА, то ангажимента за % от ЕНЕРГИЯТА към 2020г. е нещо доста по-голямо и сериозно, а именно - 16% от прогнозното потребление на ЕНЕРГИЯ към 2020г. ще значи около 19 ТWh годишно произвеждана енергия от ВЕИ!

Смисъла на всичко това е едничък: въгледобивен, газов, нефтен сектор и топлоенергетика лежат и зависят от изчерпаемите източници, а както самото им име подсказва, те са ИЗЧЕРПАЕМИ, и ще се изчерпат след между 35 и 135г. Тоест, човечеството ще се наложи да се подготви за този момент, когато няма да има нито газ, нито петрол, нито въглища нито уранова руда.
Последна промяна Invincible на 28.07.2010 09:17, променена общо 1 път
Invincible

Мнениеот Емил » 26.07.2010 14:09

Колеги, искам и аз да се включа в инициативата. Съжалявам, че не можах да дойда на сбирката в петък. Както някои от вас знаят, моят бизнес е в сферата на електрозахранването - проектиране и изграждане на кабелни трасета и мрежи НН и СрН, трафопостове, улични и паркови осветления. Дългогодишни професионални контакти в ЧЕЗ.
Аватар
Емил

Мнениеот Vandal » 26.07.2010 14:28

Прати си имейла на Данчо за да те включи в групата.
Аватар
Vandal

Мнениеот Miro » 26.07.2010 17:14

Накратко и от мен за срещата.

Благодаря на всички колеги, които си отделиха от времето и присъстваха лично. На другите: не се притеснявайте, пак ще се събираме. Срещата се проточи доста дълго (от 15h до 20h), а с част от групата продължи и на вечеря.... което значи, че няма как да систематизирам тука всичко, което си говорехме. Затова ще отбележа само важните решения, с което да закрием темата във форума и да преминем към работа по документа:

1. Продължаваме с развитието на документа в следните насоки:

- допълване на ползите от използването на ВЕИ и децентрализирането на електроенергетиката като цяло (CO2, изчерпване на конвенционалните енергийни ресурси, енергийна ефективност, умни мрежи и т.н.)

- отнасяне на целите, които преследваме към националните, европейски и световни насоки в областта на ВЕИ и енергетиката като цяло (национален план за действие за ВЕИ, Европейски директиви, ратифицирани международни конвенции)

- дефиниране (обосновано) на термина "малки централи, оползотворяващи ВЕИ"

- допълване и конкретизиране на мерките, с които да бъде облекчен режимът за присъединяване на малките централи

2. След разработване на окончателен вариант на документа от инициативния комитет (ако може така да се наречем), ще търсим подкрепа от регистрираните асоциации в бранша. За момента имаме предварително одобрение от БФА и сдружение "Екоенергия" и някои други. Целта е да увлечем подкрепата на повечето сдружения, тъй като това ни касае всички.

3. Изпращане на документа на компетентните органи.

4. Обсъждането на документа да става по електронната поща на участниците в работната група.

Моля всички, които подкрепят идеята и желаят да се включат в донаписването със собствен труд - нека да си пратят e-mail-а на YordanIvanov, за да ги включи в гугъл групата.
Miro

Мнениеот Invincible » 05.08.2010 22:10

Качили сме нашите предложения в гугъл групата. Ако имате време колеги от групата, интегрирайте ги в основния документ.
Invincible

новак съм тук и искам да питам:

Мнениеот singreflex » 21.08.2010 14:39

Къде може да се види актуалният към момента вариант на документа, който се изготвя от уважаемите специалисти?
Аз лично едва ли бих се оказал полезен, участвал съм лично само в предията по един законо проекто, на по далечна тема - за кинематографията...
Все пак ми е интересно!
Мисли внимателно!
singreflex

Мнениеот ferdy » 07.09.2010 21:38

Колеги, давайте последни изменения по писмото да правим, ако има такива, че парламентът вече се води, че работи и е време да действаме. Който има забележки, допълнения, възражения - да ги прави и да започваме да го разписваме.

ПП. И Данчо, ако може да ме включи в групата, че да не разводнявам форума: ferdix@abv.bg :lol:
ferdy

Мнениеот BulSpace » 19.09.2010 21:28

Здравейте,

Рядко пиша и чета във форума, но подкрепям идеите и инициативата. Трябва да се борим и да търсим подкрепата на останалите асоциации!

Моля, включете ни в групата: office@bulspace.info
Едно днес е много повече от две утре!
Изображение
Аватар
BulSpace

f

Мнениеот saraneron » 19.09.2010 23:58

:D :D :D
Последна промяна saraneron на 20.09.2010 00:10, променена общо 1 път
saraneron

Re: f

Мнениеот saraneron » 20.09.2010 00:03

Искам ferdi,искам ferdi - ето ти ferdi ,то кораба потъна ,а ти ferdi та ferdi .
:D То и,, Титаник,, потъна,ама Катрин Зита-Джоунс остана!!!!!!Къде потъна кораба и аз искам FERDI!! :lol:FERDI,само не с лошо.......!!!!!! :lol: :lol: :lol:[/quote]
saraneron

Мнениеот ferdy » 20.09.2010 10:46

Ще е разочарование: обвързана съм. :lol:

А по темата: започваме ли вече, всички потвърдиха ли последния текст?
ferdy

Мнениеот Miro » 20.09.2010 12:17

ferdy написа:А по темата: започваме ли вече, всички потвърдиха ли последния текст?

Това е последният вариант при мен. Моля ако някой има още нещо да казва и да организираме подписване/входиране. Подписването ще бъде на отделен лист за всеки град и всички ще се изпратят в Сф до колегите, които ще го входират. Нека всеки, който има достъп в града си до повечко печати - да действа.

Аз поемам ангажимент за гр. Бургас, моля всеки, който е наблизо и може да ни подкрепи - да ми пише на лична, за да се уговорим къде да се видим за подис.

Моля колегите от други градове, които поемат ангажимент да събират подписи и печати - да направят същото. Желанието ми е в София на първите позиции в списъка да са БФА и други асоциации, които искат да ни подкрепят, а в Пловдив колегата, който ще събира подписи, да вземе и от сдружение Екоенергия , контактите им ги има в нета.
Прикачени файлове
pismo_malki_centrali_v.0.5.doc
(109.5 KiB) 521 пъти
List.doc
(33 KiB) 450 пъти
Miro

Мнениеот ferdy » 20.09.2010 12:33

София - аз и Вандал поемаме ангажимента да съберем подписите и накрая да внесем писмото там, до където е адресирано. Ще оставим наши контакти за обратна връзка и ще следим неговото движение.
ferdy

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ