Vupros za VEI na biogaz

Проблеми при присъединяването и узаконяването на централи, използващи енергията на Възобновяемите Енергийни Източници.

Модератори: Mateev, Admin

Vupros za VEI na biogaz

Мнениеот ivanotsofia » 02.09.2009 08:38

Zdraveite. Napravih si sam malka VEI s biogaz. Dvigatelq na generatora e ot staro BMW a samiq generator e 150 kw adski star, no raboti i pravi tok, no ni znam dali e 220V ili pove4e. Ta iskam da popitam kakvi sa vuzmojnostite za prisuedinqvane na takova 4udo kum marejata, 6toto kato 4eta kolko izliza edin trafopost ku 20kv i mi stava lo6o. Ne moje li da se svurje kum mrejata na niskoto naprejenie. Nqmam o6te teren ama i ne znam kakuv da tursq - dali s 20 kv liniq nablizo ili takuv sus selski trafopost nablizo ili prosto s tok 220V v nego. Tova poslednoto e nai-lesno ama zvu4i naivno prosto. Kato 4eta mneniqta v toq spored men nai-golqm forum na tema VEI vijdam, 4e prosti ne6ta nqma i vsi4ko e skupo. Instalaciqta za biogaza e dosta kompaktna i moje da se napravi i da e mobilna eventualno, toest moga da dokaram fermentatora do nqkoi ve4e su6testvuva6t trafopost :) . Gledam tuk tam se prodavat samo ot starite trafopostove - teq visokite tuhleni. Ta ne znam taq elenergiq prodavaema li e zaradi trudnoto prisuedinqvane kum mrejata ili da q izpolzvam da si pravq izkri s neq
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Dobavqm samo

Мнениеот ivanotsofia » 02.09.2009 20:10

Okaza se,4e e trifazen generatora toest dinamoto taka da se kaje i kakto kaza Mateev e na 120 gradusa vsqka ot fazite i ako nqkoi razbira ne6to ot generaciq molq da pi6e. To kato se zamislq i vetrogeneratorite sa podobni 6toto si imat skorostna kutuq i uskorqvat generatora toest dinamoto qko kato duha veterko.
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот lz1wvm » 02.09.2009 20:38

За присъединяване на ВЕИ самоделки би следвало да попиташ в съответното ЕРП.Във форума имаше писано относно изискванията за присъединяване на ВЕИ от powerdistributor.

Ето и едно негово мнение. :)

powerdistributor

Пуснато на: 20.08.2009 21:44 Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Интересува ме единствено енергията, нейните показатели, която внасяте в нашата мрежа, като и при наличие на хармоници, как да ви изключим дистанционно, нищо повече. Това е масова световна практика, като и сертифицирането на инверторите, така че ние не сме открили топлата вода.
lz1wvm

Мнениеот ivanotsofia » 03.09.2009 01:56

lz1wvm, pratih na powerdistributor li4no suob6tenie, mersi.
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот ivanotsofia » 03.09.2009 13:49

Solar ne praviha li i gazovi turbinni elektrogeneratori :). Popravete me ako gre6a, no nqma6e li edni 250 i 750 kw turbini napraveni za Bell predi?
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот ferdy » 04.09.2009 02:29

ivanotsofia, хайде, моля ви се, да пишете на кирилица. Тогава е по-вероятно да получите някакъв отговор.
ferdy

Мнениеот Miro » 04.09.2009 05:57

Иване... и аз като ferdi първо те моля да пишеш на кирилица.

Следващото.... Процедурата по присъединяване на ВЕИ си е една и съща от гледна точка на ЕРП-тата. Подай си заявление за проучване за присъединяване и те ще ти кажат всичко. Доколкото знам има определена цена за изкупуване на електроенергия от биогаз и тя е в порядъка 114 до 147 лв/MWh в зависимост от инсталираната мощност...

Това, за което можем да те предупредим от сега (и което обстойно е засегнато във форума) е, че ще ти трябва много хартия - инвестиционен проект, съгласуване с РИОСВ, РИОКОЗ и прочее, разрешително за строеж, пълна техническа документация на генератора, сертификати, декларации за съответствие и т.н. Опасявам се, че генератор гаражно производство няма как да бъде присъединен към мрежата.
Miro

Мнениеот ivanotsofia » 04.09.2009 14:11

За това, че генератор гаражно производство не може да бъде присъединен изобщо не бях се замислял , но наистина не би трябвало. Добре, а защо да получавам цялата информация и изисквания след като дам заявление за проучване за присъединяване, след като до този момент ще съм направил доста разходи и със сто % сигурност нещо ще съм сбъркал и ще трябват нови разходи за да го оправя по изискванията.Няма ли отдел, център,телефон,имейл които да дават информация преди да съм се набутал какво може и ще стане и какво не може и няма да стане. И освен това колко струва подаването на подобно заявление? Аз затова си търсех партньори с вече работещо производство ама това е много рядко нещо виждам
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот ivanotsofia » 04.09.2009 16:05

Miro, искаш да кажеш, че ако сам си направиш PV-тата и си купиш купешки инвертор и въобще всичко, което трябва, за да направиш енергията "присъединяема" няма да ти одобрят проекта или няма да те присъединят щото PV-тата си си ги зглобявал сам?!?Кой въобще одобрява проектите и ако е така що така???
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот powerdistributor » 04.09.2009 17:14

Сертификати за съответствие на вложените елементи и материали?
Стандарти серии EN 61000, 50160, IEC 60038 - качество на ел.енергия и изходни напрежения, мога да цитирам и за комутиращите устройства.
powerdistributor

Мнениеот ivanotsofia » 04.09.2009 19:02

Сега се сещам нещо, което прочетах преди няколко години.Някакъв пич от щатите беше сглобил няколко панела и искаше да ги присъедини,но на битова база и му искаха сертификат от лаборатория.Беше ги дал за проби и се хвалеше, че стават.Значи и там е така.Вместо да цивря, отивам с камиона до агенцията по стандартизация и метрология и си изкарвам сертификати или ако не стават си купувам нов генератор дето става.А между генератора и ТП-то (дето не е мой) или мрежата НН колко ще ми струват съораженията(сигурно това ще да са комутаторите при мен) горе-долу?
VEI BIOGAS
ivanotsofia

Мнениеот Mateev » 04.09.2009 19:06

Имам въпроси към PowerDistributir:

1. Доколкото знам стандартите са препоръчителни, а не задължителни. Поне за БДС това е сигурно. Така ли е, или греша?

2. Ако за дадено нещо няма БДС, DIN или EN или IEC стандарти, важат ли например френските NFC? Все пак живеем в обща Европа.
Аватар
Mateev
Site Admin

Мнениеот powerdistributor » 04.09.2009 19:49

Точно така, но това не отменя правото да се иска сертифициране или протоколи от типови изпитвания съгласно определен стандарт, ако за конкретен случай в БДС няма нищо. Примерно усукания проводник за въздушно окачване се произвежда съгласно NF C 33-209. Идеята не е да ви се създават проблеми, а да се избегне гаражното производство. :lol:
powerdistributor

Мнениеот powerdistributor » 04.09.2009 20:03

А в САЩ нещата са прецизирани, специално за инвеститорите в PV:
http://www.gosolarcalifornia.org/equipment/inverter.php
powerdistributor

Мнениеот Lupus » 04.09.2009 22:05

powerdistributor написа:Точно така, но това не отменя правото да се иска сертифициране или протоколи от типови изпитвания съгласно определен стандарт, ако за конкретен случай в БДС няма нищо. Примерно усукания проводник за въздушно окачване се произвежда съгласно NF C 33-209. Идеята не е да ви се създават проблеми, а да се избегне гаражното производство. :lol:

Глупости! Ако аз започна да произвеждам нещо, за което няма български или европейски стандарт, означава ли това, че някой може да ме накара да го направя да отговаря на стандарта от Занзибар, защото те имат такъв? Колкото до "гаражното производство" - и Microsoft са създали Windows в гараж!
www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
www.bsms.bg
SMS услуги за фирми и организации с модерно мислене.
Lupus

Следваща

Назад към Присъединяване и узаконяване на централи, използващи енергията на ВЕИ