от Mateev » 20.12.2007 23:09
ДЕН 38-и
Вече изтекоха 38 дни, откакто взех решение за проверка в реални условия на това, как ще протече процедурата по узаконяване и пускане в експлоатация на една слънчева електроцентрала, построена на покрив от физическо лице.
На 21 ноември сутринта подадох документите в отдела за обслужване на клиенти на EON. На 19 декември (вчера) получих от тях официално писмо. Писмото е с дата 13.12.2007 г. (22 ден). Изпратено е на 17.12.2007 г. (26 ден). Получавам го на 19.12.2007 г. (28 ден). Ако писмото касаеше покана за сключване на предварителен договор, бих се съгласил, че този път ЕОН се включиха в законния 30 дневен срок. Но писмото всъщност ме известява за нередности в документите, а срока за това е само 14 дни. Тоест EON вече са в закононарушение на чл.5 ал.4 от НАРЕДБА № 6 ОТ 9 ЮНИ 2004 Г. ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ КЪМ ПРЕНОСНАТА И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ.
Цитирам:
(4) Когато представените документи са непълни или не отговарят на изискванията на наредбата, преносното или съответното разпределително предприятие писмено уведомява лицето, което е подало искането, в 14-дневен срок от датата на подаването му.
А моето "прегрешение" е минимално. Не съм се досетил, че освен мене, жена ми също е съсобственик на сградата, на чийто покрив ще строя централата. И е трябвало да имам нотариално заверено разрешение и от нея. И за да ме информират за това, на ЕОН му трябваха 28 дена. Два пъти повече от законните 14 дни. А можеше просто да ми звъннат по телефона още на 2-рия или на 3-тия ден.
РАВНОСМЕТКАТА:
И така: Изминаха почти 40 дни, а аз все още съм на стартова позиция и не съм се придвижил в процедурата дори и с 1 милиметър.
До момента главния архитект на Габрово грубо наруши законовите срокове за издаване на виза за проектиране и после на строително разрешение. В момента същото се прави и от EON. Май вече се създават предпоставки за предизвикването на един голям медиен скандал за безхаберието на българската бюрокрация и на големите монополисти. Това между впрочем е любима тема на медиите. И с удоволствие ще я раздухат. И ще се цитират конкретни имена на конкретни висши служители. И вероятно ще хвърчат глави.
Но засега ще си затрая, защото все пак имам интерес процедурата да продължи. Но ако продължи по същия начин и със същите темпове, ще си потърся правата. И то с гръм и трясък.
Тука е мястото да похваля EVN. През последните няколко месеца се срещнах с няколкостотин потенциални клиенти и нито един от тях не каза лоша дума за EVN. Даже обратното. EVN реагира много бързо. Буквално 3-4 дена след подаването на молбата всеки един от тях е бил посетен пресонално, за да може на място бързо и лесно да се уточни точката за присъединяване. И към момента в EVN има поне 10, да не кажа 20 човека, изцяло преминали процедурите по узаконяване на слънчевите си електроцентрали. При това част от тях са го направили още в началото на 2007-а година. А EON още не сключили нито един договор за присъединяване (или поне аз не знам). Да не говорим, че след процедурата в ЕОН България Мрежи има и процедура в ЕОН България Продажби, която също не се знае колко време ще отнеме. Тоест ЕОН са назад с материала поне с година и половина. Интересно е само дали бавенето е политика на висшето ръководство на ЕОН, или просто някои от служителите му не си изпълняват задълженията. Просто ми е любопитно дали при един евентуален скандал ще има уволнени директори или пак виновна ще е чистачката Пена.