от кога се счита че сме хванали преференциалната цена

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

от кога се счита че сме хванали преференциалната цена

Мнениеот stevebradata » 10.10.2011 20:48

Здравейте стана ми интересно съгласно новият ВЕИ закон цената за изкупуване почва да тече след като имаме акт 16.
Но това означава че трябва да имаме акт 16 както за Парка и за трансформатора и за трасето 30 КV и тогава имаме всичко. А не когато имаме акт 16 само за парка което според мен самият парк няма как да има акт 16 ако не е положена под 72 часови проби а те не виждам как може да минат след като съоръжението не е под напрежение. Дали е така или се бъркам ако някои може да ме осветли ? Предварително благодаря
stevebradata

Мнениеот alabala963 » 10.10.2011 21:27

В закона е записано, че е валидна цената към датата на съставяне на акт 15, а не на акт 16. За акт 15 са достатъчни само единични проби от ел. лаборатория за заземлението т.н. инпеданс. С акт 15 строителя предава на инвеститора обекта, а с акт 16 РДНСК разрешава ползването му. Според мен ако ФЕЦ и БКТП са отделни обекти ( отделни разрешителни за строеж) се изготвят отделни актове 15 и 16. Така че не виждам проблем да се подпише акт 15 за ФЕЦ, който ни интересува в случая, преди да е построено каквото и да е след това. Не е задължително да свързваш ФЕЦ към БКТП или собствен консуматор да речем, за да се подпише акт 15. Прочети реквизитите на акт 15 и ще се убедиш в това. ЕВН иска да има акт 15, за да се извършат 72 часови проби и чак тогава се подготвят документи за съставяне на акт 16 от РДНСК.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Мнениеот stevebradata » 10.10.2011 22:33

тоест да разбирам че дори и да са на едно разрешение за строеж хващам тази цена за изкупуване с момента в които например само за парка имам акт 15 :?:
stevebradata

Мнениеот alabala963 » 11.10.2011 08:36

Ми то не може да се изготви акт 15 само за част от обект :(. Обекта трябва да е напълно завършен, включително и БКТП-то и външната връзка, ако е към този обект. За това е хубаво да са отделни обекти ФЕЦ-а и БКТП-то и тогава да се изготвят два отделни акт 15.
"Помни, че си смъртен и имайки ограничено време за живот, си достигнал, благодарение на размишленията за природата,
до безкрайността и вечността и си видял "това, което е, което ще бъде и което е било".
Аватар
alabala963

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ