Отказ за съгласуване на проект-ЕВН

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Отказ за съгласуване на проект-ЕВН

Мнениеот krasimir_pi » 24.06.2011 09:11

ЕВН отказа да съгласува проект защото в предварителния договор са цитирани две мощности :
- Максимална пикова мощност- 3000кВат
- Номинална отдавана към мрежата - 2700кВат
това е 10% разлика. Как да направя така че хем да инсталирам 3000 и да имам 10% загуби. И не е ли важна мощността която ще отдавам, какво ги интересува колко инсталирам. И още нещо задължават ме да сложа монофазни инвертори ( по договор).
Как да процедирам?
krasimir_pi

Мнениеот jhoro » 28.06.2011 12:01

Тия са пълни идиоти.
И децата разбраха, че щом пише кВ/пик - това е максималната мощност на модула/респективно централата. При стандартни (почти идеални) тестови условия.
Реално произведената мощност - ДС - ще е по-малка.
Естествено при преобразуването и при пренасянето до мрежата на ЕРП ще има загуби.

Нормално в договора трябва да пише:
Максимална АС мощност - ....
Номинална АС мощност - .....

А това за монофазните :lol: :lol: :lol: :lol: - направо без думи.
Ореваха света че трябва трифазни за да не разбалансира системата, пък сега ново 20 !
Щото 2700кВат си е бая и ако ти отпаднат един или няколко инвертора на едната фаза и другите продължат да работят ..... става лошо
Когато питаш в западен форум - някой ти отговаря.
Когато питаш в руски форум - отговаря и също пита.
Когато питаш в български форум - 100 човека ти обясняват, какъв си идиот.
jhoro

Мнениеот ferdy » 28.06.2011 12:38

Проектът трябва да отговаря на изискванията на предварителния договор, а видът инвертори се заявяват от инвеститора на предварителен договор.
ferdy

Мнениеот krasimir_pi » 29.06.2011 09:45

така де, да отговаря ама на коя от двете мощности на максимално пикова или на номинално отдавана? Защото ми се струва малко не естествено да се спазят двете мощности.
krasimir_pi

Мнениеот ferdy » 29.06.2011 11:33

В предварителния договор не ги ли пише и двете мощности? Както и схемата на свързване, видът на инверторите, на модулите, технически параметри? Погледнете си заявлението, Вие сте го обявили, те просто го преписват от Вас.
ferdy

Мнениеот krasimir_pi » 08.07.2011 08:52

Успях по някакъв начин да се разбера с ЕВН, обаче изтърсиха такава глупост че не мога да не я споделя.
Видиш ли фотоволтаиците нямат загуби, те имат преки наблюдения от тяхната централа край сливенското село. колкото са инсталирали толкова и отдават без почти никакви загуби, даже тези 10% които пишели в договора били много.
И ми дадоха съвет да не пиша, че има загуби да не се излагам :)
Ако съм искал щели да доведат ЕКСПЕРТИ да ми го докажат.
krasimir_pi

...

Мнениеот Gio » 08.07.2011 09:46

...организирай среща с тях - имаш подкрепата на целия ми екип от специалисти срещу техните такива... СД медийна подкрепа, разбира се :)
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот Mateev » 26.07.2011 17:22

Според Айнщайн само две неща са безкрайни на този свят - ВСЕЛЕНАТА и ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ. За първото обаче не бил много сигурен. :D

Та не се учудвай, когато се сблъскаш с глупост и простотия в особенно големи размери. Напоследък доста често се сблъсквам с глупаци, простаци и олигофрени в държавната администрация, така че нищо вече не може да ме учуди. На мен самия ми се е налагало да пиша разяснения за разликата между AC и DC мощност в писмо до ЕВН. Писмото беше дълго 3 листа и беше написано именно като за олигофрени или за 3-годишни деца от детската ясла. Повода да го напиша беше именно един подобен случай на мой клиент, на когото се наложи да вдигнем мощността на панелите с 5% и от ЕВН бяха отказали да сключат анекс към договора, защото видите ли, трябвало да има ново проектиране и ново съгласуване на проектите. Останах гръмнат от тоталната некомпетентност на случителите на ЕВН и се наложи да седна и да напиша това писмо за олигофрени, в което най-подробно разказах какво е това AC и DC и има ли то почва у нас. И как промяната на DC мощността няма да доведе до никаква промяна в AC частта - броят и мощността на инверторите остават същите, таблата са същите, стойността на предпазителите са същите и т.н и т.н

Важното е, че най-накрая изглежда писмото ми попадна в малко по-компетентен човек, защото най-накрая ЕВН се съгласи да направим анекс без да правим ново проектиране и съгласуване.

Та съвета ми е следния:
Седнете и напишете едно писмо като за олигофрени, но в него текста трябва да е много тактичен и в никакъв случай не трябва да има намеци за това, че писмото е правено да се чете от некомпетентен глупак.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Gio » 26.07.2011 21:38

...охо - мога да опитам да взема това, което ни се наложи да правим към един от проектите като разяснение - имах намерение да копна на скенера страничка от учебника по ОЕОЕ (основи на електротехниката и основи на електрониката) от Морско училище, но ме задържаха точно с указанията на г-н Матеев. Не мисля, че е от неграмотност на служител - това е арогантно поведение от страна на ЕРП, което ние си заслужаваме на 100%, заради собственото си поведение на послушници...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ