Искане за проучване

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Искане за проучване

Мнениеот Solarex » 09.09.2008 12:35

Здравейте колеги,

Наложи ми се да попълвам искане за проучване на условията за присъединяване към ЧЕЗ.

В тяхната бланка се попълва (вид на обект и предназначението му)- в случая Фотоволтаична централа.
Обаче после пиши Предоставена мощност и Присъединена мощност.

Реално нали ние се водим производители на ел.енергия и ако централата ни е 100 KW тогава дали тази мощност трябва да се напише. Изхождам от идеята, че според мощност, за която ти правят проучването се определя и таксата.(http://www.evn-ep.bg/bg/dienstleistunge ... beiten.asp)

Предоставена мощност .....................................(..............................) kW
("Предоставена мощност" е онази максимална активна мощност, за която разпределителното предприятие съгласно договора за присъединяване осигурява на потребителя възможност за ползване на границата на собственост на електрическите съоръжения към разпределителната мрежа в мястото на присъединяване на обект и се характеризира с ниво на номинално напрежение и брой на фазите, на които се доставя, при фактор на мощността не по-нисък от 0,9.)
Присъединена мощност .....................................(..............................) kW
("Присъединена мощност" е допустимата максимална активна мощност, съответстваща на преносните възможности на съответната мрежа и на съоръженията за присъединяване в мястото на присъединяване на обект на потребител или на разпределително предприятие. Присъединената мощност се определя от разпределителното предприятие в границите от 110 до 130% от предоставената мощност, осигурявайки резерв за увеличаване на предоставената мощност в бъдещ период.
Solarex

Мнениеот ferdy » 09.09.2008 12:49

Това е бланка за потребител, като производител аз си писах отделна, свободен текст.
ferdy

Мнениеот Solarex » 09.09.2008 16:40

Ти в този случай заявяваш мощността, която искаш да ползваш по време на строителството, а не тази на фотоволтаичната централа т.е само за строително-монтажни дейности.
Solarex

Мнениеот petyostoev » 09.09.2008 18:05

Аз на това заявление писах мощността на централата и те след един месец ми отговориха и искаха допълнително технически харектеристики на централата.След това представих идеен проект ,изготвен от г-н Матеев и след месец и половина ми представиха становище за присъединяване.Хванах между другото отпускарския период и сигурно това беше причината за забавянето.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 09.09.2008 19:56

За да не ви бавят, едновременно трябва да подадете искане за проучване и искане за сключване на предварителен договор. Така за един месец преминавате през 2 процедури (проучване и предварителен договор), които нормално траят поне 2-3 месеца.

Папката с документи трябва да изглежда така:

1. Самото искане, попълнено на ръка на фирмената бланка на електроразпределителното предприятие.

2. Понеже фирмената бланка е непълна, за по сигурно се слага втори лист с искането, но този път в свободен формат, в който подробно се описва следното:
- Заглавие
- Какво точно искате
- От кого е искането - данни за фирмата и за нейния управител
- Какъв е обекта (Обекта е фотоволтаична електроцентрала. Забравете думичките инсталация, система и т.н.)
- Къде е обекта
- Къде и как искате да ви присъединят. Може и да не знаете, но вие имате право на избор. В законите се казва, че електроразпределителното предприятие трябва да ви предложи алтернативи и вие да избирате. Друг е въпроса, че това не се спазва. Затова по-добре предварително да си кажете желанието и в 90% от случаите те го спазват. Стига разбира се да има техническа възможност и да не противоречи на техните вътрешни политики и заповеди.

3. Технически параметри на бъдещата ви централа. Тука има 10-15 точки с AC и DC напрежения и токове, номинални и максимални. Също така нелинейни изкривявания, честоти, фактор на мощността, брой на фазите, контрол на параметрите, желана точка на свързване и прогнозно годишно електропроизводство.

4. Нуждаете ли се от временно електрозахранване по време на строителните дейности. Ако да, тогава колко фази и каква мощност.

5. Списък с приложенията (какви документи са приложени към молбата).

6. Дата, Град, Подпис и печат.

В общи линии това е молбата в свободен текст. Към тази молба трябва да приложите следното:

1. Копие от виза за проектиране. Когато е правен ПУП, той изпълнява ролята на виза.

2. Копие от нотариален акт, удостоверяващ собствеността върху имота. Ако собственика на имота и фирмата, подала искането, са две различни лица, тогава се добавя и копие от нотариално заверено отстъпено право на строеж.

3. Копие от актуалното състояние на фирмата. Когато фирмата е нова (до 6 месеца), тогава се слага копие от самата регистрация на фирмата (регистрацията е с ранг на актуално състояние през първите 6 месеца).

4. Копие от актуална скица (не по-стара от 6 месеца).

5. Ако желаната от вас точка на присъединяване е далеко и не се вижда на вашата скица, токава приложете и копие от ситуацията (скица в по-голям мащаб), като с молив отбележите желаната точка на присъединяване и трасето до нея. Трасето трябва да преминава по периферията на съществуващите общински пътища.

6. Кратък идеен проект, който включва:
- Обяснителна записка - 3-4 листа
- Разпечатка от програмата, с която се планират вида и количеството на инверторите, вида и количеството на модулите и стринговата организация. В тази разпечатка трябва да има всички данни за модули, инвертори, стрингове, кабели, напрежения, токове и т.н.

7. Техническа информация за използваното оборудване:
- Параметри и технически данни на използваните модули
- Параметри и технически данни на използваните инвертори
- Параметри и технически данни на използваните позиционери и въобще други електрически и електронни устройства, ако има такива (Механичните устройства и съоръжения не ги интересуват).

8. Сертификати на използваното оборудване, доказващи че отговаря на БДС или на европейските стандарти. Само едното е достатъчно.
- Сертификати на използваните модули
- Сертификати на използваните инвертори
- Сертификати на използваните други електронни и електрически устройства.

ЗАБЕЛЕЖКА:
На всички копия отзад се пише "ВЯРНО С ОРИГИНАЛА" и се подписвате и подпечатвате.

----------------------------------------

В общи линии това е всичко, което се изисква по НАРЕДБА 6 плюс това, което моя личен опит ме е научил, че е по-добре да го има, отколкото да го няма. Ако подготвите документите по описания по-горе начин, вероятността да нямате проблеми е 99.9%. Оставям 0.1% възможност за проблеми, защото винаги може да се случи някакъв частен случай. Например наблизо да няма далекопровод или пък някакви проблеми със семейното положение (и да искат подпис и от жена ви) или пък някакви проблеми с изясняване на собствеността или пък някакви проблеми с нелигитимността на този, който е подписал документите (най-добре е да е управителя на фирмата, иначе трябва да приложите и нотариално заверено пълномощно). Възможни са проблеми при централи на покриви, при които трябва да има документи, доказващи, че сградата е узаконена (при старите сгради често се случва или да не са узаконени, или документите за узаконяването да са загубени).

С две думи всичко трябва да е перфектно около собственоста и законноста на земята или сградата, легитимноста на фирмата, легитимноста на този, който подписва документите, параметрите на централата и доказателствата, че оборудването отговаря на стандартите.

И последно:
Не забравяйте при подаването на документите да си поискате картонче с входящия номер на вашата молба. Електроразпределителното предприятие ви класифицира под този номер и при всички бъдещи кореспонденции ще трябва да го посочвате.

ПС: СТС Солар изготвя безплатно за всички свои клиенти посочените по-горе документи (молба, идеен проект, технически данни, сертификати).
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот petyostoev » 09.09.2008 22:36

Mateev написа:Обекта е фотоволтаична електроцентрала. Забравете думичките инсталация, система и т.н.

Г-н Матеев,извинете ме,но преди три месеца Вие лично ме посъветвахте да пиша в молбата фотоволтаична инсталация, а не фотоволтаична електроцентрала.Не че ще има проблем за сега,предполагам,но това уточнение в момента е много важно и навременно за останалите фотоволтаични манияци на които им предстои получаване на становище от Електроразпределително дружество.
petyostoev

Мнениеот Mateev » 10.09.2008 00:25

Преди 3 месеца и аз живеех с надеждите, че трябва да пишем "системи" и "инсталации", за да можем да минем в 5-та или 6-та категория. И много наши клиенти успяха да си извадят строителни разрешения по този начин. Но преди 3 седмици получихме официално становище от 3 министерства, което окончателно разби на пух и прах нашите мечти и илюзии. С две думи - мечтаните от нас фотоволтаични "системи" и "инсталации" всъщност са електроцентрали и като такива задължително са трета категория обекти. И ако наистина искаме успешно да ги узаконим до края, да не си правим експерименти с това, защото ще ни препънат на финалната права (договора за изкупуване).

В становищата от министерствата има само една положителна нотка - все пак признават, че това изискване е много тежко за малки централи и обещават да си помислят за намаляване на категорията. Но докато я променят, ние по закон сме в трета категория, с всички произтичащи от това последици (още 3-4 проекта, доклад за ОВОС, строителен надзор и т.н.).

Има отворена специална тема за това: http://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?t=241
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Solarex » 10.09.2008 10:15

1. Самото искане, попълнено на ръка на фирмената бланка на електроразпределителното предприятие.

Таза бланка не разбрах каква е точно. Попълвам съм на бланка за присъединяван на нов обект http://www.cez.bg/edee/content/file-oth ... ank_TC.doc.

И друго интересно нещо: как ще ме таксуват в случай, че не използвам външно захранване, а само независим източник (агрегат).

Извършване на проучвателна работа по външно ел. захранване, даване на технически указания и издаване на удостоверение за мощност

Цена без ДДС Цена с ДДС
-до 15 kW 66.13 ; 79.36
-до 50 kW 79.99 ; 95.99
-до 100 kW 103.11 ; 123.73
-до 500 kW 184.00 ; 220.80
-до 1 000 kW 322.67 ; 387.20
-до 5 000 kW 710.95 ; 853.14
-над 5 000 kW 930.80 ; 1,116.96
Solarex

Мнениеот Solarex » 11.09.2008 16:45

Получих бланки от ЕВН и Е.ОН.
И те са наистина за производител на ел.енергия. Само ЧЕЗ не са си направили още.

Вземат ли Ви такса при подаване на самото искане, за да се извади становище.
Solarex

Мнениеот lz1wvm » 11.09.2008 19:25

Вземат ли Ви такса при подаване на самото искане, за да се извади становище

На мен лично не.Но и по принцип не трябва да има такса за проучване.
lz1wvm

Мнениеот Mateev » 11.09.2008 20:19

Напротив. ЕОН взема такси. Поне на мен ми взеха. Извадиха някакви тарифи и първо ми поискаха няколко хиляди лева. Мисля, че бяха около 4000 лева, но не съм сигурен. Аз се възмутих, но после стана ясно, че мощността ми не е 25 мегавата, а 25 киловата. И се разминах с малка такса. Мисля че беше 32 или 34 лева.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Solarex » 11.09.2008 23:23

ЧЕЗ си искат такса всеки път, както Матеев каза. В случая тя е малка тъй като става въпрос до 15 киловата аварийно захранване при възникване на проблем. Разбира се по-удобно е с агрегат.
Ако не искат такса поне после за предварителния договор плащате ли нещо.
Solarex

Мнениеот Vandal » 12.09.2008 09:59

Проучването винаги се заплаща, но предварителния договор е безплатен.
Аватар
Vandal

Мнениеот petyostoev » 12.09.2008 15:55

На мен ЧЕЗ ми взеха такса за проучване около 80лв.,мисля,че беше.Но втория път когато допълних с идейния проект,не ми искаха никаква такса.
petyostoev

Мнениеот Solarex » 12.09.2008 18:22

Каква мощност си декларирал. Всъщност това ще е мощността, която ти искаш от тях.
Solarex

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ