от h.s. » 12.02.2010 00:18
Здравейте, всъщност след доста време реших да отговоря на репликите към моята публикация. Нямам намерение да правя презентация на нашата фирма или на финансирането ,което предлагаме, тъй като не смятам, че това е начинът, нито подходящата форма. Информацията ми беше по-скоро информативна и беше провокирана от десетките мнения на ентусиасти във форума. Впрочем, адмирации г-н Матеев, създали сте единственото работещо нет-пространство за дискусии в областта на ВЕИ. Когато имам възможност влизам във форума (по-скоро да чета дискусиите, отколкото да дам мнение) и съм впечатлена от компетентните ви отговори, казвам това с неподправено удоволствие, че има специалисти като вас, а и с лека нотка на колегиална завист. Във форума забелязвам и доста други хора със сериозни познания и интереси в областта. Поздравления и за тях!
Но да се върна на конкретния повод на това писмо . Проблеми във финансирането на ВЕИ няма. Има проблеми в разбирането! Защото говорим за енергетика, а не за инвестиции в кварталния маркет. Става въпрос за други измерения, скъпи съфорумци и е крайно време да се проумее разликата. Защото няма проблем Иван Иванов от Пловдив, да речем, да инсталира 5 KW на покрива на къщата си, но има проблем, когато Иван Иванов се сдобива с 50 дка земя и взима рещение да инвестира във ФЕЦ 2 MW, съответно изминава цялата проектна процедура, благодарение на ентусиазма си и необозримата цел за пари и лъскав автомобил и стига до етапа, наречен "Финансиране". И Иван Иванов започва да бълва срещу всеки и да се оплаква, че няма подходяща финансова стратегия за ВЕИ. Но няма финансова институция, която ще отпусне 6 000 000 евро кредит на г-н Иванов (без необходимото обезпечение), пък дори и да има някаква локална строителна компания с 0.5 млн. лева оборот. Е, има варианти, г-н Иванов да вземе някой лев - я чрез грантова схема от ЕС , я чрез заем от Световната банка и т.н. Но там също има голям набор от изисквания, процедури, контролинг, самото кандидатстване отнема понякога повече от година. И все пак никой грант не покрива дори 80% от сумата и въпроса опира пак до банка, съответно: обезпечения, залози, покриване на кредитни и финансови показатели. Това е проблема : г-н Иванов не инвестира в квартален супермаркет, а във ФЕЦ.
А в енергетиката става въпрос за друго ниво на обезпеченост, друго ниво инвеститори, друго ниво играчи. Това е реалността. Много може да се каже по темата,а и със сигурност може да се каже по-обосновано, но няма да рискувам да ви отегча.
Публикувам това мнение, съзнавайки риска да бъде определено като крайно и да предизвика негативни реакции. Но знам, че и много колеги ще се съгласят с мен.