от Емил » 06.07.2010 13:19
Понеже в корена на темата и развихрилите се горещи дискусии е едно проучване на г-н Матеев:
Цифрите ги имам от производители и продавачи на трафопостове, които вече са продали 200MW трафопостове за слънчеви централи. При това не съм събрал информация от всички, а само от една малка част.
стана ми интересно, и попитах мой контрагент - сравнително голям български производител на трансформатори - има ли засилено търсене при него на трафове, които са предназначени за ВЕИ.
Отговорът беше, че от началото на годината е продал ДЕСЕТИНА и то в гамата - 100, 160, 250 кVА , което е равно на 1-2 МW
Значи, един от големите български производители не се вписва в групата от производители, за които говори г-н Матеев - продал е малко трафове. При това трансформаторите, които е продал очевидно са за малки централи - нито един голям траф, който би се ползвал за за мега проект.
За мен е интересно какви са тези инвеститори, които уж всичко внасят отвън, а пък купуват трафове от България ? И кои са тези фирми произвидители, които са толкова напред, че са изпреварили конкуренцията - моят познат е продал 1-2 мегавата, а те 200 мегавата ? Та производителите на трафове у нас се броят на пръстите на ръката.
Не искам да излезе, че се съмнявам в думите на г-н Матеев, но ми се струва, че е бил подведен.
На основата на въпросната информация ли се опира цялата дискусия, или има и други податки?