Натура 2000

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Натура 2000

Мнениеот vasil_g » 04.11.2008 21:44

Г-н Матеев,
В момента търся място за построяване на фотоволтаична централа 60кW. Намерих едно място което не е в регулация и е в зона която е под НАТЕРА 2000 за защита на птиците - по-точно за щъркели. Агенцията за недвижими имоти ми казаха, че за централа нямало проблеми, защото в имота нямало дървета. Вие какво бихте ме посъветвали?
vasil_g

Мнениеот Mateev » 04.11.2008 22:15

В такива съмнителни места първото, което трябва да направите, е да се убедите, че РИОСВ ще ви даде без проблем писмо, че нямате нужда от доклад по ОВОС. Най-добре първо извадете писмото, а чак тогава купувайте земята.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот Miro » 04.11.2008 22:50

Точно така, няма проблем, но за целта трябва да минеш през РИОС и да ги информираш за инвестиционното ти предложение. След 2-3 седмици (срока е един месец), те ти пращат писмо, че парцела ти попада в еди-коя-си зона по еди-коя-си директива и ще ти поискат информация за преценка по необходимист от ОВОС. Като подадеш всичко необходимо ще изчакаш още един месец и ще платиш една "таксичка" за решението, в което в крайна сметка ще пише, че не се налага да извършваш ОВОС... Общо взето ако парцела е подходящ, моя съвет е да купуваш, щото иначе ще тябва да движиш документите от името на собственика... а и на него нищо няма да му попречи през тези 2 месеца да си продаде парцела на друг...
Miro

Мнениеот Mateev » 05.11.2008 00:10

Така е, но имам няколко клиента, които са съкращавали този срок на 3-4 дни с шише уиски или с 20-50 лв. Какво да се прави. Живеем в България. :lol:
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот helar » 15.03.2009 16:42

Miro написа:Точно така, няма проблем, но за целта трябва да минеш през РИОС и да ги информираш за инвестиционното ти предложение. След 2-3 седмици (срока е един месец), те ти пращат писмо, че парцела ти попада в еди-коя-си зона по еди-коя-си директива и ще ти поискат информация за преценка по необходимист от ОВОС. Като подадеш всичко необходимо ще изчакаш още един месец и ще платиш една "таксичка" за решението, в което в крайна сметка ще пише, че не се налага да извършваш ОВОС... Общо взето ако парцела е подходящ, моя съвет е да купуваш, щото иначе ще тябва да движиш документите от името на собственика... а и на него нищо няма да му попречи през тези 2 месеца да си продаде парцела на друг...

Искам да попитам нещо по темата:
Мястото на което искам да строя ф.централа е дворно място на обитаема
къща,но днес разбрах че селото е включено(преди 2-3месеца) в НАТУРА
не мога още да разбера дали само земеделските земи са в НАТУРА или
цялото село попада в НАТУРА,та въпроса ми е:
След като ми поискат информация за преценка по необходимист от ОВОС,какви точно документи ще трябва да внеса за да се произнесат
по необходимоста за или не от ОВОС?
Да знам до кой етап ще съм стигнал с документацията,ако евентуално
се закучи ситуацията,смисъл да не съм хвърлил много пари а да се окаже,че заради НАТУРА е почти невъзможно да се стартира проекта
helar

Мнениеот vaklin » 15.03.2009 17:36

И аз преди време се чудех дали и при мен няма да е същото, но се оказа, че урбанизираната територия е извън зоната на НАТУРА. Предполагам и при теб ще е така. Провери по карта дали попадаш в зоната - има доста подробни карти в подходящ мащаб.
vaklin

Мнениеот helar » 15.03.2009 18:51

Ами,там (село Изворово,община Харманли)граничат две защити:
едната е местноста Радинчево която е далеч от селото и тъкмо се
зарадвах,че се отървах попаднах на друга"Сакар" по която като гледам от картата попада цялото село.Не знам какво да мисля,утре смятам да
отида в РИОС-Хасково и да видим накъде ще ме засилят.
Това е картата която гледам,ако има нещо което не разбирам -моля за разяснение

http://yambol.government.bg/natura2000/ ... G_A1_2.pdf
helar

Мнениеот Miro » 16.03.2009 10:46

vaklin написа:... урбанизираната територия е извън зоната на НАТУРА.

Имаше такава идея, дори май и наредба, ама отпадна. В натурата влиза всичко.

helar написа:...да се окаже,че заради НАТУРА е почти невъзможно да се стартира проекта

Няма проблем, няма да те спънат, а само малко забавят. За преценката за необходимост от ОВОС се попълва един въпросник, трябва да го има на сайта на вашия РИОСВ или да си го вземеш там на място.
Miro

Мнениеот helar » 16.03.2009 12:17

Намерих на сайта всичко,благодаря!
Но трябва преди това да съм подал уведомление за инвестиционно
намерение,добре ще действам.поздрави!
helar

Мнениеот Miro » 16.03.2009 12:25

Опитай се да ги подадеш заедно, така ще спестиш време. Би трябвало да ти ги приемат...
Miro

Мнениеот авантюрист » 19.03.2009 20:54

Моля Хелар ако вече си подал в РИОСВ дай малко повече инфо точно кое уведомление подаде и дали си опитал да подадеш двете едновременно както каза Миро.
авантюрист

Мнениеот helar » 20.03.2009 10:38

Не съм подал нищо още-От EVN-ми отговориха (устно),че нямат възможност да ме присъединят и чакам да видя какво ще стане там и
тогава да тръгвам по истанции,венага щом подам -ще пиша тук.
поздрави!
helar

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ