Пълно финансиране на фотоволтаични централи

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Мнениеот EOS Technologies » 04.11.2009 21:28

Точно за нея си говорим. Кажете на "тим солар", че живеете и работите в Булгаристан - та да видим, как ще реагират :-)
EOS Technologies

...

Мнениеот Gio » 04.11.2009 23:29

...EOS, тук се опитваме да установим един нормален бизнес климат. Нихилизмът и този показен негативизъм, който струи от почти всеки Ваш "пост", противоречи на духа на този форум. Градивната критика винаги би била добре дошла - за това сме отворени. Но това място се посещава от много начинаещи хора - нека дадем основни насоки на тези хора, нека не ги прехвърляме директно към онези, чиято максима е "Преклонена глава сабя не я сече"... Тук, у нас, може и трябва да бъдат създадени нормални основи и условия за работа в сферата на ВЕИ. Ако Вие не вярвате и нямате тръпка към това, ако Ви е омръзнало да се борите, просто се отпуснете и си купувайте вестници и някакъв чай сутрин. Оставете ни да се справим и пребъдем... Ние можем да се справим със всичко.
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот EOS Technologies » 05.11.2009 00:49

...Gio, какво означава един нормален бизнес климат? Не бъркай моля те, негативизъм с реализъм. Какво означава "даване на насока на начинаещи"?

Факт е, че докато не се фиксира изкупната цена за в през целия период от 25 години, фотоволтаичните инсталации представляват един ГОЛЯМ риск за инвеститорите.

За начинаещите: при положение, че разчитате на 8-11% рентабилитет на инвестицията, ДКЕР може да доведе положението само с 2 или 3 смъквания на изкупната цена (в период от 25 години доста вероятно) с по 5% до тотален банкрот на това прекрасно начинание.

Цената на изкупуване ще бъде смъквана - това е 100% сигурно. В обратен случай ще се получи ПРЕСУБСИДИРАНЕ само след 1-2 години... Иначе последиците биха изглеждали горе-долу така: докато в Европа цената на изкупуване е 20-30 евроцента (след 2-3 години най-късно), в България би трябвало да остане на 40 евроцента!!! Че, това няма да стане, е ясно.

Каква е разликата между "бизнес климата" в България и в Германия?

В България усилията на търговците, проектанти и т.н. се състоят горе-долу около 95% в това, простете за израза, да зарибят "инвеститор", като доста често премълчават или поукрасяват някои факти. Изключение правят Росимир Матеев и Миро Димитров. Навярно има и други добросъвестни колеги, но аз не ги познавам лично, за това не мога да ги цитирам лично.

В Германия усилията се състоят в прокарването на един стабилен и надежден закон за ВЕИ, който осигурява рендит на инвеститора и работни места - да не говорим, за други странични ефекти. Другото си идва от само себе си. Сънтек Поуер са продали 900МВп модули за първото тримесечие на 2010 в Германия. Капацитетът им е 700МВп. Другите производители не ги взимам в предвид. Какво ще се инсталира у нас през първото тримесечие на 2010??

Та да си дойдем на (твоята) приказка: "Преклонена глава сабя не я сече" - ние се съгласяваме на всичко, което ни се поднася - затова сме на това дередже. Палим се бързо, но изпускаме въздуха още по-бързо. Това си е наш менталитет, както и на съседите ни...

Две три приказки още за мен лично (да не остават хората с впечатлението, че съм нихилист): когато през 2005 и 2006 аз съветвах ДКЕР как да натъкмят принципа на ценообразуването, те въобще не вярваха, че след 1-2 години ЕС ще ги принуди да задължат ЕРП-тата да изкупуват ел. енергия от ФЕЦ...

Аз също имам интерес, бизнеса да върви - но да върви както трябва. И аз съм против, когато "колеги" обещават на начинаещите слънчево бъдеще по схемата: дай да ти премеря слънцето на поляната за 5000 евро и после да ти направя за още 10000 евро един разчет, та да видиш, колко богат ще станеш. И накрая, хората остават без пари, та не могат да организират и 5% от общата инвестиция...

Фацит: ако ти се бори, бори се със законодателя, не с инвеститора.

Gio, в крайна сметка колкото и интересуващи се да завербуваш - с много усилия, в крайна сметка банката е против теб, защото икономическия план, който предоставяш е несигурен - по Българския Закон за ВЕИ.

Кой чай ти харесва повече? Japanische Minze или Darjeeling?
EOS Technologies

Мнениеот Gio » 05.11.2009 01:26

Аз работя по въпроса - Вие критикарствате и както в литературата на времето имаше критически реализъм, така звучат и Вашите думи. Критическият реализъм покзава недостатъците, но не прави нищо и не дава никаква дори насока за излизане от това. Какво сте съветвали ДКВЕР или Шушулов, това си е Ваш бизнес. Аз видях резултата... и така не бива да бъде. Не бих захейвал инвеститорите с нищо - зашлевявам всеки с действителността, за да започне да мисли, ако е корав... Ако не е, да ходи да работи на готово... Но докога..? Всеки знае какво следва след определен период от време в този бизнес. И не ни трябват съвети с кого да се борим - ние знаем къде се коренят нещата. Вече сме там.
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот EOS Technologies » 05.11.2009 01:50

Gio написа:....Критическият реализъм покзава недостатъците, но не прави нищо и не дава никаква дори насока за излизане от това.

Повече от достатъчно сме си говорили, как трябва да се промени закона за да тръгне бизнеса. И какво сега?

Gio написа:....Какво сте съветвали ДКВЕР или Шушулов, това си е Ваш бизнес. Аз видях резултата... и така не бива да бъде.

За съжаление Шушулов направи един миш-маш от 4-5 закона (Америка, Испания, Гърция и Германия)...

Gio написа: И не ни трябват съвети с кого да се борим - ние знаем къде се коренят нещата. Вече сме там.

От името на всички съфорумци ли говорите? Къде се коренят нещата???
EOS Technologies

Мнениеот ivo1009 » 05.11.2009 02:25

EOS, Вие като какъв сте съветвали ДКЕР и председателя на комисията проф. д-р и.т.н Константин Шушулов ?
ivo1009

Финансиране

Мнениеот Hedger » 06.11.2009 18:44

А някой проверявал ли е как стоят нещата с лизинговане на оборудването? При лизинга са иска самоучастие и залог на лизинговото имущество. Няма допълнителни обезпечения. За съжаление и тук опираме до цената, защото повечето лизингови компании са на банки и чрез тях банките заобикалят ограниченията на БНБ за финансиране на фирми. При лизинговите компании са склонни да финансират и ДДС-то по сделката докато си го изтеглят от държавата.
Hedger

Мнениеот EOS Technologies » 06.11.2009 18:47

Лизингът обезсмисля инвестицията - според нашия опит!!! Офертите за лизинг са много скъпи. Ако някой има друг опит, моля да го сподели.
EOS Technologies

Мнениеот nikpeev » 09.11.2009 11:37

В случая с проекти, които чакат за субсидии и когато е трудно да се намери обезпечение за кредит за инвестицията, лизинга може да помогне. След като централата наистина почне да работи, тя вече може да се заложи, да се приключи лизинга и да се вземе кредит. Мисля че това е смисъла в промените на условията за финансиране на програмите.
Поне аз си предствям оня вид лизинг, дето като не си платиш и ти вземат модулите и инверторите (и БМВ-то) и ги дават на друг :) и в този смисъл само част от разходите по една фотоволтаична централа може да са на лизинг.
Иначе да стои на лизинг посточно сигурно наистина е неоправдано.
nikpeev

Мнениеот valka » 24.12.2009 00:29

Става въпрос за общини, държавни организации, и т. н. Не знам дали има хляб за частният бизнес или за соларните фирми. Всеки да прецени за себе си. Просто полезна информация.

http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Econo ... 12-13.aspx
valka

Предишна

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ