retro написа:sunny_boy написа:Объркването, до колкото може да се нарече такова, според мен (писах за това и преди) е, че по наредбите на мерки 311/312 се попълва декларация, че си микро предприятие, а по този закон може да се наложи да подпишеш декларация, че си малко предприятие. Затова настояваме изрично в новия закон за ВЕИ термина " малки и средни предприятия" да се замени с "микро, малки и средни предприятия".
Не си прав, не е вярно, че по двете наредби - 29 и 30 - се попълва декларация, че си микропредприятие.
По Наредба 30 за подпомагане могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия (виж чл.13 (1) т.4), а по Наредба 29 - само микропредприятия (виж чл.13 (1) т.1) и за това сигурно има резон, основателна причина - все пак Наредба 29 определя условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Мярка "Подкрепа за създаване и развитие на МИКРОПРЕДПРИЯТИЯ".
Не, че не съм прав, но или аз не съм се изразил абсолютно правилно или ти си пропуснал да ме разбереш. Ще се опитам да ти дам пример с които да ти помогна.
Хипотетична ситуация: Микро предприятие кандидатства и по двете мерки (311/312), съответно подписва декларация, че е именно микро предприятие (напълно възможно - и двете мерки дават възможност микро предприятия да кандидатстват по тях). Ако иска да се възползва от облекченията на закона, на същото това микро предприятие ще му се наложи да подпише декларация, че е и малко предприятие (ако това стане изискуемо по новия закон за ВЕИ). Това е една напълно хипотетична ситуация, която показва, че може да настъпи объркване или двусмислено тълкуване. Това е моята теза. А ако се направи промяната в закона за ВЕИ и се добави и думата микро, то тогава по-горе описаната хипотетична ситуация, просто не може да възникне.