Искане за проучване

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Solarex » 17.09.2008 09:36

А ако се монтира централата и после се изважда разрешително за строеж дали ще стане?
Solarex

Мнениеот Ivan Buzov » 17.09.2008 16:42

То ще стане, ама си има рискове.

1. Да ви наклепат съседите за незаконен строеж и т.н.
2. Ще го построите и ще си го гледате в двора докато оправите документите. Тока ще ви купуват след разрешението за строеж.
3. Ще оставите все пак някакви документални следи и рискувате при европейско финансиране да ви изловят.

А засечки стават много лесно чрез централата на ЕСГРАОН, търговския регистър и при статистическа обработка от данъчните. Предполагам, че вече са им осигурили достъп до базите с данни.
Така, че се замислете дали риска е оправдан. И аз искам да я видя моята централа монтирана, но ще чакам всички документи, при това напълно по законов ред.
Другото е излишни рискове при никакви ползи.

А да се надявате на чиновническа немарливост при проверка на проекти финансирани от ЕС, вече ми се вижда малко рисковано. Някои от западните служби имат големи бюджети и трябва да ги защитават, а това става по един начин - трябва да има изгорели.
Ivan Buzov

Мнениеот Solarex » 19.09.2008 09:36

Наистина ги има тези рискове.

Преди да се издаде разрешително за строеж какви проекти(работни) ти искаха - Електро и Конструкции ли.
Solarex

НОВ МОДЕЛ ФОТОВОЛТАИЦИ

Мнениеот Георги Цолов » 27.02.2009 01:24

Купих десетина панела от аморфен силиции ПРЕНОСИМИ. В Инструкцията пише че могат да се навиват на руло :)
Пуснах писмо до ДНСК - какви додументи да представя като ще ги монтирам ВЪРЕ В СТАЯТА или на терасата, но като има опасност от градушка ще ги прибирам.
Тоест единственото стационарно нещо ми е инвертора който е монтиран в ел.таблото !

Очаквам смислен отговор от тях дали КАК СЕ УЗАКОНЯВА ПОДВИЖЕН ЕЛ УРЕД ?
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Ivan Buzov » 27.02.2009 02:25

Те тука ще падне голямо мислене. Ще е много интересна приемателна комисия.
Този казус е първия реален, който може да промени категорията на ФЕЦ. Колега дръж ни в течение. Ако ти трябва юридическа поддръжка пиши, ще ги мислим нещата.

Чрез Вашия казус можем да променим категорията на самата централа до инвертора, а чрез становището на един съфорумник за малките трафопостове можем да извадим тълкуване за цели малки централи, да отидат където им е мястото в класификациите по ЗУТ(дай боже шеста категория). А чрез думичките "подвижен ел уред" може чудеса да станат. Не само това, дори и да остане само "ел уред" ще минем само на сертифициране на влагани в строителството продукти. Ако успеем да класифицираме и инвертора в "ел уред" нещата ще заспят. Според мен има хляб в това и си заслужава да разчепкаме казуса. Има четири свободни дни и ще се опитам да облека идеята с нужните членове и алинеи от съответните нормативни актове. Най-трудно ще е да избягаме от представата за централа, която е вложена в наредбата. Мисля, че е време да се пише до омбудсмана за помощ за промяна на наредба във връзка с променени условия и нови обстоятелства(в случая неприлагани масово до момента технологии).
Признавам си, че такава идея не ми е дошла. Поздравявам Ви.
Моля, ако греша в разсъжденията си - пишете, не ме жалете.
Ivan Buzov

Мнениеот Mateev » 27.02.2009 03:15

Мисля си, че на съществуващото правителство и въобще на съществуващите управляващи им е изпята песента. В момента в техните глави са само бъдещите избори и горчивата чаша, която трябва да изпият (когато народа ги изрита от властта). На фона на всичко това всяка една законодателна инициатива е безсмислена. Ще сме доволни, ако поне Шушулов вдигне цената с няколко процента (все пак се е врекъл). Но и в това вече започвам да се съмнявам.

Тъжно, но това е действителността.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Георги Цолов » 27.02.2009 12:20

Добър ден на всички
Независимо че наближават избори ние трябва да отстояваме интересите си !!! Това е въпрос на достойнство и себеуважение.
Не може чиновниците да ни се надсмиват, а ние да мълчим като овце и да им създаваме чувството на величие.
В момента работя по искания за тълкуване от МИЕ и МРРБ на ситуацията и най вече на ТЕРМИНИТЕ в Наредба 7 от 2003 .. на ал5 на чл 140 и параграф 5 от ЗУТ на термина "електроснабдяване"(кой-кого снабдява) и т.н. ...
Ще ви държа в течение !
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Георги Цолов » 27.02.2009 12:22

Благодаря за подсещането за искане на съдействие и становище от омбудсмана за помощ в прилагането на Европейските практики и Директиви
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот anatoli » 27.02.2009 13:08

Според мен,термините с които се обозначават голяма част от елементите и инсталациите са меко казано смешни,и би трябвало да се върви към улесняване (и опростяване) на законодателството в този сектор,не може да наричаш "електроцентрала" едно съоръжение което произвежда ток с мощност от 1kw,а дори и от 5kw,и да те накарат докато го пуснеш в експлоатация да минеш през 9-те кръга,(общини,Е-он,пуп,земеделски комисии и т.н.със сигурност са по вече)и изисквания като за атомна централа(някой беше споменал вече), поне по тези показатели може да се натиснат законотворците(може и бъдещи,които поне по лесно обещават) със отворени писма,петиции и т.н.поне да се почне отнякъде да се "разплита кълбото".
anatoli

Мнениеот lz1wvm » 27.02.2009 16:49

Аз също съм на мнението на anatoli.Това е един електроуред който не консумира а произвежда ел.енергия.Този електроуред(инвертора) е сертифициран от производителя а също и панелите,които се връзват към него.Въпроса е да се признае този сертификат от Българското законодателство.Както един ел.котел за парно на ток може да се включат определен брой нагреватели и съответно електрониката му да ги управлява според зададената температура.Такъв е и случая с инвертора и панелите.
Поздрави
lz1wvm

Мнениеот Георги Цолов » 28.02.2009 10:36

ПРОБЛЕМА се оказа много прост
Мин на Икономиката и Енергетиката използва термини "фотоволтаични системи" (Наредба 4 от 2005г на Мирослав Севлиевски),
а Мин на Рег Развитие и Благоустроиството използва термина "слънчеви колектори" (Наредба 7 от 2003 год)
ИМЕННО В ТОВА Е КЛЮЧА
ако МРРБ приеме че "слънчевия колектор" е "уред за събиране и преобразуване на слънчевата енергия" - то автоматично решаваме въпроса с малките мощности по фасади, тераси и покриви
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Mateev » 28.02.2009 11:28

Мисля, че тука грешите. Дори и да поправят терминологията и да дадат вярно тълкуване, не забравяйте че всичко това са НАРЕДБИ. А нашият проблем е със ЗАКОН, който по презумпция е над наредбите. Става въпрос за ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА, който точно и ясно обявява, че всички централи под 25MW са 3-та категория обекти, с всички произтичащи от това следствия.

Ако поправите само наредбите, то тогава всеки ще може да слага фотоволтаици по покривите си без разрешение. Но тока ще трябва да си го гори сам. Ако обаче поиска да продава този ток, то тогава автоматично попада под ударите на ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА.

Та ако искате нещо да направите, целете се в ЗАКОНИ, а не в НАРЕДБИ. Поправите ли законите, наредбите по принуда трябва да бъдат поправени.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Георги Цолов » 28.02.2009 12:16

Асолютно сте прав колега Матеев,
но на първо четене атакувам МРРБ за отговор - дефиниция на "слънчев колектор" (уред, съоръжение, инсталация за усвояване и преобразуване на слънчева енергия)
ТОВА КАТО ПЪРВА СТЪПКА
Стратегията е ДА РАЗДЕЛИМ инсталацийте на "малки" и "големи"
1. да променим ситуацията относно мястото на монтажа - (монтирани на покриви, тераси, лоджии на сгради)
2. да променим категорията
3. МИЕ да приеме че битовите инсталации на покривите без да са включени в мрежата е безсмислено да се говори за използване в България. отпада замисъла от дотирана цена и е икономически абсурдно частно лице или малка фирма да си закупи фотоволтаици
Това е първа стъпка за пробив в системата.
Следва ГЕНЕРАЛНОТО - промяна на Закона относно категорията
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот Георги Цолов » 28.02.2009 12:18

ПРОПУСНАХ

Желателно е повече писма с такова запитване да се пратят до МРРБ
Днес ще приложа примерен текст на такова писмо да го обсъдим
Аватар
Георги Цолов

Мнениеот mackata » 28.02.2009 12:32

Давай и ми го прати на пощата
andrey.edrev@gmail.com
Ще го пратя и аз.
Когато видят, че има много писма може и да си размърдат дебелите задници и да инициираме мисловна дейност.
Закона на 5 П
Аватар
mackata

ПредишнаСледваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ