Изисквания на EON за присъединяване

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот Lambov » 15.01.2008 00:02

Mateev написа:От твоите уста в божиите (на ДКЕВР) уши !!!

Ще пробием. Ситуацията е много сериозна. Може да сме на опашката на Европа, но ще сме в играта. Даже ако трябва да се изнесем за Гърция. Което, междудругото не е лоша идея. Трябва ни само една стъпка, а всички останали ще се добавят. Нарича се износ на инвестиции. А когато тук се подобри ситуацията, може да се върнем на бял кон. Някой на форума пишеше от Гърция и като че ли беше по-втечение.
Lambov

100.000 Adressen

Мнениеот EOS Technologies » 15.01.2008 00:17

Нека да се чуеме лично по телефона. Тази банка с данни легална ли е? Как ще реагират хората ако получат е-мейл без тяхно съгласие?
EOS Technologies

Re: 100.000 Adressen

Мнениеот Lambov » 15.01.2008 21:40

EOS Technologies написа:Нека да се чуеме лично по телефона. Тази банка с данни легална ли е? Как ще реагират хората ако получат е-мейл без тяхно съгласие?

Данните ми са за два вида адреси на мои клиенти - електронни и пощенски. Електронните са около 8 - 9 хиляди, а обикновените са около 71000.
С електронните адреси има много проблеми, поради което от около 1,5 - 2 години не ги използвам, но мога да Ви помогна да си създадете своя автоматична серия (follow up маркетинг).
Пощенските адреси са ОК, но пощата ни чарджи по 0,35 лв за всяка пратка + стойността на рекламната брошура.
Но това е малкия проблем.
Големия проблем е какво ще им предложите??? - "Осигурете си 10-12% годишна възвръщаемост, ако преди това не получите инфаркт поради чиновническо ни-впричем"
Но и това си има решение - вижте предишния ми пост за АД-то.
Не бива да заблуждаваме хората, че имат даже и 1% шанс да се справят с бюрокрацията, та да опрат до благия момент, в който ще се наслаждават на 10% доходност от инвестицията.
Най-вероятно, отговора е в областта на Дружествата със специална инвестиционна цел + мощен екип за борба с бюрокрацията.
От 18 години се занимавам с инвестиции, с приватизации, с надомни доходи. Консултирал съм цели салони с хора (по 500 - 700 правоимащи).
Всичко трябва да е максимално смляно и да се свежда до две операции - "Искам да инвестирам", "ОК, ето Ви сертификата. На коя сметка да Ви превеждаме дивидента."
Всичко това можем да го направим ако се обединим. Всъщност, няма какво да делим. Слънцето е безгранично. За сега ни пречи единствено бюрокрацията.
Ето, аз имам 4 дка почти в Стара Загора, 1 дка на 15 км от Стара Загора, 5 дка до Винпром Карнобат. Мои роднини и приятели също имат парцели. Но с какви очи да им кажа, че може да ги въвлека в 10-годишно ходене по мъките, без изглед за реален успех.
Обединението пави силата.
Lambov

Мнениеот Lupus » 15.01.2008 23:59

@Lambov,
Подкрепям идеята ти за АДСИЦ. И на мен ми се струва, че на този етап само това е правилния път. От малките инвестиции по киловат, по пет като че ли няма голяма полза. Ако се създаде такова дружество веднага бих се включил с 40дка земя на 20км от Силистра, на най-припекливото място, на баир. :)
Lupus

Мнениеот Mateev » 16.01.2008 02:58

Между другото СТС Солар е готово да се нагърби с тази задача. Тази идея я има отдавна, още преди създаването на самата фирма. Стратегията, която беше набелязана, е следната:

1. Създава се АДСИЦ с предмет на дейност "Изграждане и експлоатация на слънчеви електроцентрали".
2. Дружеството една по една ще изгражда толкова централи, колкото средства успее да набере.
3. Централите ще са с оптимален размер от около 100-200 kW и ще се изграждат в покрайнините на някое село в близост до селския трафопост. Идеята е да няма нужда от изграждане на трафопост с цел поевтиняване на инвестицията. Също така елегантно се решава проблема с охраната, а именно: охрана няма да има. Необходим е само отговорник, който да наглежда централата и само при необходимост ще прави някои дейности, като почистване, косене и т.н. При това положение заплатата ще е сравнително малка - 100-200 лева.

За изграждането и последващото управление на дружеството годишно ще се взема някаква малка комисионна от 1-1.5% върху размера на инвестицията. Това прави 8-12% от годишната печалба. Изглежда много, но има един голям плюс: СТС Солар ще построи централата по нулеви цени на оборудването, което ще я поевтини с 8-10%. И като цяло инвеститорите дефакто няма да загубят нищо. От тяхна гледна точка ще изглежда, че са направили депозит с 12-15% годишна лихва. Няма да имат никакви грижи освен само една: Да прочетат и да подпишат договора и след това да приведат парите.

Дотук всичко е наред. Идеята беше разработена по-подробно и беше предложена на няколко фонда. И отговора беше: "Доходността е много ниска. Към момента имаме големи приходи от български акции и такива мизерни доходности не ни интересуват. Но ако стане борсов срив, тогава може и да помислим".

С две думи: СТС Солар е готово да поеме инициативата. Но има ли хора с пари в България, които биха ги дали на такава доходност???
Доколкото разбирам всеки от вас би влязъл с земя, но колко от вас ще извадят 100-200 хиляди лева живи пари? Даже и при така направена постановка минималната сума за участие трябва да е поне 10-20 хиляди лева. Ако смъкнем прага по-ниско, ще се наложи да се организират много офиси и каси в страната, което моментално ще ни натресе огромни разходи и ще опорочи целия проект. Следователно за да функционира, фирмата трябва да има минимален персонал: Една ремонтна бригада от 2-ма човека, един директор, един счетоводител и касиер, един-двама диспечери и толкова. Плюс офис, компютри, наем, командировъчни и т.н и т.н. Плюс по един отговорник на всяка една централа. И разходите полетяха до 10 000 лева месечно, че даже и ги надхвърлиха. При такива разчети приходите трябва да са поне 100-200 хиляди лева, което означава, че минималната начална инвестиция трябва да е поне 10-20 милиона. Ако този праг се надхвърли, нататък всичко ще върви по вода.

И така. Имам следното предложение:
Нека всеки от вас, който подкрепя тази идея, да ми изпрати лично съобщение със сумата, която би вложил. Поверителността на личната информация е гарантирана. На форума само ще обявя общия размер на натрупаната сума. И ако се получи нещо сериозно, направо започваме да работим без много да му мислим. Първите няколкостотин хиляди ги бройте сигурни. Ако се пораззвъня тук-там по колеги и познати, мога и да ги докарам до милион. Нататък сте вие.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Lambov » 16.01.2008 22:47

Mateev написа:Между другото СТС Солар е готово да се нагърби с тази задача. Тази идея я има отдавна, още преди създаването на самата фирма. Стратегията, която беше набелязана, е следната:

Кога е воден разговора с фондовете?
Борсата спада непрекснато от началото на ноември.
Вчера падна 4%!!
Днес падна 6%!!!
Защо не ги питате колко им е доходността от октомври до сега - 30 -40%?

И за какво изобщо са ни фондове?

Преди да започнем да броим парите, обаче, трябва да се съберем и да обмислим проекта.
Възможна е доходност върху реално инвестираните средства много пъти по-голяма от 8-12%
Има доста неща, които трябва да се обмислят, а повече глави мислят по-добре от по-малко грави.
Всеки би могъл да "влезе" с нещо полезно, като сумарната полза ще бъде по-голяма от простото сумиране на ползи.
Не бива да се ограничават дребните инвеститори.
Участвам във фондове, в които всичко става през интернет и се обслужва само от 1 - 2 служители за цялата страна. Даже един е достатъчен.
Процедурата се свежда до:
1. Превод на инвестицията - чрез всички възможни начини (таксата по превода е за сметка на инвеститора)
2. Изпращане на Искането и Удостоверението за дялово участите по поща или по e-mail
3. Подписване и връщане на Искането и Удостоверението.
По този начин една секретарка може да обслужва 200- 500 транзакции днвено (дай Боже, толкова инвестиции).
Но това са дребни технически детайли.

Важното е да се съберем и да обсъдим схемата. Но не да правим говорилня, а да се съберем подготвени.
Или:
1. Трябва да се уточни кръга от заинтерисовани инициатори в момента.
2. По e-maila да им се изпрати от г-н Матеев едно първоначално предложение.
3. Всеки да обмисли модела и ако е необходимо да доизсъгласува някои неща.
4. Връщане на отговори
5. Обявяване на среща с Дневен ред, на която всеки ще е поел ангажимент да изясни конкретен аспект на програмата
6. Провежда се срещата, съгласуват се позициите, оформя се общата позиция
7. Приема се план за действие.
8. Осъществява се плана.
9. След 5 години всички сме милионери.
10. След 8 - 10 години говорим за милиарди.
Lambov

Мнениеот Lupus » 16.01.2008 23:49

@Lambov,
Звучи силно оптимистично, но това е пътя. Днес обсъждахме с един колега точно възможността всичко да става по електронен път. Това би направило нещата много гъвкави и би свалило долния праг за инвестициите до 1000 evro. Може спокойно да се ползва електронен подпис за аутентификация.
Като начало мисля, че е необходима една опознавателна среща на желаещите от този форум - както се казва: "Очи в очи и всеки срещу чашата си".
Lupus

Мнениеот Mateev » 17.01.2008 00:19

Съгласен съм с всичко написано. Точно така трябва да се процедира. СТС Солар може да поеме ролята на инициатор и организатор на една такава среща. Можем да осигурим зала за конференцията, диапроектор и т.н. Естествено и хотел, ресторант и каквото още трябва. Габрово е практически в центъра на България и по този начин средното разстояние, което ще пропътува всеки един желаещ е оптимално. Тоест за среща в Габрово средно ще се изгори възможно най-малко бензин и ще има възможно най-малко замърсяване на атмосферата. :D

Към момента се нуждаем от 2 важни според мене компонента:
1. Организационен комитет - няколко човека, които ще се нагърбят да свършат някаква организационна работа за сините очи на останалите (тоест без заплащане). Аз явно ще съм един от тях (с подкрепата на СТС Солар).
2. Стратегически инвеститор - някой, който има възможност да внесе сериозна сума, ако го устроят параметрите на проекта. Говорим поне за 20-30% от цялата сума. Един такъв инвеститор ще даде сигурност и увереност на всички останали, че нещата могат да бъдат доведени до успешен край - със или без тях. В своята практика съм се сблъсквал с много добри идеи, които са се проваляли поради липсата на стратегически инвеститор. СТС Солар не може да поеме ролята на стратегически инвеститор. Следователно се нуждаем от поне един инвестиционен фонд. Именно фондовете разполагат с голям обем чужди средства и именно те са склонни да ги влагат при сравнително ниска, но за сметка на това сигурна доходност. И ако някой може да помогне в това, сега е момента да го направи.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот lz1kka » 17.01.2008 00:25

Чудесно... Позитивното мислене винаги е в полза на успеха! Реални ли са цифрите или не на този етап не е от голямо значение. Важно е началото...

Напоследък ми остава извесно количество свободно време и изявявам желание да помогна в организацията пък било то и за сините очи на останалите. Ако бих могъл да бъда полезен с нещо свиркайте...

Имейл адрес: k_246@abv.bg
Скайп нейм: lz1kka

Всичко най-добро,
Константин Ангелов
Когато силата на любовта победи любовта към силата тогава светът ще познае мира!
lz1kka

Инициативен комитет

Мнениеот Lambov » 17.01.2008 23:47

Mateev написа:Съгласен съм с всичко написано. Точно така трябва да се процедира. СТС Солар може да поеме ролята на инициатор и организатор на една такава среща. Можем да осигурим зала за конференцията, диапроектор и т.н. Естествено и хотел, ресторант и каквото още трябва. Габрово е практически в центъра на България и по този начин средното разстояние, което ще пропътува всеки един желаещ е оптимално. Тоест за среща в Габрово средно ще се изгори възможно най-малко бензин и ще има възможно най-малко замърсяване на атмосферата. :D

Към момента се нуждаем от 2 важни според мене компонента:
1. Организационен комитет - няколко човека, които ще се нагърбят да свършат някаква организационна работа за сините очи на останалите (тоест без заплащане). Аз явно ще съм един от тях (с подкрепата на СТС Солар).
2. Стратегически инвеститор - някой, който има възможност да внесе сериозна сума, ако го устроят параметрите на проекта. Говорим поне за 20-30% от цялата сума. Един такъв инвеститор ще даде сигурност и увереност на всички останали, че нещата могат да бъдат доведени до успешен край - със или без тях. В своята практика съм се сблъсквал с много добри идеи, които са се проваляли поради липсата на стратегически инвеститор. СТС Солар не може да поеме ролята на стратегически инвеститор. Следователно се нуждаем от поне един инвестиционен фонд. Именно фондовете разполагат с голям обем чужди средства и именно те са склонни да ги влагат при сравнително ниска, но за сметка на това сигурна доходност. И ако някой може да помогне в това, сега е момента да го направи.

Стратегическите инвеститори ще се появят когато им предложим проект.

Имам зад гърба си над 70 регистрации, пререгистрации на ООД и АД, водене на Общи събрания, Фондова борса - с една дума - от 18 години съм бизнес консултант и като такъв мога да помогна на проекта.

Освен това имам някои идеи за бързо разрастване на инициативата.

А такава инициатива може да се развие само на принципа на "сините очи", а възнаграждението ще дойде по-късно, ако добре сме си свършили работата.
Lambov

Мнениеот Lambov » 17.01.2008 23:55

Lupus написа:@Lambov,
Звучи силно оптимистично, но това е пътя. Днес обсъждахме с един колега точно възможността всичко да става по електронен път. Това би направило нещата много гъвкави и би свалило долния праг за инвестициите до 1000 evro. Може спокойно да се ползва електронен подпис за аутентификация.
Като начало мисля, че е необходима една опознавателна среща на желаещите от този форум - както се казва: "Очи в очи и всеки срещу чашата си".

Не "звучи", а в момента използвам точно такава система за дистанционно инвестиране в еднн от инвестиционните фондове.

Има два момента, които като ги забележа, бягам през глава:

1. Електронен подпис - чиста измислица за да се гушкат "наши мойченца" за нищо. Имам регистрации в поне една дузина сериозни световни сайтове (в т.ч. за електронни разплащания с по 30 милиона потребители) без електронен подпис.

2. Удостоверение за актуално състояние - при положение, че всяка фирма плаща за карта по БУЛСТАТ, това си е чист рекет. Все едно да се лигитимирате с личната си карта, а някой да Ви каже, а сега иди си извади удостоверение за актуалност, понеже може да си си сменил името, или адреса и т.н.

Ако няма ел. подпис и удостоверение за актуалност, съм готов за срещи и позитивна работа.
Lambov

Предишна

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ