НОВ ЗАКОН ЗА ВЕИ

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот sunny_boy » 15.11.2010 01:02

retro написа:
sunny_boy написа:Объркването, до колкото може да се нарече такова, според мен (писах за това и преди) е, че по наредбите на мерки 311/312 се попълва декларация, че си микро предприятие, а по този закон може да се наложи да подпишеш декларация, че си малко предприятие. Затова настояваме изрично в новия закон за ВЕИ термина " малки и средни предприятия" да се замени с "микро, малки и средни предприятия".

Не си прав, не е вярно, че по двете наредби - 29 и 30 - се попълва декларация, че си микропредприятие.

По Наредба 30 за подпомагане могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия (виж чл.13 (1) т.4), а по Наредба 29 - само микропредприятия (виж чл.13 (1) т.1) и за това сигурно има резон, основателна причина - все пак Наредба 29 определя условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Мярка "Подкрепа за създаване и развитие на МИКРОПРЕДПРИЯТИЯ".

Не, че не съм прав, но или аз не съм се изразил абсолютно правилно или ти си пропуснал да ме разбереш. Ще се опитам да ти дам пример с които да ти помогна.
Хипотетична ситуация: Микро предприятие кандидатства и по двете мерки (311/312), съответно подписва декларация, че е именно микро предприятие (напълно възможно - и двете мерки дават възможност микро предприятия да кандидатстват по тях). Ако иска да се възползва от облекченията на закона, на същото това микро предприятие ще му се наложи да подпише декларация, че е и малко предприятие (ако това стане изискуемо по новия закон за ВЕИ). Това е една напълно хипотетична ситуация, която показва, че може да настъпи объркване или двусмислено тълкуване. Това е моята теза. А ако се направи промяната в закона за ВЕИ и се добави и думата микро, то тогава по-горе описаната хипотетична ситуация, просто не може да възникне.
sunny_boy

Мнениеот levis » 15.11.2010 01:32

retro написа:levis, не представяш нещата точно! В чл. 30, ал. 1 се изисква представяне на оценка ,но не от същите тези предприятия от чл. 19, ал. 2, т. 2, а от останалите...

чл. 30, ал. 1 от ЗЕВИ казва: Производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, чиито енергийни обекти са с обща инсталирана мощност над 30 kW .... - и това означава, че оценка на потенциала трябва да представят всички останали, които изграждат над 30 кВ и не попадат в хипотезата на чл.19. (2) 2 - т.е. не е необходима оценка на потенциала за енергийни обекти на малки и средни предприятия за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници [b]върху покривни и фасадни конструкции и върху недвижими имоти в производствени зони, с обща инсталирана мощност до 1 МW, включително

Много точно представям нещата.
Чл. 30, ал. 1 се отнася за абсолютно всички производители на ел. енергия от ВИ, чиито обекти са с мощност над 30 kW и възнамеряват да я продават, което значи, че включва и малките и средните предприятия по чл. 19, ал. 2, т. 2. Точно за същите тези предприятия се явява противоречието, за което обръщам внимание.
levis

Мнениеот retro » 15.11.2010 18:08

sunny_boy написа:Не, че не съм прав, но или аз не съм се изразил абсолютно правилно или ти си пропуснал да ме разбереш. Ще се опитам да ти дам пример с които да ти помогна.
Хипотетична ситуация: Микро предприятие кандидатства и по двете мерки (311/312), съответно подписва декларация, че е именно микро предприятие (напълно възможно - и двете мерки дават възможност микро предприятия да кандидатстват по тях). Ако иска да се възползва от облекченията на закона, на същото това микро предприятие ще му се наложи да подпише декларация, че е и малко предприятие (ако това стане изискуемо по новия закон за ВЕИ). Това е една напълно хипотетична ситуация, която показва, че може да настъпи объркване или двусмислено тълкуване. Това е моята теза. А ако се направи промяната в закона за ВЕИ и се добави и думата микро, то тогава по-горе описаната хипотетична ситуация, просто не може да възникне.

Ами да подпише такава декларация, какъв е проблема - микропредприятията СА малки предприятия по смисъла на ЗМСП. Къде е объркването и какво е двусмисленото тълкуване?
retro

Мнениеот retro » 15.11.2010 18:15

levis написа:Много точно представям нещата.
Чл. 30, ал. 1 се отнася за абсолютно всички производители на ел. енергия от ВИ, чиито обекти са с мощност над 30 kW и възнамеряват да я продават, което значи, че включва и малките и средните предприятия по чл. 19, ал. 2, т. 2. Точно за същите тези предприятия се явява противоречието, за което обръщам внимание.

Неправилно интерпретираш текста на Чл.30, ал. 1. Този член се отнася за останалите случаи, които не са засегнати в Чл.19, ал.2, т.2. - отнася се не за абсолютно всички производители, а само за тези извън обхвата на Чл.19, ал. 2.т.2. Това е едно от основните правила при интерпретирането на нормативни актове - закони, правилници, наредби.
retro

Мнениеот sunny_boy » 15.11.2010 20:42

retro написа:
Ами да подпише такава декларация, какъв е проблема - микропредприятията СА малки предприятия по смисъла на ЗМСП. Къде е объркването и какво е двусмисленото тълкуване?

Веднага обяснявам. В дъното на декларацията стои следния текст: За деклариране на неверни данни се носи наказателна отговорност по Наказателния кодекс.

Попълвайки две декларации - една че си микро предприятие и втора, че си малко предприятие, в рамките на една и съща календарна година без да е настъпила промяна на обстоятествата, според мен е деклариране на неверна информация, което пък може да се санкционира.
sunny_boy

Мнениеот Lupus » 15.11.2010 23:12

@sunny_boy,
Микропредприятието се явявя частен случай (подмножество) на малките и средни предприятия:
Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2006 г.) (1) Категорията малки и средни предприятия включва предприятията, които имат:
1. средносписъчен брой на персонала, по-малък от 250 души, и
2. годишен оборот, който не превишава 97 500 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 84 000 000 лв.
(2) От предприятията по ал. 1 малки предприятия са тези, които имат:
1. средносписъчен брой на персонала, по-малък от 50 души, и
2. годишен оборот, който не превишава 19 500 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 19 500 000 лв.
(3) От предприятията по ал. 1 микропредприятия са тези, които имат:
1. средносписъчен брой на персонала, по-малък от 10 души, и
2. годишен оборот, който не превишава 3 900 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 3 900 000 лв.
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Мнениеот Слънчо » 16.11.2010 13:12

Има ли някой, който би ме осветил по следния въпрос: " В кой момент става плащането на тези 25 000 Евро за присъединяване на всеки MWp?" В моментът на подписване на предварителния договор ли или в определен срок след това? Аз не можах да го извлека от този текст.

Чл. 29. (1) Производителят на електрическа енергия от възобновяеми източници дължи цена за присъединяване на изграждания от него енергиен обект при сключване на предварителен договор за присъединяване в размер на 25 000 евро за всеки MW инсталирана мощност на бъдещия енергиен обект.
(2) Цената за присъединяване остава в полза на енергийното предприятие - собственик на преносната или разпределителна електрически мрежи, в случаите когато енергийният обект на производителя на електрическа енергия от възобновяеми източници не бъде изграден в сроковете, определени в договора за присъединяване, когато неизпълнението е по причина, за която производителят отговаря.
(3) Производителят на електрическа енергия от възобновяеми източници внася цената за присъединяване по сметка на собственика на преносната или на разпределителна електрическа
мрежа.
Слънчо

Мнениеот Mateev » 16.11.2010 14:25

Съдейки от текста, цената трябва да се плати след подписване на предварителния договор. Ако някоя от страните не го подпише, това означава, че договора не е сключен. Контрола дали това плащане е извършено или не ще се извършва на следващия етап от процедурата с ЕРП-то. Редно е в самия договор да има клауза в какъв срок трябва да се извърши плащането, иначе договора ще стане невалиден. Така се прави, когато има плащания по договор - винаги се указва срока, в който трябва да бъдат извършени.

Бъдете сигурни, че ЕРП-тата ще поставят срок за плащане и ще включат клауза за прекратяване на договора, ако този срок не бъде спазен. При това няма да има никакви компромиси. На мене самия миналата година ми прекратиха предварителния договор, защото пропуснах с два дена срока да подам молба за окончателен. И ме върнаха в първи клас - още една година процедури по повторно узаконяване.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот energy11 » 16.11.2010 15:10

Слънчо написа:Има ли някой, който би ме осветил по следния въпрос: " В кой момент става плащането на тези 25 000 Евро за присъединяване на всеки MWp?" В моментът на подписване на предварителния договор ли или в определен срок след това? Аз не можах да го извлека от този текст.

"§ 6. (1) Присъединяването на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, за които има сключени договори за присъединяване към съответната електрическа мрежа, се извършва по досегашния ред.
(2) Присъединяването на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, за които има сключени предварителни договори за присъединяване към съответната електрическа мрежа, се извършва по досегашния ред, по цена за присъединяване, съгласно този закон, ако в срок до три месеца от влизането на закона в сила производителят - страна по предварителния договор:
1. внесе цената по чл. 29, ал. 1, в случаите когато съоръжения за присъединяване се изграждат от собственика на съответната мрежа или гаранция в същия размер, в случаите когато производителят е поел задължението за изграждане на присъединителни и други
съоръжения от мрежата, съгласно наредбата по чл. 116, ал. 7 от ЗЕ;"

...според мен това е срока за плащане на сумата, поне от тълкуванието на версията от 29.10.10
energy11

Мнениеот vedic » 16.11.2010 21:36

здравеите,редовно чета форума и внимателно следя темата с предварителните и окончателните договори.Искам да попитам,какво значи"по досегашния ред"-аз имам окончателен договор с ЕРП/ДОГОВОР ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ №ХХХХ-2009-П-РХХ-ХХ-19.07.2010/-но това ми беше може би единственния бесплатен документ.При подаването на искането за договор, попитах колко дължа за такса- в ЕРП-то ми отговориха че не дължа нищо.Та???това ли беше "досегашния ред" и изведнъж 25000 EU.Да разбирам ли че съм с Х EU напред.
vedic

Мнениеот energy11 » 16.11.2010 23:49

в твоя случай по досегашния ред означава, че не дължиш нищо, така че ако тази мисъл ти доставя удоволствие - да с 25 000 Евро напред си :)
energy11

Мнениеот vedic » 17.11.2010 09:34

Благодаря energy11,макар че не са 25000eu защото проекта ми е за 60kW но мисля че все пак си е удоволствие/защото може да ги изядем и испием/ :wink: нали
vedic

Мнениеот ferdy » 17.11.2010 12:56

vedic написа:.../защото може да ги изядем и испием/ :wink: нали

...и като се стигне до този момент, да не забравиш да се обадиш пак. :lol:
ferdy

Мнениеот petyostoev » 17.11.2010 15:00

Той да се обади,ама ще му искат такса за присъединяване,която няма да бъда толкова голяма все пак.Така че сумата за хапка пивка,ще намалее, но айде сега,няма да забелязваме.
petyostoev

Мнениеот vedic » 17.11.2010 20:13

Значи!Извинявам се предварително че се отклонихме от темата за новия/ЗАВЕТНИЯ/закон за ВЕИ но така и така я потхванахме,стигне ли се до там и аз като МАТЕВ да кажа "ПОБЕДА" ще се постарая да остане нещо и за доиспиване.Защото,макар че не участвам активно във форума го следя ежедневно от 2008г и благодарение на всички вас(имаики на предвит че съм пълен лаик в областа)имам подаден проект.БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ ВЪВ ФОРУМА И УСПЕХ.
vedic

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ