НОВИНАТА НА ДЕНА - ДФЗ вече разглежда нашите проекти

Възможности за финансиране на проекти за Енергийна Ефективност и изграждане на нови Възобновяеми Енергийни Източници. Кредити, грантове, субсидии, данъчни облекчения.

Модератори: Mateev, Admin

Re:

Мнениеот Hyren » 22.04.2010 11:08

Maтеев и ЕОС са прави принципно. Логически е така.

Но ако трябва да се направим на юридически скрупульозни, то от ДФЗ могат да пият студена вода. Истината е просто, че няма пари в Държавата и с уж "логически" аргументи, гледат да се ореже, каквото може. ДФЗ дават парите, те определят правилата и си тълкуват мерките, както им е изгодно. Защото това не е първият случай, в който ДФЗ си прави свободни съчинения и разсъждения по тематиката поради едни или други конюнктурни съображения.

В момента така са решили, че ще е това. Като почнат да се строят централите, да се отчитат.. ето тогава ще е грубото. Защото хем ще си дал парите, хем 100% нещо няма да е направено така, както те си представят, че би трябвало да бъде направено и съответно, понеже бенефициента ще е в неизгодната позиция да чака държавата да му възстановява пари, ще го рекетират до дупка :)

Времето ще покаже какво точно ще стане. И айде стига плюхте софийските консултанти, че некомпетентността не е географски обуслувена. Освен това, както консултантите, така и фирмите които изготвят инвестиционни проекти за такива централи са в голямата си част некадърни (ест има и изключения) и откровени лаици. Попадал съм на какви ли не проекти, особено по електрическата част, в които загубите ще са умопомрачителни. Просто, както навсякъде, когато нещо тепърва започва (като този бизнес в БГ) и е свързано с големи инвестиции, е нормално всеки да иска да си чопне от баницата в мъглата на еуфорията, когато не се знае кво става.
Аватар
Hyren

Мнениеот dido 2 » 22.04.2010 12:30

От първите , подали документи сме . Преди повече от година . Тогава нямаше изискване да минават , на място , да огледат терена . Направиха го чак сега . Но не са ни правили някакви други запитвания .
Все пак , нещо явно се действа .
dido 2

Мнениеот Nasko » 22.04.2010 14:09

Мисля, че се преувеличава с тревогите относно размера на собствените средства по бизнес плана. Просто там където не е ясно ще се иска допълнителни разяснения за финансовата обезпеченост на проекта. Нали разбирате, че при 50% авансово плащане е 50% банков кредит проекта е финансово обезпечен. Примерно може да съм решил да вдигна капитала на дружеството и не би трябвало да питат от къде са средствата....може да са от спестявания на собственика или съдружниците. Тук проблема е по- скоро с какво ще се гарантира авансовото плащане на 110%. Който не е мислил ще трябва да помисли.
Nasko

Мнениеот sunny_boy » 22.04.2010 15:04

Nasko написа:Мисля, че се преувеличава с тревогите относно размера на собствените средства по бизнес плана. Просто там където не е ясно ще се иска допълнителни разяснения за финансовата обезпеченост на проекта. Нали разбирате, че при 50% авансово плащане е 50% банков кредит проекта е финансово обезпечен. Примерно може да съм решил да вдигна капитала на дружеството и не би трябвало да питат от къде са средствата....може да са от спестявания на собственика или съдружниците. Тук проблема е по- скоро с какво ще се гарантира авансовото плащане на 110%. Който не е мислил ще трябва да помисли.

Наско, кое те кара да мислиш, че авансовото плащане ще е 50%? Към момента то все още е 20% + междинно до 50%. Не чети проекто наредби, те не са влезли в сила още, а дали въобще ще станат реалност не се знае.
sunny_boy

Мнениеот nikpeev » 22.04.2010 15:42

sunny_boy написа:
Nasko написа:Мисля, че се преувеличава с тревогите относно размера на собствените средства по бизнес плана. Просто там където не е ясно ще се иска допълнителни разяснения за финансовата обезпеченост на проекта. Нали разбирате, че при 50% авансово плащане е 50% банков кредит проекта е финансово обезпечен. Примерно може да съм решил да вдигна капитала на дружеството и не би трябвало да питат от къде са средствата....може да са от спестявания на собственика или съдружниците. Тук проблема е по- скоро с какво ще се гарантира авансовото плащане на 110%. Който не е мислил ще трябва да помисли.

Наско, кое те кара да мислиш, че авансовото плащане ще е 50%? Към момента то все още е 20% + междинно до 50%. Не чети проекто наредби, те не са влезли в сила още, а дали въобще ще станат реалност не се знае.

Е, все пак ги представиха като одобрени промени, сега просто чакат държавен вестник. Със сигурност ще променят наредбите преди 14.06.
Не виждам някой да е против 50%.
nikpeev

Мнениеот YordanIvanov » 22.04.2010 15:46

Здравейте на всички!С някои от Вас се познавам с други Не, но това е и без значение в крайна сметка.От край време се каня да пиша в тази тема, но все нещо ме спира.Е сега реших да драсна един два реда.Всичко това със субсидиите е прекрасно, но при идеални условия.Всеки един средно грамотен човек, който сяда да пише бизнес план трябва да направи така сметките, че дори и в най-лошия вариант що годе да излиза сметката.Вие ще си построите ли централите без субсидия?Колко от Вас ще го направят?Колко от Вас са си сметнали бизнес плана без субсидия и цената на тока да пада между 2% и 5% годишно от надбавката?Ще можете ли да си пострите централата без субсидия?Тука мисленето е малко тип: правя централа за да взема субсидия.А трябва да бъде: имам си централа...а супер, ще ме субсидират!
Относно 312:Цялото това забавяне е повече от логично.Вижте колко много мярки има по програмата, вижте във всяка мярка за какви неща може да се кандидатства и сметнете колко експертен персонал трябва да има за да се прегледат всички проекти и за да няма грешки.Уверявам Ви всички, които си мислите че в ПРСР има луда корупция, че сте в грешка.Корупция винаги има навсякъде, но нещата не са такива каквито вие ги изкарвате.Не е толкоз плачебно състоянието относно корупцията.В най-скоро време ще излезнат отговорите :)
Желая успехи на всички Ви!
YordanIvanov

Мнениеот Nasko » 22.04.2010 23:05

Човече! Да правиш централа без субсидия си е авантюра. Ако е със кредит-работиш за кредита, ако е със собствени пари-при положение, че могат всяка година да вървят надоло с 5% в цената, а в същото време банките да дават 9% годишно.........
Nasko

Re: YordanIvanov

Мнениеот Hyren » 23.04.2010 10:43

Здравей Данчо,

1. Не знам дали си запознат как са започнали повечето компании, но почти всички в началото започват с кредитиране. Да, важно е съотношението - собствени средства:кредит, даже адски важно, но все пак европейските фондове са точно за това. Даже да ти кажа тези, които имат пари сами да реализират бизнес идеята, въобще не се занимават да кандидатстват с проекти по европейските фондове, първо защото много те ограничават, отделно поради тромавостта на аминистрацията, процедурите, корупцията... минава толкова време и даваш толкова пари за какви ли не малоумщини, че ако си реализират идеята без парите от ЕС, ще спечелят повече. Тук става въпрос за тези, които действат по законния правно-регламентиран начин. Другият вариант е да имаш парите, да намериш връзките, за да не те мотаят с глупости и да действаш.

2. Когато са писали мерките и когато ги отварят, е трябвало да се подготвят добре за това, което ги очаква. Бизнесът си върши своята работа - следваме им наредбите (които променят ежедневно), гоним администрацията, за да си набавим документите (които променят също ежедневно), опитваме се да гадаем, какви биха били всички възможни тълкования на наредбите от страна на администрацията, за да се подготвим за всеки случай и за да не ни връщат за простотии. Кой е виновен? Бизнсът? Обикновените граждани... Направиха мерките толкова сложни и комплексни, като същевременно използваха грешните формуляри от САПАРД. Да не говорим, че бизнес планът по мерките няма нищо общо с реален бизнес план. Този тук е "мижи да те лажем". И не е лошо администрацията.. и т.нар. "експерти" да вземат малко да поработят в частния сектор (те повечето го и правят ест, но явно не както трябва). Защото това как те си мислят, че изглежда бизнеса отстрани, не е така както е в реалността и задават рамки и изисквания, които често дори не са съобразени с нормативната уредба в страната. Естествено познавам много експерти от администрацията, които наистина си разбират от материята и си вършат съвестно работата, но като цяло по-голямата част там са, защото в джунглата на частният сектор никой не би ги взел на работа.

Успех все пак и на теб :)
Аватар
Hyren

Мнениеот Admin » 28.04.2010 15:05

Mlad76 написа:Никъде не се казва "собствени средства ".
Цитирам :
7. Имам осигурени финансови средства за извършване на инвестицията по проекта
А дали са собствени , привлечени или под друг счетоводен термин ...
Ако наистина се захванат за това , значи е поредния подводен камък с цел нежелание да се правят проекти.
Не им е много добре зададено в декларацията !

Тази декларация се попълва не от собственика на фирмата, а от управителя на фирмата и касае авоарите на фирмата. Не ги бъркайте двете неща. С тази декларация дефакто ФИРМАТА ГАРАНТИРА, ЧЕ ИМА ОСИГУРЕНИ СРЕДСТВА !!!

Средствата на собственика тука нямат никакво значение. Това са чужди пари. Фирмата е тази, която трябва да доказва осигурените средства. След като парите ги няма в сметката, тогава трябва да има някакъв документ за бъдещи вземания, който ще бъде приет от ДФЗ. Въпроса е какви точно документи ще признава ДФЗ и какви - не.

Например официално писмо от банка вероятно ще се признава, но дали ще се признава хвърчаща бележка от физическо лице (няма значение дали е собственик или не)?
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот Admin » 28.04.2010 15:11

Най-сигурната гаранция е Договор за кредит с някоя банка.

Ако ДФЗ масово започне да връща проекти заради финансирането, тогава трябва да намерите банка, да осигурите кредит, да подпишете договор с поне едногодишен срок на усвояване, и след това отново да подадете същите документи, заедно с този договор.

Искам да успокоя и всички останали, на които върнат документите по една или друга причина. Каквато и да е причината, тя може да бъде поправена и документите могат да бъдат подадени отново. Само гледайте да не ви изтече срока на Предварителния договор. За да не се случи това, малко преди края на срока пуснете искане за Окончателен договор. Тои има срок още 1 година. Другата алтернатива е да пуснете молба с искане за Анекс, в който да продължите срока с още 1 година.

За моята лична централа аз направих глупостта да изтърва срока на предварителния договор с 3 дена, и от ЕОН ме принудиха отново да извървя цялата процедура от А до Я. Дефакто подадох искане за окончателен договор миналата година през август и само заради 3 дена просрочие започнах процедурата отново. И така към днешна дата (от преди 3-4 дена) вече имам Окончателен договор, но това ми отне още 8 месеца. НЕ ПРАВЕТЕ ТАКАВА ГЛУПОСТ !!! Внимателно си следете сроковете и ако са към края си, бързайте да сключите Анекс към предварителния договор или направо Окончателен договор.
Аватар
Admin
Site Admin

Мнениеот alabala963 » 28.04.2010 19:53

"пуснете искане за Окончателен договор. Тои има срок още 1 година."

Една година за какво? За започване на изграждането или за присъединяване на обекта?
Аватар
alabala963

Мнениеот Gio » 28.04.2010 20:26

...приемете го като "кредит време"...
...every day deserves a new, better tomorrow...
Аватар
Gio

Мнениеот dido 2 » 29.04.2010 10:43

Ще препиша част от предварителния ни договор с ЕВН :
"За сключване на Договор за присъединяване Производителя подава писмено искане непосредствено след одобряването на инвестиционния проект . При незапочване на процедурата за сключване на Договор за присъединяване в срок от ДВЕ години по вина на Производителя процедурата по присъединяване се прекратява ."
dido 2

Предишна

Назад към Финансиране на проекти за изграждане на нови ВЕИ