1 - 5KW

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

1 - 5KW

Мнениеот dns » 13.04.2011 02:55

Здравейте.

Днес (като гледам часа по-точно вчера), докато си правех планове как да осигуря енергия на бъдещата ми сглобяема къща, попаднах на форума Ви. От тогава не съм спирал да чета. :)

В момента разполагам с къща с около 40кв. покрив и 4 етажна южна фасада. Ако предположим, че сам сглобя фотоволтаични панели, монтирам ги, изработя инвертори, направя всичко home-made и произвеждам примерно 1KW... Следва въпроса, как може да се узакони цялото това нещо? Как ще го вържем към енергото?
Може би трябва да дойде някой "чичко" и да се подпише някъде, че всичко работи.. или не знам. Следващия въпрос който си задавам е, ако пък случайно имам успех с предишния въпрос :) , какво ще стане ако след месец започна да произвеждам двойно. Ще трябва ли да идва същия "чичко"?

п.п. Възможно е да съ прочел някъде отговорите но да не съм ги осъзнал... :roll: толкова много четох, че се оплетох...
dns

Мнениеот saraneron » 13.04.2011 05:17

Щом си успял да си направиш къщичка на 4 ката , дръж си бизнеса и не се увличай в малки авантюри,а относно чичковците са повече от дузина и ти ще трябва да ходиш при тях и то по няколко пъти с издути джобове ,че и доста дълго време!!!!!!!! :lol: :lol: :lol:
saraneron

Мнениеот dns » 13.04.2011 12:53

Благодаря за бързия отговор. Получавам такъв за всяко ново нещо което проучвам. :(

Ако направя системата за лично ползване, длъжен ли съм да декларирам някъде че използвам автономно захранване на къщата си, да плащам данъци за това и отново да ходя при 12'те "чичковци"?

home-made соларна система, която произвежда 2KW в слънчево време, би излязла около 3000лв. с акумулатор 200A/ch и достатъчно труд вкаран от мен. Ако мога да продавам тези 2KW, отпада нуждата от акумулатор и доста бързо бих си върнал парите. Ако използвам енергията за себеси, връщането на инвестицията би се проточило много по-дълго време... :(
dns

Re: 1 - 5KW

Мнениеот KD Solar » 13.04.2011 17:22

dns написа: изработя инвертори, направя всичко home-made ...

Извинявайте, може би Ви подценявам, но как ще изработите сам инвертора?
Не че е невъзможено, превено е и се преви.
Но се прявят инвертори за собствени нуждички... караванка, барачка, бунгалце...
Как точно ще направите всичко home-made инвертор и ще го свържете към мрежата?
То има един "кош" параметри и стандарти на които трябва да отговаря този инвертор.

Малък инвертор (1КW) струва под 800^.

dns написа:home-made соларна система, която произвежда 2KW в слънчево време, би излязла около 3000лв. с акумулатор 200A/ch и достатъчно труд вкаран от мен. Ако мога да продавам тези 2KW, отпада нуждата от акумулатор и доста бързо бих си върнал парите. Ако използвам енергията за себеси, връщането на инвестицията би се проточило много по-дълго време... :(

Няма начин 2kW система да излезе 3000лв.
Много бъркате.
Прочетете още малко из форума.
Дори и да продавате тези 2kW, няма как "доста" бързо да се върнат парите.
При такава инсталация, ходенето "по мъките" и парите, които ще ги дадете до получаването на строително разрешение, ще са съизмерими с инвестицията във фотоволтаичната система
Аватар
KD Solar

Мнениеот dns » 15.04.2011 13:48

Бюрокрацията ме отказа от идеята да се продава... Ако го правя ще е за лично ползване. Първо трябва да довърша проекта на къщата, за да съм наясно с всички източници на енергия, които ще се използват и евентуално, каква необходимост от ток ще остане.

Относно инвертора, сглобявал съм доста неща home-made, някои от които съм проектирал. От личен опит знам, че цената на елементите и матереиалите в дадена техника е приблизително равна на 1/4 до 1/5 от пазарната и такава. Остава само моя труд, който в случая е безплатен. :)

п.п. Нямам никаква представа, колко време и пари би ми коствало легализирането на подобно нещо, но вече се отказах... :roll:
dns

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ